Előfizetés

Melegrekordok dőltek meg

Szerdára virradóra a fővárosi és az országos napi legmagasabb minimumhőmérsékleti rekord is megdőlt - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-vel.

Azt írták, "az októberi vénasszonyok nyara folytatódik". Mostanáig ezen a napon 2002-ben a Baranya megyei Mázán volt a legmelegebb a hajnal, akkor 16 Celsius-fokot mértek. A fővárosban pedig 1971 óta 13,8 fok volt a napi legmagasabb minimumhőmérsékleti rekord.

Most Kaposváron, Iklódbördőcén és Budapesten, Pestszentlőrincen is mindössze 16,3 fokig hűlt le a levegő, így az ez lett az új országos, illetve fővárosi legmagasabb minimumhőmérsékleti rekord is.

Az előrejelzés szerint szerdán a legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 26 fok között várható, délnyugaton lesz a melegebb. Késő estére 13 és 20 fok közé csökken a hőmérséklet. Várhatóan a következő napokban is enyhék lesznek a hajnalok és a nappali maximumok többfelé 20 fok felett alakulnak.

Komoly forgalomkorlátozások a fővárosban

Az október 23-i rendezvények miatt jelentős forgalmi változásokra, és emiatt a közösségi közlekedés menetrendjének módosulására kell számítani - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az MTI-vel.

Egyebek mellett nem lehet majd közlekedni időszakosan a Dózsa György út Szondi utca és Városligeti fasor közti részén, a Széchenyi tér, Lánchíd, Clark Ádám tér, Lánchíd utca, Apród utca, Döbrentei tér, Szent Gellért rakpart, Szent Gellért tér, Budafoki út, Egry József utca, Műegyetem útvonalon, a Bem József tér, Bem rakpart, Margit hídi felhajtó, Margit híd, Nagykörút, Oktogon útvonalon, a Vértanúk terén, a Bajcsy-Zsilinszky úton és a Deák Ferenc térnél sem.

A korlátozások miatt több felszíni és felszín alatti járat menetrendje is módosul. A kisföldalatti Oktogon és Széchenyi fürdő közötti állomásait szakaszosan lezárhatják dél és este 8 között. 

Ezen kívül terelt, rövidített útvonalon, vagy két szakaszon közlekednek egyes időszakokban egyebek mellett a 2-es villamospótlók, a 7-es buszcsalád járatai, a 9-es, a 16-os, a 20E, a 30-as, 30A és 230-as, a 86-os, a 105-ös, a 115-ös, a 133E és 233E buszok, a 18-as, a 19-es , a 41-es, a 47-es és 49-es villamosok, és a 70-es, a 72-es, a 73-as, a 75-ös, a 76-os és 78-as trolik és a 979-es éjszakai busz.

A járatok pontos menetrendjéről a BKK honlapja ad tájékoztatást (http://www.bkk.hu/2013/10/forgalmi-valtozasok-az-oktober-22-i-es-23-i-unnepi-rendezvenyek-miatt/).

Tömegrendezvények a forradalom emléknapján

A nemzeti lobogó ünnepélyes felvonásával folytatódnak a központi megemlékezések az 1956-os forradalom 57. évfordulójának napján. Országszerte számos településen tartanak megemlékezések, több helyen tömegrendezvényekre is készülnek. Orbán Viktor miniszterelnök délután a Hősök terén mond ünnepi beszédet. A Civil Összefogás Fórum az idén is megrendezi a Békemenetet, továbbá több párt tart külön vagy közös megemlékezést, megmozdulást. Áder János államfő Kanadában új magyar állampolgárok eskütételén vesz részt.

Reggel a budapesti Hősök terén katonai tiszteletadás mellett felvonja a nemzeti lobogót a Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegysége. A rendezvényen részt vesz Benkő Tibor, a Honvéd Vezérkar főnöke és Orosz Zoltán, a Honvéd Vezérkar főnökhelyettese. A központi ünnepségek délután 3-kor a Terror Háza Múzeumnál, a Hősök falánál ünnepélyes gyertyagyújtással folytatódnak, majd 4-kor a Hősök terén Orbán Viktor miniszterelnök mond beszédet. Oda várja az ünneplőket a Fidesz, és oda vonul a Békemenet is.

A fővárosban délelőtt a Széna téri emlékműnél Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Láng Zsolt (Fidesz-KDNP) II. kerületi polgármester mond ünnepi beszédet. A XXI. kerületben Wittner Mária (Fidesz) országgyűlési képviselő, Csepel díszpolgára, 1956-os halálraítélt a Weiss Manfréd szakközépiskolában mond beszédet.

A rákoskeresztúri Új köztemetőben, a 301-es parcellánál 11 órától Szili Katalin, az Országgyűlés volt elnöke, a Közösség a Társadalmi Igazságosságért Párt elnöke a szervezet képviselőivel néma főhajtással emlékezik a forradalmárokra. Fél 1-től a Magyar Liberális Párt ünnepi megemlékezésén Mécs Imre, 1956-os halálraítélt, volt országgyűlési képviselő mond beszédet. 

Az LMP is itt tartja ünnepi megemlékezését 1 órától, ünnepi beszédet tart Schiffer András, a párt társelnöke.

A Magyar Írószövetség székházában megrendezendő ünnepségen Halász János kultúráért felelős államtitkár mond beszédet.

A Szolidaritás Mozgalom délben várja szimpatizánsait a Széchenyi István térre, onnan indulnak a Műegyetem elé, ahol délután 2-kor kezdődik több párt és szervezet közös ellenzéki demonstrációja. Beszéded mond mások mellett Mesterházy Attila, az MSZP, Bajnai Gordon, az Együtt-PM és Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció vezetője.

A Jobbik fél 2-re hirdetett találkozót a Vidékfejlesztési Minisztérium elé, s innen vonulnak majd át a Deák térre. A kormánykárosultak nagygyűlésének nevezett rendezvényükön felszólal többek között Vona Gábor, a párt elnöke.

Veszprém megyében, Szentgálon Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes ünnepi beszédet mond. A megyeszékhelyen este 6-kor kezdődő megemlékezésen és koszorúzáson Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője szólal fel.

Bács-Kiskun megyében, Kecskeméten Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője tart ünnepi beszédet.

Tolna megyében, Szekszárdon a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége tart megemlékezést. Beszédet mond Fónay Jenő, a szövetség tiszteletbeli elnöke, 1956-os halálraítélt.

Áder János köztársasági elnök Torontóban az Árpád-házi Szent Erzsébet Magyar Katolikus Templomban új magyar állampolgárok eskütételén és az 1956-os ünnepi megemlékezésen vesz részt.

Kassán Martonyi János külügyminiszter megnyitja a Párhuzamos történetek - Budapest és Kassa - főváros és régiócentrum a 19. század második felében című kiállítást.

Kolozsváron Bethlen Gábor erdélyi fejedelem első egész alakos szobrának avatásán beszédet mond Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Beregszászban Gulyás Gergely, a Fidesz országgyűlési képviselője mond ünnepi beszédet.

Szabadkán is ünnepséget tartanak az 1956-os forradalom emlékére.

Kapcsolódó
Együtt ünnepel a rendszer ellenzéke