MSZP: a munkanélküliek több mint fele semmilyen ellátást nem kap

A munkanélküliek több mint fele semmilyen ellátást nem kap - mondta el Gúr Nándor MSZP-alelnök.

Hozzátette: bár a kormány "dicshimnuszokat zeng" a foglalkoztatottsági adatokról, a 15 és 24 év közöttiek 27,4 százaléka munkanélküli.
A parlament foglalkoztatási bizottságát vezető szocialista politikus kiemelte, hogy a munkanélküliek több mint fele nem kap ellátást, egyharmaduk segélyben részesül, és csak alig több mint tíz százalékuk jut hozzá álláskeresési támogatáshoz.
Kitért arra is, hogy minden korábbinál hosszabb, 19 hónap a munkanélküliség átlagos időtartama, miközben a kormány kilencről három hónapra csökkentette az álláskeresési járadék folyósítási idejét.

Gúr Nándor szólt arról is, hogy a pénzügyi-gazdasági válság 2008-as kezdetén 328 ezer regisztrált munkanélküli volt, az elmúlt negyedévben pedig 434 ezer, és kevesebben is dolgoznak ma, mint a válság öt évvel ezelőtti beköszöntekor.
Az MSZP alelnöke a bajai videoüggyel kapcsolatos kérdésre válaszolva mindössze annyit mondott: a szocialisták minden igaztalan vád miatt jogi úton vesznek elégtételt.

Szerző

Négy évszak

Publikálás dátuma
2013.10.29. 06:49
FORRÁS: THÁLIA SZÍNHÁZ
Szekeres Adrien Négy Évszak című zenés showja a Thália Színházban az idén még két alkalommal látható november 09-én és december 12-én.

A dalokkal, zenei stílusokkal, hangulatokkal az adott évszakhoz igazodó előadásokat ezúttal az Appril Project táncosai színesítik.

Hol közvetlen, hol bensőséges, de mindenképpen magával ragadó és elegáns örömzenélést láthat a közönség, akár a téli, akár az őszi előadást választja.

Színházba vinni a popzenét nem szokatlan dolog. Szekeres Adrien és zeneszerző-producer férje, Kiss Gábor olyan szórakoztató estet álmodott meg, amely a négy évszak változása szerint mindig aktuális hangulatban köszönti az előadás vendégeit.

Így a visszatérő vendégek is mindig meglepetésben részesülhetnek, úgy a dalokat, mint a színpadi látványvilágot illetően.

Szekeres Adrien állandó zenekara mellett ezúttal az előadások egyenrangú főszereplője lesz majd a Csillag születik tehetségkutatóból megismert Appril Project tánccsoport.

Szerző
Frissítve: 2013.10.28. 21:42

Havilapot indít állami pénzből Kerényi

Publikálás dátuma
2013.10.29. 06:47
Kerényi Imre újabb nagy dobásra készül FOTÓ: K 2 PRESS
Az Alaptörvény társadalmi megismertetését szolgáló 5. és 8. osztályosoknak szánt "Zsebfüzetek" nyomdai előállítására és terjesztésére, a Nemzeti Könyvtár program folytatására - 127 500 példánnyal, összesen 17 kötet, kötetenként 7500 példánnyal számolva - , továbbá jövő év elejétől egy országos terjesztésű havilap mgejelentetésére fogja költeni Kerényi Imre a magyar kulturális értékek megőrzése és fejlesztése ügyével összefüggő feladatokért felelős miniszterelnöki megbízott a nemrégiben megítélt 336,9 millió forintot - tudta meg lapunk a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumtól. Korábban Kerényi Imre nem árulta el a pénz rendeltetését.

Ám a KIM közlése után sem teljesen világosak Kerényi pénzügyei, ugyanaz a kormányhatározat, mely az idei 336,9 millió forint átcsoportosításáról rendelkezik, arról is határoz, hogy a jövő évi költségvetésben 281,1 millió forintot különítenek el Kerényi számára.

Ha a jövőre megjelenő kötetekre már idén kifizetik a pénzt, kérdés, hogy a jövőre betervezett 281,1 millió forintot milyen nemes célra fordítja a miniszterelnöki megbízott?

Mint ismeretes, Kerényi Imre 2012-ben kezdte a Nemzeti Könyvtár című könyvsorozatot, melynek első, 14 kötetének 140 ezer példányban való megjelentetésére 300 millió forintot költött, legalábbis a Közlöny Kiadóval kötött keretszerződés szerint.

Akkor a lapunknak nyilatkozó piaci szakemberek nyilatkozatiból kiderült, ennek a harmadából előállíthatók a könyvek. A 14 könyv után idén szeptemberben újabb 6 kötet jelentetett meg Kerényi, Móricz Zsigmond Erdély trilógiáját, Gárdonyi Géza Az én falum című novellagyűjteményét, Romsics Ignác Bethlen Istvánról szóló monográfiáját, és a Magyar karácsony című kiadvány.

Decemberben újabb 4 kötet megjelentetését  tervezi. Kérdés, hogy a korábban emlegetett keretszerződésbe belefért-e ez a 10 kötet, vagy erre is a most megítélt összegből kerül pénz. Az sem világos, hogy a szoborállításokra, és köztérfelújításokra végül is milyen büdzséből került pénz.

Mint ismeretes, Kerényi szavai szerint "a 61 éven át uralkodó balliberális kánonnal szemben a nemzeti oldal kánonját megteremtő" könyvsorozat körül folyamatos volt a botrány.

A Magyar Húsvét című antológia kiadásakor több mint húsz szerző esetében nem rendezték a jogokat.

Azt nem tudjuk, hogy az antológiába beválogatott a háborús bűnökért elítélt Szálasi egykori csendőrtisztének, Kecskési Tollas Tibor jogutódjait megkeresték-e, azt azonban egy internetes portál kiderítette, hogy Kerényi mindenfajta egyeztetés nélkül hozta le többek közt Weöres Sándor, Szabó Magda, és Márai Sándor műveit.

Kerényi Imre úgy akarta kiadni Bánffy Miklós Erdélyi trilógiáját, hogy annak jogai a Helikon Kiadónál vannak, akiktől az egykor a színházi rendezéseiről ismert Kerényi ingyért szerette volna megkapni azokat.

Mulatságos volt, ahogy az új jobboldali kánonba bekerült Venesz József A magyaros konyha című szakácskönyve, mely  a Kádár-kor igénytelen tömegétkeztetésének az alapműve. Kötetet kapott Tormay Cecile a Horthy-rendszer antiszemita írója is.

Szerző
Frissítve: 2013.10.28. 21:38