Bajnai: Orbán kérjen bocsánatot az ellenzéki szavazóktól!

Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője csütörtökön nyílt levélben szólította fel Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy október 23-ai beszéde miatt kérjen bocsánatot az ellenzéki szavazóktól.

Az MTI-hez is eljuttatott nyílt levélben a volt kormányfő azt írta: Orbán Viktor beszéde és a Hősök terén tartott állami ünnepség "sokkolta a demokratikus közvélemény jelentős részét".

"Nem pusztán egy demokratikus párt vezetőjeként, hanem a Magyar Köztársaság volt miniszterelnökeként is felhívom a figyelmét arra, hogy hazánk egyetlen közjogi méltósága sem keverheti össze a pártnagygyűlést a nemzet egészének szóló, közpénzből rendezett állami ünnepséggel. A kormánypárt hívei nem egyenlők a nemzettel, Orbánország pedig nem egyenlő Magyarországgal" - olvasható a levélben.

Bajnai Gordon hozzátette: a Fidesz "egyelőre nem állampárt", és még a Fidesz örökös elnöke sem lehet Magyarország örökös miniszterelnöke.

Az Együtt-PM vezetője szerint sokakban viszolygást, egyesekben pedig félelmet keltett, hogy a miniszterelnök katonai díszsorfal előtt tartotta meg beszédét, ami "1956 ünnepén ízléstelenségnél is több". "Magyarországot nem katonai junta vezeti, Ön pedig nem vezénylő tábornok: a demokratikus hatalom megszerzéséhez és megtartásához nem fegyverekre és katonákra, hanem a nép többségének támogatására van szükség" - olvasható a nyílt levélben.

Bajnai Gordon szerint a legnagyobb felháborodást az okozta, hogy a kormányfő "ismét kizárta a nemzetből" azokat, akik elégedetlenek a politikájával, majd "arra tett kísérletet, hogy politikai vetélytársainak egy részét kiátkozza a demokratikus közösségből, '56 örökösei közül".

Ezzel szemben - folytatta Bajnai Gordon - a Magyar Köztársaság 1956 szellemi örökségére épült fel, minden demokratikus párt, amely ma a választók képviseletéért verseng, 1956 örököse. "Se joga, se alapja nincs arra, hogy bármelyik politikai vetélytársát a gyilkosok leszármazottjaként bélyegezze meg, az pedig egyenesen szégyenteljes, hogy bármelyik demokratikus politikai erőről olyasmit állítson, hogy az, ha tehetné, a tömegbe lövetne" - címezte szavait Orbán Viktornak az Együtt-PM vezetője.

Szavai szerint "ez a gyűlöletkeltő beszéd egy demokratikus párt elnökétől sem fogadható el, az azonban, hogy ezt miniszterelnökként, a nemzetet képviselve mondja el valaki, a szabad Magyarország talán legnagyobb botránya". "Kövesse meg a nemzetet és kérjen bocsánatot az ellenzéki szavazóktól, akik a magyar nemzetnek éppúgy teljes jogú tagjai, mint az Ön hívei" - szólította fel a kormányfőt Bajnai Gordon.

Bajnai Gordon nyílt levele Orbán Viktorhoz
Miniszterelnök úr!
Az Ön tegnapi beszéde és – attól nem függetlenül – a Hősök terén tartott központi állami ünnepség sokkolta a demokratikus közvélemény jelentős részét.
Nem pusztán egy demokratikus párt vezetőjeként, hanem a Magyar Köztársaság volt miniszterelnökeként is felhívom a figyelmét arra, hogy hazánk egyetlen közjogi méltósága sem keverheti össze a pártnagygyűlést a nemzet egészének szóló, közpénzből rendezett állami ünnepséggel!
A kormánypárt hívei nem egyenlők a nemzettel, Orbánország pedig nem egyenlő Magyarországgal. A Fidesz – egyelőre – nem állampárt, még ha Ön mindent el is követ azért, hogy az legyen. Ön talán lehet a Fidesz örökös elnöke, ám még a Fidesz örökös elnöke sem lehet Magyarország örökös miniszterelnöke.
Sokakban keltett viszolygást, egyesekben pedig félelmet az, hogy Ön katonai díszsorfal előtt tartotta meg beszédét. Ne hivatkozzon ebben baljós korszakok hagyományaira és ne takarózzon ebben más nemzetek szokásaival sem: Magyarországon és épp – a fegyverrel vívott és tankkal eltiport – 1956 ünnepén ez ízléstelenségnél is több volt! Magyarországot nem katonai junta vezeti, Ön pedig nem vezénylő tábornok: a demokratikus hatalom megszerzéséhez és megtartásához nem fegyverekre és katonákra, hanem a nép többségének támogatására van szükség.
A legnagyobb felháborodást azonban a beszéde aratta, Miniszterelnök úr!
Ön a magyar nemzet egyre növekvő – az Ön politikájával elégedetlen – részét ismét kizárta a nemzetből. Majd a közpénzből fizetett, állami ünnepségnek álcázott pártgyűlésen arra tett kísérletet, hogy politikai vetélytársainak egy részét kiátkozza a demokratikus közösségből, ’56 örökösei közül.
Miniszterelnök úr, ez nem politikai hiba: ez demokraták között egyenesen bűn!
Nekünk, demokratáknak az is honfitársunk, aki más pártra, más politikára szavaz, mint mi. A Magyar Köztársaság pedig, amelynek Ön még a nevét is elfeledtetné velünk, 1956 szellemi örökségére épült fel: minden demokratikus párt, amely ma a választók képviseletéért verseng egymással, 1956 örököse. Önnek se joga, se alapja nincs arra, hogy bármelyik politikai vetélytársát a gyilkosok leszármazottjaként bélyegezze meg, az pedig egyenesen szégyenteljes, hogy bármelyik demokratikus politikai erőről
olyasmit állítson, hogy az, ha tehetné, a tömegbe lövetne.
Ez a gyűlöletkeltő beszéd egy demokratikus párt elnökétől sem fogadható el, az azonban, hogy ezt miniszterelnökként, a nemzetet képviselve mondja el valaki, a szabad Magyarország talán legnagyobb botránya.
Miniszterelnök úr, szégyellje magát, és ha maradt még valamicske Önben a régi demokrata énjéből, kövesse meg a nemzetet és kérjen bocsánatot az ellenzéki szavazóktól, akik a magyar nemzetnek éppúgy teljes jogú tagjai, mint az Ön hívei!
Budapest, 2013. október 24.
Bajnai Gordon,
a Magyar Köztársaság volt miniszterelnöke, az Együtt-PM Szövetség vezetője

 

Szerző

Józsa: jó, ha májusig kitart a költségvetés

Az MSZP szerint megalapozatlan a jövő évi költségvetési javaslat, nem szolgálja a kiszámíthatóságot, a növekedést, és továbbra is a gazdagoknak kedvez.

Józsa István, a szocialisták vezérszónoka a büdzsé csütörtöki általános parlamenti vitájában azt mondta: a kormány növekedési várakozása tavaly sem teljesült, idén sem fog, és a jövőre várt 2 százalékos GDP-növekedés sem megalapozott.

Az Orbán-kormány 2010-ben növekvő gazdaságot vett át, ám a gazdaság fejlődése szempontjából az azóta eltelt három év kimaradt, a beruházási ráta folyamatosan csökken, és már 25 százalékkal kisebb az öt évvel ezelőttinél - mondta.

Az MSZP-s politikus szerint jó, ha májusig kitart a költségvetés, ám az új kormánynak biztosan módosítania kell majd.

Az Orbán-kormány három év alatt 12 új adót vezetett be, negyvenszer emelte az adókat, és csaknem 3000 milliárd forint megszorítást hajtott végre - jelentette ki Józsa István, hozzátéve, ennek csak egy töredékét adja vissza a kiskeresetűekre kiterjesztett családi adókedvezmény, amit a szocialisták már két éve sürgetnek.

Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető szavaira reagálva - miszerint a jövő évi a rezsicsökkentés költségvetése lesz - azt mondta: a költségvetésnek semmi köze a rezsicsökkentéshez, szinte meg sem jelenik benne.

Bírálta, hogy a kormány az adótörvények előtt terjesztette be a költségvetést, és megemlítette: kockázatokat lát az Állami Számvevőszék is, amely csak a tervezett bevételek 52 százalékát tartja megalapozottnak. Véleménye szerint kockázatos az inflációs becslés is, amivel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a nyugdíjasok fogyasztói kosara az inflációt meghaladó mértékben drágul.

Józsa István szólt arról is, hogy a kormány 2010 óta "módszeresen rontja" a forint árfolyamát, ami mindenkit szegényebbé tesz.

Az MSZP vezérszónoka szerint a költségvetési javaslat csak a gazdagoknak kedvez, ezért vissza kellene vonni.

Gúr Nándor MSZP-alelnök azt mondta: a 2014-es a stadionépítések és a további elszegényedés költségvetése lesz.

Szavai szerint a kormány három éve növeli a társadalmi, jövedelmi különbségeket, recesszióba taszította a gazdaságot, miközben romlott a foglalkoztatottsági helyzet, az emberek többet dolgoznak kevesebb bérért.

Burány Sándor, az MSZP harmadik vezérszónoka arról beszélt: a költségvetésben nincs szó gazdaságélénkítésről, munkahelyteremtésről és a szegénység elleni küzdelemről.

Kiemelte, hogy a versenyszférában idén is csökkent a foglalkoztatottak száma, a gazdaság teljesítménye pedig 2014-re jó eséllyel is csak a 2010-es szintet éri el. Szólt arról is, hogy a minimálbér vásárlóértéke csökkent a kormányváltás óta.

Véleménye szerint a költségvetési javaslat a felső tízezer és a "fideszes haverok" érdekeit szolgálja, ezért a 2014-ben megalakuló új kormánynak a büdzsét és az Orbán-kormány gazdaságpolitikáját is el kell vetnie.

Szerző

Az MSZP szembesíti a kormánypártot ígéreteivel

Az MSZP a következő 12 hétben a Fidesz választási ígéreteit és a valóságot állítja szembe egymással - mondta Tóbiás József, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A szocialista politikus ismertetése szerint társadalompolitikai, gazdaságpolitikai és európai politikai területekkel foglalkoznak a programsorozatban.

Tóbiás József a kampány első állomásán arról beszélt, a Fidesz csökkenő szegénységet, a jövedelmi különbségek mérséklését, igazságos közteherviselést ígért, ehhez képest a Tárki, a KSH és az UNICEF kutatásai szerint nőtt a szegénység Magyarországon. Azt mondta, 600 ezer ember van, aki havi 20 ezer forintból kénytelen megélni, és 1,3 millió ember egy főre jutó havi jövedelme nem éri el a 66 ezer forintot, vagyis minden harmadik családban gondot jelent a közüzemi számlák kifizetése és a megélhetés.

Az MSZP frakcióvezető-helyettese az adórendszer kapcsán azt mondta, 2010-ben 7,2-szeres volt a felső és az alsó tized közötti jövedelemkülönbség, ez az érték mára kilencszeres. Közlése szerint 11 adónemmel nőtt a terhek száma, ezek közé sorolta az áthárított adókat, a különadókat és a 27 százalékos áfakulcs bevezetését.

Tóbiás József szerint a 2014-es költségvetési javaslatban 4,4 milliárd forinttal kevesebb szerepel szociális ellátásokra, miközben 200 ezer ember egyhavi minimálbéréből épülnek stadionok.

Lendvai Anna, az MSZP fővárosi képviselője arról beszélt, hogy ha a kormány valóban családbarát lenne, akkor például a támogatások nem éktelenedtek volna el, és "a perverz családi adózásnak köszönhetően" nem azok jutnának többhöz, akiknek eleve is több volt.

A képviselő álláspontja szerint a kormány lenézi a szegényeket, amit szerinte a munkanélküliségi ellátás idejének lerövidítése is igazol. Mint fogalmazott, a szegényeket alázza meg a "szociális temetésnek hazudott 21. századi horror" is, amely "kicsit sarkítva" azt jelenti, "megáshatják maguknak a saját sírjaikat".

Lendvai Anna úgy vélte, az országban lakhatási válság is van, a végtörlesztés csak keveseken segített, azokat pedig üldözik és eltiltják bizonyos közterületekről, akik elvesztették lakhatásukat.

Szerző