Egy hét múlva újabb döntés Klubrádió-ügyben

Publikálás dátuma
2013.10.24. 18:48
Klubrádió fesztivál FOTÓ: Vajda József.
Jövő szerdán tárgyal a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa a Klubrádió közösségi, vagyis ingyenes budapesti frekvencia-használatáról - tájékoztatta lapunkat a testület. Hétfőn már bejelentették: megkezdődött az a szakértői munka, amely a Klubrádió közösségi frekvencia-használatával kapcsolatos médiatanácsi döntés megszületése esetén lehetővé teszi a zökkenőmentes frekvenciaváltás feltételeinek megteremtését.

Az ügy előzménye: a Fővárosi Ítélőtábla áprilisi jogerős döntésével helybenhagyta az első fokú bíróság ítéletét és a rádiónak ítélte a 92,9 MHz-es budapesti, közösségi frekvenciát. Ez azt jelenti, hogy az Infóhoz, a Katolikus-, a Mária-, a Lánchíd és az Európa rádióhoz hasonlóan a Klubrádió is hozzájuthat végre az ingyenes frekvencia használatához. A hullámhosszt még az előző kormány idején az Országos Rádió és Televízió Testülettől nyerte el a Klubrádió. Az akkori fideszes delegáltak azonnal tiltakoztak, és nyíltan vállalták, hogy ezt a frekvenciát a Katolikus Rádiónak szánták.

A Klubrádió győztessé nyilvánításáról szóló határozat a Magyar Közlönyben is megjelent, ám az ORTT már nem írhatta alá a szerződést. Ez a kormányváltás után a médiatanács feladata lett volna, de a Szalai Annamária irányítása alá került testület erre már nem volt hajlandó. Úgy ítélték meg, a Klubrádió nem mondott le a régi frekvenciáról, vagyis a 95,3-as hullámhosszról, amelyen most is szól. Ez nem volt igaz, majd megkezdődött a pereskedés. Arató András, a Klubrádió vezérigazgatója az ítélet kihirdetése után azt nyilatkozta, amellett, hogy a 92,9-es frekvencia közösségi, tehát ingyenes, egy kicsit jobb is a minősége. Hozzátette: átgondolják, hogy mi lesz azzal a pénzzel, amit a 95,3 MHz-es frekvenciáért fizettek, hiszen a jogerős döntés alapján 3 évre visszamenőleg ingyenesen sugározhatnának. Áprilisban azt is megjegyezte, a bíróság ugyan jogerős ítéletet hozott, de határidőt nem szabott a médiatanácsnak. Jelenleg 42 százalék zenét kell szolgáltatniuk, ami sok tartalomveszteséggel jár, és a műsorszolgáltatási díj is magas. A közösségi frekvenciára korábban 75 százalék beszédtartalmat vállaltak, és nem kell érte fizetni.
Lapunknak annyit mondott, "várjuk meg, mit mond a médiatanács".
A jelenleg használt frekvenciájukat is csak hosszú pereskedés után kapták meg. Szintén jogerős bírósági döntés után, májusban kötötték meg a hatósági szerződést a médiatanáccsal. A Klubrádió addig folyamatos bizonytalanságban működött, és csak ideiglenes engedéllyel szólhatott.

Szerző

Bíróság értelmezte Lázár "akinek nincs semmije, az annyit is ér" kijelentését

A Makói Városi Bíróság elsőfokú ítélete szerint a megélhetési politikusokról és nem az önhibájukon kívül nehéz sorba jutott emberekről beszélt Lázár János akkor, amikor azt mondta "akinek nincs semmije, az annyit is ér" - tájékoztatták hódmezővásárhelyi fideszes önkormányzati képviselők csütörtökön az MTI-t.

Havasi Katalin, a Fidesz helyi szervezetének elnöke közölte: a bíróság nemrégiben egy rágalmazási per kapcsán vizsgálta meg a hanganyagot, amelyet egy szélsőséges portál hozott nyilvánosságra 2011-ben. A bíróság ítélete szerint az anyagot megvágták, és így alkalmas volt arra, hogy a politikust negatív színben tüntesse fel.     

A képviselő hangsúlyozta: a bíróság az indoklásban kiemelte, hogy Hódmezővásárhely akkori polgármestere ténylegesen nem az önhibájukon kívül nehéz sorba jutott emberekről, hanem a megélhetési politikusokról beszélt.     Havasi Katalin kiemelte: immár bíróság mondta ki, hogy a város közgyűléséről készült, de utólagosan manipulált hangfelvétel egy hamisítvány.    

Az érintett hangfelvételen, amely a 2008. június 5-i hódmezővásárhelyi közgyűlésen hangzott, Lázár János, a város akkori polgármestere hallható, amint többek között azt mondja: „akinek nincs semmije, az annyit is ér”. Lázár János korábban többször is hangsúlyozta, megjegyzése korántsem a szegény emberekre irányult, hanem azokra, akik képviselői vagyonnyilatkozata szerint nincs jövedelmük.

Szerző

Elhunyt Peter Schieder

Hosszan tartó súlyos betegség után elhunyt Peter Schieder, az osztrák és a nemzetközi szociáldemokrata mozgalom kiemelkedő személyisége. A közép- és kelet-európai országokban lezajlott rendszerváltás során fontos szerepet játszott abban, hogy a  korábbi állampártok reformerői szocialista, szociáldemokrata pártokká szerveződtek.

Peter Schieder éveken át az osztrák parlament külügyi bizottságának elnökeként tevékenykedett és két alkalommal is elnöke volt az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének ill. korábban a testület szocialista frakciójának.

 A bécsi központi temetőben megtartott gyászszertartáson részt vett és beszédet mondott Heinz Fischer osztrák államfő és Alfred Gusenbauer korábbi kancellár, aki külön is méltatta Peter Schieder szerepét az MSZP létrehozásában és megerősödésében, valamint abban, hogy az MSZP a térségből elsőként nyert felvételt a Szocialista Internacionáléba. Fontos volt támogatása abban is, hogy Magyarország a rendszerváltás után elsőként csatlakozhatott teljes jogú tagként az Európa Tanácshoz.

 A szertartáson jelen volt Werner Faymann, osztrák kormányfő, és számos külföldi baloldali politikus is. Az MSZP részvétét Peter Schieder családjának, és az Osztrák Szociáldemokrata Pártnak a gyászszertartáson részt vevő Kovács László, az MSZP korábbi elnöke és Szabó Vilmos, a párt korábbi külügyi titkára tolmácsolta Mesterházy Attila nevében.

Szerző