Előfizetés

Rendkívül sikeres volt az 1956-os forradalom

A magyar származású amerikaiak annak idején természetesen csalódottak voltak az 1956-os magyar forradalom leverése miatt, az idő múlásával azonban bebizonyosodott, hogy a forradalom rendkívül sikeres volt, és nagymértékben hozzájárult a Kelet-Európa feletti szovjet uralom megdöntéséhez - nyilatkozta az MTI-nek helyi idő szerint csütörtök este Andrew Harris republikánus kongresszusi képviselő.

A magyar származású Andrew Harris édesapja, Harris Zoltán aneszteziológus 1950-ben emigrált az Egyesült Államokba, édesanyja pedig Lengyelországban született. A képviselő visszaemlékezett arra, hogy legidősebb bátyja közvetlenül a forradalom leverése után hagyta el Magyarországot, akkor, amikor megkezdődött a magyarok exodusa.

Andrew Harris szerint az átlag amerikai keveset tud a magyar forradalomról, amely a hidegháború befejeződéséhez vezető út kezdetét, a kelet-európai szovjet befolyás felszámolásának útján az első lépést jelentette. "Nem vagyok biztos abban, hogy az amerikai állampolgárok annak idején felismerték ezt" - jelentette ki.

Andrew Harris a jelenlegi kétoldalú kapcsolatokat "rendkívül jónak" nevezte, és reményét fejezte ki, hogy a jövőben is hasonlóan jók maradnak. 

A magyar származású képviselő fontosnak nevezte a két ország együttműködését a NATO keretein belül is. Hangsúlyozta, hogy Magyarország - akárcsak a többi tagállam - a szövetségen belül fontos szerepet tölt be. Az elmúlt évek bizonyították, hogy a szervezet jelentős mértékben hozzájárult Európa békéjének és szabadságának biztosításához - tette hozzá.

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) tevékenységével kapcsolatos legutóbbi botrányokkal, Angela Merkel német kancellár mobiltelefonja, illetve mintegy 70 millió franciaországi telefonbeszélgetés állítólagos lehallgatásáról szólva Andrew Harris emlékeztetett arra, hogy az NSA tevékenységéről jelenleg vita folyik az Egyesült Államokban. A kongresszus - mint utalt rá - vizsgálni fogja azokat az állításokat, amelyek szerint az ügynökség külföldön nem megengedhető hírszerzési-lehallgatási módszereket alkalmazott.

Az MTI-nek nyilatkozva ugyanakkor a képviselő annak a személyes véleményének adott hangot, hogy a Nemzetbiztonsági Ügynökség nem megengedhető módszereket alkalmazott.

Illegális házfoglalók Prága központjában

Illegális házfoglalók (squatterek) foglaltak el egy üres négyemeletes épületet csütörtökön késő este Prága központjában. A Vencel tér és a közeli Wilson pályaudvar között álló épület az igazságügyi minisztériumé.

"Akciónkat szándékosan időzítettük a választások előestéjére. Arra a veszélyes illúzióra akarjuk felhívni a figyelmet, hogy a négyévente egyszer megtartott választások jelentik az igazi demokráciát" - mondta Frantisek Sauer, a házat elfoglaló Emlékek a jövőből nevű civil mozgalom képviselője újságíróknak.

"A szabadságot állandóan meg kell újítani, újra és újra tárgyalni kell egymással" - magyarázta a házfoglalás indítékait Sauer.

Közölte, hogy az Emlékek a jövőből mozgalom szociális-kulturális központot szeretne létesíteni az üres épületben. A házfoglaló squatterek száma több tucatnyi volt, majd rövidesen meghaladta a százat is.

Az épület mind a négy emeletének ablakai ki vannak világítva, s a homlokzaton több transzparens olvasható, például "A házfoglalás nem bűncselekmény!" vagy "Foglalj el és élj!". 

A rendőrség a helyszínen van, de egyelőre nem avatkozott közbe. 

A mozgalom közölte: csütörtöki akciójuk ahhoz az augusztusi - szintén prágai - házfoglaláshoz kapcsolódik, amellyel a jelenlegi lakáspolitika, a magas lakásárak ellen kívántak tiltakozni. Augusztusban a rendőrség beavatkozott a squatterek ellen, kiszorította őket az épületből, és 27 személyt őrizetbe vett.

Az NSA Merkel "mezei" mobilját figyelhette meg

Angela Merkel német kancellár egy viszonylag régi és nem a kormányfői munkához használt telefonját figyelhette meg az informatikai adatgyűjtésre szakosodott amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA).

A német kormány hivatalos közleményeiben a kancellár mobiltelefonjának feltételezett amerikai megfigyelésével kapcsolatban nincs szó arról, hogy milyen szervezetről és milyen készülékről lehet szó. Az ARD közszolgálati televízió szerint azonban kormányzati körökben az NSA-re gyanakodnak, és az ügynökség egy titkos minősítésű jelentése alapján gondolják azt, hogy a kancellár mobilja megfigyelési célpont lehetett. 

Ezt támasztja alá, hogy a Németország és az Egyesült Államok viszonyát súlyosan megterhelő ügyet a Spiegel Online robbantotta ki, az a német hírportál, amelyhez eljutottak az NSA egykori munkatársa, Edward Snowden által kiszivárogtatott dokumentumok. A diplomáciai botrányhoz vezető ügy pedig azzal kezdődött, hogy a szerkesztőség felvilágosítást kért a kormányzattól egy oknyomozó cikkel kapcsolatban.

A német hatóságok feltételezése szerint a megfigyelt készülékről hivatalosan csak azt lehet tudni, hogy nem lehallgatásbiztos. Ezt a szövetségi informatikai biztonsági hivatal (BSI) közölte csütörtökön a Süddeutsche Zeitung online kiadásában megjelent beszámoló szerint. 

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) az online kiadásában arról írt, hogy Merkelnek legalább egy hivatali készüléke van, és a konzervatív CDU elnökeként, illetve magánemberként egy teljesen hétköznapi mobilszolgáltatói előfizetői szerződéssel használ egy elavult, úgynevezett csúsztatós Nokia mobilt is. A sokat telefonáló és még többet sms-ező kancellár "az egyszerű dolgokat kedveli", a lassúságot pedig egyáltalán nem - mondták a FAZ kormányzati forrásai, hozzátéve, hogy a hivatali mobilok kezelése igen körülményes. 

Olyan készülék nincs is a kormánytagok hivatali munkájához engedélyezett készülékek között, amellyel az okostelefonok valamennyi funkcióját lehet biztonságosan használni, ezért aki mindenben meg akar felelni a BSI előírásainak, kénytelen két készüléket használni, egyet telefonáláshoz, egyet pedig az adatátvitellel járó alkalmazásokhoz, például e-mailezéshez. "Egy minisztert sem láttam még, aki ezeket a hivatali mobilokat használta volna" - mondta a FAZ egyik forrása.

A Die Welt szerint azonban Merkelnek már egy újgenerációs hivatali készüléke is van, egy Blackberry Z10, amelyet a Secusmart nevű német cég SecuSuite nevű szoftverjével szereltek fel. Ennek legnagyobb előnye, hogy elkülöníti a hivatalos és a magáncélú felhasználásokat - írta a Die Welt online kiadása.