Elutasították Papcsák feljelentését

Nem indul nyomozás Papcsák Ferencnek, Zugló fideszes polgármesterének feljelentése alapján saját helyettese ellen. Az ügyészség ugyanis elutasította Papcsák beadványát, amelyet az egy hónapja nyilvánosságra került, a korrupció gyanúját felvető hangfelvétel miatt tett Ferdinandy István alpolgármesterrel szemben vesztegetés feljelentésének elmulasztása miatt. A Fővárosi Főügyészség a döntést a hvg.hu megkeresésére azzal indokolta, hogy hiányzik a bűncselekmény gyanúja.

Az ügy előzménye, hogy szeptember végén az internetre felkerült az a hangfelvétel, melyen a "kegyvesztetté vált" Ferdinandy - Papcsák elvonta egy fontos kérdésben ellene szavazó helyettese hatásköreit - egy vállalkozóval beszélget százmilliós nagyságrendű állítólagos kenőpénzekről. A vállalkozó arról panaszkodott, hogy egy csaknem 500 milliós beruházás elnyerése után 20 százalékot kellett "visszaosztani" a Zuglói Vagyonkezelő (ZV) Zrt. volt vezérigazgatójának, és még nem is fizette ki őket teljesen a kerület. A fideszes Papcsák vezette önkormányzat cégéhez állítólag visszajuttatott pénzről a vállalkozó úgy vélte, a pártkasszába mehetett.

Papcsák és Mazsu Gergely, a ZV volt vezetője tagadta a vádakat. Papcsák azt is jelezte: a vállalkozó és Ferdinandy a haragosai, az ő lejáratására rendezték meg a felvételt. Ezt viszont Ferdinandy cáfolta. Az állítólagos korrupciógyanú tisztázására ügyben az LMP, majd a polgármester is feljelentést tett - ezek alapján elindult a nyomozás. Papcsákot egyébként lemondásra szólította fel az LMP által szervezett október elejei tüntetésen részt vevő több száz lakos. A felvételen ugyanis a vállalkozó azt is állította, hogy a ZV volt vezérigazgatójához eljuttatott százmilliós összegről Papcsák is tudott, sőt, ő állítólag beérte volna 2 százalékkal is.

Mazsu - akit a felvételen a vállakozó "behajtóként" emelegetett - 2010-ben érkezett a ZV élére, mindössze 27 évesen. A jobboldali többségű képviselőtestület Papcsák javaslatára nevezte ki, és ekkor a pályáztatás hiányát, illetve az új vezető alkalmasságot firtató kérdéseket a polgármester azzal hárította el: "ez bizalmi állás". Mazsu Debrecenből érkezett, ahol Papcsákkal közösen dolgoztak egy vállalkozásfejlesztési alapítványnál. Mazsu testvére, Orsolya jelenleg is Papcsákkal közösen jegyzi a Percarus Kft.-t, míg édesapjuk, Mazsu János debreceni fideszes képviselő. (Egy ideig Mazsu Orsolya férje, Istók Ede is irányított egy zuglói önkormányzati céget, de távoznia kellett.)

Eközben Zugló titkolja a ZV gazdálkodását érintő belső ellenőri jelentést, amelynek tavaly nyári elkészülte után pár héttel Mazsunak - közös megegyezéssel - távoznia kellett a cég éléről. A ZV tevékenységét részletesen vizsgáló dokumentum kiadását a kerület jegyzője megtagadta, mondván: "a közfeladatot ellátó szerv (...) döntése megalapozását szolgáló adat a keletkezésétől számított tíz évig nem nyilvános."

Szerző

Évi egymillió forinttal is megrövidíthetik a tanárokat - töltik a sztrájkalapot

Publikálás dátuma
2019.03.20 00:00

Fotó: Vajda József
Utoljára 25 ezer pedagógus szüntette be a munkát, most ezt a tömeget szeretnék megtöbbszörözni.
– Sajnos mi nem tudjuk megerősíteni, hogy hatalmas siker lenne a pedagógus életpálya-modell, mint ahogy azt nemrég Rétvári Bence államtitkár közölte. A valóságban nagyon komoly gondok vannak – nyilatkozta lapunknak a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke. Szabó Zsuzsa szerint az egyik legnagyobb probléma az óraszámok kérdése: a 22-26 órás felosztásban ugyanannyit keres az a tanár, aki heti 26 óra tanórát tart meg, mint aki 22-t. Azzal pedig, hogy a bérek vetítési alapját nem a mindenkori minimálbér teszi ki, jelentős összegeket vonnak el a pedagógusoktól. – Ennek tudatosítására létrehoztunk egy „bérnyomásmérőt”, amelyből kiderült például, hogy egy 31 éve a pályán lévő mesterpedagógus havonta bruttó 100 ezer forinttal kap kevesebbet annál, mintha a jelenlegi minimálbérhez lenne kötve a fizetése. Ez évente 1 millió 200 ezer forintos kiesést jelent számára. De egy pályakezdő is bruttó 50 ezerrel keres kevesebbet, pedig az ő támogatásuk, pályán tartásuk életbevágó lenne – fogalmazott az elnök. A Magyar Nemzet nemrég kormányzati forrásokra hivatkozva arról írt, jövőre 30 százalékos béremelésre számíthatnak a pedagógusok. Szabó Zsuzsa emlékeztetett: ez volt a PSZ álláspontja is a Köznevelési Érdekegyeztető Tanács legutóbbi ülésein. Viszont a szakszervezet azt is kikötötte, hogy a 30 százalékos emelés csupán az első lépés lehet, azt további bérfelzárkóztatásnak kell követnie annak érdekében, hogy legalább a kormányzati ciklus végéig elérje a tanárbérek vetítési alapja a minimálbér összegét. Erre a tanács következő, március 26-i ülésén várnak garanciákat. – Szeretnénk, ha megszűnne az időhúzás és érdemben is előrébb jutnánk. Az üléseken gyakran csak azt ismételgetjük, ami előzőleg már elhangzott. Ennek véget kell vetni. Ha március 26-án nem jutunk dűlőre, el kell döntenünk, mit lép a PSZ – mondta az elnök. Az egyik út a sztrájk, amelynek az előkészületei is megkezdődtek. A PSZ Országos Vezetősége nemrég arról döntött: 50 millió forintos sztrájkalap létrehozását javasolja a kongresszusnak; ebből támogatnák azokat a pedagógusokat, akik a sztrájk idejére nem kapnak bért. Elkezdték felmérni a sztrájkhajlandóságot is. Ebben a tekintetben nagy a szórás: vannak iskolák, ahol a tantestület szinte 100 százaléka sztrájkolna, máshol alig érzékelhető a sztrájkkészség. – Ez az eredményektől függően változhat, de abban biztos vagyok, tudjuk mozgósítani a kollégákat, ha szükség lesz rá – vélekedett Szabó Zsuzsa. Felidézte: a 2016-os sztrájkban mintegy 25 ezren vettek részt. Ha belevágnak egy hasonló akcióba, ezt szeretnék megtöbbszörözni. De egyelőre a PSZ bízik a tárgyalások sikerében.
Témák
Oktatás
Frissítve: 2019.03.20 00:00

A pécsi havihegyi mandulafa lett az év európai fája

Publikálás dátuma
2019.03.19 21:34

Fotó: Népszava
A tavaly az év magyarországi fájának választott, a Havas Boldogasszony-templomnál álló mandulafa több mint 45 ezer voksot kapott a nemzetközi online szavazáson.
A pécsi havihegyi mandulafa lett a 2019-es év európai fája - tudatta közleményében a verseny szervezéséért felelős cseh Ökotárs Alapítvány nevű szervezet kedden. A győztes tavaly az év magyarországi fája versenyének megnyerésével "kvalifikált" a kontinens-szintű megmérettetésre.
A Brüsszelben kihirdetett eredmény szerint a pécsi fa 45 132 szavazatot kapott.
Az online szavazáson 14 "vetélytársat" maga mögé utasítva győztes pécsi mandulafa egy csavarodott törzsű, több mint 100 éves fa, ami a Havihegy csúcsán álló pécsi Havas Boldogasszony-templomnál fogadja az érkezőket:
A voksoláson, valamivel több mint 5000 szavazattal lemaradva, az oroszországi abramtsevói tölgy végzett második helyen.

Magyarország immár negyedik alkalommal nyerte el valamely különleges történetű fájával a kilencedik alkalommal meghirdetett Európai Év Fája címet.
Frissítve: 2019.03.19 21:51