Nézesse látását évente!

Publikálás dátuma
2013.11.11. 14:05
thinkstock
Nézesse látását évente - címmel egészségügyi tájékoztató és szűrő kampány indul a cukorbetegséggel élők látásának megőrzése érdekében. Vasárnap a Lurdy Házban tartotta fővárosi betegtalálkozóját a Cukorbetegek Budapesti Egyesülete, amelyen Kincses János a Magyar Cukorbetegek Országos Szövetségének elnöke elindította azt az egészségügyi felvilágosító kampányt, amely elsősorban a diabétesszel élők figyelmét hívja fel az évenkénti látásszűrés fontosságára.

Az akció a Magyar Cukorbetegek Országos Szövetsége kezdeményezésére a Semmelweis Egyetem, az Első Magyar Optikus Zrt., és az Egy Csepp Figyelem Alapítvány összefogásával a Novartis Hungária Kft. gyógyszergyártó cég támogatásával valósul meg. Magyarországon évente több mint 1000 ember veszíti el véglegesen látását valamely cukorbetegséggel összefüggő szemészeti szövődmény kialakulása miatt. A szemészeti szűrővizsgálat nemcsak összehasonlíthatóvá teszi az évenkénti szemfenék állapot változását, de korai szakaszban ki is tudja mutatni azokat az elváltozásokat, amelyek vaksághoz vezethetnek. Dr. Papp András a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinika képviselője a rendezvényen elmondta, hogy ma már ezek a szemészeti szövődmények legnagyobb részeben sikeresen kezelhetőek, így a végleges látásvesztés elkerülhetővé válik. A kampány nem csupán a diagnosztizált cukorbetegeknek szól, hiszen számos esetben pont a szemészeti szűrővizsgálat alkalmával derül ki, hogy a páciens látásromlása nem diagnosztizált diabétesz miatt alakult ki. Az akció keretén belül az összefogásban résztvevő Semmelweis Egyetem és az Első Magyar Optikus Zrt. felajánlásával országosan 11 optikában ingyenesen teszik elérhetővé 1500 cukorbeteg számára az úgynevezett fundus kamerás szemfenék vizsgálatot. Ez az
eljárás gyorsan és fájdalommentesen képes felvételt készíteni az emberi szem legmélyebben fekvő területéről. A felvételt azután a Semmelweis Egyetem szakorvosai értékelik és szükség esetén javasolják a páciens kezelését.

Az érdeklődők november 17-én vasárnap az Egy Csepp Figyelem Világnap alkalmával a SYMA csarnokban, valamint november 24-én a Diabetes Világnap és Cukorbetegek Országos Találkozóján Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Agórában vehetnek részt funduskamerás szemfenékvizsgálaton, vagy ellátogathatnak a lakóhelyükhöz legközelebb fekvő 11 optika valamelyikébe. Az ingyenes szűréseken való részvételhez előzetes regisztráció szükséges, amelyet a macosz.blog.hu oldalon tehetnek meg az érdeklődők. A blogon számos hasznos információ mellett megtalálhatóak az akcióban résztvevő optikák elérhetőségei is.

Szerző

Demján: 10 éves stratégiát kell kidolgozni

A kormánynak és a szakma szereplőinek egy 10 éves stratégiát kell kidolgozniuk a kereskedelem számára Demján Sándor szerint, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) ügyvezető elnöke az Európai Kereskedelem Napján beszélt erről hétfőn Budapesten.

Demján Sándor szerint a stratégia középpontjában a magyar élelmiszergazdaság feltámasztásának kell állnia. A nagy élelmiszerláncokat egy szervezett termelői háttér létrehozásában, magyar termékeket árusításában kellene támogatni, és a közfoglalkoztatást is ebbe az irányba kellene elvinni - fogalmazott az ügyvezető elnök.

Krisán László, a VOSZ kereskedelmi és szolgáltatási szekciójának elnöke saját szervezete és a többi kereskedelmi érdekképviselet nevében azt javasolta, a kormánnyal közösen hozzanak létre egy kereskedelmi kerekasztalt a tízéves stratégia kidolgozására.

Demján Sándor azért tartja fontosnak egy tízéves stratégia kidolgozását, mert a szakmának számít, hogy a kormánnyal együtt milyen jövőt vázolnak fel a kereskedelem elé, másrészt pedig mert az utóbbi időszakban sok módosított szabály, "piaci beavatkozás" volt. 

Az ügyvezető elnök felhívta a figyelmet arra, hogy ahol magasak a fogyasztást terhelő adók, ott virágzik a feketepiac. Szerinte minden többlet adóbevételt adócsökkentésre kellene felhasználni, mert a versenyképesség így növelhető. Amíg a régióban Magyarországon a legmagasabb az áfa, addig virágzik a feketepiac. 

Demján Sándor szerint a húságazatban az alacsonyabb áfával lehetne eltüntetni a feketepiacot, ebben "bátrabban léphetett volna" a kormány. 

A pénztárgépek cseréjéről szólva az ügyvezető elnök azt kérte Varga Mihálytól, hogy a vétlen kereskedők - vagyis akik megrendelték, de önhibájukon kívül nem kapják meg az idén a pénztárgépet - ne essenek el a támogatástól. 

Demján Sándor hangsúlyozta: az Európai Kereskedelem Napjának arról a háláról kell szólnia, amellyel a társadalom a kereskedelemben dolgozóknak tartozik. A magyar foglalkoztatási toplista élén a kereskedelem áll, amely egy tág szakma: nemcsak az üzletekben dolgozó eladók, hanem az egy-egy cégnél az értékesítéssel foglalkozók is ide tartoznak. 

A VOSZ ügyvezető elnöke szerint abban, hogy a kereskedelem minőségi szolgáltatást nyújt, óriási szerepe volt a versenynek. A kereskedelemben a minőséget csak a verseny teremti meg, ha nincs verseny, az mindig korrupciót és hozzá nem értést szül - emelte ki Demján Sándor. 

Az ünnepségen átadták a kormány által alapított Klauzál Gábor-díjakat, valamint a VOSZ által létrehozott Magyar Kereskedelemért Nagydíj elismeréseket.

Szerző
Frissítve: 2013.11.11. 15:06

Egymilliárd eurót buktak ingatlanprojekteken

Több mint egymilliárd eurót (300 milliárd forintot) buktak a romániai bankok a gazdasági válság óta csődbe jutott, hitelből finanszírozott ingatlanberuházásokon - írta hétfői cikkében a maszol.ro portál.

A portál szerint a legnagyobb befuccsolt ingatlanprojektek közül harminc lakópark, kilenc bevásárlóközpont, három pedig irodaépület építését célozta. A bebukott lakópark-beruházások túlnyomó többsége bukaresti, a plázák és irodaépületek többnyire vidékiek.

A harminc meg nem valósult lakóparkprojekt keretében összesen 18 ezer lakás megépítését tervezték, ám ezekből csak 3488-at adtak át. Az életképtelen beruházások nem csak a bankoknak okoztak tetemes kárt. A Capital gazdasági napilap adatai szerint az ingatlanfejlesztők mintegy 11 ezer vásárlótól vették fel a beígért lakások teljes vagy részleges vételárát, összesen 70 millió euró (21 milliárd forint) értékben. A pórul járt vásárlók többsége évek óta pereskedik a fejlesztőkkel, s a legtöbb esetben kétséges, hogy valaha is visszaszerzik a pénzüket.

A rosszul kihelyezett tőke 38 százaléka osztrák bankoké, a görög pénzintézetek követelése 31 százalékot, a ciprusiaké pedig 5,3 százalékot tesz ki.

A legnagyobb meg nem valósult erdélyi projekt a Carmel Land Development 1500 lakásos kolozsvári lakóparkja volt, amin négymillió eurót bukott a beruházást finanszírozó pénzintézet. A leglátványosabb erdélyi plázacsőd a nagyváradi Tiago Mall nevéhez fűződik, amelyet két pénzintézet 64 millió euróval (19,2 milliárd forinttal) támogatott.

http://www.maszol.ro/index.php/gazdasag/20591-egymilliard-eurot-buktak-ingatlanokon-a-bankok

Szerző