Közügyektől eltiltva

Tisztelt Bíróság, előre jelzem: koedukált cellát szeretnék. Mármint arra az esetre, ha a független igazságszolgáltatás megrágalmazásának tetszene minősíteni ezt az írást. Arra készülök tudniillik, hogy a Molnár Gyula ügyében született másodfokú ítéleten álmélkodjam. Koedukált cellát pedig nem azért kérek, mert koromhoz nem illően mindenáron férfitársaságra vágynék. Úgy vélem azonban, előbb-utóbb visszaáll az a rendszer, amelyben politikai foglyokat tartanak, a köztörvényesektől elkülönítve. Mivel a politikában sajnálatos módon alig vagyunk nők, ha a státusfoglyok részlegében szeretnék maradni, női sorstárs híján valószínűleg koedukált cellára lesz szükségem. 

Igyekszem ugyan ezt a sorsot elkerülni, ezért az alábbiakban néha olyankor is csak kérdőjelet teszek a mondat végére, ha szívem szerint felkiáltójelet tennék. A XI. kerületben, amelynek nyolc éven át Molnár Gyula volt a polgármestere, régóta küszködtek a Kopaszi-gát problémájával. A gát környéke a múlt század elején kedvelt pihenő és szórakozó hely volt, de állapota egyre siralmasabbá vált. A víz tele volt hajóroncsokkal, a területen szinte semmilyen létesítmény nem működött.

Önkormányzatok váltották egymást, saját pénz hiányában mindegyik tőkeerős befektetőt keresett. Hiába. Molnár Gyuláéknak végül sikerült. Vesztükre. A szomszédos telek tulajdonosa, aki fantáziát látott a beruházásban, Leisztinger Tamás érdekeltsége volt, akiről általában szocialista szimpátiákat feltételeztek. Velük hozott össze az önkormányzat közös társaságot a beruházásra. Az önkormányzat vitte be a telket, a telekszomszéd Leisztingerék pedig a milliárdokat. Aki arra jár, tudja: azóta a Kopaszi-gáton mi minden épült 4,5 milliárd értékben. Nem is lenne semmi baj, ha - mint az ezzel foglalkozó blog írja -, a telekszomszéd nem Leisztinger, hanem mondjuk egy másik kerületi nagyvállalkozó lett volna. Akkor már kiemelt állami fejlesztésről beszélnénk, még tán a békemenet is innen indult volna.

Az önkormányzat kétharmados többséggel, az ellenzék nagy részének támogatásával, egyetlen ellenszavazattal támogatta is a konstrukciót. (Úgy emlékszem, a VI. kerületi képviselőket vád alá helyezték szavazatukért. Persze ők nem Fideszesek, igaz?) A kerületi Fidesz elnöke közel egy évig várt, majd 2007-ben feljelentést tett. A rendőrség, majd a főügyészség vagy ezer napig vizsgálódott, de végül - mit ád isten -, a 2010-es önkormányzati választás előtt 5 nappal jutott eredményre. Maga a főügyészség szóvivője kézbesítette Molnár Gyulának az idézést a hivatalába, éppen a rivális jelölttel való kampányvita előtt, kamerák kereszttűzében. Három nappal a választás előtt hivatalosan is gyanúsítottá tették a nyerésre álló szocialista polgármestert. De ugye, - óvatosságból ismét kérdőmondatban fogalmazzak -, a győzelmi esélynek az időzítéshez semmi köze?

Molnár Gyula, ha kicsivel is, elvesztette a választást. Mégis homokszem került a gépezetbe: 2012 szeptemberében első fokon bűncselekmény hiányában felmentették a vádlottakat. Igaz, már a vádirat is faramucira sikeredett: az ügyész is elismerte, hogy az önkormányzatot nem érte kár (sőt), és minden lépés jogszerű volt. De azért mégis gyanús volt neki a szándék… Azóta meg is kapta a büntetését. Fegyelmit, és lefokozták. A fellebbezés is nyögvenyelős: "Az első fokú bíróság hibamentesen állapította meg a tényállást. Bizonyíték-értékelő tevékenységének kellően eleget tett, így az - a felülmérlegelés tilalmára figyelemmel - a másodfokú eljárásban nem támadható." Ennek ellenére megismétli "a jogtalan előny biztosításának" vádját.

Molnár Gyula indul a 2014-es választáson. Épp időben volt a másodfokú tárgyalás. Megint csak kérdezem: ennek légkörét ugye semmilyen módon nem befolyásolta, hogy az első fokon sikertelen ügyészt már lefokozták és az sem, hogy időközben egy másik politikai ügyben eljáró bírót fegyelmi elé állítottak és nyugdíjaztak, miután Szilvásy Györgyöt kiengedte az előzetesből? Láss csodát: most ripsz-ropsz, két tárgyalási nap után a bíróság mégis bűnösnek ítélte Molnárékat. Korábban a 7000 oldalas vizsgálati anyaghoz az 1000 nap alatt több tucat tanút hallgattak meg, most a bíróság egyetlen tanúra volt kíváncsi.

Történetesen az önkormányzat volt dolgozójára, akit 2003-ban Molnár Gyula bocsátott el. A tanú maga mondja: a jóval későbbi ügyről ezért nem is lehet információja, de ezt meg azt hallott. Kész. Ennyi. Ezért lehet valakit börtönbe csukni. Még az ügyész is csak felfüggesztett büntetést mert kérni, a bíró letöltendő börtönt és persze a közügyektől való eltiltást mondta ki. Hiszen ez a lényeg. Hogy Molnár ne indulhasson a választáson.

Hacsak nem a Tanú világa költözött le a filmvászonról, a Kúria nem hagyhatja így. Hiszen ez azt jelentené: ha nem is konkrétan, de a valódi beleszólás értelmében mindnyájan el leszünk tiltva a közügyektől. Akkor az egész ország egy nagy cella. Koedukált.

2013.11.02 07:10

Kominform újratöltve

Erősen kifogásolom Magyarország támadásait és alaptalan összeesküvés-elméleteit Juncker elnök ellen. A brüsszeli döntéseket, a bevándorlásról szólóakat is, közösen hozza az uniós tagországokat tömörítő tanács és az Európai Parlament, s mindkettőben ott vannak Magyarország képviselői is – mondta Joseph Daul, a Fideszt is soraiban tudó Európai Néppárt elnöke a magyar kormány legújabb, ezúttal Soros Györgyre és Jean-Claude Junckerre kihegyezett kampányáról. 
Ami Daul szerint rágalmazó, hazug és félrevezető propaganda - ezen állításaival alighanem elérte, hogy majdan Soros György mellé kerüljön a következő  plakátkampányban -, az a magyar kormány szerint tájékoztató akció. Merthogy Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szerint „Magyarország ellen nyolc éve folyik dezinformációs kampány”, s a hagyományos médiában teljesen más képet adnak az országról, mint ami a valóság.
Ami önmagában igaz is, elég belenézni a köztévé bármelyik hírműsorába, vagy beleolvasni a kormányhű sajtóba, de Kovács éppen a másik oldalra gondolt mint hazug kampánymédiára, mely doszt az uniós választásokra koncentrál. De a kormánypártok az EP-szavazás kampányához sorolták a rabszolgatörvény elleni tüntetéseket vagy éppen az ellenzéki pártok akcióit is.
Aki nincs velük, az ellenük van, pontosabban az ország ellen, s mindez permanens kampányban jelenik meg. A nemzetközi jelzések, bírálatok mind-mind egy magyarellenes világösszeesküvés, a Soros-kampány részei, ahogyan a hazai korrupcióra rávilágító, a számonkérést hiányoló megnyilvánulások is. Teljesen érthető tehát, hogy a kormány az ország érdekében védekezik, s a defenzíva része a tájékoztatás. Ha kell, óriásplakáton, kolumnás hirdetésekben, tévéreklámokban, s biztos, ami biztos, a teljes kormánymédia is ezen kotta alapján dolgozik. 
Persze hazudoznak szakmányban, ezt a Birnbaum-interjú óta kvázi el is ismerték; mondhatni, permanens kampányban él az ország 2010 óta, mintha új életre kelt volna a Kominform, csak Zsdanov elvtárs útmutatása alapján immár nem Révai, hanem Habony és Rogán elvtárs tájékoztat, s nem a láncos kutya Titó Jugoszláviája, hanem Soros és Brüsszel az ellenség. Mely teljes fegyverarzenálját beveti Magyarország ellen, még a miniszterelnök családját sem kímélik, hiszen csak így fordulhat elő, hogy az Orbán-vő közvilágítás-javító projektjeit is kifogásolják. És van pofájuk Brüsszelbe hívni a legfőbb ügyészt, hogy az EP költségvetési ellenőrző bizottsága előtt számoljon be az Európai Csalás Elleni Hivatal által vizsgált ügyekről. 
Még szerencse, hogy Polt Péter nemcsak idehaza szelektál biztos kézzel a különféle feljelentések között, s utasítja el hideg fejjel az ellenzék kampány-lázálmaiban született, mondvacsinált ügyeket, de Brüsszel esetében is átlátja, hogy a vizsgálat nem szakmai, hanem politikai jellegű, így semmi keresnivalója a bizottság előtt. Mit képzelnek ezek arrafelé, majd éppen a legfőbb ügyész legitimálja az ócska kampányukat? Mindenki hülye, csak ő helikopter?
Meg még néhányan.
2019.02.21 09:00
Frissítve: 2019.02.21 09:10

Nagy levegőt!

Közeleg a fűtési szezon vége, most már nincs mit tenni. Új, várbéli rezidenciájáról az alant gomolygó szmogfelhőre tekintve Orbán Viktor is elengedte ezt a légszennyezéses balhét. Végtére égesse mindenki a megmaradt PET-palackokat, rongyokat, bútorlapokat, lakkot, festéket és mindent, ami akad: ez a tél már az ördögé.
A minap a Nemzeti Népegészségügyi Központ is elengedte, hogy – amiként tavaly október óta szinte naponta – tételesen felsorolja az egészségtelen vagy veszélyes  levegőjű településeket. Friss, helytakarékos megfogalmazásuk szerint most már Ajka és Esztergom kivételével mindenütt egészségtelen a lélegzés. A legsúlyosabb a helyzet Debrecenben, Miskolcon, Nyíregyházán, Putnokon és Szegeden, ahol - az orvosi meghatározás szerint - a levegő már mindenkiben komoly egészségügyi kárt okozhat. Mint például: köhögés, nehézlégzés, véralvadékonyság és -rögösödés, asztma, légcső- és hörghurut, légúti görcs, szembántalmak, émelygés, hányinger, mellkasi fájdalmak, szívritmuszavar, sztrók, csökkenő munkaképesség, terhesek esetében a magzat agykárosodása, koraszülés, hosszú távon pedig érelmeszesedés, tüdőrák, élettartam-csökkenés és halál.
A Fidesz-kormány tudja is a dolgát. Kérdésre bármely kommunikációs robotjuk felrecsegi évek óta alig változó győzelmi jelentésüket megannyi programról, intézkedésről, akcióról és projektről. (Orbán Viktorék leglelkesebb híve az ellenőrzésükre hivatott Állami Számvevőszék.) Ezekben kevéssé összpontosítanak a hulladékból vagy a kipufogókból felgomolygó füstök megfékezésére. Ellenben rendre kiemelt hangsúlyt kap, hogy a rossz levegőt külföldről fújják át hozzánk (tudjukkik).
Ellenben a környezetvédők javaslatai is kevéssé értelmezhetők. Szerintük ugyanis most azonnal költöztessünk át mindenkit EU-kompatibilis passzívházakba. Ennek több tízezermilliárdos költsége csak összekaparható innen-onnan.
Egyelőre tehát a legészszerűbb megoldásnak egy búvár- vagy űrruha beszerzése látszik. Ennek híján pedig egy jó nagy, legalább tavaszig kitartó őszi levegővétel.
2019.02.21 09:00
Frissítve: 2019.02.21 09:11