Hazudott a vidékfejlesztési minisztérium?

Gőgös Zoltán, a szocialisták mezőgazdasági szakpolitikusa hétfőn sajtótájékoztatón beszélt a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) egyik vezetőjének és három bűntársának letartóztatásáról. Kijelentette: nem mondott igazat a szakminisztérium, amikor azt sugallta, hogy már februárban a hatóságokhoz fordult az európai uniós területalapú támogatások jogosulatlan igénylése miatt.

Ezzel szemben - folytatta - megkeresésére a legfőbb ügyész arról tájékoztatta, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal csak október 8-án tett feljelentést az ügyben, akkor, amikor az MSZP kiküldte meghívóját arra a másnapi sajtótájékoztatóra, amelyen a "maffiaszerű" visszaéléseket a nyilvánosság elé tárta.

    Gőgös Zoltán szerint ha a minisztérium valóban tudott a jogtalan igénylésekről, akkor több ezer teremlő támogatását sodorta veszélybe azzal, hogy nem tett időben feljelentést, mivel ők most a vizsgálat lezárultáig nem kapják meg a nekik járó támogatáselőleget.

Gőgös Zoltán beszélt arról is, hogy csökkennének a fogyasztói árak a húsáfa mérséklése esetén.  Azt mondta: a parlament szakbizottságában az derült ki, hogy a Fidesz-frakció nem javasolta a kormánynak a húsáfa csökkentését, mondván, nem biztosított, hogy a fogyasztókhoz is eljut a hatása.

    Az MSZP-s politikus szerint azonban a termelők nem tudnák "lenyelni" az áfacsökkentést, csak a kereskedők, ám biztosra vehető, hogy lenne legalább egy olyan áruházlánc, amely az áfacsökkentés mértékével csökkentené árait, és ezzel a többieket is erre kényszerítené. Véleménye szerint azonban ugyanilyen fontos lenne az áfacsökkentés a feketegazdaság visszaszorítása érdekében.

Szerző

Utcára teszi a menekülteket Balassagyarmat

Az idegenrendészeti és menedékjogi törvény módosítását bírálták balassagyarmati szocialisták a városban működő közösségi szállás előtt tartott hétfői sajtótájékoztatón.

  Az ellenzéki politikusok átgondolatlannak és veszélyesnek tartják, hogy a menekültek az eddigi 18 helyett már csak két hónapig tartózkodhatnak a szálláson, majd ellátás és jövedelem nélkül kerülnek utcára.

    Borenszki Ervin, a megyei közgyűlés MSZP-s képviselője elmondta, felkérik Balassagyarmat önkormányzatát, forduljon a térség országgyűlési képviselőjéhez, a parlamenthez és a belügyminiszterhez, hogy tegyenek intézkedéseket a törvény negatív következményei ellen.

    Felszólítják emellett a törvényt megszavazó Nógrád megyei országgyűlési képviselőket, tegyenek meg mindent azért, hogy alapvetően megváltozzon a város és a megye szempontjából áldatlan állapot - tette hozzá.
    A képviselő szerint a szeptember végével hatályba lépett törvény következtében az illegális bevándolrlók és menekültek két hónap után úgy kerülnek majd ki a szállásról, hogy TAJ-kártya hiányában sem hajléktalan-, sem egészségügyi ellátásban nem részesülnek, és jövedelmük sem lesz.

    Mint mondta, egyaránt fel kell hívni a figyelmet arra, milyen sors vár azokra, akik kikerülnek, és mi vár a balassagyarmatiakra. Szerinte kérdéses, hogy a város köteles-e viselni a "félresikerült" törvény következményeit.
    Borenszki Ervin megemlítette, hogy a parlamenti vitában az MSZP képviselői jelezték az ország valamennyi közösségi szállóját érintő problémákat, Harangozó Tamás képviselő pedig írásbeli kérdést intézett a belügyminiszterhez.
    A sajtótájékoztatón arra nem tudtak válaszolni, hány menekült kerülhet ki a szállásról a következő hetekben. Lombos István, az MSZP városi elnöke elmondta, az intézmény igazgatója nem adhatott erről felvilágosítást.

    Mint megjegyezte, az önkormányzat csütörtöki ülésére eredetileg a szálláson élők egészségügyi helyzetét tűzték napirendre, de ezt mindenképpen ki kellene egészíteni azzal, hogyan alakul a helyzetük a későbbiekben.

    Látkóczki Bálint, a párt választókerületi elnöke szerint a törvénymódosítással megzavarják a városlakók nyugalmát "olyan mértékben, ami az elmúlt évihez hasonló felháborodást, tüntetéssorozatot váltana ki".

    Balassagyarmaton - tiltakozások ellenére - kezdte meg működését 2011-ben a 105 férőhelyes, nyitott közösségi szálló, miután a kormány 2009-ben Debrecenben bezárt egy hasonló intézményt. A városban tavaly rendőrségi vezetők részvételével lakossági fórumot tartottak, valamint tüntetést is szerveztek a közösségi szállás előtt, az önkormányzat kérésére pedig szigorították a szállás házirendjét, és létszámbővítést is kezdeményeztek a városi rendőrkapitányságon.

Szerző

MSZP: az NFÜ átláthatósági kampánya csak pénzbehajtás

Az MSZP szerint a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) átláthatósági kampánya csak egyszerű pénzbehajtás, amivel a kormány a korábbi uniós bírság fedezetét akarja előteremteni. Erről Harangozó Gábor országgyűlési képviselő beszélt hétfői sajtótájékoztatóján.

Emlékeztetett: az Európai Unió augusztusban megbüntette Magyarországot, és arra kötelezte a magyar kormányt, hogy 75 milliárd forintot költségvetési forrásból fizessen ki nyertes uniós pályázóknak. Ez az összeg azonban a szocialista politikus szerint hiányzik a költségvetésből, és az állam most ezt a hiányzó pénzt akarja beszedni a vállalkozásoktól.
Hangsúlyozta: az igazi feladat az lesz, hogy 2 év múlva, a teljes uniós pályázati rendszer elszámolásakor "ne kelljen nagyjából ezermilliárd forintnyi" beruházást állami forrásból befejezni.

Kifejtette: jelenleg az állam havonta 120 milliárd forintnyi elnyert támogatást tud kifizetni, ami a következő két évben 2800 milliárd forint kifizetését jelentheti, míg összesen még 3800 milliárd forint támogatásra jogosult az ország. Vagyis az MSZP számításai szerint durván ezermilliárd forintnyi fejlesztés félbe fog maradni, ezeknél pedig vissza kell majd fizetni az elnyert támogatást.

Harangozó Gábor szerint a késlekedés oka, hogy a kormányváltás után egy évre leállította a Fidesz a pályázati rendszert és a kifizetéseket, valamint, hogy nem gyorsultak a magánszektorhoz hasonlóan az állami és önkormányzati fejlesztések.
Az NFÜ 2013 szeptemberében visszamenőleges vizsgálatot indított el, hogy tiszta helyzetet teremtsen, és láthatóvá tegye, hol adóztak a támogatásokból megvalósított fejlesztések eredményeképp keletkezett jövedelem után a támogatást elnyert cégek és civil szervezetek. Az elmúlt másfél hónapban több mint 46 ezer cégnek és civil szervezetnek küldték el az új átláthatósági nyilatkozatot. A lista az NFÜ honlapján a www.nfu.hu/atlathatosag oldalon mindenki számára hozzáférhető.

Szerző