Az Egyesült Államok határozottan elítéli a Horthy-szobor avatását

 Az Egyesült Államok elítéli a Horthy-szobor vasárnapi avatását, és szükségesnek tartja, hogy a legmagasabb rangú magyar vezetők is határozottan és egyértelműen ítéljék el a történteket.

A budapesti amerikai nagykövetség csütörtöki közleményében úgy fogalmaztak, hogy az Egyesült Államok határozottan elítéli a szoboravatást. Emlékeztettek arra, hogy a budapesti Szabadság téren lévő református templom előtt november 3-án felavatták Magyarország második világháború alatti vezetőjének, "a náci-szövetséges Horthy Miklósnak a mellszobrát".
A nagykövetség a Jobbikhoz - "egy etnikai gyűlölettel és antiszemitizmussal azonosított magyar politikai párthoz" - köti "a szégyenletes esemény" megrendezését.

A Jobbik kedden közölte, a Horthy-szobor vasárnapi felavatása és a hozzá kapcsolódó ünnepi istentisztelet a Szabadság téri Hazatérés Temploma gyülekezetének rendezvénye volt.
A budapesti amerikai nagykövetség szintén a Szabadság téren található.
A képviselet kommünikéjében kiemelték: "azok, akik ezt az eseményt szervezték és azon részt vettek, köztük néhány magyar parlamenti képviselő, nemcsak saját intoleranciájuknak vitték hírét, hanem Magyarországról is drámaian negatív képet festettek".

Habár a jelentős számú ellentüntető megmutatta, hogy erős az ellenállás a szervezők nézeteivel szemben, és a magyar kormány egyes tagjai hangot adtak helytelenítésüknek, egy ilyen esemény szükségessé teszi, hogy a legmagasabb rangú magyar vezetők is gyorsan, határozottan és egyértelműen ítéljék el a történteket - áll a közleményben.

Több száz megemlékező, köztük jobbikos országgyűlési képviselők jelenlétében múlt vasárnap felavatták Horthy Miklós mellszobrát a budapesti Hazatérés temploma előterében, az egyházi ingatlan területén belül. Az eseményt ellentüntetés kísérte.
Hétfőn a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke közölte, hogy fegyelmi vizsgálatot kezdeményez a Szabadság téri református templomban történtek miatt. A Horthy-szobor vasárnapi felavatása ellen több párt és zsidó szervezetek is tiltakoztak.

Szerző
Témák
USA Horthy-szobor

Jóváhagyta a román államfő az új magyar nagykövet kinevezését

Jóváhagyta Traian Basescu román államfő a leendő bukaresti magyar nagykövet, Zákonyi Botond kinevezését - közölte csütörtöki számában az erdélyi Krónika című lap.

A Kolozsváron megjelenő újság szerint a román balliberális kormány és a jobboldali államfő közötti politikai ellentétek befolyásolták Magyarország új bukaresti nagykövetének kinevezését. Miközben a bukaresti külügyminisztérium szokatlan módon hónapokig halogatta a döntést, az államelnöki hivatal mindössze néhány nap alatt beleegyezett, hogy Zákonyi Botond elfoglalhassa állomáshelyét Bukarestben - jegyezte meg a cikkíró.

Bogdan Oprea, Traian Basescu szóvivője szerdán úgy tájékoztatta a Krónikát, hogy az államfő november 6-i hatállyal megadta a beleegyezést (agrément) ahhoz, hogy az új magyar nagykövet megkezdhesse munkáját.

A magyar fél még július végén benyújtotta a Zákonyi Botond hivatalba lépéséhez szükséges agrément iránti kérését, Füzes Oszkár leköszönő nagykövet pedig október elején el is hagyta állomáshelyét. A magyar Külügyminisztérium érdeklődésére a bukaresti társtárca heteken keresztül „bürokratikus akadályokkal” indokolta a késlekedést - értesült a Krónika.

Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a Közép-európai Kezdeményezés (KEK) külügyminisztereinek múlt heti gödöllői ülése után közölte: Románia arról biztosította Magyarországot, hogy kizárólag technikai oka van annak, hogy csúszik a bukaresti magyar nagykövet akkreditációja és a napokban várható a diplomata akkreditálása. Az erdélyi lap feltételezése szerint ezt követően történhetett az ügyben előrelépés.

Titus Corlatean, a román diplomácia vezetője hétfőn egy lapinterjúban bejelentette, a bukaresti külügyminisztérium valamennyi procedúrát teljesített az új magyar nagykövet hivatalba lépéséhez, és a román elnöki hivatal végleges döntésére vár.
"Nem kizárt, hogy a román balliberális kormány az erdélyi magyar közösség autonómiatörekvéseinek nyílt támogatása miatt próbált borsot törni Budapest orra alá Zákonyi kinevezésének halogatásával" - írta a Krónika.

Zákonyi Botond 43 éves történész, nemzet- és szomszédságpolitikával foglalkozó kutató szeptemberig irányította a Magyar Külügyi Intézetet. Korábban a Külügyminisztérium munkatársaként Délkelet-Európával, elsősorban Romániával foglalkozott; diplomataként Romániában, a Moldovai Köztársaságban és Brüsszelben, az EU melletti magyar állandó képviseleten teljesített külszolgálatot. 2009-2010-ben ő volt a magyar nemzeti kisebbségek brüsszeli érdekképviseleti irodájának első vezetője - olvasható az erdélyi lapban.

Szerző

Már járnak a vonatok Ausztriában Hegyeshalom felé

Baleset miatt átmenetileg nem közlekedtek a vonatok Ausztriában a hegyeshalmi vasútvonalon csütörtök reggel - közölték vasúti és rendőrségi illetékesek.

Az Osztrák Szövetségi Vasutak ÖBB honlapján olvasható tájékoztatás szerint Gramatneusiedl és Götzendorf an der Leitha között reggel 7 óra és 7.58 között szünetelt a vonatok közlekedése.
A Bruck an der Leitha-i körzeti rendőrparancsnokságon az MTI érdeklődésére azt közölték, hogy baleset miatt zárták le a vonalat.
Az osztrák vasút korábbi közleménye szerint az intézkedés a Magyarországra tartó vonatok közül a Bécs felől érkező 41-es számú Railjet járatot és a Zürich-Budapest Keleti pályaudvar között közlekedő, EN467-es járatot érintette.

Szerző