Harcsa kiesett - érem nélkül a magyarok

Az olimpiai ötödik Harcsa Zoltán kikapott az Európa-bajnok ír Jason Quigleytől a kazahsztáni Almatiban zajló ökölvívó-világbajnokság 75 kilogrammos súlycsoportjának szerdai negyeddöntőjében, ezzel eldőlt, hogy a válogatott érem nélkül zárja a vb-t.

A magyar küldöttség tájékoztatása szerint a mindössze 20 éves, idén Eb-bronzérmes bokszoló az első három percben jobbnak tűnt riválisánál, a pontozóbírák azonban másképp látták, s mindannyian 10-9 arányban Quigleynek adták a menetet.

A folytatásban Harcsa kevésbé teljesített jól, a második felvonásban számoltak is rá, majd a harmadik három percben már nem tudott megújulni, így az ír kontinensbajnok mindhárom bíránál 30-27-es, egyhangú pontozásos győzelmet aratott.

Harcsa sorozatban harmadik világversenyén jutott be a legjobb nyolc közé (2012-es olimpia, 2013-as Eb), vb-n viszont most először.

A magyar csapat a legutóbbi, 2011-es Bakuban rendezett vb-hez hasonlóan ezúttal is érem nélkül tér majd haza.   

Magyar bokszoló világbajnokságon legutóbb 2009-ben szerzett érmet, akkor Káté Gyula lett harmadik a 64 kg-os kategóriában.

Szerző

Görbicz szerdától ismét edzhet

A korábban operált kezéből egy csavart távolítottak el, de szerdán ismét edzhet Görbicz Anita, a hétvégi szombathelyi Provident Kupára, valamint a decemberi, szerbiai világbajnokságra készülő magyar női kézilabda-válogatott irányítója.

A magyar szövetség tájékoztatása szerint a keretbe behívott minden játékos egészséges. Keddtől már komoly edzéseket vezényelt Hajdu János megbízott szövetségi kapitány.
"A klubokban való összeszokottságra, csapatrészekre, játékos-kapcsolatokra bátran támaszkodnunk kell, hiszen ez előnyt jelenthet. Ebből a szempontból három sorunk van, a ferencvárosi, a győri és a vegyes. Ezt kell összegyúrnunk a siker érdekében" - jegyezte meg Hajdu.
A péntektől vasárnapig tartó viadalra a norvégok a második sorukkal érkeznek, mert legjobbjaikra Eb-selejtező vár. A braziloké a legerősebb Európán kívüli válogatott, és játékosaik elsősorban az osztrák Hypo NÖ-t erősítik. Ugyanakkor egyik kulcsjátékosuk a győri Eduarda Amorim. A horvátok a tavalyi Eb-n legyőzték a magyarokat, így - amint Hajdu fogalmazott - velük szemben van tartozása a csapatnak.

A magyar női válogatott kerete a Provident Kupára:
kapusok: Herr Orsolya (Győri Audi ETO), Kiss Éva (Fehérvár KC)
jobbszélsők: Bognár-Bódi Bernadett (Győri Audi ETO), Kovacsicz Mónika (FTC Rail Cargo Hungaria), Orbán Adrienn (Győri Audi ETO)
jobbátlövők: Planéta Szimonetta (Veszprém Barabás Duna Takarék), Rédei-Soós Viktória (Győri Audi ETO)
irányítók: Görbicz Anita (Győri Audi ETO), Kovacsics Anikó (Győri Audi ETO), Szucsánszki Zita (FTC Rail Cargo Hungaria)
beállók: Cifra Anita (FTC Rail Cargo Hungaria), Mayer Szabina (Fehérvár KC), Szamoránsky Piroska (FTC Rail Cargo Hungaria)
balátlövők: Bulath Anita (Dunaújvárosi Kohász), Szekeres Klára (ÉTV Érd), Tomori Zsuzsanna (FTC Rail Cargo Hungaria), Triscsuk Krisztina (ÉTV Érd), Zácsik Szandra (FTC Rail Cargo Hungaria)
balszélsők: Vérten Orsolya (FTC Rail Cargo Hungaria), Vincze Melinda (Dunaújvárosi Kohász)

A szombathelyi torna programja:
1. forduló, péntek:
17:00 Magyarország-Norvégia
19:00 Brazília-Horvátország
2. forduló, szombat:
13:05 Magyarország-Brazília
15:05 Horvátország-Norvégia
3. forduló, vasárnap:
10:00 Norvégia-Brazília
12:05 Magyarország-Horvátország

Szerző

Dakar ellenfele Afrika

Nem sokan gondolták volna akárcsak egy évvel ezelőtt, hogy a világ legnehezebb tereprali versenyének tartott Dakar valaha is ellenfelet kaphat. Nos, ez már az előttünk álló viadal esetében is így lesz, ugyanis a továbbra is Dél-Amerikában rendezendő Dakar mellett ezúttal már lesz alternatíva: a december 29-én kezdődő és január 11-ig tartó Africa Eco Race.

Az Africa Eco Race a Dakar korábbi útvonalán halad, azaz a mezőny Marokkón és Mauritánián keresztül érkezik meg Szenegálba, a Rózsaszín-tó partján kijelölt célba: az autósoknak, motorosoknak és kamionosoknak 11 szakaszt, körülbelül 7000 kilométert kell majd teljesíteniük, az útvonal kijelölése azonban még folyamatban van.

A kétszeres Dakar-győztes Jean-Louis Schlesser, az Africa Eco Race főszervezője a elmondta, bár az indulóknak mostohább körülmények között kell helytállniuk - szállodák helyett táborokban éjszakáznak majd a szabad ég alatt -, mint a Dakaron, a résztvevők biztonságára nagy hangsúlyt fektetnek.

És a Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős már döntött, és hét közösen teljesített Dakar után visszatérnek Afrikába."A közös pályafutásunk Afrikában indult, s bár a dél-amerikai Dakarokon mindig jól éreztük magunkat, minden verseny után megbeszéltük, hogy vissza kellene térnünk Afrikába.

A kihívás, a pályák, a kietlen tájak miatt nyilván nehéz versenyre számítunk, az esélyeink azonban jók arra, hogy az élmezőnyben végezzünk" - hangoztatta Szalay Balázs.