Előfizetés

Japán orchideák

Publikálás dátuma
2013.11.05. 14:25

Ha eljön az ősz, rövidülnek a napok, több a sötétség és kevesebb a fény, mindenki úgy érzi, hogy meg kellene hosszabbítani a nyarat még egy kicsit. Ne múljon el a meleg, a szín, a napfény, a virágok! Ehhez nyújt segítséget idén a Magyar Orchidea Társaság őszi Orchidea és Bromélia kiállítása.

Ezen az őszön a sok szebbnél szebb különleges orchidea mellett Japán orchideáival is megismerkedhetnek azok, akik ellátogatnak november 15. és 17. között a Vajdahunyadvárba. Japán gazdag ország úgy gazdasági vonatkozásban, mint természeti kincsekben. A 6852 szigetből álló ország éghajlata jellemzően óceáni. A déli szigetek a szubtrópusi éghajlati övbe tartoznak, amelyek megfelelő élőhelyet biztosítanak sok orchideafajnak. A Japán szigetvilág - a sok egyéb különleges és ritka növény mellett - 75 orchidea nemzetségnek és 317 orchideafajnak is őshazája. Ilyenek például a szellőorchideák, vagy szamuráj-orchideák, és idetartozik néhány Cymbidium faj is. A Cymbidiumok (csónakorchideák) a legismertebb és legkedveltebb orchideák közé tartoznak hazánkban is.  Az orchideák kultusza a korai középkorig nyúlik vissza, az első orchideákról szóló írásos emlék i.sz. 500-ból maradt ránk.


Japánban az orchideák fénykorukat a 17-19. században élték. Ebben az időszakban a növények és a természet hagyományos tisztelete és szeretete még inkább előtérbe került, és a gazdag nemesek kincseket fizettek egy-egy ritka orchideáért. A tehetősek kertjeiben megjelentek a Cymbidiumok, amelyek nagy dézsákban, edényekben nevelhetők, de megfelelő éghajlaton akár a kertbe is kiültethetők. A Cymbidiumok a korabeli Japánban nemcsak cserepes virágként, hanem vágott virágként is nagy népszerűségnek örvendtek. A vágott virágszárak a sok nagy és színes virággal a vázákban is sokáig nyíltak, és nagy díszítő értékük miatt is népszerűek voltak. Ezt a hírnevet bizonyítja egy középkori monda:


A császár felesége hosszú idő óta meddőséggel küzdött. Egy napon a kertész néhány szál Cymbidium ensifoliumot tett a vázába, amely a császári pár hálószobájában állt. A császárné megcsodálta e szép növényt és mélyen beszippantotta finom illatát. Ettől a meddősége megszűnt és 13 egészséges gyermeknek adott életet az évek során. 
 

Mint általában minden orchideafaj ebben az időben, Európában és Ázsiában, a nemesség, a gazdagság és a szépség megtestesítői is voltak. Az őszi Orchidea és Bromélia Kiállításon a látogatók nemcsak az egzotikus, illatos orchideák látványában gyönyörködhetnek, de bepillantást nyerhetnek Japán négyezer éves kultúrájának egy kis szeletébe is, melyhez a Japán Alapítvány nyújtott önzetlen segítséget.

Legyen a géped és a Facebookod is biztonságban!

"Már megint terjed valami vírus a Facebookon és mindenféle dolgot küldözget az ismerőseim nevében” - hallható egyre gyakrabban. A közösségi hálózatok lettek a vírustámadások és egyéb adathalász kísérletek legfőbb hordozói, így az otthoni számítógép átvizsgálása és védelme mellett erre a területre is érdemes figyelni.

A legújabb generációs biztonsági szoftver, az ESET Smart Security 7, és az ESET NOD32 Antivirus 7 a közösségi csatornák védelmét biztosító Social Media Scanner funkció mellett számos újdonságot tartalmaz.

Az ESET Social Media Scanner ellenőrzi az idővonalon, üzenőfalon megjelenő posztokat, híreket és felhasználói üzeneteket, hogy azok ne tehessenek kárt a számítógépben. De az ismerősök idővonalát, üzenőfalát is átvizsgálja, sőt, a Twittert is "átnézethetjük" vele. Korlátlan számú közösségi médiás profil védelmét kérheti a felhasználó, beleértve a családja és a barátai fiókjait is.

A legújabb operációs rendszerrel is "szót ért" a program, sőt, a mobil eszközök is védelmet várhatnak tőle. Egy új fejlesztés, a lopásvédelem segít az elvesztett vagy eltulajdonított "kütyük" megtalálásában, miközben védi is azokat az illetéktelenek támadásaitól.

További részletek: http://www.eset.hu/v7.

DK: "Fideszes fiúk! Az asszony verve jó?"

Publikálás dátuma
2013.11.05. 11:09
A DK performansza az Országgyűlésben. Fotó: Bruzák Noémi, MTI .
A nők elleni erőszak ellen tiltakozott a Demokratikus Koalíció (DK) több női politikusa az Országgyűlés keddi plenáris ülésén. Az elnöklő Latorcai János (KDNP) szerint az ellenzéki politikusok súlyosan veszélyeztették az ülés rendjét.

 A keddi ülésnapon a napirend előtti felszólalások elhangzása után, a határozathozatalok előtt Vadai Ágnes független országgyűlési képviselő az ülésteremben, öt másik, a pártjában, a DK-ban politizáló társa pedig az egyik üléstermi páholyban az egyik szemük környékén monoklihoz hasonló lila szemfestéssel jelent meg. A páholyban lévők egy-egy lapot tartottak fel "Fideszes fiúk! Az asszony verve jó?" felirattal.

    Az ülést vezető Latorcai János országgyűlési alelnök azt mondta, Vadai Ágnes és társai az ülés rendjét súlyosan veszélyeztető módon viselkedtek. Felkérte a teremszolgálatot az egyes számú, szakértői páholy kiürítésére, az ott helyet foglalókat kiutasította az ülésteremből. Figyelmeztetésben részesítette az akcióban részt vett két képviselőt és jelezte, hogy velük szemben a házelnök várhatóan eljárást fog kezdeményezni.