Kijev az EU-t választaná

Publikálás dátuma
2013.11.11. 14:01
Timosenko nem akadályozná meg a társulási egyezmény aláírását FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/ANDREAS RENTZ
Ha a hónap végén Vilniusban Ukrajnával is aláírja az Európai Unió a társulási és szabadkereskedelmi egyezményt, akkor az egyik legnagyobb és legfontosabb volt szovjet tagköztársaság kikerül az orosz "fennhatóság" alól, ami érzékenyen érintené Moszkvát. Szinte biztosnak tűnik az egyezmény véglegesítése, bár az csak, vagy uniós, vagy ukrán presztízs vesztesség árán képzelhető el. Látszólag Timosenkoról szól az ügy, de valójában uniós-orosz geopolitikai megmérettetés zajlik. 

Bár köztudott, eddig senki hivatalosan nem ismerte el, hogy a társulási egyezmény aláírását a hét éves börtönbüntetésre ítélt volt ukrán miniszterelnök, Julija Timosenko helyzetének rendezésétől tette függővé Brüsszel. Szombaton azonban Mikola Azarov ukrán kormányfő felelőtlenséggel vádolta meg az Európai Uniót, amiért ezt a feltételt szabta az egyezmény áraként. Az ukrán miniszterelnök szerint a kérdés vitathatóságát jelzi: az EU kezdetben azt az álláspontot képviselte, hogy Timosenko politikai összeesküvés áldozata, ma azonban már megelégedne azzal is, ha a bebörtönzött politikus kegyelmet kapna. (Vagyis nem követeli már Timosenko ártatlanná nyilvánítását, sőt maga az ellenzéki politikus is elfogadná a kegyelmet és a németországi orvosi kezeltetés lehetőségét, még akkor is, ha ez nem mentené fel a vádak alól és a politikától is távol kellene maradnia eredeti börtönbüntetése idejére.) 

Múlt héten három napon át tárgyalt Ukrajnában az Unió küldötteként Aleksandr Kwasniewski és Pat Cox  EP-képviselők, de úgy tűnik, nem különösebb sikerrel. A nagy bejelentés elmaradt, Timosenko még nem kapott kegyelmet. Pénteken az ukrán parlament egy munkacsoport létrehozása mellett döntött, amely kidolgozná azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé tenné Timosenkónak, hogy Németországba utazhasson gyógykezelésre. Ez azonban aligha várható a hónap végi csúcstalálkozó előtt. Ez azt jelzi, hogy bár Kijevnek kiemelt fontosságú a társulási egyezmény, arra számít, hogy az EU mindenképpen engedni fog, mert Brüsszel számára sokkal fontosabb az uniós-orosz geopolitikai küzdelem kimenetele, mint Timosenko bűnössége vagy ártatlansága illetve a kijevi hatalom demokrácia deficitje.

Maga Timosenko meg sem próbálja megakadályozni a szerződés parafálását, holott minden bizonnyal tisztában van azzal, hogy ez komoly politikai győzelem lesz Viktror Janukovics és a kormányzó Régiók Pártja számára. Az uniós megfigyelők múlt heti látogatása kapcsán a volt miniszterelnök bejelentette, nem szab semmilyen feltételt saját sorsát illetően, elfogadja bármilyen ajánlatukat annak érdekében, hogy aláírhassák az Ukrajna - EU megállapodást, mert annak megakadályozása megfosztaná Ukrajnát a jövőbe vezető úttól.

Moszkva nem nézi jó szemmel a szomszédos ország uniós törekvéseit, Vlagyimir Putyin a Moszkva által irányított Vámunió tagjaként szeretné látni Ukrajnát. Kijev kezdetben úgy gondolta, az uniós társult tagság és a Vámunió nem zárják ki egymást, ám Putyin kategorikusan közölte - vagy-vagy. A Kreml már szigorított vámellenőrzéssel, gázháborúval is próbálta jobb belátásra téríteni a renitens volt szövetségest, de Janukovics végül  az Európai Uniót választotta.

Putyin számára a november 28-i vilniusi csúcs nagyon fontos, mert geopolitikai vereséget, érzékeny presztízsveszteséget hozhat számára. Brüsszel ugyanos hat egykori szovjet tagköztársasággal - Ukrajna, Moldova, Örményország, Fehéroroszország, Grúzia, Azerbajdzsán - tervez keleti partnerséget kialakítani. Moszkva következetesen dolgozik a volt Szovjetunió romjain felépülő új orosz érdekszféra kiépítésén, ami Ukrajna nélkül nem lesz teljes. Az Európai Unió is nyilvánvalóan elveiből enged, amennyiben pontot tesz a két éve húzódó aláírási hercehurca végére, hiszen Timosenkót azóta sem engedték szabadon, s a kért ukrán igazságszolgáltatási reform sem valósult meg, továbbá a 2012-es választás Brüsszel által kifogásolt rendellenességeit sem orvosolta a kijevi régiós többségű törvényhozás. Az EU ezzel csatát nyer Moszkva ellenében. A háború azonban folytatódik. 

Szerző
Témák
EU Ukrajna Timosenko

Befagyasztják a közalkalmazotti béreket

Jövőre is a 2013. decemberi szinten maradnak a közalkalmazotti bérek Romániában, csak a pályakezdő tanári fizetés nő tíz százalékig terjedő mértékben, a rezidens orvosok bérét pedig 150 eurónyi ösztöndíjjal egészítik ki - közölte hétfőn a román Mediafax hírügynökség.

Az ősz folyamán mind a pedagógusok, mind az egészségügyi alkalmazottak nagyszabású tüntetéseket rendeztek Bukarestben és általános munkabeszüntetést is kilátásba helyeztek, ha a kormány nem vezet be magasabb béreket a pályakezdők számára. Egy rezidens orvos jelenleg 1000-1500 lej (66 ezer-100 ezer forint) közötti alapbért kap Romániában a gyakornoki időszak éveiben.

Victor Ponta kormányfő egy televíziós interjúban bejelentette: ha a rezidens orvosok bérét növelnék, akkor az emelést adók is terhelnék, ezért bérüket inkább egy ösztöndíjjal egészítenék ki a gyakornokság teljes ideje alatt.

Hétfői sajtóértekezletén a miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy 2014-ben nőni fognak a romániai nyugdíjak. A nyugdíjak 3,76 százalékkal, vagyis a tavalyi infláció mértékével emelkednek január 1-jével Romániában.

Az idei pénzromlásra vonatkozó előrejelzését a román nemzeti bank a múlt héten 1,8 százalékra vitte le a korábbi 3,1 százalékról. A román jegybank a jövő évben 3 százalékos éves inflációval számol a korábban közölt 3,1 százalék helyett.

Romániában idén sem emelkedtek a közalkalmazotti alapbérek és pótlékok, miután a tavaly decemberi utolsó emelés nyomán a közszférában a fizetések visszaálltak a 2010-es - 25 százalékos - általános bércsökkentés előtti szintre.

2010-ben elfogadtak egy egységes közalkalmazotti bértörvényt, de annak a bérekre vonatkozó szabályait eddig nem alkalmazták, érvényesítése a hazai össztermék 4,6 százalékával növelné a költségvetési hiányt - mutatott rá a Mediafax.

Szerző

Balog: a szociális munka napja az esély ünnepe

A szociális munka napja az esély ünnepe: felhívja a figyelmet arra, hogy ez a munka a társadalmat építi és azokra, akik az elesettekért dolgoznak - mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere hétfőn Budapesten.

A miniszter a szociális munka napján tartott ünnepségen Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkárral miniszteri elismeréseket adott át. 

Balog Zoltán hangsúlyozta: az elismerésekkel egyrészt jutalmazzák azokat, akiknek "életművük ez a szolgálat", másrészt a közvéleményt is formálni kívánják. Növelni szeretnék a presztízsét, megbecsültségét azoknak a segítő szakmáknak, amelyek nélkül egyetlen társadalom sem létezhet.     

A miniszter szólt arról is, hogy a társadalomnak szüksége van példaképekre. Vannak viszont példák - például a bulvármédiában - amelyek méltatlanok erre, mégis hamar követőkre találnak. Ezért fontos, hogy világossá tegyék az értékrendet, és elérjék, hogy minél többen segítsenek, akár a hivatásukban, akár hétköznapi emberként.

Balog Zoltán kitért arra: a szociális munkások feladata, hogy felrázzák a világot a közönyből, megváltoztassák azt a vélekedést, amely szerint "nincs kiút a nehéz helyzetből". Ez az a hivatás - tette hozzá - , amelyet nem lehet napi 8-10 óra után félbeszakítani. A szociális munkásokra emberek sorsát bízzák. Ugyanakkor ez az a szakma, amelyet ha az ember nagyon jól csinál, nagyon sokat vissza is kap - mutatott rá a miniszter.    

Soltész Miklós megköszönte a szociális munkásokat áldozatos munkáját. Azt ígérte, mindent megtesznek azért, hogy a szociális és gyermekvédelmi ágazat tovább erősödjön.

Azt mondta, amikor átvették a kormányzást, nem az volt a kérdés, hogy bővítik-e az ellátásokat. Olyan helyzetben volt az ország, hogy az volt a kérdés: egyáltalán lesz-e ellátás, illetve melyeket kell megszüntetni. A megfeszített munka eredményeként viszont bővülnek a bölcsődei férőhelyek, egyre több szociális intézmény újulhat meg, és javulnak az ágazatban dolgozók munkakörülményei.

Az államtitkár a bérekkel kapcsolatban úgy fogalmazott: tisztában van azzal, hogy az ágazatban nagyon nehéz a helyzet. A megkezdett átalakításoknak azonban jövőre meglesz a gyümölcse - jelentette ki. Soltész Miklós azt mondta, hogy az összefogásnak, a közös beszerzéseknek minden bizonnyal meglesz az eredményük, és a pénzt vissza tudják forgatni a szociális területre.

Szerző