Előfizetés

Elvették az ingatlanjait, öt éve vergődik az igazságügy csapdájában, de nem adja fel

Kuti László írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2013.11.13. 06:18

Már majdnem öt éve járja kálváriáját egy jómódú óbudai polgár. Durván becsapták, aztán a rendőrséghez és az ügyészséghez fordult, de hiába. A nyomozás öt évig tartott, de eredményt nem hozott, a megszüntető határozatot pedig egy évvel visszadátumozva küldte meg a rendőrség. Kiril László azonban nem adta fel, panasszal fordult a Legfőbb Ügyészséghez, a belügyminiszterhez, az országos rendőr-főkapitányhoz, a nyomozást folytató Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz. Októberben a Fővárosi Főügyészségtől elutasító választ kapott.

Egy jómódú óbudai polgárt Kiril Lászlót, két rafinált vállalkozó kedvű személy rávette arra, hogy a tulajdonát képező nagy értékű telkeket, lakóházak építése céljából adja el nekik, mert az nagyon jó üzlet - a történet első részét július 31-i lapszámunkban megírtuk.

Kiril megbízott a komoly kapcsolatokkal rendelkező iskolázott személyekben, de megjárta. Becsapták, így a telkeiért nem kapott egy vasat sem, sőt a két üzletfele, még kezesként is bevonta a hitelfelvételbe, amit nem fizettek vissza, így Kiril László fizeti még jelenleg is.

Az óbudai polgár büntetőfeljelentése alapján indult nyomozás nehézkesen, akadozva folyt, érdemi eredményt nem hozott, sőt öt év elteltével arra hivatkozva, hogy a nyomozás adatai alapján nem állapítható meg bűncselekmény, megszüntették a nyomozást.

Az erről szóló határozat dátuma pedig egy évvel korábbi volt. Kiril László ezen nagyon elcsodálkozott. Lehet ez? Előfordulhat ilyen egy jogállamban?

Úgy gondolta, hogy segítséget kér a belügyminisztertől, a legfőbb ügyésztől és az országos rendőr-főkapitánytól. Megírta leveleit 2013. július 23-án.

Úgy gondolta, hogy a törvényességi felügyeletet gyakorló Fővárosi Főügyészség is mulasztott, hiszen a határozatot nekik is látniuk kellett és mégis hagyták, hogy egy hiányos, érdemi tartalom nélküli visszadátumozott határozatot kézbesítsenek számára, tehát ezt is belefogalmazta segítséget és jogorvoslatot kérő levelébe.

Legkorábban három hét elteltével kapott választ a Legfőbb Ügyészségtől, mely válaszban arról tájékoztatták, hogy az ügy kivizsgálását a Fővárosi Főügyészségre bízták.

Tették ezt annak ellenére, hogy Kiril László panasza vonatkozott a Fővárosi Főügyészség törvényességi felügyeleti tevékenységére is. Más érdemi válasz senkitől nem érkezett.

Nem érkezett 2013. október közepéig, ugyanis ekkor közel három hónap elteltével megérkezett a Fővárosi Főügyészség határozata, melyben elutasítják Kiril László panaszát.

A határozat azt állítja, hogy nem történt bűncselekmény, sőt a rendőrség alaposan mindenre kiterjedően nyomozott, az öt év alatt számtalan nyomozási cselekményt végzett, csak "véletlenül" nem írta bele a megszüntető határozatába és azt csak "véletlenül" dátumozta vissza... Egyszerű elütés!

Persze azért az elgondolkodtató, hogy amennyiben tényleg elütésről van csak szó, hogyan szerepelhet az iraton annak az ügyvédnek a neve, akivel Kiril László több mint egy éve megszüntette az együttműködést. Vélelmezhetően ez egy újabb "véletlen" elütés.

Az ügyészség 12 oldalas határozata tele van olyan információval, melyet a gyanúsított mondott és a hatóság "elhitte". Azt is tartalmazza, hogy a feljelentett személyek a lakások vételárát nem a cég bankszámlájára, hanem készpénzben a házipénztárba fizettették be.

Ez az összeg 44 860 000 forint. 31 370 000 forintot pedig egy olyan bankszámlára utaltatták, mely "véletlenül" nem volt zárolva. Persze ebből az összegből egy fillért sem fizettek a banknak.

Az ügyészségi indokolás szerint ebből nyugta nélkül adtak Kiril Lászlónak is csak úgy kézbe 10 700 000 forintot. Ezt is elhitte a nyomozóhatóság. Pedig Kiril egy lyukas garast nem kapott.

Az ügyészség abban nem foglalt állást, hogy a feljelentettek ezen magatartása miért nem sért büntetőjogi normát?

Kiril László azt sem nagyon érti, hogy mit jelent az a főügyészség által megfogalmazott mondat, hogy a nyomozóhatóság a tényállást a szükséges terjedelemben felderítette.

Mit jelent az, hogy a panasz alaptalan, de úgy látja a főügyészség, hogy a rendőrségi határozat indokolásának kiegészítése indokolt? A főügyészség szerint, ha nem volt kielégítő a rendőrségi határozat indokolása, akkor miért alaptalan a panasz? Kielégítő egy nyomozás, ha a hatóság az álláspontját kizárólag a feljelentettek által elmondottakra alapítja?

És még egy érdekesség. A Fővárosi Főügyészség arra az álláspontra helyezkedett, hogy bár igaz, hogy Kiril László, az általuk végzett törvényességi felügyeleti eljárást is kifogásolta, de mivel nem nevezett meg semmilyen konkrét dolgot, ezzel érdemben nem is foglalkoznak.

Mindenesetre furcsa, ha egy főügyészség az ellene benyújtott panaszt maga vizsgálja.  Kiril László most már nem adja fel. Irány az Emberi Jogok Európai Bírósága!

Fának csapódott - holtan emelték ki a tűzoltók

Újra járható a 49-es út Győrtelekél, ahol egy személyautó árokba csapódott a délutáni órákban. A balesetben a gépkocsi vezetője életét vesztette.

Kedden délután történt a baleset a 49-es főút Győrtelek és Ököritófülpös közötti szakaszán. Egy román rendszámú személygépkocsi - eddig tisztázatlan okból - lesodródott az útról és az árokba csapódott. A járműben ülőket a tűzoltók szabadították ki. Egyikük, a gépkocsit vezető 41 éves férfi olyan súlyosan megsérült, hogy a helyszínen életét vesztette. Az utast a mentők kórházba szállították.

A mentés, majd a helyszínelés idejére az útszakasz egyik sávját lezárták. A rendőrség a baleset helyszínelését 16 óra 13 perckor befejezte, a forgalom zavartalan.

Újra jár a 2-es metró a Széll Kálmán tér és a Déli pályaudvar között

Újra közlekedik a 2-es metró a Széll Kálmán tér és a Déli pályaudvar között - tájékoztatta a Budapesti Közlekedési Központ fődiszpécsere kedden az MTI-t.

Stelczer József elmondta, hogy a szerelvényt, amely műszaki hiba miatt a Széll Kálmán téri állomáson rekedt, betolták a Déli pályaudvari végállomásra. Az utasokat pótlóbuszok szállították.