Egy hét múlva újabb döntés Klubrádió-ügyben

Publikálás dátuma
2013.10.24 18:48
Klubrádió fesztivál FOTÓ: Vajda József.
Jövő szerdán tárgyal a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa a Klubrádió közösségi, vagyis ingyenes budapesti frekvencia-használatáról - tájékoztatta lapunkat a testület. Hétfőn már bejelentették: megkezdődött az a szakértői munka, amely a Klubrádió közösségi frekvencia-használatával kapcsolatos médiatanácsi döntés megszületése esetén lehetővé teszi a zökkenőmentes frekvenciaváltás feltételeinek megteremtését.

Az ügy előzménye: a Fővárosi Ítélőtábla áprilisi jogerős döntésével helybenhagyta az első fokú bíróság ítéletét és a rádiónak ítélte a 92,9 MHz-es budapesti, közösségi frekvenciát. Ez azt jelenti, hogy az Infóhoz, a Katolikus-, a Mária-, a Lánchíd és az Európa rádióhoz hasonlóan a Klubrádió is hozzájuthat végre az ingyenes frekvencia használatához. A hullámhosszt még az előző kormány idején az Országos Rádió és Televízió Testülettől nyerte el a Klubrádió. Az akkori fideszes delegáltak azonnal tiltakoztak, és nyíltan vállalták, hogy ezt a frekvenciát a Katolikus Rádiónak szánták.

A Klubrádió győztessé nyilvánításáról szóló határozat a Magyar Közlönyben is megjelent, ám az ORTT már nem írhatta alá a szerződést. Ez a kormányváltás után a médiatanács feladata lett volna, de a Szalai Annamária irányítása alá került testület erre már nem volt hajlandó. Úgy ítélték meg, a Klubrádió nem mondott le a régi frekvenciáról, vagyis a 95,3-as hullámhosszról, amelyen most is szól. Ez nem volt igaz, majd megkezdődött a pereskedés. Arató András, a Klubrádió vezérigazgatója az ítélet kihirdetése után azt nyilatkozta, amellett, hogy a 92,9-es frekvencia közösségi, tehát ingyenes, egy kicsit jobb is a minősége. Hozzátette: átgondolják, hogy mi lesz azzal a pénzzel, amit a 95,3 MHz-es frekvenciáért fizettek, hiszen a jogerős döntés alapján 3 évre visszamenőleg ingyenesen sugározhatnának. Áprilisban azt is megjegyezte, a bíróság ugyan jogerős ítéletet hozott, de határidőt nem szabott a médiatanácsnak. Jelenleg 42 százalék zenét kell szolgáltatniuk, ami sok tartalomveszteséggel jár, és a műsorszolgáltatási díj is magas. A közösségi frekvenciára korábban 75 százalék beszédtartalmat vállaltak, és nem kell érte fizetni.
Lapunknak annyit mondott, "várjuk meg, mit mond a médiatanács".
A jelenleg használt frekvenciájukat is csak hosszú pereskedés után kapták meg. Szintén jogerős bírósági döntés után, májusban kötötték meg a hatósági szerződést a médiatanáccsal. A Klubrádió addig folyamatos bizonytalanságban működött, és csak ideiglenes engedéllyel szólhatott.

Jövő vasárnaptól változik a repülőtéri buszok menetrendje

Publikálás dátuma
2019.03.22 21:55
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A vasárnapi forgalom kiugróan magas, így a járatok sűrítéséről döntöttek.
Az eddiginél sűrűbben, tízpercenként jár március 31-től vasárnap napközben a repülőtéri 100E járat – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). Mint írják, a járat kihasználtságáról szóló adatok szerint az utasok száma továbbra is dinamikusan növekszik, a vasárnapi forgalom pedig kiugróan magas a hét többi napjához képest is. „A BKK 2019. március 31-től vasárnap napközben sűríti a 100E repülőtéri autóbusz menetrendjét, így a legforgalmasabb utazási időszakokban, 7 és 19 óra között tízpercenként indulva biztosít közvetlen eljutást a belváros és a repülőtér között. A BKK továbbra is figyelemmel kíséri az autóbusz kihasználtságának alakulását és szükség esetén mentesítő autóbuszokat állít forgalomba” – olvasható a közleményben.

Megint éheztettek egy családot a tranzitzónában a magyar hatóságok, közbelépett Strasbourg

Publikálás dátuma
2019.03.22 21:25
A tompai tranzitzóna a 2017-es átadáskor - illusztráció
Fotó: AFP/ ATTILA KISBENEDEK
A Helsinki Bizottság közölte, hogy a házaspár – akiket hat gyermekükkel tartanak fogva a tranzitban – március 19. óta nem kapott enni.
Fél órája kaptuk meg a strasbourgi bíróság legújabb azonnali intézkedését, amiben utasítják a magyar hatóságokat, hogy adjanak enni a tranzitzónában fogvatartott iraki ügyfeleinknek” – közölte a Magyar Helsinki Bizottság a Facebook-oldalán. Mint írják, a házaspár, akiket hat gyermekükkel tartanak fogva a tranzitban, március 19. óta nem kapott enni. „Reméljük, hogy most, péntek este, már kapnak végre vacsorát” – teszik hozzá. A jogvédő szervezet kiemeli, hogy 2018 augusztusa óta ez a kilencedik eset, amikor azért kell Strasbourgig menniük, hogy fogvatartottak enni kapjanak.