Előfizetés

Haiyan tájfun - Gyűjtést indít az Ökumenikus Segélyszervezet

Gyűjtést indít a 1353-as adományvonalon a Fülöp-szigeteket sújtó tájfun károsultjainak javára az Ökumenikus Segélyszervezet.

Az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményükben azt írták, hogy a hatékonyság jegyében helyi partnerszervezeteiken keresztül segítenek a beérkező felajánlásokból.
Az Ökumenikus Segélyszervezet a honlapján (www.segelyszervezet.hu) megtalálható számlaszámon is fogadja az adományokat "Tájfun" megjelöléssel.
A Fülöp-szigeteki kormány becsléseire hivatkozva a helyi hatóságok vasárnap azt közölték, hogy több mint tízezer halálos áldozata lehet az ország középső részén végigsöpört Haiyan tájfunnak Leyte szigetén és környékén.

Viharos szél és sok eső miatt figyelmeztet a meteorológia

Egy megyére másodfokú, több további megyére pedig elsőfokú figyelmeztetést adott ki hétfőre a várható viharos erősségű szél, illetve a sok eső miatt a meteorológiai szolgálat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnapi veszélyjelzése szerint Zala megyére az erős szél és a 24 óra alatt várható jelentős mennyiségű csapadék miatt is narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adtak ki. Eszerint Zala megyében a legerősebb széllökések akár az óránkénti 90 kilométeres erősséget is meghaladhatják és 24 óra alatt 30 milliméternél is több csapadék hullhat.

Emellett Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Veszprém megyére az erős szél miatt citromsárga vagyis elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Ezek közül Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas és Veszprém megyére a jelentős mennyiségű csapadék miatt is elsőfokú figyelmeztetést rendeltek el.

A meteorológiai szolgálat szöveges figyelmeztetésében azt írta: előbb a Dunántúl nyugati részein, majd hétfőn kiemelten a Dunántúlon ismétlődő eső várható. Nagyobb valószínűséggel a Dunántúl nyugati felében a 24 óra alatt várható csapadékmennyiség 20 milliméter felett, délnyugaton, nyugaton (nagyobb valószínűséggel Zala megyében) akár 30 milliméter felett alakulhat.

A Dunántúl nyugati felében a hétfő kora hajnali óráktól a hétfő késő esti órákig többször viharossá fokozódhat a szél. Kisebb területen hétfőn napközben, illetve este északkeleten is kialakulhatnak 60-75 kilométer per órás széllökések.
Az előrejelzés szerint a legalacsonyabb hőmérséklet 5 és 11 Celsius-fok között alakul. A legmagasabb hőmérséklet többnyire 7 és 13 fok között valószínű, de keleten helyenként enyhébb idő várható.

Tízezernél is több áldozat

Népszava-összeállítás
Publikálás dátuma
2013.11.10. 20:30
Letarolt táj a minden korábbinál nagyobb tájfun pusztítása nyomán FOTÓ: EUROPRESS/ GETTY IMAGES/DONDI TAWATAO
Akár tízezernél is több halálos áldozata lehet a Haiyan tájfunnak, amely kétemeletes hullámokat korbácsolva söpört végig a Fülöp-szigeteken. A 220 ezer lakosú Tacloban kikötővárosban alig maradt épen valami, de a dél-kelet-ázsiai ország több térségében sincs ivóvíz vagy áram, és rendkívül kevés az élelmiszer. Egyelőre nagyjából félezer holttestet találtak a hatóságok, százezreket még keresnek. Magyar áldozatról egyelőre nincs hír.

Több mint tízezer ember halhatott meg a Fülöp-szigeteket valaha sújtó legnagyobb viharban a hatóságok becslése szerint - írta a Reuters. A Haiyan tájfun a legkönyörtelenebb pusztítást Tacloban kikötővárosban végezte a hétvégén: a repülőteret, iskoláit, valamint házak tömegét döntötték romba a két emelet magasra csapó hullámok.

Becslések szerint a kikötőváros és a környező szigetek nem kevesebb mint 70-80 százaléka vált a vihar áldozatává, ezekben a térségekben nincs ivóvíz, áram, és rendkívül kevés az élelmiszer is.

Helyszíni beszámolójuk szerint ahová nem értek el még a segélyszállítmányokkal a mentőegységek, ott "zombiként" keresik az élelmet a túlélők. Eközben a környéket fosztogatók járják, akik minden értéket elvisznek a romok alól, hogy ezeket később élelmiszerekre cseréljék be.

A vasárnap esti információk szerint eddig több mint 400 holttestet találtak meg, az áldozatok többsége vízbe fúlt; több százezer embert jelenleg eltűntként tartanak nyilván.

Egy túlélő arról számolt be a brit hírügynökség tudósítójának, hogy nem kevesebb mint egy órán át kapaszkodott egy oszlophoz a reptéren, amíg az eső, a tengervíz és a szél végigsöpört rajta, így élte túl a tájfunt; mások fákhoz kapaszkodva menekültek meg. A budapesti külügyminisztérium tájékoztatása szerint magyar áldozatról  nincs hír.

A fülöp-szigeteki kormány még szombaton 15 ezer katonát vezényelt a tájfun által leginkább sújtott térségbe helikoptereken, teherautókon és gyalogosan, ám a pusztítás akkora mértékű, hogy jóval több ember mozgósítása volna szükséges a mentésben.

Az amerikai védelmi minisztérium rögtön felajánlotta segítséget. Chuck Hagel védelmi miniszter közleményében jelezte, hogy az Egyesült Államok helikoptereket, repülőgépeket és hajókat is rendelkezésre tud bocsátani az eltűntek felkutatása érdekében.

A magyar kormány is felajánlotta segítségét, a dél-kelet-ázsiai ország válaszára várva a katasztrófavédelem Hunor városi kutató-mentő alegysége készenlétben áll a bevetésre; az alegység romkutató, logisztikai és egészségügyi feladatokat látna el.

A katasztrófa hírére megmozdultak az egyházak is, a Baptista Szeretetszolgálat vasárnap jelentette be, hogy háromtagú humanitárius csapatuk a Fülöp-szigetekre utazik; ötezer dolláros gyorssegélyt terveznek kiosztani, és felmérik a további teendőket.

Orbitális széllökések
A tájfun elpusztította az útjába kerülő Leyte tartomány 70-80 százalékát - közölte az ottani rendőrfőnök. A halálesetek többségét feltehetően a szökőárszerű hullámok okozták, a tengert felkorbácsoló széllökések helyenként elérték a 378 kilométeres óránkénti sebességet is. Az ENSZ helyi humanitárius kirendeltsége közölte, hogy a tájfun a Fülöp-szigetek 36 tartományában összesen 4,3 millió lakost érintett.

A református szeretetszolgálat is útnak indult, ők nyolctagú orvoscsoporttal, valamint 15 ezer dollár értékű egészségügyi felszereléssel és adománnyal próbálnak segíteni. Küldöttségük a legsúlyosabb károkat elszenvedett Tacloban várost vette célba; kórházi sátorral is rendelkeznek, így a gyógyítást érkezésük után rögtön meg tudják kezdeni.

A Haiyan tájfun még péntek reggel csapott le a Fülöp-szigetekre, és szombaton kicsit meggyengülve Vietnam irányában folytatta útját. Hatszázezer embert menekítettek ki a trópusi szélvihar lehetséges útvonalából. Később kétszázezer ember visszatérhetett lakhelyére, miután kiderült, hogy megváltozott a tájfun útvonala.