Vakon kell kampányolni

Publikálás dátuma
2013.11.14. 06:05
Varga Mihály
Törvénysértő módon késik az új kampányfinanszírozási törvény végrehajtási rendelete - derült ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Lamperth Mónikának adott írásbeli válaszából. Az MSZP szakpolitikusa szerint a kormány megcsúfolja a demokratikus választás intézményét, hiszen a kampányfinanszírozási és a választási eljárási részletszabályok ismerete nélkül egyetlen induló, sőt, az állami szervek sem tudnak felkészülni a jövő évi voksolásra, amelyig alig öt hónap van hátra.

Eleget tett-e a kampányfinanszírozással összefüggő rendeletalkotási kötelezettségének a nemzetgazdasági miniszter - tudakolta írásbeli kérdésében Lamperth Mónika. Az MSZP közjogi kabinetvezetője még október 21-én fordult Varga Mihályhoz, hogy magyarázatot kapjon, miért nem készült el az alig néhány hét múlva induló kampány jelöltek és pártok finanszírozására vonatkozó, valamennyi részletet szabályozó végrehajtási rendelete. Az országgyűlési képviselők választása kampányköltségeinek átláthatóvá tételéről szóló, idén nyáron elfogadott törvény szerint ugyanis Varga, mint "az államháztartásért felelős miniszter" felhatalmazást kapott arra, hogy rendeletben állapítsa meg a jelöltek és a pártok állami támogatásainak kifizetésével, valamint a felhasználás módjának ellenőrzésével összefüggő rendszer részletes szabályait. Erre a tárcavezetőnek a jogszabály szerint szeptember 15-ig lett volna ideje, ám a rendelet máig sem készült el.

Lamperth azt tudakolta "mi az oka a törvénysértő késlekedésnek". Varga november 5-én válaszolt, beismerve, hogy még egyáltalán nincsenek készen a szükséges jogszabályok. Persze a miniszter szerint a június végén elfogadott törvény már önmagában is "részletesen meghatározza" a finanszírozás módját. Csakhogy a tárcavezető egy mondattal később már beismerte, hogy a jogszabály "olyan finanszírozási formát ír elő (...), amely jelenleg nem szerepel a Magyar Államkincstár gyakorlatában, így szabályozásban is, technikailag új feladatot jelent". Mint írta: "2013. augusztus közepére elkészült a miniszteri rendelet tervezetének első változata, melyet tárcánk augusztus 26-án, az Országgyűlés Hivatalán keresztül megküldött a parlamenti frakcióknak (így az MSZP frakciójának is) véleményezésre. A visszaérkező észrevételek alapján egyértelműen kiderült, hogy a miniszteri rendeletben a kincstári számla és kártya használatával, a támogatási megállapodás tartalmával és az ellenőrzési folyamat eljárásrendjével kapcsolatban olyan mélységű, technikai részleteket is tartalmazó szabályozásra van igény a frakciók részéről, amelynek kidolgozása - figyelembe véve, hogy új finanszírozási konstrukcióról van szó, számos törvényi meghatározottsággal - a tervezettnél hosszabb időt vesz igénybe". Varga elismerte tehát, hogy nem készült el a jogszabályban meghatározott időben a rendelet, közlése szerint ráadásul még csak "folyamatban van" a hiányzó technikai feltételek kidolgozása, "ennek elkészültével véglegesíthető teljes körűen és megnyugtatóan a rendeleti szabályozás."
Magyarán Varga meg sem tudta mondani, hogy mikorra készül el a június 20-án kihirdetett kampányfinanszírozási törvény valamennyi végrehajtási szabálya. Márpedig a törvény önmagában alig valamit rendez, a korrupcióellenes civil szervezetek szerint azt is hanyag módon és garanciákat nélkülözve. Sőt, még ezek a felületes szabályok sem tekinthetőek véglegesnek, hiszen a fideszes Gulyás Gergely néhány hete - civil szervezetek tiltakozására reagálva - megfontolandónak nevezte a törvénymódosítást. Gulyás egyébként lapunknak még júniusban azt nyilatkozta: valóban sok a kérdés a kampányfinanszírozási törvény nyomán, ám "az idevágó miniszteri rendelet minden részletszabályt tisztáz majd".

Lamperth szerint aggodalomra ad okot a késlekedés, hiszen a szabályozás nélkül az érintett pártok, a leendő jelöltek, de még az állami szervek sem tudnak készülni a jövő évi választásra, amely várhatóan áprilisban lesz. Kiemelte: nemcsak a pártfinanszírozási, hanem a választási eljárási törvény végrehajtási rendeletei is hiányoznak (sőt, még az a jogszabály is módosítás előtt áll - a szerk.), ami jelentősen akadályozza a szükséges informatikai szoftverek és egyéb felkészülési eszközök beszerzését, a rendszer tényleges kialakítását. Ez ügyben Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter késlekedik. "Amikor én voltam felelős ilyen rendeletek kiadásáért, azok már a választások előtt több mint 1 évvel rendelkezésre álltak a voksolást lebonyolító szervek és a jogbiztonság érdekében. A kormány, ha fontos lenne számára a demokrácia eszméje, nem csúfolná meg annak legfontosabb intézményét, a választást azzal, hogy még Orbán Viktor kormányfő szerint is unfair módon nem tisztázza annak szabályait alig 5 hónappal a voksolás előtt" - fogalmazott Lamperth.

Fél évvel a választás előtt

Varga Mihály

Varga Mihály adós a kampányfinanszírozási törvény részletszabályaival, azaz:
- A pártok kampányköltségire rendelt állami támogatások rendelkezésre bocsátásának módját,
- A kampányfinanszírozási megállapodásra vonatkozó szabályokat,
- A kincstári számla és a kincstári kártya forgalmával kapcsolatos részletes eljárási szabályokat,
- A kincstári kártya használatával kapcsolatos szabályokat,
- A kampánytámogatások elszámolásával és a visszafizetési kötelezettséggel összefüggő szabályokat,
- Valamint az elszámolások ellenőrzésével kapcsolatos eljárási szabályokat tartalmazó rendelettel.

Navracsics Tibor FOTÓ: K2Press

Navracsics Tibor adós a választási eljárási törvény részletszabályaival, azaz:
- A választási irodák hatáskörébe tartozó feladatok ellátásának szabályait,
- A választási eljárásban használandó nyomtatványokat,
- A választási eljárás határidőit és határnapjait,
- A voksolási eredmény országosan összesített adatainak körét,
- A választási költségek normatíváit, tételeit, elszámolási és belső ellenőrzési rendjét,
- A választási bizottságok és irodák tagjait megillető tiszteletdíj, illetve díjazás összegét,
- A választás során kiszabható bírságok megfizetésének szabályait,
- Valamint a levélszavazatok átvételi helyszíneit tartalmazó rendelettel.

Szerző

Bojkott a CBA üzlethálózat ellen a pártpropaganda miatt

Publikálás dátuma
2013.11.14. 06:02
Szerény emléktábla egy pesti CBA-boltban, a CBA elnökének pályakezdéséről. Mi lett belőle. FOTÓ: NÉPSZAVA
Egyre több magánszemély, illetve szervezet is a CBA bojkottjára hív fel. Az ellen tiltakoznak, hogy a bolthálózat vezetői erősen szuggesztív "magánlevükben" hívták a békemenet október 23-i felvonulására "az összetartó CBA nagycsalád valamennyi tagját".

Megengedhetetlen módon politikai propagandát folytatott a CBA vezetősége az MSZP szerint. Simon Gábor elnökhelyettes ezzel a Népszava által feltárt CBA-s gyakorlatot bírálta, amit szavai szerint megütközéssel fogadtak. Megírtuk: az Orbán-kormányt és a Fideszt nyíltan - a kampányban még a reklámújságjában és házi magazinjában is - támogató üzletlánc vezetői, Lázár Vilmos és Baldauf László a békemenet október 23-i felvonulására invitálta a dolgozókat. A levélben a miniszterelnököt dicsőítették, míg politikai ellenfeleit "posztkommunista, liberális gazembereknek", hazaárulóknak nevezték. Az MSZP szerint a cégvezetők politikai rokonszenve éppúgy magánügy, minta dolgozóiké. Simon megjegyezte: a politikai szimpátiával kapcsolatos "elvárásoknak", pressziónak a rendszerváltás óta eddig nem volt tere.

Így gondolja az Együtt-PM is, melynek független parlamenti képviselői tegnap törvénymódosító javaslatot is benyújtottak annak érdekében, hogy a jövőben a munkáltatók se közvetve, se közvetlenül ne hívhassák fel a dolgozókat pártok támogatására vagy politikai tevékenységre.

A CBA-s vezetők "programajánlóját" aggályosnak tartotta a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete, de volt olyan érdek-képviseleti vezető, aki "érzelmi zsarolásként" értékelte a levelet, amely például azzal buzdította a békemenetben való részvételre az áruházlánc dolgozóit, hogy "Akik a hazánk további (...) fejlődését tartják fontosnak, jöjjenek el, vegyünk részt a Békemeneten, hallgassuk meg Miniszterelnökünk ünnepi beszédét". A CBA amúgy nem talált kivetnivalót ebben, és azzal védekezett: a vezetők magánemberként írták a felhívást, a menetelés nem volt kötelező, és nem vezettek listát arról, ki megy el, ki nem. A levél sokak szerint a Rákosi-, majd Kádár-kor május 1-i ünnepségeinek hangulatát idézi, hiszen a gyárak, üzemek kollektíváinak a felvonulás sem volt kötelező, viszont erősen ajánlott.

Nincs helye ilyen felhívásnak egy munkahelyen, hiszen a dolgozók politikai szimpátiája magánügy - mondta korábban lapunknak egy szakszervezeti vezető, és erre hivatkozott Karácsony Gergely és Dorosz Dávid is törvényjavaslatukat indokolva.

Családegyesítés?

A CBA "nagy családjának" és a Népszava olvasótáborának "családegyesítéséhez" vár javaslatot lapunk főszerkesztője a Baldauf László CBA-elnök hozzá írt - a dolgozókhoz eljuttatott felhívásának "másodközlését" megköszönő - levelére reagálva. Németh Péter ironikus hangvételű viszonválaszában megjegyezte, Baldauf felhívásából arra következtetett, hogy a Népszava népes családja éppen a CBA-elnök által emlegetett "posztkommunista, liberális gazemberek" közé tartozik, de már látja, hogy ez nem így van, sőt a két család egymásra találhat. "Mi ebbe az összefogásba szakértelmünket, lelkesedésünket és a közel százezer olvasónkat visszük, Önök hozhatnák az alkalmazottaik barátságosságát, s persze azt a kormányzati támogatást, ami a maga anyagi mivoltában is megjelenik a CBA oldalán" - írta Németh Péter.

Szerző

Tüzérségi lövedékek Zuglóban - Feloldották a területzárást

Feloldották szerda este a XIV. kerületi Istvánmezei úton talált tüzérségi lövedékek miatt elrendelt területzárást, a lakók visszatérhetnek otthonukba - közölte a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje. A robbanótesteket csatornázási munkálatok közben a délutáni órákban találták.

Németh-Zsohár Agnieszka elmondta: a tűzszerészek egy 10,5 centiméteres német tüzérségi gránátot, valamint egy ugyanilyen típusú, csak fele részben megmaradt robbanótestet azonosítottak. A lövedékek nem kilőtt állapotban voltak, de gyújtószerkezetük sérült volt, ezért a helyszínen kiszerelték a honvédség tűzszerészei. A robbanótesteket a honvédség központi gyűjtőhelyére szállítják.

A környéket 150 méteres sugarú körben zárták le és ürítették ki. Ez érintette a Dózsa György és a Thököly utat, a Vécsey, a Cserhát, a Sajó és a Cházár András utcát, továbbá egy iskolát, egy rendőrkapitányságot, a Magyar Sport Házát, valamint a Récsei Center mellett lévő utcák által határolt területet.

A forgalomkorlátozás a közösségi közlekedésre is hatással volt, több busz és a 79-es troli is módosított útvonalon közlekedett.
Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-nek korábban azt mondta: a fővárosi katasztrófavédelem és a kerületi önkormányzat két befogadóhelyet jelölt ki, a Récsei Centert, valamint a Murányi utcában található Kosztolányi Dezső Általános Iskolát. A BKV tíz melegedőbuszt küldött a helyszínre. Több mint kétezer embernek kellett átmenetileg elhagynia otthonát. A melegedőhelyeken mintegy háromszáz ember várakozott.

Szerző