Előfizetés

Bonsai és suiseki kiállítást rendeznek Érden

Publikálás dátuma
2013.11.03. 20:22
thinkstock
A kiállításon nemcsak a tradicionális japán, hanem az európai bonsai és a természetben megtalálható hegyek, hegyformák, természeti képződmények kicsinyített másait, a suiseki kultúra legújabb irányzatait is bemutatják a szakértők az érdeklődőknek - közölték a szervezők.

A növények és a kicsinyített hegyek mellett bonsai kerámiákkal, asztalokkal, valamint a japán kultúrához és kertészethez kötődő számos kellékkel is meg lehet ismerkedni a rendezvényen. Emellett a kiállítás igyekszik minél hitelesebb képet adni arról, hogyan reagálnak az európai kertészek és gyűjtők Japán tradicionális és modern bonsai művészeti jelenségeire.

Jan Culek cseh bonsai szakértő a programon a kertépítésről tart beszámolót, később pedig gyakorlati műhelyfoglalkozáson nyújt segítséget az érdeklődőknek. Katona Ervin, az Egyetemi Bonsai Club és a Magyar Bonsai Szövetség elnöke Japán leghíresebb bonsai kiállításáról, a Kokufu Tenről tart előadást, Deák Péter, a klub alelnöke pedig a bonsai tartáshoz nélkülözhetetlen kertészeti ismeretekkel látja el az érdeklődőket tárlatvezetéssel egybekötve. A programot az Érdi Városi Galériában rendezik meg.

Olimpikon irányította az atomerőművet

Publikálás dátuma
2013.10.25. 15:39

Egy délután erejéig Kozmann György világbajnok, olimpiai bronzérmes kenus, a MOB környezetvédelmi bizottságának tagja vette át az irányítást az atomerőmű virtuális vezérlőpultja felett. Olimpikonunk is kipróbálta a Paksi Atomerőmű és az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. interaktív kiállításán, milyen érzés a hazai energiatermelés több mint 45 százalékát adó atomerőművet működtetni, hogyan sötétülne el az ország és hogyan nőne az áram ára, ha csökkentenék az erőmű teljesítményét. A Jövőnk Energiája Interaktív Kamion a hétvégén még Békéscsabán várja az érdeklődőket.

A Paksi Atomerőmű valósághű szimulátoránál regenerálódott Kozmann György. A paksi olimpikon most először próbálta ki, milyen érzés lehet az atomerőművet működtetni, de nem csak a hírességek kiváltsága, hogy néhány percig átvegyék az irányítást a hazai villamosenergia-termelés közel felét adó erőmű felett. A nukleáris energia használatát szemléltető interaktív kiállítást felkereső érdeklődők azt is megtudhatják, hogyan változna az áram ára, és mennyivel nőne a villamosenergia-rendszer károsanyag-kibocsátása, ha csökkentenék a Paksi Atomerőmű teljesítményét.

„Paksi vagyok, ott indult a sportpályafutásom is, mégis elképedtem, hogy mindannyian milyen sokat köszönhetünk az atomerőműnek,” mondta Kozmann György. „Ha Paks nem lenne, nem csak az áram ára lenne jóval magasabb, az üvegházhatású gázokból is jóval több kerülne a légkörbe. Márpedig éppen azért veszek részt a Magyar Olimpiai Bizottság környezetvédelmi bizottságának munkájában, mert a lehető legtisztább környezetet szeretném hagyni a jövő generációira. Ezért támogatom az atomenergiát is.”

A valósághű szimulátort a nyári fesztiválokon már az EFOTT-on fellépő Irie Maffia tagjai, Sena, Columbo és Horváth Gáspár, illetve a VOLT-on koncertező BalkanFanatik zenészei, Sonita, Jorgosz és Lepe, a SZIN-en pedig Delov Jávor rockdobos, a Random Trip alapítója és az Atomerőmű SE kosárlabdázói is kipróbálták. Az eredmény a környezetvédelem iránt elkötelezett zenészek mellett az MVM Paks FC a Kecskeméti Repülőnapra kilátogató focistáit, valamint az MVM Energia Futam fővédnökét,Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter asszonyt is meglepte.

Kozmann György a gasztronómiai élményeket levezetendő az áramfejlesztő kerékpárra is felpattant.Csakhogy hamar kiderült:a Pekingben fantasztikus sikert hozó 1000 méteres távnál jóval többet kellene tekernie ahhoz, hogy megtermeljea közvetítés végignézéséhez szükséges energiát!

A Jövőnk Energiája Interaktív Kamion évről-évre megújuló mozgó kiállítását 2009 óta több mint 350 településen 150 ezernél is több látogató kereste fel. Az elmúlt években tucatnyi nagy nyári fesztiválon és családi rendezvényen is ezrek érdeklődtek az atomenergia jelene, illetve a magyar áramtermelés több mint 45 százalékát adó Paksi Atomerőmű kapacitásának hosszú távú fenntartása iránt.

A kamion látogatói megismerhetik a világ összes működő atomerőművét, a három évtizede biztonságosan működő Paksi Atomerőmű történetét és jövőjét, a magyar villamosenergia-hálózatot, valamint Paks és környezete színes élővilágát is. A sportosabb látogatók a sztárokhoz hasonlóan az áramfejlesztő kerékpáron is tekerhetnek egy kört, és ha még ezek után is maradna kérdésük, az atomerőmű tapasztalt szakemberei készséggel válaszolnak.

Mamutot villantottak az oroszok

Publikálás dátuma
2013.10.20. 19:30
Fotó: Thinkstock
Ljuba, a nyugat-szibériai Jamal-félszigetről származó mammutbébi először mutatkozik be az orosz fővárosban.

Pénteken nyílik a moszkvai Darwin Múzeumban egy mammutkiállítás, amelyen a 42 ezer évvel ezelőtt elpusztult ősállat kiválóan konzerválódott teteme lesz a fő látványosság.

Ljubát, a mammutbébit korábban Japánban, az Egyesült Államokban, Németországban és Kínában is láthatták az érdeklődők.
A tetemet 2007-ben találta a Kara-tengerbe nyúló félszigeten egy rénszarvasvadász. A férfi a Juribej folyó partján fellelt ősállatot feleségéről nevezte el. A Jamal-Nyenyec autonóm területen uralkodó hagyományok szerint a mammutoknak női nevet adnak.

A szentpétervári zoológiai múzeumban látható egy másik Jamal-félszigeti mamut, amely a Mása nevet kapta, és amelyet 1998-ban a Juribej-jaha folyó torkolatánál leltek fel - mondta el Szergej Grisin, az Ivan Semanovszkij orosz történész-etnográfus által alapított, és a ő nevét is viselő Jamal-Nyenyec körzeti múzeum igazgatója. Ez a múzeum adta kölcsön a moszkvai kiállításra a szenzációnak számító mammutbébi, Ljuba maradványát.

Oroszországban sokáig az 1977-ben a távol-keleti Magadanban talált és Gyimának nevezett mammut számított a legkülönlegesebb ősleletnek. A mammut 6-6,5 hónapos lehetett, amikor elpusztult. Tőle idősebb volt, másfél évet érhetett meg a kelet-szibériai Jakutföldön, Ojmjakonszknál 2004-ben kiásott mammut. A tudósok úgy gondolják, hogy ez a példány túl korán szakadt el a csordától, így pusztulhatott el a lápvidéken. A legnagyobb mammutborjú-lelet a Szása becenévre keresztelt fiatal ősállaté, amelyet a Jakutföldhöz tartozó Bolsoj Ljahovszkij-szigeten találtak 2003-ban. Amikor elpusztult, 200 kilót nyomott.
A moszkvai múzeum Jönnek a mammutok című kiállításán a legjobb állapotban konzerválódott példányokat mutatják be, köztük azokat is, amelyeket eddig még sohasem láthatott a nagyközönség.