Elvékonyodott a jég a Fidesz-frakció alatt - "átültek" a támogatói

A független polgárokat képviselő és a kormánypárti városatya sem ért egyet számos döntésével a nagyatádi kormányzó frakció.

Elolvadt a kormánypártok többsége a nagyatádi Fidesz-frakcióban - írja a sonline.hu. (A cikket teljes terjedelmében itt olvashatja.) Egy független képviselő, aki eddig együttműködött a képviselőcsoporttal, a továbbiakban az önállóságát kívánja hangsúlyozni. Vele együtt egy fideszes is átült az asztal másik oldalára, bár a frakcióból nem lépett ki.

A törésvonal nem előzmény nélküli a kisvárosban, két éve az országos választmány feloszlatta az alapszervezetet, ami pert nyert az eljárás miatt. Az ügy akkor is egy választás előtti évben, 2009-ben robbant.

Orbán Csaba (Fidesz-KDNP), a polgári erők „szóvivője” kifejtette, nem lát kibékíthetetlen ellentétet soraikban, a nézeteltérések ellenére gond nélkül összeboronálható az egység. Czimbalek József (Fidesz-KDNP) frakciótag kérdésünkre elmondta: átült az asztal másik oldalára, mert nem értett egyet közelmúltban hozott döntésekkel.

Egyik képviselő sem kívánt konkrét témákat említeni, amelyekben élesen eltértek a vélemények. A sonline ugyanakkor úgy tudja, a legutóbbiak közül a művelődési ház igazgatójának a kinevezése ezek közé tartozott. Akkor az előterjesztő polgármester számára is kellemetlenül-váratlanul elutasították az egyeztetett jelöltet. Külön érdekesség, hogy akkor az ülés előtti napon Várhegyi Attila volt Fidesz-pártigazgató állami megrendeléssel gazdagon ellátott Prestige Media nevű cégének egyik hírportálja kavarta a vihart, ami forrásaink szerint már a pártvezetés elégedetlenségét jelzi a nagyatádi képviselettel szemben.

Szerző

LMP: a hajléktalanokat kitiltó rendelet csak súlyosbítja a helyzetet

Az LMP szerint csak súlyosbodik a helyzet azzal a fővárosi rendelettel, amelyben kijelölik, hogy hol nem tartózkodhatnak életvitelszerűen a hajléktalanok Budapesten. 

Szél Bernadett, az LMP társelnöke a fővárosi önkormányzat előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: Tarlós István főpolgármester és a hozzá csatlakozó kerületi polgármesterek nem hajlandóak szembenézni a valósággal, azzal, hogy "itt igazából a hajléktalanok üldözése folyik. A Fővárosi Közgyűlés csütörtökön tárgyalja a szabálysértési törvénnyel összefüggő azon rendelettervezetet, ami meghatározza majd, hol nem tartózkodhatnak életvitelszerűen a hajléktalanok Budapesten.

Szerző

Tarlós berágott: Rendőrséggel hurcoltatja el a tüntetőket

Publikálás dátuma
2013.11.14. 09:35
FOTÓ: K 2 PRESS
Élőlánc, kimenő Tarlós, regisztrált DK-tüntetők  - a hajléktalanok elűzése ellen küzd a Város Mindenkié a budapesti közgyűlés üléstermében. Kérdés, hogy meddig mert Tarlós megígérte, hogy rendőrt hív. 

A Város Mindenkié csoport elfoglalta a Fővárosi Közgyűlés üléstermét - pontosabban élőlánccal vette körbe. A társaság az ellen protestál, hogy a fővárosi közgyűlés ma kívánja elfogadni az életvitelszerűen nem használható közterületekről szóló rendeletet. Ami, kommentálta az üléstermet okkupáló aktivisták egyike, Budapest nagy részéről száműzné a hajléktalanokat. A tervezet sérti a hajléktalanok jogait, és mélyen embertelen, ugyanis a lakókörnyezetükből kiszakított otthontalanokat a szociális munkások nem találják majd meg, így nem tudnak rajtuk segíteni.

Tarlós István főpolgármester a követeléseiket olvasó aktivisták gyűrűjében felment a pulpitusra és engedelmet kért a kezdéshez, de nem kapott, így kiment. Az aktivisták azt ígérik, addig maradnak, míg a hajléktalanokat elűző javaslatot vissza nem vonják a beterjesztők. A főpolgármesteri iroda mindenesetre jelezte, hogy majd egy későbbi napszakban próbál sort keríteni az ülésre - a mási időpont egyébként éjfél is lehet.

Közben a Város MIndenkié Csoport aktivistái mellé fel akartak sorakozni a DK szimpatizánsai is, ám őket nem engedték be. Némi szóbeli tuszakodás után kompromisszum született, miszerint regisztráció után bemehetnek. Győzött a demokrácia, harsogta a tömeg és nyomban szignált. (Hogy mennyire lesz demokratikus a végkifejlet, azt egyelőre nem tudni, ám az biztos, hogy a protestálók arra is felkészültek, rendőrök viszik el őket, így a "szükséges" pózokat is gyakorolták.)

Horváth Csaba, a fővárosi MSZP-frakció vezetője pedig a Fővárosi Közgyűlés üléstermében újságíróknak azt mondta, azt is kérik, hogy vonják vissza a csütörtöki ülésre beterjesztett, a hajléktalanokat egyes közterületekről kitiltó rendelettervezetet, és a 2008-as koncepcióval - amit nem részletezett - 2014. január 31-ig erősítsék meg a szociális hálót. Álláspontja szerint a mostani tervezet csak a közrend, közbiztonság és köztisztaság szempontjából foglalkozik a kérdéssel, és kriminalizálja a hajléktalanokat.

A jelek szerint szükség is lehet a begyakorolt pózokra, ugyanis Tarlós bejelentette, elkezdi a közgyűlést. Miután ez nem sikerült, jelezte, előbb a rendészeket mozgósítja, ám ha a "városházi karhatalom" kevésnek bizonyul, akkor rendőrséggel ürítteti ki a termet. És tényleg. A főpolgármester eéőbb zárt ülést rendelt el - eredetileg nyilvános lett volna a disputa - ám miután a demonstrálok tapodtat sem mozdultak, bevetette az erőt.

A rendőrség bejelentette, hogy feloszlaszlatta a tüntetést, és távozásra szólított fel mindenkit. A tüntetők nem mentek, így a közegek egyesével kapták fel a törökülésben maradni próbáló demonstrálókat, és vitték őket a folyosóra. A Városháza előtt aztán a tüntetők újra kibontották molinóikat.

Szerző