A közönség ismét választhat örökös tagokat

Publikálás dátuma
2013.10.22. 16:30
FOTÓ: Vajda József
Mostantól újra lehet szavazni a Halhatatlanok Társulatának tagjaira. Vagyis azokra a színészekre, színésznőkre, operaénekesekre és táncművészekre, akiket a közönség az általa eddig megválasztott örökös tagok mellett szeretne látni. További képeket itt láthat!

A programban az eddigiekhez képest jelentős különbség, hogy a Magyar Televízió – a korábbi 12 sikeres év ellenére – ezúttal nem vállalt szerepet a műsorban. Ezért a végeredmény kihirdetését a Klubrádió közvetíti és ott lehet hallani majd az új tagokkal készülő portréműsorokat is.

Minderről a társulat – és a kísérő programok – létrehozásában eddig is óriási szerepet játszó Érdi Sándor, a műsor főszerkesztője és Szegvári Katalin szerkesztő számolt be. Elmondták azt is, hogy szavazni egészen november végéig lehet, a díjátadó pedig karácsony előtt lesz. A kiválasztott művészek lábnyomát aztán újra megörökítik a Pesti Broadway-n, a Nagymező utcában és az örökös tagokat szokás szerint meggyűrűzik. E két elismerés létrejöttében a program két szponzora, a Laki Zrt., valamint a Kendre Ékszer Kft. Vállal szerepet.

A négy kategóriára négy (emelt díjas) telefonszámon lehet szavazni. Aki ezeket tárcsázza, ott megtudja a további teendőket. A neves személyiségekből álló kuratórium az idén is négy –négy tagot jelölt, közülük ketten-ketten lesznek örökös tagok – akikre a legtöbben voksolnak.

A választási lehetőségek:
Színművésznő (06-90-636306) : Eszenyi Enikő, Kováts Adél, Kútvölgyi Erzsébet, Tímár Éva
Színművész (06-90-636346): Gáspár Sándor, Mácsai Pál, Máté Gábor, Sinkó László
Operaénekes (06-90-636369): Gulyás Dénes, Lukács Gyöngyi, Ötvös Csaba, Zempléni Mária
Táncművész (06-90-636360): Bajári Levente, Juronics Tamás, Ladányi Andrea, Aleszja Popova

Szerző

Exkluzív felvétel Robert Capa hangjával

Előkerült egy exkluzív hangfelvétel, amelyen az utókor először hallhatja Robert Capa hangját. A fotótörténet egyik legjelentősebb magyar származású haditudósítójával 1947-ben készített interjút a fotóművész születésének százéves évfordulója alkalmából a New York-i Nemzetközi Fotográfiai Központ és a Libération című francia napilap kedden tette közzé honlapján.

A WNBC amerikai rádióban készült 23 perc 35 másodperces angol nyelvű felvételen Robert Capa - akit a műsorvezetők Bobnak szólítanak - az életrajzáról megjelent kritikákról, a Szovjetunióban John Steinbeckkel tett utazásáról, az egyik leghíresebb képéről, a spanyol polgárháborúban 1936-ban készült A milicista haláláról és a póker iránti szenvedélyéről beszél.

Elmondja azt is, hogyan és miért váltott nevet, és hogy mennyire megrázta egy amerikai katona halála, aki tőle három méterre vesztette életét 1945. április 18-án Lipcsében. A világhírű Magnum fotóügynökség megalapításáról viszont érdekes módon nem esik szó.

A felvételen azt meséli, hogy a harmincas évek közepén határozta el, megváltoztatja a nevét, és valami amerikai hangzásút keres. A Robert valamint a Capa is elég amerikainak tűnt számára, ráadásul a Capa nevet könnyű is volt kiejteni. Így találta ki Bob Capát, a híres amerikai fotóst, aki Európába érkezett. Ezzel a névvel adta el a Franciaországban készült fotóit, amelyeket így dupla áron vásároltak meg a helyi lapok.

A Libération szerint az interjút 1947. október 20-án az NBC-hez tartozó helyi rádió, a WNBC stúdiójából reggel fél kilenckor sugározták. A stúdióban a Hi Jinx! magazin két műsorvezetője, Jinx Falkenburg manöken és férje, Tex McCrary volt jelen. Vendégük aznap reggel - két nappal 34. születésnapja előtt - Robert Capa volt, akit a Slightly Out of Focus (Enyhén életlen) címmel megjelent önéletrajzi kötete apropóján hívtak meg. A lap szerint eredetileg úgy volt, hogy Steinbeck is részt vesz a beszélgetésen, de az író torokgyulladása miatt lemondta az interjút.

Brian Wallis, a New York-i Nemzetközi Fotográfiai Központ főkurátora, műgyűjtő vette észre az eBay árverési portálon, hogy az Egyesült Államokban valaki eladásra kínál rádiófelvételeket, köztük a Capával készült interjút. Wallis kínálta a legtöbbet, így az árverésen sikerült megszereznie az egyedülálló felvételeket tartalmazó vinyl-lemezt, amelyet a közeljövőben fog digitalizálni a New York Public Radio - írta a Libération.

"Mindannyian teljesen fel voltunk kavarva. Egyszer csak itt volt, mellettünk, közel hozzánk. Csak ez az egy dimenzió hiányzott belőle, a hangja, amely kevésbé mély, mint képzeltük, egyszerre melankolikus és játékos, és ez az utánozhatatlan (magyar) akcentus.... Capa, aki több nyelven is elboldogult, németül és spanyolul is, 1941-től az angolt használta, úgy is írt" - mondta a lapnak Cynthia Young, a Nemzetközi Fotográfiai Központ Capa-gyűjteményének vezetője és asszisztense, Pauline Vermare.

A Budapesten Friedmann Endre néven született világhírű fotográfus október 22-én lenne 100 éves. A Magyar UNESCO Bizottság javaslatára az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete 2013-ban Robert Capa születésének centenáriumát felvette azon évfordulók közé, amelyeket megünneplésre méltónak talál.
http://www.icp.org/robert-capa-100

Szerző

Kapcsolódó

A Cápa - hazatér

Plakátok a FUGÁ-ban

Először mutatkozik be a Magyar Plakát Társaság kiállításon a Budapesti Építészeti Központban, a Plakátok a FUGÁ-ban című tárlat szombattól látható az intézményben.

A jövőre 10 éves Magyar Plakát Társaság kiállításán a magyar plakátművészet 26 képviselője egyenként 4-5 plakáttal lesz jelen.

A művészi plakát szerepe és helye korunkban világszerte megváltozott, de a műfajt továbbra is művelni szeretők egy csoportja szükségesnek tartja, hogy kiadványokban és kiállításokon rendszeresen jelentkezzen műveivel - mondta el az MTI-nek Pinczehelyi Sándor, a társaság elnöke. 

"Szeretnénk megmutatni, hogy létezik a tervezett plakát műfaja, még ha Magyarországon erre nem is tudnak költeni a mozik, a színházak, a könyvkiadók" - hangsúlyozta. Hozzátette, hogy a művészi, tervezett magyar plakát megmaradásáért rendszeresen tartanak kiállításokat.  

Az elnök elmondása szerint szívesen vállalkoztak arra, hogy a FUGÁ-ban is bemutatkozzanak, remélve, hogy ez a tárlat sorozattá is bővülhet, ami kiváló lehetőséget adhatna a művészi plakát műfajának rendszeres jelenlétére a fővárosban.

A kiállítók: Árendás József, Bagossy Levente, Bakos István, Balogh István, Bányai István, Baráth Dávid, Baráth Ferenc, Darvas Árpád, Ducki Krzysztof, Felvidéki András, Gál Krisztián, Gyárfás Gábor, Horkay István, Kapitány Attila, Kemény György, Keresztes Dóra, Kulinyi István, Molnár Gyula, Orosz István, Pinczehelyi Sándor, Rostoka Vladislav, Schmal Károly, Szugyiczky István, Tóth Andrej, Tóth Tamás és Varga Gábor Farkas.

Pinczehelyi Sándor 2004-ben Árendás Józseffel, Baráth Ferenccel, Ducki Krzysztoffal, Orosz Istvánnal és Pócs Péterrel alakította meg a Magyar Plakát Társaságot. Elmondása szerint arra szövetkeztek, hogy megőrzik azt a gondolkodásmódot, azt az epigrammatikus megfogalmazást rajzban, ami a műfaj jellemzője.

Pinczehelyi Sándor hozzátette, hogy a mostani tárlat anyagának 90 százaléka a római kiállításon is ott lesz. Az Olasz-Magyar Kulturális Évad keretében november közepétől december 8-ig a Római Magyar Akadémián állítják ki a magyar plakáttervezők képviselőinek munkáit. 

A FUGÁ-ban rendezendő kiállítás, amelyet Feledy Balázs művészeti író nyit meg, november 17-ig tart nyitva.

Szerző
Témák
plakátok FUGA