Előfizetés

Szász János: Nem hazudunk magunknak, de azért reménykedünk

Bársony Éva
Publikálás dátuma
2013.11.11. 06:44
Szász János rendező (középen) a szereplőkkel és a stáb tagjaival FORRÁS: A COMPANY HUNGARY
Los Angeles-i vetítésekkel indul be A nagy füzet Oscar-kampánya. Szász János több nemzetközi fesztivált megjárt filmje kilenc alkalommal kerül mozivászonra a Los Angeles-i Magyar Film Fesztivál november 13-21. közötti programjában, ahol a nyitóelőadáson a rendezőn kívül a főszerepet játszó Molnár Piroska is jelen lesz.

Los Angelesben, a Santa Monica bulváron található Laemmle's Royal moziban indul A nagy füzet Oscar-kampánya. Itt mutatják be november 13-án Szász János több nemzetközi fesztivált megjárt, Karlovy Varyban fődíjat nyert filmjét.

Ez lesz az idei Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál nyitóprogramja, a rendező és főszereplője, Molnár Piroska jelenlétében. A premiert követően nyolc napon át látható majd a film Hollywoodban, a Laemmle NoHo 7 moziban.

Ez alapozza meg azt a kampányt, amely reményeink szerint segít minél szélesebb körben népszerűsíteni a legjobb idegennyelvű film Oscarjáért hivatalosan nevezett magyar filmet.

A kampány viszonylag hosszabb időt igénybe vevő, több rétegű folyamat, hiszen a legjobb idegennyelvű film Oscarjáért versengő 76 nevezett filmből szavazással megválasztott öt jelöltet január 16-án hozzák nyilvánosságra, az Oscar-osztó gála pedig március 2-án lesz.

A kampány különböző fázisai nem kevés pénzt igényelnek. Ebbe tartozik egyebek mellett a vetítések tárgyi feltételeinek megteremtése, az alkotók utaztatása, a plakátok, információk, filmnépszerűsítő kiadványok időbeli eljuttatása az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia mintegy hatezer szavazó tagjához.

Az is sokat nyom a latba, hogy az Akadémia tagjai csak akkor szavazhatnak, ha az idegennyelvű filmeket moziban nézik meg, mert DVD alapján ez nem lehetséges.

Így tehát nincs mit csodálkozni, hogy Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója szerint egy film "észrevehető" Oscar-kampányának költsége általában 50 és 150 ezer dollár (11 és 32 millió forint) között mozog.

A Filmalap egyértelműen a magyar Oscar-bizottság által nevezett filmek mellé áll és támogatja a filmek kampányát - erősítette meg lapunknak a vezérigazgató, utalva a tavalyi Csak a szél kampány-támogatására.

A nagy füzet esetében - mint Havas Ágnes kiemelte -, az Oscar-kampányt közvetlenül támogatja a Magyar Nemzeti Filmalap. Azt azonban sajnálatosnak tartja, hogy sem a film német koproducere (Intuit Pictures), sem a nemzetközi értékesítést végző ügynökség (Beta Cinema) nem szállt be a kampány költségeibe.

Ez utóbbiról, azaz a külföldi támogatás elmaradásáról megkérdeztük Sőth Sándort, a film német producerét, aki a Sao Paulo-i fesztiválról küldte el válaszát, ahová a rendezővel épp A nagy füzetet kísérte el.

"Minden nemzet a saját zászlója alatt induló filmet támogatja, erre van állami kerete, ez a kialakult szokás. A nagy füzet magyar színekben nevezték, ez olyan, mint az olimpiai játékok, vagy a foci világbajnokság" - írta válaszában a producer.

A németek a német filmet, a románok a román filmet támogatják, tette hozzá. Történetesen A nagy füzet világforgalmazója, a Beta Cinema forgalmazza a románok hivatalos Oscar-nevezését is (Peter Netzer: Anyai szív, nemrég mutatták be nálunk a mozik), így Sőth Sándor tájékozódott a román Oscar-kampányról.

Lapunkat úgy informálta, a román nevezett film a román állami szervektől mintegy 50 ezer eurós támogatásban részesül. Sőth azt is elárulta, ismeretei szerint a német nevezett film (Georg Maas: Zwei Leben) is körülbelül ilyen összegű támogatást kap a kampányára. (Átszámolva 14-15 millió forint)

(Közbevetve: az Intuit Pictures producerétől azt is megtudtuk, A nagy füzet november 7-én induló németországi moziforgalmazását a német filmalapítványok körülbelül 70 ezer euró támogatásban részesítették. "Fontos nekik a film, amelynek gyártását támogatták, tehát támogatják a forgalmazását is.")

Szerettünk volna közelebbi adatot kapni arról, mit jelent forintban a Filmalap közvetlen kampánytámogatása, Havas Ágnes vezérigazgató erről annyit közölt, hogy a kampány végleges költsége attól függ, hogy a filmet hogyan fogadják a vetítéseken, bejut-e a kilenc filmből álló előválogatásba, illetve bekerül-e a legjobb öt Oscar-jelölt film közé.

A legjobb idegennyelvű Oscarra nevezett filmeket ugyanis két lépcsőben válogatják újabban. A filmeket először az Akadémia által kijelölt bizottságok tekintik meg mozitermekben, majd a tagok pontozzák a filmeket, az összesített lista alapján alakul ki az első "shortlist", azaz 9 külföldi filmből álló előválogatás.

Ezeket a filmeket további bizottságok nézik meg, majd kiválasztják a legjobb idegennyelvű Oscar-díj öt jelöltjét. Ebből az ötből szavazzák meg azután az akadémia tagjai a díjra érdemes filmet.

Az biztató, hogy a Filmalap egy jó nevű szakembert bízott meg A nagy füzet Oscar-kampányával. Havas Ágnestől megtudtuk, Melody Korenbrot a film sajtóattaséja (angolul publicistnak hívják ezt az összetett feladatot ellátó szakembert), aki egy saját előzetes terv szerint dolgozik.

A szakmai körökben elismert, jó hírű sajtóattasé sok külföldi film sajtókampányát szervezte már eddig. Az ő munkájának is tevőleges része volt abban, hogy Michael Haneke filmje, a Szerelem tavaly eljutott az Oscar-díjig. Szász János egy interjújában elmondta, találkozott Melody Korenbrottal, aki nagyon szerette a filmjét.

A tapasztalt publicista munkája annál is nagyobb súlyt kap, mert idén történelmi csúcsot döntött az idegennyelvű Oscar-díj versenyére hivatalosan jelölt filmek száma.

A tavalyi 71 után idén 76 filmet neveztek az országok. Először indul a versenyben például Szaud Arábia és Moldova, Montenegro pedig először van jelen független országként.

A Variety érdekességként még Pakisztánt is felemlíti, mint 50 év után ismét visszatérőt a mezőnybe. A jelölés két szigorú feltételének egyike az, hogy a film nyelve döntő többségében ne angol legyen, s hogy szeptember 30-ig saját hazájában bemutassák, s egymást követő hét napon át rendes kereskedelmi forgalmazásban szerepeljen a mozi programban.

Eddig 1947 óta Európa vitte el a földrészek közül a legtöbb Oscart idegennyelvű filmért, innen Olaszország tíz díjjal viszi a pálmát, s még tovább bontva Federico Fellini áll a csúcson 4 elnyert Oscarral.

A helyzet furcsasága, hogy mégsem mondhatta magát Oscar-díjasnak személy szerint mindaddig, míg meg nem kapta a neki személyesen szánt életmű-Oscart. Az idegennyelvű Oscar ugyanis nem a művésznek, hanem a nevező országnak szól.

Agota Kristof regénye
A nagy füzet alapjául a magyar származású, francia nyelven publikáló svájci Agota Kristóf több mint negyven nyelvre lefordított regénye szolgált. Két kamasz fiú történetét beszéli el, akik a második világháború idején egy határ menti kis településre, a nagymamájukhoz kerülnek, s ott szoktatják egymást és önmagukat a legkeményebb testi-lelki megpróbáltatások elviselésére, hogy túléljék a körülöttük dúló borzalmakat. Az ikerpárt Gyémánt András és László alakítja, a nagymama szerepében Molnár Piroska látható. A filmet az Oscar-jelölt osztrák operatőr, Christian Berger, Michael Haneke munkatársa fényképezte.

Magyarország a nagyjátékfilmek versenyében Szabó István Mephistójával nyert Oscart a legjobb idegennyelvű film kategóriában. Szabó ezen kívül még háromszor jutott a külföldi Oscar legjobb öt jelöltje közé: 1980-ban a Bizalommal, 1985-ben a Redl ezredessel, 1988-ban a Hanussennel.

A háború után először Fábri Zoltán kapott jelölést 1968-ban A Pál utcai fiúkért, majd másodszor tíz évvel később a Magyarokért. Makk Károly 1974-ben jutott a legjobb öt közé a Macskajátékkal, Gyöngyössy Imre-Kabay Barna pedig a Jób lázadásával lépett az utolsó előtti grádicsra 1983-ban.

Együtt a ringben

Az idén a legjobb Oscar-díjra nevezett 76 film között van néhány, amelynek vagy alkotóját ismerjük jól, vagy a hazai mozikban találkoztunk a filmmel. Szemelgetünk Szász János A nagy füzet című filmjének versenytársai között.
A csehek nevezettje egyszer már kapott idegennyelvű Oscart a Szigorúan ellenőrzött vonatokért, Jirí Menzel ezúttal Don Juanokért címmel indul az Oscarért. Szlovákiából a magyar származású Mira Fornay száll ringbe a My Dog Killer című filmjével, amelyet - vele együtt - idén a Titanicon ismertük meg. Andrzej Wajda Walesáról készült filmjével vannak jelen az Oscar-versenyen a lengyelek. A románok reménye, Calin Peter Netzer Anyai szív című filmje már látható nálunk moziban, ahogy a szerb nevezett, Srdan Golubovic Templom a dombon című rendezése is. Forgalmazzák nálunk Hong Kong nevezettjét, Wong Kar-wai A nagymester című művét, s ugyancsak látható moziban Az Egyesült Királyság színeiben versenyző Metro Manila, Sean Ellis rendezése. A franciák a Magyarországon már szintén ismert Renoir című filmmel, Gilles Bourdos munkájával versenyeznek, s nemsokára látható lesz az olaszok versenyzője, Paolo Sorrentino rendezésében A nagy szépség. A miskolci fesztiválon láthattuk az egyszer már Oscar-díjas (Nadir és Simin - Egy válás története) iráni Asghar Farhadi rendezését, a The Pastot. A hazai nézőnek ismerős a dán versenyző is, Thomas Vinterberg A vadászat című filmje, s ugyancsak egy Oscarral a háta mögött (Senkiföldje) száll a ringbe Bosznia Hercegovina képviseletében Denis Tanovic az An Episode int he Life of an Iron Picker című filmjével.

A rendszerváltozás nem hozott Oscar-jelölést, szoríthatunk, hogy törjön meg ez a negatív sorozat. Szász János erre bölcsen azt mondta lapunknak: "Várok hűségesen a filmhez, nem hazudok magamnak, de reménykedem."

Addig pedig Molnár Piroskával Los Angelesből elrepülnek Washingtonba is, ahol az ottani filmintézet mutatja be A nagy füzetet. A film szerepel még Los Angelesben market, azaz piaci vetítésen is, és lesz bemutatója San Franciscóban.

A Kalrovy Vary fődíj után A nagy füzet több fesztiválon szerepelt sikerrel. Közvetlenül Los Angeles előtt Sao Paulóban szerepelt, szeptemberben meghívták a nagy presztízsű torontói fesztiválra, ahol verseny és díj nincs, a jelenlét a fontos.

Bemutatták az ausztráliai Adelaide-ban, kritikusok oklevéllel ismerték el Haifában, meghívták a Dél-Korea legjelentősebb filmversenyébe Buszanba. Bemutatkozása az USA-ban jól sikerült: a chicagói nemzetközi filmfesztiválon Molnár Piroska kivételes alakítását díjazták elismerő oklevéllel.

Alkancellár lehet a német SPD elnöke

Alkancellár lesz a következő kormányban Sigmar Gabriel, a német szociáldemokraták elnöke – közölte a Spiegel az SPD magas rangú köreire hivatkozva. Gabriel és Angela Merkel kancellár több négyszemközti tárgyalás során állapodott meg a kérdésben.

Az SPD szóvivője ugyanakkor cáfolta, hogy a koalíciós megbeszéléseken már a tárcák elosztásáról, illetve Gabriel alkancellárrá való kinevezéséről is szó esett volna. A Spiegel azonban úgy tudja, rövidesen döntés születik a külügyi-, a védelmi, a belügy-, és az igazságügyminiszter személyéről. Ezek közül kettőt az SPD kap meg.

A két párt közötti nagykoalíciós megbeszélések hétfőn folytatódnak. Ez lesz a negyedik tárgyalási forduló a két párt között. A mai egyeztetéseken hetven politikus, illetve szakértő vesz részt.

Elsősorban az energia- és a közlekedéspolitika kérdései kerülnek szóba. Bár hírek szerint a tárgyalások eddig konstruktív légkörben zajlottak, Thomas Oppermann, az SPD frakciójának elnöke a Tagesspiegel am Sonntagnak kijelentette, még messze vannak attól a megállapodástól, amelyet a szociáldemokraták tagsága elé tárhatnának.

Elsősorban a költségvetési kérdésekben vannak viták. Andrea Nahles, az SPD főtitkára a Spiegel internetes kiadásának kijelentette, pártja nem áll el attól a követelésétől, amely szerint további adókkal kell sújtani a legtehetősebb réteget.

Úgy vélte, ezzel sokak életszínvonalát javíthatnák. Gabriel a Hannoversche Allgemeine Zeitungnak elmondta, az adórendszeren kívül más témák is vannak, amelyekben előre kellene lépni.

Példaként említette a minimálbért, valamint a kettős állampolgárság ügyét a nem uniós állampolgárok számára. Hozzátette, a kelet- és nyugat-németországiak jövedelemkülönbségével kapcsolatban „megoldást kell találni”.

A CDU gazdaságpolitikusai úgy vélik, költségvetési kérdésekben nem szabad jelentősen engedni a szociáldemokratáknak.

Alkancellár lehet a német SPD elnöke

Alkancellár lesz a következő kormányban Sigmar Gabriel, a német szociáldemokraták elnöke – közölte a Spiegel az SPD magas rangú köreire hivatkozva. Gabriel és Angela Merkel kancellár több négyszemközti tárgyalás során állapodott meg a kérdésben.

Az SPD szóvivője ugyanakkor cáfolta, hogy a koalíciós megbeszéléseken már a tárcák elosztásáról, illetve Gabriel alkancellárrá való kinevezéséről is szó esett volna. A Spiegel azonban úgy tudja, rövidesen döntés születik a külügyi-, a védelmi, a belügy-, és az igazságügyminiszter személyéről. Ezek közül kettőt az SPD kap meg.

A két párt közötti nagykoalíciós megbeszélések hétfőn folytatódnak. Ez lesz a negyedik tárgyalási forduló a két párt között. A mai egyeztetéseken hetven politikus, illetve szakértő vesz részt.

Elsősorban az energia- és a közlekedéspolitika kérdései kerülnek szóba. Bár hírek szerint a tárgyalások eddig konstruktív légkörben zajlottak, Thomas Oppermann, az SPD frakciójának elnöke a Tagesspiegel am Sonntagnak kijelentette, még messze vannak attól a megállapodástól, amelyet a szociáldemokraták tagsága elé tárhatnának.

Elsősorban a költségvetési kérdésekben vannak viták. Andrea Nahles, az SPD főtitkára a Spiegel internetes kiadásának kijelentette, pártja nem áll el attól a követelésétől, amely szerint további adókkal kell sújtani a legtehetősebb réteget.

Úgy vélte, ezzel sokak életszínvonalát javíthatnák. Gabriel a Hannoversche Allgemeine Zeitungnak elmondta, az adórendszeren kívül más témák is vannak, amelyekben előre kellene lépni.

Példaként említette a minimálbért, valamint a kettős állampolgárság ügyét a nem uniós állampolgárok számára. Hozzátette, a kelet- és nyugat-németországiak jövedelemkülönbségével kapcsolatban „megoldást kell találni”.

A CDU gazdaságpolitikusai úgy vélik, költségvetési kérdésekben nem szabad jelentősen engedni a szociáldemokratáknak.