Lex Gavra: Távolabb húzta az MSZP a fideszes kést a sajtó torkától

Publikálás dátuma
2013.11.05. 12:25
Fotó: Thinkstock
A gondatlan közzétételt - egy MSZP-s módosításnak hála - nem torolja a lex Gavra, ám így is számos fehér folt van a jogszabályban, például egy játékfilm is lehet bűncselekmény. 

Legalább annak örülhetünk, hogy a tényfeltáró újságírást ellehetetlenítő részt javaslatunkra "kiszerelték" a törvényből - kommentálta a nepszava.hu-nak a szocialista Bárándy Gergely a bajai videó apropóján gründolt jogszabály elfogadását. Emlékeztetőül: kormánypárti képviselők olyan indítvány nyújtottak be, amely szerint egy évig terjedő szabadságvesztéssel lehessen torolni, ha valaki mások becsületének csorbítására hamis, hamisított vagy valótlan tartalmú hang-, illetve képfelvételt készít. Aki elérhetővé teszi ezt az anyagot, az két évre számíthat, aki pedig nagy nyilvánosság előtt vagy jelentős érdeksérelmet okozva követi el az "elérhetővé tételt", az három évre inthet búcsút a külvilágnak. Az eredeti elképzelés szerint az új jogszabálynak lett volna még egy passzusa, miszerint: aki más, vagy mások becsületének csorbítására alkalmas hang- vagy képfelvételt úgy hoz nyilvánosságra, hogy gondatlanságból nem tud arról, hogy a hang- vagy képfelvétel hamis, hamisított, vagy valótlan tartalmú, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Az elérhetővé tétel nem publikálás
Az tesz elérhetővé egy kamuanyagot, aki átadja, terjeszti azt egy újságírónak (vagy éppen bárkinek).
Az hozza nyilvánosságra a kamuanyagot, aki egy adott felüleleten (sajtóorgánumban, közösségi médiában) publikálja.


Magyarán: a különböző orgánumok munkatársai hamar egy cellában találhatták volna magukat a kormánypárti javaslat alapján. Azt persze csak találgatni lehet, hogy az új rendelkezés miként érvényesült volna a mindennapok során, de az borítékolható, hogy életbe lépése számos zsurnalisztát öncenzúrára kényszerített volna. Nem véletlen, hogy két MSZP-s politikus, Bárándy Gergely és Harangozó Tamás az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának hétfői ülésén letett az asztalra egy módosító indítványt, mely szerint a harmadik, a gondatlanságról szóló rész kerüljön ki a tervezetből. Indoklásuk szerint ugyanis felháborító, hogy a hatalom immár nyíltan cenzúrázná a médiát. Hétfőn a grémium tudomást sem vett a javaslatról, majd kedden hirtelen magáévá tette a tervet. A miértre, mondta Bárándy, nincs magyarázat. Így a T. Ház a módosított verzióra bólintott rá, azaz az újságírókat egyelőre nem fenyegeti a törvény.

Ettől még ez a jogszabály Bárándy szerint úgy rossz, ahogy van. Noha a céljával - senki ne gyártson hamis videókat - egyetértenek, ám szakmai szempontból csapnivaló a törvény - magyarázta az MSZP-s honatya. Ugyanis a rágalmazás jelenlegi esetei most is fedik azokat az aktusokat, amiket az új jogszabály új büntetési tételekkel szankcionálni rendel. Ha a kormánypártok, vélekedett Bárándy, a valós veszélyre akartak volna reagálni, akkor más típusú szabályozást alkotnak. Példának okáért a bajai videó akkor jelentene valós társadalmi veszélyt, ha választási csalás elkövetésére lenne alkalmas, így az ilyen anyagok készítését a választási eljárás elleni bűncselekmények körében lehetne nevesíteni, jól meghatározva a veszélyesség időtartamát, azaz a kampányidőszakot.

Bárándy szerint nem véletlen, hogy erre a kormánypártok kísérletet sem tettek, hiszen az egész huzavona egy kommunikációs kampány része volt, ami azt hivatott demonstrálni, hogy a hatalom bármikor sarokba tudja szorítani a sajtót. Ráadásul, figyelmeztetett Bárándy, a megfogalmazás így sem túl egzakt. Például a Tanú című, valótlan, azaz meg nem történt eseményeket bemutató film remek eszköz Rákosi Mátyás megrágalmazásához - azaz a jogszabály alapján, horribile dictu, egy játékfilm készítése és közzététele is bűncselekmény lehet. Továbbá a közösségi médiumokon eddig szabadon megjelnő videók esetében is számos eljárás indulhat, többek között hamis látszat keltése miatt.

Szerző

MSZP: Orbán Viktor határolódjon el Balogh Józseftől!

Az MSZP Orbán Viktor miniszterelnök elhatárolódását kéri Balogh József korábban fideszes, most független országgyűlési képviselőtől, aki bántalmazta élettársát. Ezt Bangóné Borbély Ildikó, a szocialista párt elnökségi tagja közölte kedden az MTI-vel.

 Azt írta, Orbán Viktornak azonnal lépnie kell, mivel ő volt az, aki személyes meghallgatás után Balogh Józsefet alkalmasnak találta a képviselői munkára. 

    Nemcsak elhatárolódást várnak a kormányfőtől - folytatta az ellenzéki politikus -, hanem azt is: ha Balogh József önként nem adja vissza mandátumát és Fülöpháza polgármesteri tisztségét, akkor Orbán Viktor gyakoroljon rá nyomást, hogy megtegye.
    Bangóné Borbély Ildikó emlékeztetett arra, a kormány hétfőn jelentette be, hogy nőkkel szembeni erőszakkal foglalkozó munkacsoportot állít fel. Szerinte cinikus, hogy mindez ugyanaznap történt, amikor kiderült, hogy Balogh Józsefet súlyos testi sértés gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki.

    Balogh Józsefet hétfőn hallgatta ki a Központi Nyomozó Főügyészség. A megalapozott gyanú szerint a képviselő április 28-án Fülöpházán lévő tanyáján ittas állapotban, minden előzmény nélkül ütlegelni kezdte élettársát. A bántalmazás következtében a nő nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket, darabos orrcsonttörést, többszörös járomcsont-törést és egyéb sérüléseket szenvedett.

    A képviselőt kedden az Együtt-PM szövetség is lemondásra szólította fel, és a Demokratikus Koalíció is tiltakozott, hogy Balogh József még mindig képviselő és polgármester lehet.

    Balogh József május 2-án jelentette be, hogy azonnali hatállyal kilép a Fidesz-frakcióból.
    Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője aznapi közleményében azt írta: elfogadhatatlan, ha valaki bántalmazza szeretteit, családtagjait, és ezt a véleményét a Fidesz képviselőcsoportjának minden tagja osztja. Rogán Antal mindezt tudomására hozta Balogh Józsefnek is, aki ezt követően tájékoztatta arról, hogy kilép a kormánypárt frakcióból.

Szerző

A sajátjait is feljelenti ifj. Hegedűs Lóránt

Ifj. Hegedűs Loránt református lelkész szerint nem pártrendezvény volt a Horthy-szobor vasárnapi felavatása. Keddi közleményében közölte még, hogy a Hazatérés Temploma nevében tett feljelentését kiterjeszti az összes hírportálra - beleértve a reformatus.hu honlapot is.

 Szerinte "azt hazudozzák", hogy a vasárnapi budapesti istentiszteletük "Jobbik-pártrendezvény" volt. Úgy vélte, a rágalom teljesen képtelen, hiszen ezen az alapon minden istentisztelet, egyházi esemény pártrendezvénynek minősülne, ahol pártpolitikus felszólal.

    Mint írta, egy egyházi rendezvény, istentisztelet attól nem válik párteseménnyé, hogy azt kik teszik közzé, főként, ha a közzététel nem a rendező egyházközség, vagy bármely más egyházi intézmény kérésére történt.
    Úgy vélte, hogy ha egy párt istentiszteletre hívja tagjait, azért az egyház részéről csak köszönet illeti a pártot és nem számonkérés.

    A lelkész álláspontja szerint Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke hétfői közleményével "önmagát minősíti azzal, hogy az úrnapi istentiszteletre jövő híveket, lelkészeket provokátorokként, az ellenük felvonuló, emberségükből kivetkezetten üvöltöző keresztyéngyűlölőket pedig erkölcsi felháborodásukban megbotránkozókként állítja be". Ifj. Hegedűs Loránt úgy véli, hogy ha a püspök nem követi meg híveiket, minden valószínűség szerint "egyenként fognak ellene eljárást kezdeményezni az egyházi és világi hatóságok előtt jó hírnevük legszélesebb nyilvánosság előtt történt megsértéséért".

    Hétfőn fegyelmi vizsgálatot kezdeményezett a Szabadság téri református templomban vasárnap történtek miatt Szabó István. A Horthy-szobor felavatása ellen több párt és zsidó szervezetek is tiltakoztak. Az istentiszteleten igét hirdető lelkész, ifj. Hegedűs Loránt ugyanakkor azt közölte, hogy feljelenti Rétvári Bence államtitkárt, az MSZP-s Steiner Pált, és az ellentüntetőket.

    A Magyarországi Református Egyház (MRE), ahogy azt eddig is tette, elítéli az antiszemitizmust, a közösségek közötti gyűlöletkeltést és az egyház, egyházi épületek és egyházi alkalmak pártpolitikai célokra való felhasználását - közölte Tarr Zoltán, az MRE zsinati tanácsosa kedden az MTI megkeresésére.

    Bölcskei Gusztáv református püspök, az MRE zsinatának lelkészi elnöke a történtek kivizsgálását és a szükséges intézkedések megtételét, valamint a sajtóval való kapcsolattartást kérte Szabó Istvántól.

    Az MRE 1998-as zsinati határozatában azt írta: a református egyház tulajdonában, illetve használatában levő létesítmények és területek hasznosításakor semmilyen formában nem zavarható az egyház tevékenysége, és nem sérthetőek hitelvei, tanításai és méltósága. "Így nem folytatható olyan tevékenység, amely nem egyeztethető össze az egyház erkölcsi elveivel és tanításával".

Szerző