Ősbemutató Szegeden

Tasnádi István Memo - a felejtés nélküli ember című darabjának ősbemutatóját láthatja a közönség Bodolay Géza rendezésében a szegedi Kisszínházban.

A Szegedi Nemzeti Színház prózai tagozatát vezető rendező a darabról úgy fogalmazott, elképzelhető, hogy több nemzeti kategóriába tartozó teátrum számára teher az a kötelezettség, hogy minden évben be kell mutatnia egy kortárs magyar drámát, Szegeden azonban ez "igazi boldogság".

Tasnádi István rendkívül vidám, ugyanakkor nagyon alapvető emberi kapcsolatokkal foglalkozó alkotása eredetileg forgatókönyvnek íródott, és a szegedi teátrum számára dolgozta át színpadi művé. A zenés emlék-MŰ műfaji meghatározású darab egy mindent elfelejtő, 64 éves apáról szól, akit Jakab Tamás alakít, és a fiáról, a Kedvek Richárd megformálta orvosról, aki szeretné meggyógyítani édesapját. A fiú ehhez megtalálja azt a - Sorbán Csaba játszotta - beteget, aki az égvilágon mindenre emlékszik.

A rendező szerint a mű egyik kulcsmondata a darab végén hangzik el a páciens szájából: "biztos-e, hogy jó maguknak egy olyan ember, aki mindenre emlékszik?".

A darab nem musical, de legalább annyi zene hangzik el benne. Az Illés és az Omega együttes egymásnak feszülő dalszövegei teremtette miliő nemcsak a szülőknek, hanem az egészen fiataloknak is igazi rácsodálkozás lehet arra, hogy ki-ki mennyire másképp hallotta ugyanazokat a történeteket 1956-tól egészen napjainkig - közölte Bodolay Géza.

Szerző

Felavatták Solti György szobrát a Zeneakadémia előtt

Publikálás dátuma
2013.10.22. 20:29
FOTÓ: Beliczay László
A Zeneakadémia világhírű növendékének, Solti György karmesternek állít emléket az intézmény előtt, a Liszt Ferenc téren elhelyezett térkompozíció, amelye délután avattak fel.

Párkányi Raab Péter mintegy három méter magas bronzszobrának avatásán Martonyi János külügyminiszter kijelentette: Solti György mindvégig hűséges volt a hazájához, de ez a haza 1939-ben, majd 1945-ben elhagyta őt. Az 1990-es években újra egymásra találtak, és Solti ma "itthon van".
A karmester özvegye, Lady Valerie Solti arról beszélt, hogy a Zeneakadémián töltött diákévek jelentős mértékben meghatározták férje életét.

Szerző

A közönség ismét választhat örökös tagokat

Publikálás dátuma
2013.10.22. 16:30
FOTÓ: Vajda József
Mostantól újra lehet szavazni a Halhatatlanok Társulatának tagjaira. Vagyis azokra a színészekre, színésznőkre, operaénekesekre és táncművészekre, akiket a közönség az általa eddig megválasztott örökös tagok mellett szeretne látni. További képeket itt láthat!

A programban az eddigiekhez képest jelentős különbség, hogy a Magyar Televízió – a korábbi 12 sikeres év ellenére – ezúttal nem vállalt szerepet a műsorban. Ezért a végeredmény kihirdetését a Klubrádió közvetíti és ott lehet hallani majd az új tagokkal készülő portréműsorokat is.

Minderről a társulat – és a kísérő programok – létrehozásában eddig is óriási szerepet játszó Érdi Sándor, a műsor főszerkesztője és Szegvári Katalin szerkesztő számolt be. Elmondták azt is, hogy szavazni egészen november végéig lehet, a díjátadó pedig karácsony előtt lesz. A kiválasztott művészek lábnyomát aztán újra megörökítik a Pesti Broadway-n, a Nagymező utcában és az örökös tagokat szokás szerint meggyűrűzik. E két elismerés létrejöttében a program két szponzora, a Laki Zrt., valamint a Kendre Ékszer Kft. Vállal szerepet.

A négy kategóriára négy (emelt díjas) telefonszámon lehet szavazni. Aki ezeket tárcsázza, ott megtudja a további teendőket. A neves személyiségekből álló kuratórium az idén is négy –négy tagot jelölt, közülük ketten-ketten lesznek örökös tagok – akikre a legtöbben voksolnak.

A választási lehetőségek:
Színművésznő (06-90-636306) : Eszenyi Enikő, Kováts Adél, Kútvölgyi Erzsébet, Tímár Éva
Színművész (06-90-636346): Gáspár Sándor, Mácsai Pál, Máté Gábor, Sinkó László
Operaénekes (06-90-636369): Gulyás Dénes, Lukács Gyöngyi, Ötvös Csaba, Zempléni Mária
Táncművész (06-90-636360): Bajári Levente, Juronics Tamás, Ladányi Andrea, Aleszja Popova

Szerző