Előfizetés

Gyermekülésbe rejtették a kábítószert

Gyermekülésbe rejtették a kábítószert azok a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei drogvásárlók, akik az M3-as autópályán tartott igazoltatásnál buktak le - közölte a térségi rendőr-főkapitányság sajtószóvivője szerdán az MTI-vel.

Fedor Rita százados elmondta: a sztrádán személygépkocsival utazó 30 éves hodászi, valamint két, 29 és 38 éves paposi lakost kedden állították meg ellenőrzésre a rendőrök az autópálya őri kivezető szakaszánál. A kocsi átvizsgálásakor a gyermekülésből 55 gramm kábítószergyanús anyag került elő.

A társaság Budapestről tartott haza, miután ott drogot vásároltak.

Az ügyben két férfi ellen kábítószer birtoklása miatt indult nyomozás, és a rendőrség kezdeményezte előzetes letartóztatásukat is.

Harmadik társuk, egy nő ellen bűnpártolás vétségének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás.

A nagy füzet nyitja a Magyar Filmfesztivált

Szász János A nagy füzet című alkotása nyitja a 13. Los Angeles-i Magyar Filmfesztivált, amelyet november 13. és 21. között rendeznek meg a Laemmle's NoHo7 filmszínházban.

A 15 játékfilmet és rövidfilmeket felvonultató rendezvényen a közönség válogatást láthat a közelmúlt magyar terméséből, a fesztivált a Bunyik Entertainment szervezi - tájékoztatta az MTI-t szerdán a Magyar Filmunió.

A seregszemlét Halász János kulturális államtitkár nyitja meg a Laemmle's Royal filmszínházban, A nagy füzet vetítésére a film rendezője, Szász János és az egyik főszereplő, Molnár Piroska személyesen is ellátogat. 

Molnár Piroska a filmben nyújtott alakításáért a chicagói filmfesztiválon októberben elismerő oklevelet kapott, a produkció pedig a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál Kristály Glóbusz fődíjat nyert. A nagy füzet Magyarország hivatalos nevezése az Oscar-díjra a legjobb idegennyelvű film kategóriában. 

A fesztivál november 15-től műsorra tűzi Bernáth Zsolt Sherlock Holmes nevében, Cserhalmi Sára Drága besúgott barátaim, Deák Krisztina Aglaja, Szajki Péter Nejem, nőm, csajom című játékfilmjét, valamint a Nekem Budapest című szkeccsfilmet is. A magyar gyártású alkotások mellett Magyarországhoz kapcsolódó külföldi filmek is láthatók lesznek, például a svájci Barbara Kulcsar Zu Zweit című alkotása. 

A játékfilmek vetítését megelőzően november 8. és 14. között magyar dokumentumfilmeket is vetítenek a fesztivál szervezői a Laemmle's Music Hall moziban.

A 13. Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál életműdíját Joe Eszterhas magyar származású forgatókönyvíró legenda kapja, ebből az alkalomból vetítik a Berlinalén Arany Medvével kitüntetett Music Box - Zenedoboz (1989) című Costa-Gavras-filmet, amelynek producere Andrew G. Vajna volt, aki jelenleg a magyar nemzeti filmipar megújításáért felelős kormánybiztos.

A fesztivál Béla Lugosi szintén magyar származású hollywoodi filmcsillag előtt is tiszteleg; a programot A fehér zombi (1932) című, Victor Halperin rendezésében készült horrorfilm is gazdagítja.  

A Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával valósul meg, a rendezvény fővédnöke a Los Angeles-i magyar főkonzulátus.

Magasabb bérekért tüntettek pedagógusok Bukarestben

Magasabb bérekért tüntettek pedagógusok szerdán a bukaresti kormány székháza előtt, az oktatási törvény által is előírt hat százalékos részesedést követelve a hazai össztermékből a tanügy számára.

 A tanügyi szakszervezeti szövetség (FSLI) felhívására több ezer pedagógus érkezett a román fővárosba az egész országból. A demonstrálók egyebek mellett 50 százalékos béremelést követeltek a pályakezdőknek, hogy ismét vonzóvá tegyék a fiatalok számára a tanári hivatást.

    A szakszervezeti vezetők szerint a romániai tanárok bére alig egytizede az európai uniós átlagnak.
    Arra az esetre, ha a kormány nem tesz eleget követeléseiknek, az FSLI kilátásba helyezte, hogy általános pedagógussztrájkot tartanak a tavaszi urópai parlamenti választások idejére.