Bíróságon támadja meg a földpályázatokat a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ

Bírósághoz fordul a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ, mert törvénytelennek tartja az általa 1998 óta használt állami földekre kiírt pályázatok elbírálását - mondta Ács Sándorné, a kft. ügyvezetője csütörtökön azon a sajtótájékoztatón, amelyet a népfőiskolai mozgalmat összefogó és mintegy 150 tagszervezetet számláló Magyar Népfőiskolai Társaság (MNT) megalakulásának 25. évfordulójára szervezett konferencia keretében tartottak Budapesten.

 Ács Sándorné, az MNT elnökségi tagja kiemelte: 1988 óta tagja és táji központja a társaságnak a Kishantosi Mezőföld Népfőiskola.

A sajtótájékoztatón Szigeti Tóth János, az MNT elnöke elmondta: továbbra is szükség van arra a célkitűzésre, amit 25 éve, a társaság elindulásakor megfogalmaztak: bővíteni kell a kistelepüléseken élők, a hátrányos helyzetűek és az alacsonyabb iskolai végzettségű emberek tanulási, művelődési lehetőségeit. Meggyőződésük, hogy a helyi népfőiskolák a munkanélküliség legyőzésében is fontos szerepet játszanak, és szerinte Kishantos példája is ezt bizonyította. 

Szigeti Tóth János úgy fogalmazott: aggodalommal tölti el a népfőiskolai társaságot, hogy a "jogilag aggályos pályázati eljárás tönkreteheti a kishantosi eredményeket, amelyek mintául szolgálnak a népfőiskolai tevékenységben is". Hozzáfűzte: az MNT sincs jó helyzetben, a tagszervezetek támogatása mélypontra jutott tavaly, amikor is semmilyen költségvetési támogatást nem kaptak. 

Ács Sándorné hangsúlyozta: a vidékfejlesztési központ 8 állandó alkalmazottnak ad munkát, míg nyáron 50-100 alkalmi munkás is dolgozik a földeken. Egy olyan, alig ezer fős településen, ahol több mint 300 családnak volt szüksége tavaly karácsonykor tartós élelmiszersegélyre, ez jelentős szám, és egyben nagy veszteség, hogy ezek az emberek elveszítik megélhetésüket. 

Az ügyvezető elmondta: Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszternek címzett panaszlevelükre nem kaptak választ. Hozzátette, hogy nem várnak tovább: bíróságon támadják meg a földpályázatokat, mert törvénytelennek tartják a pályázati döntéseket. Megtámadják a pályáztatás módját és a pályázati eredményeket is, mert álláspontjuk szerint például nem nyerhet pályázatot olyan, aki nem is jogosult pályázni - jelentette ki. 

A 21 éve bio módon művelt egységes gazdaság megszűnése jelentős gazdasági kárt okoz az ügyvezető szerint. Csak egy évre tették kötelezővé a nyerteseknek a biogazdálkodás folytatását, vagyis a biogazdálkodásba befektetett több mint két évtized munkáját, annak szakmai, tudományos és gazdasági értékét "kidobják az ablakon" - tette hozzá a kft. ügyvezetője.

Szerző

Nyilvánosságra kell hozni a trafikpályázatok bírálati lapjait

Publikálás dátuma
2013.11.14. 15:23
Fotó: Népszava
A Fővárosi Törvényszék szerdán egy, a Demokratikus Koalíció (DK) ügyvezető alelnöke által indított perben első fokon, nem jogerősen arra kötelezte a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot, hogy hozza nyilvánosságra a trafikpályázatokat elbíráló bizottság tagjainak névsorát, illetve a vesztes és nyertes pályázatok bírálati lapjait. Ezt Molnár Csaba jelentette be csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

A független képviselő azt mondta, bíznak benne, hogy a kormány nem fellebbez az ügyben. Ha ezt mégis megteszik, a jogerős ítélet akkor is megszülethet a választások előtt - közölte.

Az eset előzményeire visszautalva arról beszélt, hogy az év elején több esetben is felmerült "nem biztos, hogy tisztességes volt" az elbírálási eljárás. Több médium is arról számolt be, hogy akár több száz esetben sem szakmai alapon döntöttek a bírálóbizottság tagjai, hanem a Fideszhez közelálló cégeknek juttattak koncessziókat - folytatta.

Molnár Csaba elmondta, május elején a nemzeti fejlesztési miniszternek írt levélben kérte, hogy hozzák nyilvánosságra a bírálati lapokat és nevezzék meg a bírálóbizottság tagjait. Miután a tárca ezeket az adatokat nem volt hajlandó kiadni, a politikus arra hivatkozva fordult a bírósághoz, hogy ezek az információk közérdekűek.

A DK kormányra kerülve a teljes "trafikmutyis" eljárást felül fogja vizsgálni, akik pedig "politikai korrupcióval, fideszes kapcsolatok útján" jutottak koncesszióhoz, azoktól ezt a jogot meg fogják vonni - mondta.

Szerző

Feljelentést tesz az Együtt-PM a jegybank hatmilliárdos kommunikációs tendere miatt

Az Együtt-PM választási szövetség csütörtökön feljelentést tesz hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által meghirdetett hatmilliárd forintos kommunikációs tendere miatt. Ezt az ellenzéki szövetség társelnöke jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Juhász Péter szerint jelenleg Magyarországon megvalósíthatatlan, irracionális és irreális egy ilyen összegű reklámkampány lefolytatása és"kizárt, hogy az MNB-nek van olyan terméke, ami megérne egy ekkora kommunikációt". Az Együtt-PM szerint a Matolcsy György vezette jegybank kiszervezni akarja ezt a közpénzt, ami a választási kampányt szolgálja majd és valószínűleg kormánypropagandára költik majd el.

Ha a kormány komolyan gondolja, hogy ez a pénz rendelkezésre áll, akkor "azt értelmesen kellene elkölteni olyan dologra, ami az embereknek valós hasznot hoz, nem pedig kormánypropagandára" - fogalmazott Juhász Péter.
Az ellenzéki politikus ezért felszólítja Matolcsy Györgyöt, hogy vonja vissza ezt a tendert és állítsa le a "közpénzszórást". Elmondta azt is: az Együtt-PM szerdán írásban fordult az ügyben a kérdéseivel Matolcsy Györgyhöz, a jegybank elnöke azonban nem reagált a levelükre.

A Közbeszerzési Értesítőben szerdán jelent meg, hogy az MNB tárgyalásos közbeszerzést írt ki a jegybank általános kommunikációs feladatainak és a Növekedési Hitelprogram (NHP) kommunikációs feladatainak ellátására. A nyertes ajánlattevő feladata lesz az MNB számára médiatervezési és médiavásárlási, kreatív tervezési, kivitelezési és gyártási, PR és rendezvényszervezési, piackutatási, közvélemény-kutatási, elemzési és tanulmányírási feladatok, valamint a kapcsolódó ügynökségi feladatok ellátása az NHP pénzügyi kerete 0,3 százalékának megfelelő keretösszegben. A programban 2014. december 31-ig 2000 milliárd forintos hitelkeret áll rendelkezésre az első szakaszban jóváhagyott 750 milliárd forinton felül, így a 0,3 százalék 6 milliárd forintnak felel meg. A szerződés a felhívás szerint 2014. december 31-ig szól.

Szerző
Frissítve: 2013.11.14. 15:49