Haiyan tájfun - Gyűjtést indít az Ökumenikus Segélyszervezet

Gyűjtést indít a 1353-as adományvonalon a Fülöp-szigeteket sújtó tájfun károsultjainak javára az Ökumenikus Segélyszervezet.

Az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményükben azt írták, hogy a hatékonyság jegyében helyi partnerszervezeteiken keresztül segítenek a beérkező felajánlásokból.
Az Ökumenikus Segélyszervezet a honlapján (www.segelyszervezet.hu) megtalálható számlaszámon is fogadja az adományokat "Tájfun" megjelöléssel.
A Fülöp-szigeteki kormány becsléseire hivatkozva a helyi hatóságok vasárnap azt közölték, hogy több mint tízezer halálos áldozata lehet az ország középső részén végigsöpört Haiyan tájfunnak Leyte szigetén és környékén.

Szerző

Viharos szél és sok eső miatt figyelmeztet a meteorológia

Egy megyére másodfokú, több további megyére pedig elsőfokú figyelmeztetést adott ki hétfőre a várható viharos erősségű szél, illetve a sok eső miatt a meteorológiai szolgálat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnapi veszélyjelzése szerint Zala megyére az erős szél és a 24 óra alatt várható jelentős mennyiségű csapadék miatt is narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adtak ki. Eszerint Zala megyében a legerősebb széllökések akár az óránkénti 90 kilométeres erősséget is meghaladhatják és 24 óra alatt 30 milliméternél is több csapadék hullhat.

Emellett Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Veszprém megyére az erős szél miatt citromsárga vagyis elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Ezek közül Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas és Veszprém megyére a jelentős mennyiségű csapadék miatt is elsőfokú figyelmeztetést rendeltek el.

A meteorológiai szolgálat szöveges figyelmeztetésében azt írta: előbb a Dunántúl nyugati részein, majd hétfőn kiemelten a Dunántúlon ismétlődő eső várható. Nagyobb valószínűséggel a Dunántúl nyugati felében a 24 óra alatt várható csapadékmennyiség 20 milliméter felett, délnyugaton, nyugaton (nagyobb valószínűséggel Zala megyében) akár 30 milliméter felett alakulhat.

A Dunántúl nyugati felében a hétfő kora hajnali óráktól a hétfő késő esti órákig többször viharossá fokozódhat a szél. Kisebb területen hétfőn napközben, illetve este északkeleten is kialakulhatnak 60-75 kilométer per órás széllökések.
Az előrejelzés szerint a legalacsonyabb hőmérséklet 5 és 11 Celsius-fok között alakul. A legmagasabb hőmérséklet többnyire 7 és 13 fok között valószínű, de keleten helyenként enyhébb idő várható.

Szerző

Tízezernél is több áldozat

Publikálás dátuma
2013.11.10. 20:30
Letarolt táj a minden korábbinál nagyobb tájfun pusztítása nyomán FOTÓ: EUROPRESS/ GETTY IMAGES/DONDI TAWATAO
Akár tízezernél is több halálos áldozata lehet a Haiyan tájfunnak, amely kétemeletes hullámokat korbácsolva söpört végig a Fülöp-szigeteken. A 220 ezer lakosú Tacloban kikötővárosban alig maradt épen valami, de a dél-kelet-ázsiai ország több térségében sincs ivóvíz vagy áram, és rendkívül kevés az élelmiszer. Egyelőre nagyjából félezer holttestet találtak a hatóságok, százezreket még keresnek. Magyar áldozatról egyelőre nincs hír.

Több mint tízezer ember halhatott meg a Fülöp-szigeteket valaha sújtó legnagyobb viharban a hatóságok becslése szerint - írta a Reuters. A Haiyan tájfun a legkönyörtelenebb pusztítást Tacloban kikötővárosban végezte a hétvégén: a repülőteret, iskoláit, valamint házak tömegét döntötték romba a két emelet magasra csapó hullámok.

Becslések szerint a kikötőváros és a környező szigetek nem kevesebb mint 70-80 százaléka vált a vihar áldozatává, ezekben a térségekben nincs ivóvíz, áram, és rendkívül kevés az élelmiszer is.

Helyszíni beszámolójuk szerint ahová nem értek el még a segélyszállítmányokkal a mentőegységek, ott "zombiként" keresik az élelmet a túlélők. Eközben a környéket fosztogatók járják, akik minden értéket elvisznek a romok alól, hogy ezeket később élelmiszerekre cseréljék be.

A vasárnap esti információk szerint eddig több mint 400 holttestet találtak meg, az áldozatok többsége vízbe fúlt; több százezer embert jelenleg eltűntként tartanak nyilván.

Egy túlélő arról számolt be a brit hírügynökség tudósítójának, hogy nem kevesebb mint egy órán át kapaszkodott egy oszlophoz a reptéren, amíg az eső, a tengervíz és a szél végigsöpört rajta, így élte túl a tájfunt; mások fákhoz kapaszkodva menekültek meg. A budapesti külügyminisztérium tájékoztatása szerint magyar áldozatról  nincs hír.

A fülöp-szigeteki kormány még szombaton 15 ezer katonát vezényelt a tájfun által leginkább sújtott térségbe helikoptereken, teherautókon és gyalogosan, ám a pusztítás akkora mértékű, hogy jóval több ember mozgósítása volna szükséges a mentésben.

Az amerikai védelmi minisztérium rögtön felajánlotta segítséget. Chuck Hagel védelmi miniszter közleményében jelezte, hogy az Egyesült Államok helikoptereket, repülőgépeket és hajókat is rendelkezésre tud bocsátani az eltűntek felkutatása érdekében.

A magyar kormány is felajánlotta segítségét, a dél-kelet-ázsiai ország válaszára várva a katasztrófavédelem Hunor városi kutató-mentő alegysége készenlétben áll a bevetésre; az alegység romkutató, logisztikai és egészségügyi feladatokat látna el.

A katasztrófa hírére megmozdultak az egyházak is, a Baptista Szeretetszolgálat vasárnap jelentette be, hogy háromtagú humanitárius csapatuk a Fülöp-szigetekre utazik; ötezer dolláros gyorssegélyt terveznek kiosztani, és felmérik a további teendőket.

Orbitális széllökések
A tájfun elpusztította az útjába kerülő Leyte tartomány 70-80 százalékát - közölte az ottani rendőrfőnök. A halálesetek többségét feltehetően a szökőárszerű hullámok okozták, a tengert felkorbácsoló széllökések helyenként elérték a 378 kilométeres óránkénti sebességet is. Az ENSZ helyi humanitárius kirendeltsége közölte, hogy a tájfun a Fülöp-szigetek 36 tartományában összesen 4,3 millió lakost érintett.

A református szeretetszolgálat is útnak indult, ők nyolctagú orvoscsoporttal, valamint 15 ezer dollár értékű egészségügyi felszereléssel és adománnyal próbálnak segíteni. Küldöttségük a legsúlyosabb károkat elszenvedett Tacloban várost vette célba; kórházi sátorral is rendelkeznek, így a gyógyítást érkezésük után rögtön meg tudják kezdeni.

A Haiyan tájfun még péntek reggel csapott le a Fülöp-szigetekre, és szombaton kicsit meggyengülve Vietnam irányában folytatta útját. Hatszázezer embert menekítettek ki a trópusi szélvihar lehetséges útvonalából. Később kétszázezer ember visszatérhetett lakhelyére, miután kiderült, hogy megváltozott a tájfun útvonala.