Több, a lakosságra áthárított adót törölne az MSZP

Az MSZP eltörölné a tranzakciós illetéket, valamint a kártyahasználatot és a készpénzfelvételt terhelő adókat is.

Az ellenzéki párt terveit Simon Gábor, a szocialisták elnökhelyettese ismertette szombati budapesti sajtótájékoztatóján.
Az MSZP-s politikus szerint ezekre a lépésekre azért van szükség, mert a bankok - a kormány korábbi elképzelésével szemben - áthárították a lakosságra, a családokra a rájuk rótt adókat. A banki szolgáltatások éves összevetésben több mint másfélszeresére drágultak októberben, miközben Európában ugyanez a mutató 0,8 százalék volt mondta.

Simon Gábor szerint a tranzakciós illeték, valamint a bankkártya-használati- és készpénzfelvételi adó legutóbb Svédországban bukott meg, de nem igazolta a várakozásokat más uniós tagországokban sem, így várhatóan hamarosan ott is kivezetik őket.

Az MSZP elnökhelyettese a legnagyobb gondnak azt nevezte, hogy a fenti adókkal a lakosság egyszer már adózott jövedelmét terhelik. Erre pedig szerinte a kormány különböző presztízsberuházásai, stadionépítései miatt van szükség.

Simon Gábor arra kérte a kabinetet, hogy ha nem fogadják is el teljesen a javaslatukat, legalább a kártyahasználatot és a készpénzfelvételt ne adóztassák. Ha pedig ezt sem támogatják, akkor az ingyenes készpénzfelvétel jelenleg 150 ezer forintban meghatározott kerete helyett az emberek a teljes fizetésüket, illetve nyugdíjukat vehessék fel díjmentesen.

Az ellenzéki politikus kérdésre válaszolva hangsúlyozta, az MSZP kormányra kerülve nem növelné, hanem mérsékelné a lakosság elmúlt három évben megnövekedett terheit. Megjegyezte ugyanakkor, populista és ígérgető kampány helyett az ország lehetőségeit figyelembe vevő javaslatokkal állnak majd elő.

Szerző

Navracsics: félmilliárd forint jut az első világháborús megemlékezésekre

Félmilliárd forintot fordít a kormány pályázati úton az első világháború százéves évfordulójával kapcsolatos méltó megemlékezésekre  - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a veszprémi Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság szombati ülése utáni sajtótájékoztatón.

  Az igazságügyi és közigazgatási miniszter arról beszélt, hogy pályázni nemcsak az első világháborús relikviák, dokumentumok gyűjtésére, feldolgozására lehet, hanem akár filmre vagy filmötletre, színházi produkcióra, irodalmi estre is.
    A veszprémi emlékbizottság országosan az elsők között kezdte meg munkáját, és tartalmas, színvonalas programokkal készül a centenáriumra - fűzte hozzá.

Szerző

Új házszabály kerül a Ház elé

Kövér László szerint a jövő héten, de legkésőbb az azt követő héten az Országgyűlés asztalára kerülhet az új házszabály tervezete.

 Az Országgyűlés elnöke ezt szombaton, Békéscsabán a Kisgazda Polgári Egyesület - Kisgazda Polgári Szövetségpárt országos gyűlésének sajtótájékoztatón közölte.

A házelnök azt mondta: a törvényjavaslat lezárja a törvényhozás felkészülését arra, hogy a következő ciklusban a parlament a jelenleginél jóval kisebb létszámmal működik majd.

Szerző