Befagyasztják a közjogi méltóságok béreit

Jóváhagyta a szlovák kormány a közjogi méltóságok bérének jövő évi befagyasztását szerdán.

A bérbefagyasztást, vagyis a közjogi méltóságok béreinek értékállóságát szavatoló automatikus bérvalorizáció felfüggesztését magával hozó törvénymódosítást gyorsított eljárásban tárgyalja majd a pozsonyi törvényhozás, s tekintettel a kormánypárt, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) jelentős parlamenti többségére, várhatóan már következő ülésén jóváhagyja azt.

A bérbefagyasztást azt állam kiadásainak csökkentésének szükségességével indokolta a javaslatot előkészítő pénzügyi tárca, amely az intézkedéstől a jövő évben 8,2 millió eurós megtakarítást vár.

A közjogi méltóságok bérbefagyasztásának eszközét Robert Fico tavaly tavasszal összeállt kabinetje már másodszor alkalmazza két éven belül. Annak értelmében a legtöbb közjogi méltóság, így például az államfő, a kormánytagok, a parlamenti képviselők és a legfőbb ügyész bérei jövőre is a 2011-es szinten maradnak. Az ismétlődő bérbefagyasztás az ügyészeket és bírákat is érinti, az ő béreik jövőre a 2012-es év szintjén maradnak.

Szerző

Snowdent elutasították a németek

A német kormány nem biztosít menedékjogot Edward Snowdennek, de megvizsgálja, hogy miként lehet meghallgatni Moszkvában az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt munkatársát - mondta szerdán Berlinben a német belügyminiszter.

Hans-Peter Friedrich a nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő parlamenti ellenőrző testület (PKG) zárt ülése után elmondta: Snowden nem politikai üldözött, ezért nem illeti meg politikai menedékjog.

Snowden hajlandó közreműködni a Németország elleni amerikai kémkedési ügyek feltárásában, de cserébe védelmet kér. Ezt meg is lehet adni, "csak akarni kell" - mondta Hans-Christian Ströbele, az ellenzéki Zöldek képviselője, aki Moszkvában tárgyalt az NSA megfigyelési programjairól szóló dokumentumokat kiszivárogtató informatikussal.

Szerző

Demokrata győzelem New Yorkban

Publikálás dátuma
2013.11.06. 15:22
Fotó: GettyImages/Andrew Burton
Húsz év után újra demokrata polgármestere lesz New Yorknak, a liberális Bill de Blasio személyében. Virginiában a demokrata kormányzójelölt, Terry McAuliff csak szoros versenyben tudott nyerni. Nagy fölénnyel újraválasztották viszont New Jersey republikánus kormányzóját, s Chris Christie jelenleg a republikánusok legnagyobb reménysége a 2016-os elnökválasztásra. A keddi amerikai voksolás az utolsó nagy erőfelmérés volt a 2014-es félidős kongresszusi választások előtt.

Földcsuszamlásszerű győzelmet aratott New Yorkban a demokrata polgármesterjelölt, Bill de Blasio, aki "két város meséjére", a társadalmi egyenlőtlenségek elleni fellépésre építette kampányát. "New York népe progresszív utat választott, s mostantól együtt, egy városként indulunk tovább" - mondta győzelmi beszédében a metropolis eddigi ombudsmanja, aki korábban Hillary Clinton szenátusi kampányát irányította. De Blasio a voksok 73 százalékát szerezte meg, miközben a republikánus jelölt, Joe Lhota alig 24 százalékot ért el.

De Blasio azt ígérte, véget vet a Giuliani-Bloomberg- érának. Mindkét előző polgármester, a republikánus Giuliani és a legutóbb függetlenként indult Bloomberg is a világ egyik legfontosabb pénzügyi központja, a Wall Street érdekeit tartotta elsősorban szem előtt. A megválasztott polgármestertől azt remélik a New Yorkiak, hogy Brooklynra, Bronxra, Staten Islandre is jobban odafigyel, a lemaradó rétegek számára is esélyt kínál. Még nem tudni, képes lesz-e megfelelni a nagy várakozásoknak a meglepetésjelöltként befutott de Blasio, aki - jegyzik meg a kétkedők - menedzserként még nem bizonyított, márpedig egy évi 70 milliárd dolláros költségvetéssel működő világvárost kell irányítania.

Nem válnak a coloradóiak
Coloradóban 11 vidéki megye szavazóit kérdezték meg arról, hogy akarnak-e új államot alakítani, Észak-Colorado néven. Mióta demokrata kormányzója van Coloradónak, a vidéki megyék háttérbe szorítva érezték magukat, s ezért kezdeményezték a referendumot. Az északi megyék végül 54,75 százalékkal elutasították a szétválást, de hat megyében mégis többséget kapott a javaslat. Észak-Colorado elszakadásának eleve nem volt nagy esélye. Eddig egyetlen állam, Nyugat-Virginia jött létre elszakadás útján, s az is 1863-ban esett meg.

Clintonék támogatása is hozzájárult Virginiában a demokrata kormányzójelölt, Terry McAuliffe győzelméhez, noha a befutó szorosabb lett, mint arra előzetesen számítottak. A Demokrata Nemzeti Bizottság egykori vezetője, Bill és Hillary kampányainak volt stratégája a voksok 47 százalékát szerezte meg, míg ellenfele, a republikánus Ken Cuccinelli, aki a teadélután mozgalom támogatásával indult, alig maradt le, a választók 45 százaléka rá szavazott. Kettejük versenyéből messzemenő következtetéseket vonnak le a 2014-es félidős választások kilátásaira nézve.

A virginiai exitpoll-felmérésből kiderült, hogy az Obamacare, az elnök egészségügyi reformjának támogatása továbbra is vízválasztó, a reformot ellenző választók több mint 80 százaléka a republikánus jelöltre szavazott, az Obamacare hívei nagy többségben McAuliffe mellett tették le voksukat. 

Helyi népszavazások
A Maryland állambeli Tacoma Park lakosai közül első alkalommal a 16 évesek is szavazhattak, ez az első amerikai város, ahol csökkentették a korhatárt. A texasi Houstonban elutasították a javaslatot, hogy az Astrodome kosárlabda-csarnokot konferenciaközponttá alakítsák, így viszont várhatóan lebontják. Washington államban 54-45 arányban leszavazták, hogy minden élelmiszeren kötelező legyen feltüntetni, génmódosított terményből készítették-e, korábban Kaliforniában is elbukott egy hasonló kezdeményezés. Coloradóban megszavazták ugyanakkor, hogy 25 százalékos adót rójanak ki a nemrég legalizált rekreációs marijuana-fogyasztásra, ebből iskolák építését, renoválását fedeznék.

A választók 54 százaléka elégedetlen Obama elnökkel, a "valamelyest elégedetlenek" 30 százaléka ennek ellenére a demokrata jelöltre szavazott. A republikánusok, különösképpen a Tea Párt támogatottságát megtépázta a 16 napos kormányzati leállás, de a Politico szerint a konzervatív jelölt ennek ellenére nyerhetett volna, ha több kampánytámogatást sikerül begyűjtenie.

Már a 2016-os választásra tekint előre New Jersey állam republikánus kormányzója, Chris Christie, akit nagy fölénnyel választottak újra, igaz, a demokraták nem is küzdöttek ellene teljes erőbedobással. Christie győzelmi beszédében azt emelte ki, hogy valaki úgy is hű lehet az elveihez, hogy közben együtt tud működni a másik oldallal. Ez történt a Sandy hurrikán utáni válsághelyzetben, amikor New Jersey kormányzója a demokrata elnökkel összefogva vezette a mentést. Christie kínálhatná a republikánusok számára a mérsékelt alternatívát a kérlelhetetlen konzervatív teadélután mozgalommal szemben.

Szerző