Kollányi Ágoston centenáriumára

Ma este 7 órakor az Uránia Filmszínházban a magyar természetfilmezés doyenje, Kollányi Ágoston születésének századik évfordulójára a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet vetítést rendez.

Bemutatják Kollányi Ágoston Noé bárkái című természetfilmjét, pályájának egyik csúcsát, amely nemcsak megkapó bájú természetfilm, filozofikus erejű filmköltészet, hanem az egyik első sikoly az ökológiai lánc megszakadása ellen, természetes élettereinkért, amelyek egyre inkább csak rezervátumokban léteznek.

Kollányi filmes „bárkái”, a számos nemzetközi díjat nyert Akvárium, Ragadozó növények, Örök megújulás, Az állatok válaszolnak nemcsak arról a különleges, megszállott munkáról voltak híresek, amit stábjával az állatok észrevétlen becserkészétől a motívumgyűjtő fotók ezrein át észrevétlen lencsére kapásukig végigcsinált, hanem ugyanilyen ihlettel, elhivatottsággal készített művészi portréiról is. Többek között Kovács Margit, Barcsay Jenő, Szőnyi István életművét is értő, művészi közelségbe hozta filmjeiben.

A beszélgetés résztvevői ifj. Kollányi Ágoston rendező, Kollányi Judit vágó, Báron Gyögy filmesztéta és Fazekas Eszter, a MaNDA kiadványszerkesztője.

Szerző
Témák
centenárium

Nógrádi Gáboré a Janikovszky Éva-díj

Nógrádi Gábor írónak ítélték oda idén a Janikovszky Éva-díjat, a felnövekvő nemzedék irodalmi műveltségének alakításáért végzett kiemelkedő munkásságáért.

A Janikovszky Éva Irodalmi Alapítvány olyan irodalmi és művészeti alkotások létrehozóit díjazza, akik a felnőtt és a felnövekvő nemzedék együttélésének helyzeteit, történéseit életszerűen, hitelesen és humánusan képesek bemutatni. Az elismerést hétfőn a MOM Kulturális Központban adta át Janikovszky János, az alapítvány elnöke és Fodor Péter, az alapítvány kuratóriumának tagja az írónak - tájékoztatta az alapítvány az MTI-t.

Nógrádi Gábornak harminc évvel ezelőtt, 1983-ban jelent meg első ifjúsági regénye, a Gyerekrablás a palánk utcában, amely meghozta számára az ismertséget. A kötetből később mozifilm is készült. Első regényét csaknem 20 másik követte, közülük több iskolai ajánlott, vagy kötelező olvasmány lett. Három évtized alatt számos forgatókönyvet írt, több népszerű mozifilm - köztük Sose halunk meg című - kapcsolódik a nevéhez.

Az ünnepségen Nógrádi Gábor életművét Tarján Tamás irodalomtörténész méltatta, Cakó Ferenc grafikus és Koltai Róbert színművész, mint barátai elevenítették fel a közös munkák pillanatait.

A díjat megtestesítő kisplasztika Széri-Varga Géza szobrászművész alkotása.

A hét éve alapított kitüntetést kétévente adják át, eddig Marék Veronika író, grafikus, Alföldi Róbert rendező, színész, Lackfi János költő, műfordító, Rigó Béla író, költő és Varga Márta, az erzsébetvárosi Janikovszky Éva Általános Iskola és Gimnázium igazgatója vehették át.

Szerző

Új pályázat a Vígre, az Operettre

Publikálás dátuma
2013.11.12. 06:51
Fotó: K2 PRESS
Új pályázatot írhat ki a Fővárosi Közgyűlés csütörtökön a Vígszínház és a Budapesti Operettszínház vezetői posztjára, azonban csak másfél éves időtartamra. Tudtunkkal mindkét eddigi direktor, Eszenyi Enikő pályázik a Víg, illetve Kerényi Miklós Gábor az Operettszínház élére

A korábbi pályázaton is indultak, de ezt eredménytelennek nyilvánították. A Víg esetében arra hivatkoztak, hogy a szakmai bizottság 3-3 voksot adott Eszenyi, illetve Balázs Péter pályázatára, emiatt nem lehetett dönteni.

Az Operettszínház esetében pedig az volt az indok, hogy a színházat a fővárostól átveszi a minisztérium, és ezért a döntésben már legyen illetékes, bár a szakmai bizottságban két képviselője is ott ült a minisztériumnak.

Tudtunkkal mindkét eddigi direktor ismét pályázik. Korábban lapunknak Tarlós István főpolgármester úgy nyilatkozott, elképzelhetőnek tartja, hogy Eszenyi mandátumát majd egy évvel meghosszabbítják, mert nem akarja, hogy a választási kampány időszakát ez az ügy tematizálja.

Hogy miért ennyiről, azt az MTI megkérdezte a Főpolgármesteri Hivataltól, de indoklást nem kapott. Balázs Péter arra a kérdésre, hogy beadja-e újra a pályázatát az MTI-nek úgy válaszolt: "Majd ha eljön az idő, akkor kiderül".

Érdekesség, hogy a pályázati kiírás azt is tartalmazza, hogy az üzleti terv esetében hiánypótlásra nincs lehetőség. Emlékezetes, hogy a korábbi pályázat esetében Balázs Péter éppen az üzleti tervét egészítette ki a pályázat beadási határidejének lejárta után.