Előfizetés

A német katolikusok üdvözlik a limburgi püspök felfüggesztését

Publikálás dátuma
2013.10.23. 22:10
Íme, a 30-40 millió eurós püspöki rezidencia. Fotó: Thomas Lohnes/Getty Images.
A német katolikusok központi bizottsága (ZdK) üdvözölte, hogy Ferenc pápa felfüggesztette tisztségéből a limburgi egyházmegye püspökét, a testület egyben sürgette a botrányt kiváltó helyi rezidenciaépítési projekt alapos kivizsgálását .

A római katolikus egyház németországi világi szervezeteit összefogó ZdK elnöke, Alois Glück szerdai közleményében hangsúlyozta: Franz-Peter Tebartz-van Elst püspök felfüggesztése alkalmat teremt "a limburgi események teljes mértékű és következetes tisztázásához".

Az új limburgi püpöki rezidencia felépítésének körülményeire vonatkozó valamennyi adatot nyilvánosságra kell hozni, és meg kell nevezni a felelősöket - tette hozzá Glück. Teljes átláthatóságra van szükség azért is, hogy "ne nehezítsék meg összeesküvés-elméletek" az ügy "nyilvános feldolgozását" - olvasható a közleményben.

Franz-Peter Tebartz-van Elst püspököt elsősorban azért bírálják, mert az eredetileg tervezett 2,5 millió eurónál nagyságrendekkel több pénzt fordított a limburgi püpöki rezidencia felújítására és bővítésére. A püspöki hivatal legutóbbi, október elején készült becslése szerint a költségek elérik a 31 milliót, más becslések szerint pedig akár 40 millió euróba is kerülhet az épületegyüttes, amely egyebek között könyvtárból, konferenciatermekből és egy kápolnából áll össze.

A püspököt tekintélyelvűnek nevezett vezetési stílusa miatt is bírálják, helyzetét pedig tovább rontotta, hogy a beruházás körül kialakult botrány közepette egy másik üggyel összefüggésben a hamburgi ügyészség büntetőparancsot adott ki ellene, mert álláspontja szerint nem mondott igazat egy bíróság előtt tett, esküt helyettesítő nyilatkozatában.

A ZdK elnöke szerint Tebartz-van Elst felfüggesztése "megadja az esélyt az újrakezdés felé tett első lépéshez", amire nagy szükség van, mert az egyházmegyében az utóbbi hetekben kialakult helyzet egyre inkább megterhelte a limburgi hívőket és az egész németországi katolikus egyházat.

A Vatikán szerdai közleménye szerint "a főpapnak jelenleg nincs módjában ellátnia a püspöki szolgálatot", és egy időre, legalábbis a német püspöki konferencia által indított vizsgálat lezárásáig távol kell maradnia az egyházmegyétől, amelyet távollétében az általános érseki helynök irányít.

Cameron: megvalósíthatatlan a közműdíj-befagyasztási terv

Publikálás dátuma
2013.10.23. 21:59
David Cameron gondterheltnek tűnik. Fotó: Oli Scarff/Getty Images.
Megvalósíthatatlannak és "átverésnek" nevezte szerdán a brit miniszterelnök az ellenzéki Munkáspárt lakossági közműdíj-befagyasztási tervét.

David Cameront a képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok szerdai alsóházi félórájában a Labour vezetője, Ed Miliband felszólította arra, hogy a konzervatív-liberális kormánykoalíció haladéktalanul vezesse be a Munkáspárt által kidolgozott háztartási energia-árbefagyasztási tervet.

A konzervatív párti miniszterelnök a rendkívül éles hangvételű alsóházi összecsapásban azonban kijelentette: a Munkáspárt vezetője is pontosan tudja, hogy amit javasol, az "nem árbefagyasztás, hanem árátverés". Cameron szerint ugyanis Milibandnek nincs befolyása a világpiaci földgázárakra. A kormányfő "csalónak" nevezte a Munkáspárt vezetőjét. Ezért a kijelentéséért Cameront az alsóház elnöke rendreutasította.

Cameron közölte: maga is tudja, hogy a lakossági energiapiacon az államnak "be kell avatkoznia" a folyamatosan emelkedő árak miatt. A kormány azonban ezt a piaci versenyhelyzet felülvizsgálatával és a szolgáltatókat terhelő "zöld adók" mérséklésével tervezi. Ez utóbbi elképzeléssel egyébként a Konzervatív Párt koalíciós partnerei, a Liberális Demokraták nem értenek egyet.

Ed Miliband a Munkáspárt szeptember végi éves kongresszusán terjesztette elő azt a tervet, hogy ha a párt a 2015-ben esedékes parlamenti választásokon kormányra kerül, legalább 20 hónapra befagyasztja a lakosságnak és a családi vállalkozásoknak felszámolt kiskereskedelmi áram- és gázárakat, a hat legnagyobb magántulajdonú brit energiaszolgáltató céget pedig feldarabolná, és tevékenységük ellenőrzésére a jelenleginél erőteljesebb felügyeleti hatóságot hozna létre.

David Cameron már korábbi nyilatkozataiban is "átverésnek" nevezte a tervet. A héten azonban a Konzervatív Párt egyik legtekintélyesebb politikusa, Sir John Major volt miniszterelnök is megszólalt az ügyben, piaci beavatkozást javasolva a kormánynak. Rendkívüli feltűnést keltő BBC-nyilatkozatában Sir John elfogadhatatlannak nevezte a brit lakossági energiaszolgáltatók által az elmúlt napokban egymás után bejelentett meredek, 8-11 százalékos áremeléseket, amelyek nyomán Major szerint komoly esélye van annak, hogy növelni kell a nehéz helyzetbe került fogyasztók állami segélyezését, különösen kemény tél esetén. A veterán brit politikus szerint ezt a támogatást a brit kormánynak az energiaszolgáltatóktól kellene visszaszereznie egyszeri, visszamenőleges hatályú nyereségadó kivetésével. A brit kormány válaszában közölte, hogy nincsenek ilyen tervei.

Beslusconinak ismét bíróság elé kell állnia

Publikálás dátuma
2013.10.23. 21:49
Berlusconiért még mindig sokan rajonganak. Fotó: Pier Marco Tacca/Getty Images.
Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnöknek újból bíróság elé kell állnia korrupció vádjával. Előzetes bírósági meghallgatása február 11-én lesz.

Nápolyi ügyészek azzal vádolják Berlusconit, hogy még 2006-ban megvesztegetett egy volt szenátort, Sergio De Gregoriot azért, hogy az hűtlen legyen a pártjához - a meglehetősen csekély jelentőségű Olaszország Értékeihez - és lejárassa az akkori miniszterelnök, Romano Prodi kormányát.

A megvesztegetést a volt szenátor bevallotta: 3 millió eurót - 900 millió forintnyi összeget - kapott Berlusconitól pálfordulásáért, és hogy megpróbáljon rávenni más szenátorokat is a köpönyegforgatásra. Gregorio elpártolása hozzájárult ahhoz, hogy megingott, majd összeomlott Prodi balközép kormánya.

"Tisztáztam a lelkiismeretem, amennyire lehet, és bocsánatot kérek azért, amit tettem" - mondta Gregorio a SkyTG24 tévének.

A volt szenátort megvesztegetésért húsz hónap börtönre ítélték vádalku eredményeként.

Berlusconi szerdán tagadta, hogy bármi helytelent tett volna. Ügyvédje, Michele Cerabona meglehetősen semmitmondón annyit közölt, hogy biztos az előzetes bírósági meghallgatás kimenetelében. 

Berlusconit augusztusban adócsalásért és más ügyekért találta bűnösnek a bíróság.