56-os emlékművet avattak a Connecticutban

Emlékművet állítottak az 1956-os forradalom és korábbi bevándorlók emlékére az egyesült államokbeli Wallingfordban, Connecticut szövetségi államban - jelentette a MyRecordJournal című amerikai internetes újság.

A Magyar Közösségi Központ előtt felállított, gránitkőből készült emlékmű a magyaroknak az 1956-os forradalom alatt hozott áldozatait, valamint azt örökíti meg, amikor az 1880-as években bevándorlók érkeztek Wallingfordba.
"Azoknak az emlékének ajánljuk, akik előttünk érkeztek" - mondta mintegy száz ember előtt Kapi Barbara, a klub korábbi elnöke.
Az ünnepségen jelen volt Dán Károly, Magyarország New York-i főkonzulja és William W. Dickinson, a város polgármestere is.

Szerző

Vihar Londonban - súlyos fennakadások a közlekedésben, halottak

Publikálás dátuma
2013.10.28. 10:16
Fotó:Thinkstock
Halálos áldozatokkal járt és súlyos fennakadásokat okozott Nagy-Britannia déli harmadában az utóbbi évek legnagyobb vihara, amely hétfőn végigsöpört Londonon is. Több mint negyedmillió angliai háztartásban hétfő délután sem volt áramellátás, és a brit főváros tömegközlekedése hosszú órákra gyakorlatilag összeomlott.

 A brit meteorológia délután bejelentette, hogy az Atlanti-óceán felől betört intenzív alacsony nyomású viharzóna északkelet felé elhagyta Nagy-Britanniát. A szolgálat adatai szerint a legerősebb, 159 kilométer/órás széllökést a dél-angliai partok előtt fekvő Wight-szigeten mérték, de a többi országrészben, köztük Londonban is 90-110 kilométeres sebességű szélvihar volt.
    A vihar a délkeleti Sussex megye partjairól a tengerbe sodort egy 14 éves fiút, akinek keresése az ítéletidőben lehetetlenné vált. A mentőszolgálatok hétfői közlése szerint reménytelennek tűnik, hogy fiút élve megtalálják.

    A délkelet-angliai Kentben egy 17 éves lány halt meg, amikor a család házára rádöntött egy fát az orkán.
    London egyik északnyugati elővárosában, Watfordban egy 55 éves férfi vesztette életét, amikor autójára szintén egy fa zuhant rá a szélviharban. 

    A világ legnagyobb forgalmú nemzetközi kompkikötőjében, a délkelet-angliai Doverben is komoly fennakadásokat okozott a vihar. A kikötőt ugyan nem zárták le, de több komptársaság felfüggesztette, vagy alaposan leszűkítette menetrendjét a vihar miatt. Több kompot a kikötő nyílt vízterületein horgonyoztak le, attól tartva, hogy a hajókat az orkán nekicsapja a mólóknak.
    Két komp - összesen 460 utassal a fedélzetükön - több órán át vesztegelt a doveri kikötő bejáratánál, a nyílt tengeren hánykolódva, mert a szélviharban nem tudtak biztonságosan kikötni.

    A Londont Brüsszellel és Párizzsal, illetve több köztes célállomással összekötő, óránként 300 kilométeres sebességgel közlekedő Eurostar szuperexpresszek első járatai nem indultak el hétfő reggel. A forgalom később megindult, de a cég közlése szerint továbbra is késések várhatók a pálya brit szakaszán elrendelt sebességkorlátozás miatt.
    London 400 kilométeres, 12 fővonalból álló metróhálózatán - amely jelentős részben felszíni gyorsvasútként közlekedik - hat vonalon állt le, illetve akadozott a közlekedés a hétfő reggeli csúcsforgalomban a sínekre dőlt fák, illetve a szélvihar által a pályára hordott törmelék miatt. A metróhálózaton még délután is akadozott a forgalom.

    Anglia déli felében gyakorlatilag leállt a vasútközlekedés is, így több százezren nem tudtak eljutni munkahelyükre hétfőn. London vonzáskörzetében 300 fa dőlt az elővárosi vasutak pályahálózatára. 
    Londonban és a déli országrész kiterjedt térségeiben a közúti közlekedést is számtalan kidőlt fa akadályozta. A fővárosban több helyen épületállványok dőltek össze, gépkocsikat megrongálva.

    Megrongálódott a brit kormány irodahelyiségeinek otthont nyújtó patinás londoni épület, a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal mögött emelkedő Cabinet Office is, amelyre rádőlt egy daru. Az incidensben senki nem sérült meg, de elmaradt Nick Clegg miniszterelnök-helyettes szokásos havi sajtóértekezlete.

    Az energiaszolgáltatókat képviselő szervezet, a UK Energy Networks hétfő délutáni közlése szerint a vihar által leszaggatott vezetékek, illetve a vezetékekre dőlt fák miatt összesen 270 ezer háztartás maradt áram nélkül a déli országrészben.
    A legnagyobb brit repülőtéren, a London nyugati határában fekvő Heathrow-n 130 járatot töröltek - ez a teljes napi járatszám 10 százaléka -, és reggel egy ideig szüneteltek a leszállások. 

    A légikikötő járatinformációja a British Airways három hétfői budapesti járatának mindegyikét ugyanakkor indulásra jelölte. Az első, reggeli járat kisebb késéssel fel is szállt, és a kiírás szerint a Budapestre induló délutáni középső, valamint az esti BA-járat menetrendjét sem érintették a törlések. 

    A meteorológiai szolgálat kimutatása szerint London környékén éppen Heathrow-n mérték a legerősebb vihart; itt az orkán tetőpontján 112 kilométer/órás széllökések voltak.

    A viharban megrongálódott a dél-angliai Bournemouth repülőterének felújítás alatt álló hangárépülete. A BBC által közölt felvételen a sérült épület előtt éppen a Sólyom légitársaság egyik repülőgépe parkolt.
    A repülőtér szóvivője az MTI hétfő délutáni érdeklődésére elmondta, hogy a viharban sem a Sólyom, sem más cég repülőgépei nem károsodtak, az orkán csak a hangárépület homlokzatát takaró műanyag lemezeket bontotta meg.

    A hétfőihez hasonló erejű vihar legalább öt éve nem sújtotta Nagy-Britanniát. Az ítéletidő azonban valószínűleg nem okozott olyan mértékű pusztítást, amilyet az utóbbi három évszázad legnagyobb nagy-britanniai szélvihara hagyott maga után.
    Az azóta is csak Nagy Viharként emlegetett természeti csapás 1987. október 16-ának hajnalán tört rá Nagy-Britanniára az Atlanti-óceánról, 180-200 kilométeres széllökésekkel. Abban a viharban 18-an meghaltak, 15 millió fa kidőlt, és több százezer ház tetejét szakította le az orkán.

    A 26 évvel ezelőtti időjárási katasztrófa - amelyhez mérhetőt 1703 óta nem élt át az ország - egymilliárd font (mai árfolyamon több mint 340 milliárd forint) kárt okozott, és egyes térségekben, amelyeket azelőtt sűrű erdőségek borítottak, azóta is széles tisztások jelzik maradandó nyomait.

Szerző

A tömegbe hajtott egy autó a pekingi Tienanmen téren

Kiürítették a kínai főváros központjában lévő Tienanmen teret, miután a hivatalos közlés szerint egy jármű a tömegbe hajtott helyi idő szerint hétfő délben. Három ember meghalt.

Az eset a tér északi oldalában, a kapubástya előtt történt, egyelőre ismeretlen okból - tájékoztatott részletek ismertetése nélkül a Hszinhua hírügynökség, valamint a központi pártlap, a Zsenmin Zsipao is internetes oldalán. A három áldozat a terepjáró vezetője és két utasa.
A Reuters hírügynökség szemtanúk elmondására hivatkozva arról számolt be, hogy a téren átvezető széles sugárutat lezárták, egy gépkocsi lángba borult, és külföldi turisták ezután robbanást is hallottak. A helyszínen tűzoltók dolgoznak és sok a rendőr.
A Tienanmen tér az 1989-es diáklázadások központi helyszíne, nyugati oldalában a Népi Gyűlés Háza, a parlament található, keletről pedig a nemzeti múzeum határolja. Közkedvelt turisztikai célpont, a térre csak biztonsági ellenőrzés után lehet bejutni, a közbiztonság szempontjából kiemelten kezelt terület.

Szerző