Előfizetés

Kedden indul a Verzió emberi jogi filmfesztivál

Kedden kezdődik a 10. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál, amelyen 25 ország 62 filmje szerepel. A november 10-ig tartó mustrát Budapesten hat helyszínen rendezik meg.

 A fesztivál egyik kiemelt programja a francia Chris Marker rendező életművét bemutató retrospektív lesz a Budapesti Francia Intézetben. A cinéma vérité filmművészeti irányzat megteremtőjének tizennégy alkotása mellett konferencián és előadásokon idézik fel a francia művész munkásságát. 

    Okszana Szarkiszova programigazgató az eseményről tartott szerdai sajtótájékoztatón elmondta: a fesztivál programjait a Toldi, a Művész, a Cirko-Gejzír mozikban, az Örökmozgó Filmmúzeumban, az OSA Archívumban és a francia intézetben tartják meg. A Verziót Térey János író nyitja meg a Toldi moziban, majd Alan Berliner Unokabátyám című filmjét vetítik. 

    A Nemzetközi Panoráma szekció 25 filmje között több alkotást először láthat a közönség, Okszana Szarkiszova kiemelte a programban szereplő három dán dokumentumfilmet, amelyek között szerepel a gyermekvállalás és örökbefogadás problémájáról szóló alkotás is. A Fókuszban Indonézia című alprogramban három indonéz film lesz látható, ezek között Joshua Oppenheimer Az ölés aktusa című alkotásának fesztivál- és rendezői változatát is vetítik. A One World visszhangok szekcióban négy olyan filmet játszanak, amelyeket a prágai emberi jogi dokumentumfilm-fesztivál szervezőivel közösen választották ki. 

    A magyar panoráma szekció nyolc filmjét Báron György válogatta. Az esztéta a sajtótájékoztatón kiemelte Groó Diana több fesztiváldíjjal is jutalmazott Regina című dokumentumfilmjét, amely egyetlen korabeli fotó, valamint archív felvételek nyomán meséli el az első női rabbi történetét. Nagy Dénes Másik Magyarország című alkotása Bukta Imre képzőművész szülőfalujába való visszatéréséről és a szegény sorban lévő Mezőszemeréről szól. Nagy Viktor Oszkár Felsőbb parancsra című dokumentumfilmje a Szerbián keresztül Magyarországra szökő menekültek sorsát mutatja be, míg Szelei Dóra 20 perces, Uccu neki! című filmje egy roma oktatási program nehézségeiről szól. 

    Kövecsi Anikó, a fesztivál koordinátora elmondta: a Füstjelek - őslakosok a 21. században elnevezésű alprogramban ősi kultúrák túlélési erőfeszítéseit mutatják be hat filmen keresztül. Szó lesz többek között a szibériai rénszarvaspásztorokról, marokkói berberekről és egy alaszkai lazacfüstölő hippiről.

    A Diákverzió ingyenes programján nyolc előadás és vetítés szerepel. A program alkotásai között van a Punk-szindróma című film, amelyben a szellemi fogyatékos finn punkzenészek karrierjét követhetik nyomon az érdeklődők. 

    A Verzió filmfesztiválon a közönség által leginkább kedvelt alkotás 2000 dolláros (mintegy 450 ezer forintos) pénzjutalomban részesül. Emellett az öt tagú nemzetközi diákzsűri is odaítéli a 100 ezer forintos jutalmát. A vetítések után közönségtalálkozók várják az érdeklődőket, a részletes program a www.verzio.org oldalon érhetők el.

    A fesztiválhoz kapcsolódik a Doclab programsorozata, amelyen kezdő dokumentumfilmeseknek, producereknek és fesztiválszervezőknek adnak tanácsokat a szakemberek. 
    A részletes program a www.verzio.org oldalon olvasható.

Csütörtökön megszűnik az analóg tévéadás

Csütörtökön 12 óra 30 perckor az ország északkeleti és délnyugati részén is lekapcsolják az analóg földfelszíni tévéadások sugárzását. Ezt követően már csak digitális vétellel lehet televíziózni - hangzott el a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és az Antenna Hungária (AH) sajtótájékoztatóján.

A digitális átállás második ütemében érintett, szociálisan rászorulók még egy hónapig igényelhetnek támogatást az új vételi eszközökhöz vagy a tévé-előfizetéshez - mondta Zsuppán Attila, az NMHH kommunikációs igazgatója.
Tóth András, az AH kommunikációs vezetője arról számolt be, hogy november 30-ig befejezik az adók áthangolását. Addig az érintett területeken számítani lehet arra, hogy egy-egy napig, délelőtt 10 és délután 6 óra között nem fogható a tévéadás.

10 éve nem tudják, mit tesznek 5 perc múlva

Publikálás dátuma
2013.10.30. 12:16

A MOMENTÁN TÁRSULAT idén novemberben ünnepli 10. születésnapját. Sok minden történt ebben a 10 évben: az improvizációs színház magyarországi meghonosításától és önálló színházi műfajjá válásától a közel 1 000 interaktív előadáson és a Momentán című, kamaszoknak szóló tévéműsor 50 adásán át az improvizációs képzések, workshopok és fesztiválok létrehozásáig és a Társulat saját színházának megnyitásáig. A Momentán leginkább a pillanatban szeret élni – most mégis ünnepli kicsit a múltat, mielőtt továbbindulna a jövőbe.

A 10. évfordulót nagyszabású rendezvénysorozattal ünnepli a Társulat, ezzel köszönve meg a nézőknek, partnereknek az elmúlt években tapasztalható kitartó érdeklődést, a sok-sok teltházas előadást és azt a rengeteg aktivitást és impulzust, melyet estéről-estére a játékok, jelenetek frappáns, vicces vagy tanulságos megvalósításához kaptak. A Momentán büszke arra, hogy nekik van a leglazább, legkreatívabb, „legközösségebb” közönségük.

 

Az esemény mottója: 10 év – 10 nap – 10 előadás. November 3. és 12. között folyamatos színházi jelenléttel, impróelőadásokkal, továbbá elő- és utóprogramokkal várják az érdeklődőket saját játszóhelyükön, az IMPRÓ – kreatív töltőállomáson. A tíz nap alatt mindenki kedvére válogathat a különböző típusú előadások közül: látható lesz a klasszikus RögvEst impró-show, a pszichológiai alapú Fröccs, a filmes műfajokkal játszó, DVD extrákkal kiegészített HáziMozi, a versenyhangulatú Ütközet, a komolyabb, intim légkörű Ketten, a hétfő hajnali 7-kor kezdődő Nulladik Óra és még sok minden más is.

Az előadások részletesen:

november 3.    ImpróJam

november 4.    Nulladik Óra

november 5.    Ketten

november 6.    HáziMozi – romantikus komédia

november 7.    Fröccs – „Multi: biztonság vagy rabszolgaság?”

november 8.    Momentán vs. Dumaszínház – a második összecsapás

november 9.    Ütközet

november 10.  Felnőtt Mini – imprómese alkesz királylányokkal és adócsaló juhászfiúkkal

november 11.  Jubileumi RögvEst – 10 éve pont ezen a napon játszotta a Társulat az elsőt

november 12.  Best of Momentán – az elmúlt évek kedvenc játékai

 

Az ingyenes kísérőprogramok célja a találkozás, továbbá hogy mindenki lássa, és még inkább megtapasztalhassa, hogy az impró több mint színház – kreativitás, kommunikáció, egymásra hangolódás, közösségi létforma és játék. A 10 nap során számtalan interaktív programot kínál a Momentán: mini impró workshopok; impró kaszinó és számháború; BoZsuKa koncert, kulisszatitkokat leleplező pódiumbeszélgetések a Társulat tagjaival, Momentán anno és most képi és video emléktúra stb.

 

Az előadásokra a jegyek a szokott rendben a http://momentantarsulat.hu/jegyvasarlas felületen, a jegy.hu-n és a helyszínen is válthatók. Az ünnepi alkalomra való tekintettel Támogatói jegyek is kaphatók. A Támogatói jegy célja a színházépület fejlesztésére szánt saját erő kiegészítése, a most aktuális légkondicionálás mihamarabbi kiépítése.

 

Imprószeretők, kíváncsiak és még bizonytalanok, itt a lehetőség átélni a MOMENTÁN élményt. Egészen közelről az IMPRÓban maratonként, az elejétől a végéig, vagy csak egyik este, munka után játszva, üldögélve. Gyertek, ünnepeljetek velünk, ünnepeljük együtt az improvizációt és a 10 éves Momentánt!

 

A MOMENTÁN TÁRSULATRÓL


A Momentán jelenleg az egyetlen, fő profilként professzionális improvizációs színházat művelő társulat Magyarországon, az interaktív improvizációs színház hazai meghonosítója. A 9 kreatív fiatalból álló csapat 2010-ben nyitotta meg saját játszóhelyét, az IMPRÓ – kreatív töltőállomást. Impróestjeik a közönség bevonásával, a nézők ötletei alapján születnek. Repertoáron lévő 7 különböző interaktív impróelőadásukban és improvizációs kurzusaikban közös pont a szórakoztatás és a gondolatébresztés összekapcsolása, a játék és kreativitás örömének hirdetése, a közvetlenség és kapcsolatteremtés a mindenkori nézővel.

A társulat tagjai: Bódy Gergő, Boldoghy Borbála, Harsányi Bence, Kiskovács Attila, Molnár Levente, Nemes Takách Kata, Pirisi László, Tóth Barnabás, Várady Zsuzsi – „civilben” rendező, producer, dramaturg, fordító, látványtervező, dráma-pedagógus, tanár, tréner, zenész-zeneszerző, műsorvezető. Együtt: imprószínészek.

 

Mottójuk: Mi sem tudjuk, mit teszünk 5 perc múlva!

 

A SZÍNHÁZI IMPROVIZÁCIÓRÓL

A színházi improvizáció Nyugat-Európában és Amerikában már az ötvenes évek óta népszerű, sokat és sokféleképpen használt, színházi forma és műfaj. Kölcsönhatásra épül: kapcsolatra néző és színész, színész és színész között. Éppen ez, a folyamatos mozgás és változékonyság hordozza magában a műfaj és az előadás legfontosabb sajátosságát: a játék jelenidejűségét és ebből adódó humorát és valóságtartalmát. Az interaktív improvizációs színház a pillanat színháza. Veszélyes műfaj. Bizonyos értelemben közelebb áll a cirkuszhoz, mint a színházhoz. A játék, a játékos, a pillanat sebezhetősége teremti meg az előadás igazságát, izgalmát, átélhetőségét, szépségét és szórakoztató voltát. És ebben a kollektív nézői élményben rejlik a műfaj közösségteremtő ereje.