Előfizetés

Vége a Kamuversiadénak

S. A.
Publikálás dátuma
2013.11.12. 06:57
Kazany 36 új sportlétesítményt épített az Universiadera. Mi visszariadtunk a feladattól FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/HARRY ENGEL
A jó hírt Orbán Viktor jelentette be Michel Platini, az UEFA elnöke néhány héttel ezelőtti, budapesti látogatásának sajtótájékoztatóján: Budapest megpályázza a 2019-es Universiade megrendezését. Aztán a rossz hírt a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetségre hagyta. A testület pénteken tudatta a távirati irodával: költségvetési gondokra hivatkozva Magyarország visszavonja pályázatát.

A józsefvárosi kínai piac árusai megnyugodhatnak: noha pár héttel ezelőtt még oda, az ő piacuk helyére álmodták az Universiadéra érkező sportolók olimpiai faluját, de a meséből egyhamar nem lesz valóság.

Nem egész két hónapra volt szüksége a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) és az Universiade Pályázat Előkészítő Bizottság korifeusainak, hogy rájöjjenek: túlvállalták magukat.

A keserű ébredés körülményei nem pontosan ismertek. Tény, hogy a múlt hét végén a magyar sajtó egyfajta nyomozásba kezdett, hogy kiderítse, mikor, hol dönt a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) a 2019-es Universiade rendezési jogáról.

Az illetékesek előbb nem akartak információt adni, utóbb pedig azzal magyarázták a titkolózást, hogy a hivatalos döntést nem lett volna illendő megelőzni.

A "hivatalos hátraarc" végül múlt szombaton, egy közlemény formájában látott napvilágot, amelyben a MEFS bejelentette, eláll a 2019-es rendezéstől, amelyre legkorábban 2023-ban vállalkozna.

Más kérdés, hogy a visszalépés némi gondot okozott, mivel Baku október végi és Budapest szombati visszalépése után már csak Brazíliaváros pályázata maradt a FISU asztalán. Amely aztán el is nyerte a rendezés jogát.

Vagy kínját. Tény ugyanis, hogy a világ egyik legnagyobb, mintegy tízezer résztvevőt felvonultató sporteseményének rendezéséért nem versengenek az egyes városok.

Grandiózus eseményről vagy ugyanis szó, amely igen sokba kerül. Kazanyban az idén huszonhét sportágban rendeztek versenyt, amelyekre százhetven országból érkezett tízezer sportoló, s mintegy húszezer önkéntes segítette a szervezőket.

Kazany persze nagyon ki akart tenni magáért, a nemzetközi szövetség igényei szerényebbek. A minimális elvárás 13 sportág, ezen felül pedig már csak a pénz szab határt az elképzeléseknek.

Kazanynak, vagy korábban a kínai Shenzhennek ez aligha okozott gondot, s kezdetben úgy tűnt, hogy a sportért minden áldozatra kész magyar kormánynak is rendelkezésére áll a szükséges összeg.

Aztán kiderült, hogy még sem. Ami azért meglepő, mert az Orbán-kormány szeptember 11-i ülésén tárgyalt az ügyről, s elvi támogatását adta a projekthez.

Igaz, pénzügyi garanciát nem mellékelt a rendezéshez. Szegény egyetemi sportvezetők úgy gondolhatták, hogy Orbán Viktor szava - aki nagy büszkén maga jelentette be az Universiadéra történő kandidatúrát - garancia a pénzügyi fedezetre is.

Rosszul számítottak. Hogy mibe került volna Magyarországnak az Universiade? A költségeket kalkuláló munkacsoport 170 milliárddal számolt, de időközben újabb és újabb tételek merültek fel.

A MEFS szerint a tárgyalásokon kialakult rendezési feltételek alapján - különösen a fizetendő rendezési díjak összege és esedékessége miatt - nem tudták vállalni a 2019-es rendezést. Már csak azért sem, mert a nemzetközi szövetség előírásai szerint falut kellett volna építeni a résztvevőknek.

Hogy miért pályáztunk mégis az eseményre? Kamuból? Tudvalévő volt ugyanis, hogy a folyamatban lévő beruházások - a Puskás Ferenc Stadion, az FTC-pálya, a Tüskecsarnok rekonstrukciója - legfeljebb csak a bázisát adhatják a versenyeknek.

A vetélkedő megrendezéséhez föl kellett volna még húzni jó néhány létesítményt. Ami pénzbe, nagyon sok pénzbe kerül.

A kérdések számát szaporítja az is, miként lehetséges, hogy a sportért felelős államtitkár, Simicskó István a sajtóból értesült a magyar kandidálás visszavonásáról?

Az egyetemi sportvezetők saját szakállukra döntöttek volna erről, s még csak nem is tájékoztatják az illetékes állami vezetőt? Nehezen hihető. Annyi azonban biztos, Kamuversiadét már tudunk rendezni. Egyszer talán majd Universiadét is.

MOB: 200 milliós üzlet a közmédiával

Publikálás dátuma
2013.11.12. 06:55
Fotó: Bielik István
A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) 2016 végéig szóló, 200 millió forint értékű együttműködési megállapodást kötött hétfőn. A sajtótájékoztatóval egybekötött eseményen Borkai Zsolt, a MOB elnöke és Szabó László Zsolt, az MTVA megbízott vezérigazgatója látta el kézjegyével a dokumentumot.

Borkai Zsolt hangsúlyozta: a MOB számára ez az első és legfőbb lépés, de további médiapartnerekkel is szerződnek majd a jövőben. Szabó László Zsolt kiemelte, hogy az olimpiákról mindig is a közszolgálati televízió közvetítette a legtöbbet.

A jövő februári szocsi téli játékokról élőben és felvételről 100 órát sugároznak majd, a 2016-os riói eseményen pedig sokkal nagyobb lesz ez a szám.

Nagy Zsigmond, a MOB nemzetközi igazgatója beszámolt arról a háromnapos Rio de Janeiró-i látogatásról, amelyet Fábián Lászlóval, a MOB sportigazgatójával tett a három év múlva sorra kerülő nyári játékok helyszínén.

"A látottak alapján rendkívülinek és különlegesnek ígérkezik a 2016-os olimpia, melynek legnagyobb nyertesei a riói lakosok lesznek" - mondta Nagy Zsigmond, s hozzátette: az elmúlt húsz évhez képest már most sokkal nagyobb a közbiztonság a városban, ahol nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy fenntartható és a jövőben hasznosítható létesítmények épüljenek az olimpiára.

"Tulajdonképpen négy nagy versenyközpont és egy olimpiai falu lesz Rióban a játékok ideje alatt, a versenyhelyszínek jelentős része 30 kilométeres körön belül található, igaz, az atlétáknak a korábbiakhoz képest többet, ezúttal nagyjából fél órát kell majd buszozniuk a pályáig, s rajtuk kívül a kajak-kenusok és az evezősök versenyei is messzebb lesznek a falutól" - mondta Nagy Zsigmond.

Fábián László beszámolt arról, hogy összesen 184 eseményt - próbaversenyeket, edzőtáborokat - szerveznek a brazilok 77 helyszínen, hogy az összes sportág képviselői meg tudjanak ismerkedni a helyi viszonyokkal.

"A hőmérséklet várhatóan 16 és 34 Celsius fok között lesz, magas, 42 és 97 százalék közötti páratartalommal és rövid nappalokkal, mivel ott az olimpia ideje alatt tél lesz - mondta a sportigazgató. - Az 530 ezer négyzetméteren épülő, kettő kilométer átmérőjű olimpiai faluban 31 darab 17 emeletes épület áll majd, s 3604 apartman várja majd a küldöttségeket."

Fábián László hozzátette, az olimpiai sportlétesítmények 47 százaléka már megvan, 28 százaléka újonnan épül, 25 százaléka pedig ideiglenes lesz.

A sajtótájékoztató végén Szabó Bence, a MOB főtitkára közölte, hogy a fogyatékosok sportjában a Gerevich-ösztöndíj mértéke megemelkedik, mivel a kiemelt edzői programban résztvevő szakemberek nem kaphatnak Gerevich-ösztöndíjat, az innen átcsoportosított összegből pedig növelni tudják a fogyatékkal élő sportolók és szakemberek támogatásának összegét.

A sajtótájékoztató végén a Gerevich-ösztöndíjas Szabó Gabriella és Dombvári Bence kajakosok írták alá a támogatáshoz szükséges dokumentumot Szabó Bencével együtt.

Négy év, három vb-cím, két kerék

B. Molnár László
Publikálás dátuma
2013.11.12. 06:53
Marquez a motorkirály: 20 évesen mindhárom kategóriában világbajnok lett FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/MIRCO LAZZARI
Sebastian Vettel egyeduralkodója a Formula-1-es világbajnoki versenysorozatnak, az idén negyedszer lett egymásutánban világbajnok. A hétvégén a gyorsasági motorosok elitkategóriájában vb-címet szerzett spanyol csodaifjú, Marc Marquez hasonló klasszis lehet két keréken. 20 évesen és 266 naposan, újoncként lett első, és német "kollégájához" hasonlóan mára minden rekordot magáénak tudhat, ami úgy kezdődik: a legfiatalabb...

A vasárnap Valenciában történelmet író fiatal spanyol versenyző, Marc Marquez olyat tett, amire eddig még senki sem volt képes a motorsportban: 20 éves és 266 napos korára mindhárom kategória világbajnoki címét megszerezte!  Az elitkategóriában újoncként lett első!

Ki ez a spanyol "suhanc", honnan jött és hová tart? Marquez 15 évesen és 56 naposan debütált a 125 köbcentisek között a Portugál Nagydíjon. 2008-at írtunk akkor.

Elsőre a 18. helyet csípte meg, aztán a következő kínai futamon máris megszerezte első pontjait: 12. lett. Ígéretes kezdés, de ahhoz, hogy benne lássák a jövő nagy bajnokát, a folytatásban is brillíroznia kellett. Hetedik versenyén (Donington Park) dobogót érő pozícióban végzett, gyorsasága mindenkit meggyőzött.

De persze azt, hogy villámsebességgel ér fel a csúcsok csúcsára, s hogy a sportág legendája lesz a 21. születésnapja előtt, továbbra sem sejthette senki…

A második idényében (2009) megszerezte az első pole pozícióját, de az igazi nagy kiugrás 2010 hozta meg számára. Abban az évben leiskolázta a mezőnyt: 10 futamgyőzelem, 12 dobogó és pole pozíció - mindez az első vb-címet jelentette a a 18. születésnapját be sem töltött ifjúnak.

Nem lehetett mit tenni, azonnal kategóriát váltott, és kis híján a Moto2-ben is rögvest megkoronázták, ám ekkor még a német Stefan Bradl megelőzte összetettben, noha Marquez több versenyt nyert a németnél (7-4).

Abban, hogy végül nem Marquez lett a kategória világbajnoka, az részint azzal magyarázható, hogy az utolsó két futamot ki kellett hagynia, mert a malaysiai szabadedzésen súlyos szemsérülést szenvedett.

Tavaly azonban már nem volt apelláta. Marquez húsz év alattiként győzni tudott a Moto2-ben, 9 futamgyőzelmet szerzett, ami mellé 7 pole pozíció és összesen 14 dobogós hely dukált. Legjobb volt, ehhez kétség sem férhetett, 56 pontos előnnyel végzett az összetett élén.

Amikor a gyorsaságimotoros-világbajnokságon a hatodik szezonját már a MotoGP-ben, ráadásul az egyik legjobb gyári alakulat, a Repsol-Honda csapatánál kezdte, az év elején a szakemberek azt mondták: a fiatal spanyol bizonyosan ott lesz a dobogón az összesítésben, ám a világbajnoki címért folyó csatába aligha szól majd bele.

Marc, a rekorder
Hosszasan lehetne sorolni, Marquez már most miben csúcstartó, helyhiány miatt a leglényegesebb rekordjaiból szemezgettün.
Marquez a legfiatalabb...
...világbajnoka a MotoGP-nek: 20 év 266 nap.
...pole pozíciót szerző versenyző a MotoGP-ben: 20 év 62 nap (2013. április 20., Austin).
...futamgyőztese a MotoGP-nek: 20 év 63 nap (2013. április 21., Austin).
...dobogós a MotoGP-ben: 20 év 49 nap (2013. április 7., Katar).
..., aki zsinórban négy futamot nyert a MotoGP-ben: 20 év189 nap (Németország - USA - Indianapolis - Cseh Köztársaság 2013).
..., aki pole pozíciót szerzett vb-futamon: 16 év 89 nap (Franciaország 2009. május 16., Le Mans).
..., aki 5 egymást követő nagydíjon győzni tudott: 2010, 125 ccm - Mugello, Silverstone, Assen, Barcelona, Sachsenring.
... és az első újonc, aki legalább 1 versenyt nyert már valamennyi kategóriában: 125 ccm - 10, Moto2 - 16, MotoGP - 6.
Ezen kívül ő az egyetlen versenyző, aki egy versenyt négy éven keresztül mindhárom kategóriában megnyert: Német Nagydíj - 2010-ben 125 ccm, 2011-ben és 2012-ben Moto2, míg 2013-ban MotoGP.
Nevéhez fűződik a legtöbb győzelem 21 év alatt valamennyi kategóriában: 32.
És ő érte el a legtöbb pole pozíciót egy szezonban: 12 (2010, 125 ccm).

A véleményeket arra alapozták, hogy földi halandónak azért szükséges némi belerázódás a magasabb géposztályba, tapasztalat nélkül lehet bármekkora tehetség valaki, nem juthat el az elsőségig. Erre fel, mi történt?

Megnyert hat futamot, megszerezte a legtöbb pole pozíciót - szám szerint kilencet -, 16 alkalommal állt dobogón, és 20 évesen és 266 naposan a királykategóriában is a csúcsra ért!

1983-ban Freddie Spencer nem volt még 22, amiikor világbajnok lett a legnagyobbaknál, csúcsa eleddig megdönthetetlennek tűnt. Marquezt ez nem foglalkoztatta.

2010 óta valamennyi sorozatot (125 ccm, Moto2, MotoGP) megnyerte, efféle bravúrt korábban csupán három versenyző tudott véghezvinni, Mike Hailwood, Phil Read és a nagy példakép, Valentino Rossi.

Újoncként 334 pontot sem ért el még senki a MotoGP-ben, s rekordjait látva kezdik úgy emlegetni, hogy ő a motorsport Sebastian Vettele.

Hogy valóban egyeduralkodója lesz-e a sportágnak, az szinte nem is kérdés, az már inkább, hogy Giacomo Agostini 15 világbajnoki címmel tartott rekordját képes lesz-e túlszárnyalni?

Ha egyelőre az nincs is veszélyben, Rossi kilenc trófeáját megdöntheti. Elvégre az eddigiek alapján nehéz volna megmondani, hol lesznek Marquzez korlátai...