Ároktői banda - MSZP-Együtt-PM: alkotmányellenes a Fidesz javaslata

Az MSZP és az Együtt-PM alkotmányellenesnek tartja az előzetes letartóztatás maximális időtartamának eltörlését. Az ellenzéki pártszövetség ehelyett csak azt támogatná, hogy átmeneti időre, 2015 elejéig négyről öt évre emelkedjen az előzetes letartóztatás felső határa.

Bárándy Gergely, az MSZP országgyűlési képviselője hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: az általuk javasolt módosítás is garantálja, hogy ne kerüljön házi őrizetbe az ároktői banda újabb tagja, a Fidesz ezt célzó indítványával szemben azonban nem alaptörvény-ellenes.

Közölte: támogatják Rogán Antal hétfői, az alkotmányügyi bizottság módosító indítványával megegyező szövegű törvényjavaslatának tárgysorozatba vételét és hétfői megtárgyalását, megszavazni viszont csak akkor fogják, ha a kormánytöbbség jóváhagyja a módosító indítványukat. (A törvény elfogadásához azonban már csak egyszerű, nem négyötödös többség kell.) Hozzátette: egy év elég arra, hogy a bírósági igazgatásban kiküszöböljék a rendszerszintű hibákat, a rendőrség pedig képes legyen meggátolni a házi őrizetben lévők szökését.

Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke azt mondta: a Fidesz saját kudarcát ismeri el azzal, hogy eltörölné az előzetes letartóztatás időtartamának felső korlátját akkor, ha a vádlottal szemben tizenöt évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény miatt van folyamatban eljárás.
A politikus hangsúlyozta: az alaptörvény szerint minden gyanúsítottnak joga van ahhoz, hogy ügyében ésszerű időn belül ítélet szülessen, ezért a Fidesz javaslata ellentétes az alkotmánnyal.

Véleménye szerint a Fidesz javaslata "Guantánamót csinálna Magyarországból", és azt üzeni a hatóságoknak, hogy nem kell igyekezniük a bűnesetek feltárásával. Azt is mondta: az ároktői banda tagjainak szökése a már most rendelkezésre álló eszközökkel is elkerülhető lett volna.

Bárándy Gergely pedig arról beszélt: az ároktői ügy azt mutatja, hogy a bírósági igazgatás új rendszere csődöt mondott.
Az MSZP politikusát arról is kérdezték, hogy Lendvai Ildikó korábbi pártelnök a hvg.hu-nak adott interjúban a szocialisták és az Együtt-PM közötti választási megállapodás újragondolását sürgette. Bárándy Gergely azt mondta, Lendvai Ildikó - aki a jövőben tanácsadó testület tagjaként segíti Mesterházy Attila pártelnököt - tett annyit a szocialista pártért, hogy egy ilyen ügyben képviselhesse magánvéleményét.
Az MSZP elnöksége azonban egységes abban, hogy nem nyitja újra az Együtt-PM-mel kötött megállapodást - közölte.

Szerző

K&H: van igény a növekedési hitelprogram folytatására

A növekedési hitelprogram folytatására egyértelműen van igény a kis- és középvállalkozások (kkv) részéről, az október elsején elindított második szakasz azonban várhatóan főként azokat a társaságokat fogja mozgósítani, amelyek már részt vettek az első körben, illetve tervezték, de valamilyen ok miatt az első programba nem sikerült bekerülniük - közölte a K&H Bank a kkv-kat érintő bizalmiindex-kutatásának legfrissebb adatait.

A bank felmérése szerint azok közül a vállalkozások közül, amelyek az első körben nem vettek részt, csupán minden harmadik jelezte, hogy a második szakasz érdekli őket.

A K&H kkv bizalmi index legutóbbi, szeptember 6-19. közötti felmérésében 500 hazai mikro-, kis- és középvállalkozást kérdeztek meg arról, hogyan vélekednek a növekedési hitelprogramról.
"A felmérés a hitelprogram erős véghajrája után pár nappal készült, ezért meglepő, hogy a megkérdezett vállalkozások csupán 72 százaléka hallott róla. Közülük 63 százalék egyáltalán nem foglalkozott a hitel nyújtotta kedvező lehetőségekkel, csaknem minden hetedik cég pedig mindössze az érdeklődésig jutott el" - idézi a közlemény Németh Lászlót, a K&H kkv marketing főosztályának vezetőjét.

A felmérés adatai szerint a hitelprogram első szakaszában azonos arányban vannak azok a vállalkozások, amelyek kaptak hitelt, és azok a cégek, amelyek ugyan igényeltek, de nem kapták meg.
Akik érdeklődtek a program iránt, de mégsem vettek részt, leginkább azzal indokolták ezt, hogy nem feleltek meg a feltételeknek.

A kedvezményes hitel felhasználásáról eltérően vélekednek azok a cégek, amelyek kaptak hitelt, és azok, amelyek nem. Azok a vállalkozások, amelyek részt vettek a programban, leginkább forgóeszköz-finanszírozásra fordították a pénzt. Ezt követte a hitelkiváltás, illetve egy folyamatban lévő beruházás támogatása.

Ezzel szemben azok a vállalkozások, amelyek végül nem vettek részt a programban, elsősorban egy már korábban tervezett beruházást indítottak volna el a kedvezményes hitellel. Ezt követő leggyakoribb célként a meglévő forinthitelük kiváltását, illetve a devizahitel-kiváltást jelölték meg.

A növekedési hitelprogram első szakaszának sikere ellenére a megkérdezett cégvezetők többsége úgy gondolja, hogy a kedvezményes hitelkeretből inkább a nagyobb vállalkozások jutottak forráshoz, nem a mikro- és kisvállalkozások - áll a közleményben.

A felmérés szerint a megkérdezett cégek 51 százaléka úgy gondolja, hogy a kkv-k beruházásai inkább a piaci lehetőségeken, gazdasági kilátásokon és a környezeten múlnak, 34 százalék szerint tudják a kedvezményes hitelakciók tartósan növelni a kkv-beruházásokat.

Szerző

Omlásveszély miatt lezárták a 7-est Fonyódnál

Omlásveszély miatt lezárták a 7-es főút egy csaknem három kilométeres szakaszát Fonyódnál - jelenti a HavariaPress.

Megindult a partfal hétfőn délelőtt, az elmúlt napok esőzései miatt Fonyódnál, a magaspart mintegy 50 méteres szakaszán fákat is magával sodort a megcsúszott földtömeg. Az omlás veszélyezteti a partfal alatt húzódó 7-es számú főközlekedési utat is, ezért azt a rendőrség lezárta, Fonyód és Alsóbélatelep, vagyis a 148-as és a 151-es kilométerszelvények között.

Hétfő délutánra a helyszínen megszűnt a rendőri irányítás, a Magyar Közút Zrt. jelzőtáblákat helyezett ki a lezárásra vonatkozóan. A terelőutat a Bartók Béla utca, Szent István utca, Turul utca irányában jelölték ki, az útzár a veszélyhelyzet elhárításáig marad érvényben, a közlekedők biztonsága érdekében.

Szerző