Magyar cigányság: Tíz év alatt mintegy 50 százalékkal nőtt a lélekszám

Publikálás dátuma
2013.11.13. 10:22
Fotó: Bielik István
Tíz év alatt csaknem másfélszeresére nőtt a 13 magyarországi nemzetiség összlétszáma, 440 ezerről 640 ezerre - ismertette a népszámlálási adatokat Tóth Ágnes kutató az Akadémia kisebbségkutató intézetében tartott előadásán kedden Budapesten.

Egyes kiis nemzetiségeknél, mint például a bolgár vagy örmény, még nagyobb arányú a növekedés, miközben a legnagyobb, az összes magyarországi nemzetiség felét kitevő cigányság létszáma is mintegy másfélszeresére, 206 ezerről 316 ezerre emelkedett - derült ki a 2001-es és a 2011-es népszámlálás adatainak egybevetéséből a kutató szerint.

Az arányok eltolódása részben azzal függ össze, hogy a magyarság létszáma évtizedek óta csökken, részben pedig azzal, hogy a korábbi népszámlálásoktól eltérően immár többféle nemzeti identitást is igyekeznek feltárni a kérdőívek, így például, hogy a kötődés anyanyelvi vagy a családi, baráti körben beszélt nyelv használatához kapcsolódik - mondta a szakember.

A románság több mint kétszeresére növekedése jelentős mértékben a bevándorlás következménye, a mintegy 36 ezer hazai románból több mint 10 ezer román állampolgárságú.

Az iskolázottságot tekintve elmondható, hogy a cigányság körében csökken a 8 általánossal sem rendelkezők száma, és nő a 8 általánost elvégző, valamint az érettségizettek és felsőfokú végzettségűek aránya. Ugyanakkor a szakember hozzátette, hogy az indulóértékek nagyon alacsonyak, ezért a kedvezőtlen arányok a jelenlegi ütemű javulás mellett még évtizedekig fennállhatnak.

Vékás János kutató szerint a nemzetiségek növekvő arányában megjelenik a disszimiláció - a többségi nemzettől megkülönböztetés - jelensége. Megfigyelhető, hogy azok körében is nőtt a valamilyen értelemben nemzetiséginek tekinthetők száma, akik tíz éve még egyértelműen magyarnak vallották magukat.

A szakember megjegyezte, mindennek hátterében meghúzódhat az is, hogy válságos helyzetekben megnő az igény a gyökerekhez visszatérésre egyéni és társadalmi szinten egyaránt.

Vékás János megjegyezte, ha azt kérdezik tőlük, mégis hányan vannak egyik vagy másik nemzetiségből Magyarországon, akkor erre ő azt kérdezi milyen vonatkozásban és milyen mértékig. A kizárólagos, fekete-fehér kategóriák egy olyan hatalmi megközelítést jeleznek, amely számára az a fontos, "mekkora a nyája".

A szakember szólt arról is, hogy nemzetközi összehasonlításban meglehetősen magasnak tekinthető a nemzetiségi kérdésekre a válaszadást megtagadók száma, 2011-ben mintegy másfél millióan voltak.

Vékás János a cigányság korfáját tragikusnak minősítette, mint mondta, alig vannak 50 évesnél idősebbek. Ez egyes afrikai népcsoportokra jellemző, és Európában katasztrofálisnak tekinthető. Ezt a megállapítást többen túlzónak tekintették az előadást követő szakmai vitában, ahol az is felvetődött, hogy a népszavazáson feltett kérdések jelentősen változtak az elmúlt évtizedekben, így nem biztos, hogy a statisztikai adatokból kiolvasható tendenciák valóságos társadalmi folyamatokat jeleznek.

Kiss Tamás kolozsvári kutató szerint tudományos szempontból meglehetősen problematikusak a két népszámlálás összehasonlításából levont következtetések. A többes kötődés lehet, hogy "trendi, pc" - azaz politikailag korrekt -, de kevés köze van a társadalmi valósághoz.

A szakember kifogásolta, hogy "megcsappant az eltökéltség a lakosság egymást kizáró népcsoportok szerinti kategorizálása iránt", ami igaz, hogy bizonyos mértékig homogenizáló volt, ugyanakkor a valósághoz közelebbi képet adott a nemzetiségi viszonyokról.

"Magyarország lényegében kulturálisan homogén" - szögezte le az erdélyi kutató a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpontjának Kisebbségkutató Intézetében.

Kapitány Balázs, a KSH kutatója szerint az újszerű megközelítések célja az lehetett, hogy közelítsenek az adatok a valóságos helyzethez, és minél több kisebbségit - elsősorban romát - "fogjon meg" a kutatás, de ez a törekvés bizonyos pontokon túllőtt a célon.

Voltak szakemberek, akik egyenesen azt fogalmazták meg, hogy több egymást követő népszámlálás adatai gyakorlatilag egybevethetetlenek, mert olyan jelentős az eltérés a kérdőívek között. A népszámlálás részletes adatai a KSH honlapján bárki számára elérhetőek.

Szerző: MTI

Szerző

Keményen megbüntette a balos nőket a nőverő exfideszdes

A Fidesz képviselői jobban félnek Orbán Viktortól, mint a népharagtól - Vadai Ágnes a nőverésről és a nőverő exfideszesről.

Elfogadták a képviselők Kövér László döntését, miszerint 130 ezer forintos büntetést szabnak ki Vadaira és Szűcs Erikára, amiért a múlt héten monoklira emlékeztető lila szemfestékkel tiltakoztak a családon belüli erőszak miatt, mondta az ATV Egyenes beszéd című műsorában Vadai Ágnes. (A cikket teljes terjedelmében itt olvashatja.) . Vadai arról is beszámolt, hogy Balogh József független képviselő - aki nemrég teljes körű beismerő vallomást tett arról, hogy tavasszal többször ököllel megütötte élettársa arcát, majd a hajánál fogva a korlátba verte a fejét – is megszavazta a büntetést.

A Demokratikus Koalíció alelnöke szerint nem az őket ért kár a lényeg, ennek az üzenete a rettenetes. A politikus kijelentette: az asszonyverő ott ülhet a parlamentben, megkapja a fizetését, ha valaki ellene tiltakozik, az büntetést kap. Hozzátette: aki ezt a büntetést megszavazta, az támogatja a nőverést. A Fideszben ülő képviselők pártdirektíva alapján döntöttek, jobban tartanak Orbán Viktortól, mint a népharagtól – jelentette ki.

Szerző

Tragédia - Megkéselte kisgyermekeit az apa

Publikálás dátuma
2013.11.13. 08:24
MTI Fotó: Mihádák Zoltán
Sebész-team küzd a kórházban annak a két kisgyereknek az életéért, akiket apjuk brutálisan megkéselt szerdán reggel XVII. kerületi otthonukban - értesült a HavariaPress.

A XVII. kerületi Lajosház utcai lakásból kórházba szállított kisgyerekek állapota rendkívül súlyos, sérüléseik életveszélyesek. A gyermekeket szállító mentőket sebészekből álló csapat várta a kórháznál. A kislányokat azonnal a műtőbe vitték, ahol több órás életmentő műtétet hajtanak rajtuk végre.

A gyermekek életveszélyes, szúrt és vágott mellkasi és hasi sérüléseket szenvedtek, mikor apjuk megkéselte őket. A férfi ezt követően maga ellen fordította a konyhakést: saját hasüregébe döfte, s összevagdalta a karjait is. A 30 év körüli apa sérülései is életveszélyesek.

A XVII. kerületi Lajosház utcai lakásban szerdán kora reggel történt a családi tragédia. A gyermekek anyja nem volt otthon, mikor az apa rátámadt 3 és 5 éves kislányára. A családi tragédia oka egyelőre nem ismert, a rendőrség nyomozást indított az ügyben.

Szerző