Előfizetés

Elfogadta a főváros a hajléktalanokat kitiltó rendeletet

Publikálás dátuma
2013.11.14. 17:27
Hiába tiltakoztak, megszavazta a főváros a hajléktalanokat kitiltó rendeletet. FOTÓ: K 2 PRESS
Elfogadta a Fővárosi Közgyűlés csütörtökön azt a rendeletet, amely jogellenesnek minősíti az életvitelszerű tartózkodást egyes közterületeken.

A határozatot a Fidesz-KDNP és a Jobbik 21 igen szavazatával fogadták el, az MSZP és a Párbeszéd Magyarországért 12 politikusa nemmel szavazott.

Eszerint jogellenes lesz az életvitelszerű tartózkodás a világörökségi területeken, a megállókban, állomásokon, utasvárókban, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren és a Népligetben. Ugyancsak tiltott terület lesz 29 kiemelt aluljáró és a bejárataiktól számított 50 méteres körzetek. Ezek között szerepelnek egyebek mellett a metróaluljárók, az Ajtósi Dürer sor, a Bocskai út-Fehérvári út, a Flórián tér, a Goldmann György tér, a Margit híd budai hídfő, a Móricz Zsigmond körtér aluljárói, több Váci úti kereszteződés aluljárója, valamint a Ferdinánd híd alatti és a Podmaniczky út-Bulcsú utcai gyalogos aluljáró.
A tilalom kiterjed a játszóterek, köztemetők, és gyermekjóléti, gyermekvédelmi, köznevelési, felsőoktatási intézmények ingatlanjaira, valamint a 100 méteres körzetükre. A tervezetben szerepelnek továbbá a hidak és a felüljárók, valamint a lépcsőik.

A kerületi önkormányzatok közül a II., a IV., a VI., a IX., a X., a XI., a XIII., a XIV., a XVI., a XVII, a XVIII., a XX., a XXI. és a XXII. kerület kérte további területek rendeletbe foglalását, ezek a törvény erejénél fogva a rendelet részei.

A több mint két órás vitában Tarlós István főpolgármester arról beszélt: sajnálja, hogy egyesek megpróbálnak politikai hasznot kovácsolni a kérdésből, olyat azonban nem mondanak, ami a megoldás irányába vezetne. Súlyosan demagógnak nevezte a kritikákat, és kitért arra is, hogy a szocialista vezetésű XIII. kerület milyen szigorú tilalmat határozott meg.

Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakcióvezetője arról beszélt, hogy a kerületi szocialista polgármesterrel nem ért egyet, de ez nem menti fel a főváros és az Országgyűlés fideszes többségét. A politikus szerint a rendelet el akarja tüntetni a hajléktalanokat, de nem oldja meg a hajléktalanság kérdését.

György István városüzemeltetési főpolgármester-helyettes szerint senki nem tett annyit a helyzet javítása érdekében, mint a kormány és a főváros, és kikérte magának, hogy a hajléktalanságot büntetni akarnák. Utalt arra is, hogy az előző városvezetők utolsó négy évében 131 embert fagyott halálra Budapest utcáin, míg az elmúlt három évben egy.
Somfai Ágnes, a Párbeszéd Magyarországért fővárosi politikusa embertelennek, feleslegesnek és betarthatatlannak nevezte a rendeletet, amely álláspontja szerint kriminalizál.

Szabó György, a Jobbik képviselője arról beszélt: akiket az utcán látnak, törvényen kívülinek tartják magukat és képzelt szabadságjogaikkal élnek vissza, ezért támogatják a helyzet rendezését.
 A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

MSZP: Tündérmesés hatmilliárd

Mint ismert, a Magyar Nemzeti Bank hatmilliárd forintos pályázatot írt ki kommunikációs feladatok ellátására. "Felvetődhet az a gyanú, hogy a pénzt végsősoron a választási kampányra fordítja a kormány", - írja közleményében Tukacs István szocialista képviselő. 

Ilyen nagyságrendben még sosem írtak ki kommunikációs közbeszerzést Magyarországon, a legnagyobb tender is kevesebb, mint feleekkora volt, írja Tukacs istván, aki szerint az MNB-nek magyarázatot kell adnia arra, honnan teremtenének elő ekkora összeget egyetlen tenderre.

"Az óriási összegű lehetőség bizonyára sokakat megmozgat, s felvetődhet annak a gyanúja is, hogy a pénz nem pusztán a jegybank, hanem a kormányzati sikerpropaganda, végső soron a választási kampány céljait fogja szolgálni" - vélelmezi a szocialista politikus, hozzátéve, az MSZP felszólítja Matolcsy Györgyöt, vonja vissza a hatmilliárd forintról szóló pályázatot. 

Együtt-PM: Családok milliói számára lett mindennapos veszély a leszakadás

Az Együtt-PM szövetség szerint az Orbán-rezsim miatt Magyarország olyan hely lett, ahol egyre nehezebb felemelkedni, viszont családok milliói számára lett mindennapos veszély a leszakadás.

 Az ellenzéki szövetség, reagálva a Fidesz szóvivőjének csütörtöki nyilatkozatára, közleményében úgy fogalmazott: az egykulcsos adó igazságtalan, az elmúlt három évben az adózók több mint 80 százalékát rövidítette meg és mintegy 50 ezer magyar munkahelyet ítélt halálra.

"Ma már 500 ezer magyar lett gazdasági menekült, aki csak külföldön találja meg a boldogulását, és a rendszerváltás óta nem volt annyi szegény hazánkban, mint ma" - szerepel közleményükben, azzal együtt, hogy amíg egy Fidesz-szóvivő erről nem mond semmit, "addig csak hazudik".

Selmeczi Gabriella (Fidesz) csütörtöki sajtótájékoztatóján a többi közt arról beszélt, hogy szerinte Bajnai Gordon és a "bukott baloldal" veszélyezteti a kiskeresetűek adójának csökkentését és a családi adórendszer eredményeit. Felidézte, hogy a Bajnai Gordon vezette Együtt-PM szövetség október végén aláírásgyűjtő akciót indított, amelynek célja az egykulcsos adó eltörlése.