Bajnokok Ligája friss

A labdarúgó Bajnokok Ligája csoportküzdelmeinek szerdai eredményei.

E csoport:
FC Basel (svájci)-Steaua Bucuresti (román) 1-1
Chelsea (angol)-FC Schalke 04 (német) 3-0

F csoport:
Borussia Dortmund (német)-Arsenal (angol) 0-1
Napoli (olasz)-Olympique Marseille (francia) 3-2

G csoport:
Atlético Madrid (spanyol)-Austria Wien (osztrák) 4-0

korábban:
Zenit (orosz)-FC Porto (portugál) 1-1

H csoport:
Ajax Amsterdam (holland)-Celtic Glasgow (skót) 1-0
FC Barcelona (spanyol)-AC Milan (olasz) 3-1

Szerző

A Zenit nem bírt a Portóval

A Zenit hazai környezetben 1-1-es döntetlent játszott az FC Porto együttesével a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportküzdelmeinek negyedik fordulójában.

A vendégek a 23. percben Lucho González fejesével szereztek vezetést, öt perccel később azonban a korábbi Porto-futballista, Hulk egyenlített. A brazil válogatott támadó - akik 99 bajnokin 54 gólt szerzett, három bajnoki címet és Európa Ligát is nyert a portugál klub színeiben - az 52. percben a győzelmet is megszerezhette volna a szentpétervári csapatnak, de büntetőt hibázott.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 4. forduló:
G csoport:
Zenit (orosz)-FC Porto (portugál) 1-1 (1-1)

gól: Hulk (28.), illetve Lucho González (23.)
    
később:
Atlético Madrid (spanyol)-Austria Wien (osztrák) 20.45

E csoport:
FC Basel (svájci)-Steaua Bucuresti (román) 20.45
Chelsea (angol)-FC Schalke 04 (német) 20.45

F csoport:
Borussia Dortmund (német)-Arsenal (angol) 20.45
Napoli (olasz)-Olympique Marseille (francia) 20.45

H csoport:
Ajax Amsterdam (holland)-Celtic Glasgow (skót) 20.45
FC Barcelona (spanyol)-AC Milan (olasz) 20.45

Szerző

Szigorít és enyhít is a WADA

Publikálás dátuma
2013.11.06. 16:42
Fotó: Getty/Doug Pensinger
Egyfelől szigorít, másfelől megértőbb is lesz doppingpolitikájában a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA), amely a jövő héten tartja világkongresszusát a dél-afrikai Johannesburgban.

E fórumon fogadja el a működését illetően felerészben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, felerészben pedig a kormányok által finanszírozott szervezet új kódexét, amely 2015. január elsején lép életbe valamennyi országban. 

A küldöttek, köztük az államok képviselői mellett a nemzeti doppingellenes szervezetek reprezentánsai gyakorlatilag már kész dokumentumról tárgyalnak és szavaznak a szövegegyeztetést követően, miután a WADA két éven át fogadta be és gyúrta egységes anyaggá a tervezethez beérkezett indítványokat. Az új szabályzat várhatóan kimondja, hogy a mostani kettő helyett négy év eltiltás jár majd már az első doppingvétség után is. 

"A WADA elfogadta a doppingellenes szervezetek javaslatát, s koncepciót váltott, amennyiben immár megkülönbözteti a szándékos és a nem szándékos doppingolást" - árnyalta a várható módosítások egyik legfontosabbikát Tiszeker Ágnes, a nemzeti doppingellenes szervezet feladatait ellátó Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője szerdán az MTI érdeklődésére.

A szakember leszögezte, hogy az új kódex alapján súlyosabb elbírálás alá esik az, amikor a sportoló egyértelműen a teljesítményfokozás céljával, tudatosan nyúl nem megengedett eszközökhöz, mert ekkor már első alkalommal négy évi eltiltás jár. Nem szándékos esetben a vétkes - akinek amúgy bizonyítania kell jóhiszeműségét - kevesebbel megúszhatja, például ha táplálék-kiegészítővel jut a szervezetébe a tiltott anyag, ilyenkor a büntetés jó esetben csak megrovás, illetve maximum két évig terjedő eltiltás lehet.

Tiszeker doktor hangoztatta, hogy a WADA korábban rendre mereven elzárkózott az ilyesfajta könnyítésektől, és bár továbbra sem javasolja a táplálék-kiegészítők - különösen nem az azonosítatlan összetételűek - szedését, indokolt esetben enyhíthető a büntetés. 

A magyar szakember emlékeztetett rá, hogy manapság már - a WADA és az Interpol megállapodása nyomán - lehetőség van nyomozásra, például sportolói tanúvallomások felvételére is, bár a nemzeti és nemzetközi bűnmegelőző szervezetek fokozottabb együttműködése sem a sportolók ellen irányul. 

"Ahogy nálunk is a tiltott teljesítményfokozásnak az új Btk.-ba történt beemelésével a terjesztői magatartás büntetése került előtérbe: a jogalkotás elsősorban azokat akarja sújtani, akik dílerkednek, üzérkednek, akik behozzák és eladják a súlyosan egészségkárosító szereket" - mondta a MACS első embere.

Tiszeker Ágnes kitért a WADA-kódexben várható ama lényeges módosításra is, amely az úgynevezett whereaboutot, a versenyzők holléti nyilvántartását érinti. A jelenleg érvényes szabályozás szerint ha egy sportolót nem érnek el az ellenőrök azon a címen, ahol az általa megjelölt időpontban tartózkodnia kellene, figyelmeztetést kap, s ha 18 hónap alatt három ilyen "sárgalapos" intés összejön, az doppingvétségnek minősül, amiért az illető minimum egyéves eltiltással bűnhődik. 

"Belátva, hogy a holléti információszolgáltatás nem olyan egyszerű dolog, s olykor nagyon is nehéz megmondani, hogy valaki pontosan hol és mikor edz, a WADA elfogadta a sport oldaláról jelentkező igényt, hogy 18 helyett 10 hónapra szállítsa le az említett időtartamot" - mondta Tiszeker Ágnes.

Szerző
Témák
dopping WADA