Kónya Péter: Börtönbe az Orbán-szobor miatt? Rendben!

Kónya Péter szívesen vonul börtönbe, ha Orbán Viktor hungarocellből készített szobrának szeptember 29-i ledöntése okán garázdaságért elítélik - erről hétfőn, budapesti sajtótájékoztatóján beszélt a Magyar Szolidaritás Mozgalom elnöke.

  Szerinte, ha vizsgálat indul a szeptember végén a mozgalom által szervezett demonstráció, a szobordöntés miatt, az azt jelenti, hogy a magyar rendőrség enged a politikai nyomásnak.

    A politikus, aki társelnöke az Együtt-PM szövetségnek, hangsúlyozta, a szeptember 29-i tiltakozás békés kifejezése volt mindannak, amit erről a kormányról gondolnak. Hozzátette, a médiában megjelentekkel ellentétben nem fociztak a fejjel és nem szurkálták a szobor testét. Mint mondta, Dopeman (Pityinger László) rapper rúgott bele a fejbe, mások nem, az emberek a demonstráció hivatalos befejezése után törték le és vitték haza emlékbe a szobor darabjait. Hasonlóan jártak el, mint a tüntetők 1956-ban, a Sztálin szoborral - jegyezte meg.

    Kónya Péter szerint ez annál is inkább nem tekinthető furcsának, mert "Orbán Viktor az 50-es évekhez hasonló rendszert épít". A politikus furcsának ítélte, hogy őt személy szerint a garázdaságra felbujtással vádolja egy  feljelentő, mert senkit semmire nem szokott felbujtani, vállalja a felelősséget a tetteiért.

    Szólt arról is, a demonstráció végéig semmilyen arra utaló jelzést nem kaptak a rendőrségtől, hogy szabálysértést követnének el. Kónya Péter azt is elmondta: hivatalos értesítést sem a feljelentésről nem kaptak, sem arról, hogy bármilyen eljárás indult volna az üggyel kapcsolatban.

    Kérdésekre válaszolva hangsúlyozta: nem valósak azok a sajtóhírek, amelyek szerint a Szolidaritás háttérbe szorult az Együtt-PM-en belül. Csupán olyan a politikai helyzet, amely elemzést, új stratégia kialakítását igényli. Szerinte eben a helyzetben egyfajta néppárti jelleget kell adni a szövetségnek. Egyébként pedig a kezdetektől azt vallották, hogy szükséges az összefogás azok között, akik szerint a rezsim leváltása szükséges. Kónya Péter úgy vélekedett, a 2014-es választásig létrejön olyan összefogás, amely garantálni fogja Orbán Viktor leváltását.

Szerző
Frissítve: 2013.11.04. 14:44

Nemet mond a sajtó korlátozására a Liberális Párt

A Fidesz már több jogszabállyal korlátozta vagy próbálta korlátozni a nyilvánosság és a sajtó lehetőségeit a hatalom ellenőrzésére- írja közleményében a Liberális Párt. Az a jogszabály viszont, amit most készülnek elfogadni, minden eddiginél jelentősebb módon sértené meg a sajtó szabadságát, a bajai álvideó csak ürügy ehhez az elfogadhatatlan lépéshez. 

A Liberális Párt szerint a Fidesz javaslata valójában a tényfeltáró újságírás ellen született. Ha ez a jogszabály életbe lép, soha semmilyen sajtóorgánum nem majd mer közzétenni leleplező videót vagy hangfelvételt. A médiumok vezetői nem fogják vállalni a leleplező videók és hangfelvételek közlésének kockázatát, mert nem akarják kitenni magukat egy büntetőeljárás kellemetlenségeinek, még akkor sem, ha a végén, valamikor felmentő ítélet születik.

A tervezett jogszabály még az interneten megtalálható mémek készítőit is börtönnel fenyegeti, hiszen azokat az alkotásokat is értelmezheti hamisításnak az ügyészség. 

A Liberális Párt a leghatározottabban ellenzi az új paragrafusok elfogadását, a sajtószabadság korlátozását, a büntetőtörvénykönyv szigorítását. A közérdek szempontjából sokkal fontosabb, hogy a hatalom visszaéléseit leleplező anyagok megjelenhessenek, mint az, hogy még véletlenül se kerülhessenek elő hamis bizonyítékok. Mint a Hvg.hu esete bizonyítja, nincs szükség ahhoz büntetőjogi fenyegetésre, hogy a hiba kiderüljön. A büntető szabályok csak egyetlen célt szolgálnak: a Fidesz a saját botrányait akarja eltitkolni.

Amennyiben a törvényt a parlament elfogadja, a Liberális Párt az Alkotmánybíróság elé fogja juttatni az ügyet a nyilvánvaló alkotmánysértés miatt.

Szerző

Vak komondor: Az ügyészség szerint a hajánál fogva verte a terasz korlátjához élettársa fejét a fideszes képviselő

Publikálás dátuma
2013.11.04. 12:39

Súlyos testi sértés gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatta ki Balogh József országgyűlési képviselőt a Központi Nyomozó Főügyészség (KNyF). A vádhatóság azzal gyanúsítja a volt fideszes - jelenleg független - politikust, hogy "ittas állapotban, minden előzmény nélkül ütlegelni kezdte az élettársát". Balogh József először négy-öt alkalommal - "a közepest meghaladó erővel" -, ököllel a sértett arcába ütött, majd a hajánál fogva megragadta, és egy alkalommal a terasz fából készült korlátjához verte a fejét - rekonstruálta a tavasszal, otthonukban történt esetet az ügyészség. Az asszony orrcsont- és járomcsont-törést szenvedett. Az ügyészség tudatta, hogy a képviselő "a szándékosságra is kiterjedő, teljeskörű beismerő vallomást tett".

Ismert, a politikus - akit azután gyanúsíthattak meg, hogy szeptemberben az Országgyűlés felfüggesztette mentelmi jogát - az élettársa bántalmazását először tagadta. Arról beszélt, hogy lakodalomban voltak, ahol ő (is) ivott, és fogalma sincs, hogy mi történt az élettársával. Balogh "a vak komondor" kutyájukra kent mindent, mondván: élettársa akkor sérülhetett meg, amikor átesett az állaton. A Fidesz-frakcióból a botrány hatására kilépett, de mandátumát megtartó politikus elvált felesége nem lepődött meg a történteken, és azt állította, hogy 25 éves házasságuk alatt gyakran verte őt a volt férje.

Májusban az MSZP aláírást próbált gyűjteni a parlamentben a képviselőktől arra a kérdésre: "Ön is egyetért azzal, hogy asszonyverő politikusok ne ülhessenek az Országgyűlésben?" Az ívet egy KDNP-s sem írta alá, és a Fideszből is csak páran. Októberben a Párbeszéd Magyarországért (PM) női képviselői az általuk alapított Vak Komondor Díjat adták át Baloghnak, ám - mint a Népszava nemrég közölt összeállításából kiderült - más képviselők is kiérdemelték a "legbunkóbb és legtahóbb" politikai szereplő címét. Az utóbbi években ugyanis bebizonyosodott: a Fidesz formailag és mentalitásában is férfidominanciájú, a nőket sok esetben lekezelő, egyes vélemények szerint kifejezetten hímsoviniszta szervezet.

A kormánypárti képviselők megnyilvánulásai a nőkkel kapcsolatos témákban, vagy épp a képviselőnőknek címzett "Mit pofázol bele, kisanyám?", "Vetkőzz!" és hasonló bekiabálások csak a jéghegy csúcsát jelentik. Mindezek ellenére az Országgyűléshez "méltatlan" viselkedés miatt Kövér László házelnök csak ellenzékiekkel szemben szabott ki eddig pénzbírságot. A fenti díjat alapító PM-es Szabó Tímea tegnap odament a Házban Baloghoz és azt kérdezte tőle, hogy a gyanúsítás után nem mond-e le mandátumáról, de a politikus elhajtotta azzal: "Azt majd én eldöntöm (...)". A Fidesz viszont közölte, egyelőre nem zárják ki a pártból Baloghot, megvárják az igazságszolgáltatás döntését.

Szerző