Férfi vízilabda világliga - Győztes magyar rajt

 Győzelemmel kezdte meg szereplését a 2013/14-es világliga-sorozatban a magyar férfi vízilabda-válogatott: Benedek Tibor világbajnoki címvédő együttese három góllal nyert a görögök ellen kedd este Miskolcon.

Eredmény, világliga, európai B csoport, 1. mérkőzés:
Magyarország-Görögország 8-5 (1-1, 4-1, 2-1, 1-2)
a magyar góldobók: Varga Dénes, Bedő 2-2, Hárai, Hosnyánszky, Varga Dániel, Vámos 1-1

Az új vl-széria nyitómeccse, amely egyszersmind az utolsó hivatalos mérkőzése is volt a magyar válogatottnak 2013-ban, nem ígért könnyed játszadozást a görögökkel szemben, akikkel a nyáron, a vb előtt háromszor is találkozott a csapat. Az első két összecsapást elveszítette, egyet vendégként, egyet a margitszigeti Vodafone Kupán. A harmadik csatát, a legfontosabbat azonban Varga Dánielék nyerték, a barcelonai világbajnokság negyeddöntőjében 9-3-ra.
A miskolci mérkőzés, amelynek a Kemény Dénes nevét viselő uszoda adott otthont, telt ház, de a szerény befogadóképesség miatt a VIP-vendégekkel és a helyi sportiskolásokkal együtt is csak mintegy hatszáz néző előtt kezdődött - a vb legjobb kapusának megválasztott Nagy Viktor remekléseivel. A túloldalon is jól működött a védekezés, így egészen a negyed hajrájáig kellett várni a magyarok vezető góljára, emberelőnyből a center Hárai Balázs lőtte. A szünet előtt büntetőből egyenlített az ellenfél (1-1).

A második nyolc percben az egyik létszámfölényes helyzetüket értékesítő görögök átvették a vezetést (1-2), de csak rövid időre: a tíz világbajnokot felvonultató hazai együttesből az olimpiai bajnoki címmel is büszkélkedő Varga Dénes akciógóllal válaszolt, majd a szintén ötkarikás aranyérmes Hosnyánszky Norbert távoli bombájával visszakerült az előny a vendéglátókhoz (3-2). A nagyszünethez közeledve a csapatkapitány, az idősebbik Varga fivér, a 2008-ban Pekingben szintén olimpiai győztes Dániel is eredményes volt ötméteresből, majd a duplázó öcs emberelőnyből egyetlen másodperccel a második negyed vége előtt tette még megnyugtatóbbá a különbséget (5-2).

A harmadik játékrész nyitányaként a görögök emberelőnyből jöttek közelebb (5-3), kevéssel később azonban az ifjú center, Bedő Krisztián - szintén emberelőnyben - góllal fejezett be egy akciót (6-3). Ezután az uszoda váratlanul megszólaló tűzjelzője átmenetileg megakasztotta a meccset, majd a folytatásban Hárai harcolt ki büntetőt, és Vámos Márton értékesítette (7-3).
Az utolsó negyedben emberelőnyből szépített az ellenfél (7-4), a válasz megint nem késett: Bedő centergóljával lett 8-4. Büntetőt kaptak a görögök, de Nagy bravúrral védett, viszont a negyed felénél, emberelőnyből csak sikerült betalálniuk (8-5). Összességében simán győzött a fegyelmezetten játszó, pompásan védekező, támadásban pedig kielégítőt nyújtó magyar válogatott.

A csoport harmadik tagja az olimpiai bajnok horvát válogatott, amellyel a magyar csapat január 14-én, vendégként mérkőzik meg először. A trióból a körmérkőzéses, oda-visszavágós rendszerű sorozat győztese jut tovább az úgynevezett szuperdöntőbe.

Szerző

11,5 milliárd - Márciustól új stadion Debrecenben

Márciusra elkészül Debrecenben az új Nagyerdei Stadion, amelyet áprilisban már tesztelni fognak.

Bordás Péter tervező a Digisport Reggeli Start című műsorában elmondta, a belső tereket a télre készülve már bezárták, ugyanakkor épül a játéktér és a tető héjazata, amely bonyolult munka. Hozzátette: a létesítmény különlegessége a funkcionalitása lesz, a fák felett lebegő járda és a mindenhonnan látható természet. Előképe nem volt külföldön, leginkább a Bordeaux-ban tervezett erdőszéli aréna keltette fel szakmai érdeklődését a tervezés során.

"A legbüszkébb nem valamelyik elemre vagyok, hanem az alapkoncepcióra: stadion és alatta erdő. Kilométernél hosszabb útvonalat hoztunk létre a magasban, a fák felett, a lombkoronák magasságában, erre a megoldásra vagyok a legbüszkébb. Amikor megmutattuk, onnantól az UEFA-nál Robin Hood Stadiumnak becézték - nyilatkozta Bordás, aki szerint a stadion akusztikája is kiváló. - Belül vizsgáltuk az akusztikát is, éppen ezért is választottunk aszimmetrikus felépítést, mert így a 20 ezres arénában járva az az érzet, hogy legalább 30 ezres."

A kivitelező konzorcium 11,45 milliárd forintos ajánlattal nyerte el a munkát. Január 29-én kezdték meg a régi létesítmény bontását, az alapkőletételig pedig elvégezték a 20 ezer néző befogadására alkalmas labdarúgó-stadion alapozási munkálatait és felállítottak 75 tartópillért. Az építkezés során megújul a parkerdő teljes környezete is.

Szerző

Bogdán Ádám sérülése komolyabb, mint gondolták

Publikálás dátuma
2013.11.12. 12:27
Bogdán Ádám még vidáman, egy tavalyi válogatott meccsen. Fotó: K2 Press, Népszava.
Komplikációk léptek fel Bogdán Ádám rehabilitációja során, így az angol másodosztályú labdarúgó-bajnokságban szereplő Bolton Wanderers magyar válogatott kapusa ebben az évben már biztosan nem lép pályára.

Bogdán október közepén szenvedett részleges térdszalagszakadást, az orvosok akkor hat-tíz hetes kihagyást jósoltak neki. Dougie Freedman vezetőedző azonban a theboltonnews.com honlapon olvasható interjúban elmondta, hogy a vártnál lassabban gyógyul a sportoló, így legalább 12-13 hetet kell pihennie.

A Bolton 15 forduló után a 17. helyen áll a 24 csapatos Championshipben.

Szerző