A szociális válság felszámolása a célunk

Publikálás dátuma
2013.11.17. 08:58

A magyar háztartások vásárlóereje Moldova szintjére süllyedt, félmillió gyerek éhezik, egyre kevesebb a munkahely, tömeges a szegények leszakadása. A szociális válság megoldása nem pusztán morális kérdés, hanem mindannyiunk közös érdeke - írja Mesetrházy Attila MSZP elnök heti blogbejegyzésében. 

Orbán Viktor azt akarja bemesélni nekünk, hogy Magyarország sikeresebb és jobb hely lett az elmúlt három évben, mint volt. Ez arcátlan hazugság!

Mindenki a bőrén érzi, hogy egyre rosszabb lett az élet: egyre kevesebb a munkahely, tömeges a szegények leszakadása. 2013-ban 300-300 milliárd forinttal kevesebbet költünk egészségügyre, oktatásra, szociális kiadásokra, mint 2010-ben. Három év alatt Magyarország eltávolodott Nyugat-Európától. Mi több, Közép-Európától is lemarad. 

Az ország kettészakadása egyre drámaibb. A jövedelemkülönbségek 2010 óta gyorsuló ütemben nőnek. Jól jelzi a folyamatot, hogy a magyar háztartások átlagos vásárlóereje Moldova szintjére süllyedt. Ennek az átlagnak a  hátterében egyfelől a gazdagodó kevesek állnak, másfelől az a 4,5 millió ember, aki a létminimum környékén vagy az alatt él. Miközben Orbán Viktor vazallusa, Mészáros Lőrinc három év alatt a semmiből a 88. leggazdagabb magyar lett 7 milliárdosra becsült vagyonával, addig három év alatt kétszeresére nőtt azoknak a száma, akik közmunkásként tengetik az életüket. Egyre többeket kényszerítenek közmunkára, elemzések szerint számuk előbb-utóbb elérheti akár a félmilliót is.

Rohamosan növekszik azoknak a családoknak a száma is, akik nem tudják befizetni a közüzemi számláikat. A rezsicsökkentésről bebizonyosodott, hogy a valóban rászorulóknak alig segít, a tehetősek viszont megint jól jártak. Ez rezsicsalás.

Különösen aggasztó a gyerekek növekvő szegénysége. Ennek egyik oka a kormány igazságtalan családtámogatási- és adórendszere: hogy annak adnak többet, akinek eleve több jutott. Ma Magyarországon félmillió gyerek éhezik vagy hiányosan táplálkozik. Van ok a szégyenkezésre. És van ok a felháborodásra.

Az Orbán-rezsim válasza a szegénység növekedésére - a büntetés, a kriminalizálás. A kormány nem megoldani akarja a problémákat, hanem kordában tartani azokat, akiket ő sodort válságos helyzetbe. Ez aljas, cinikus és felelőtlen politika, amelynek az ország leszakadása és lemaradása lesz a következménye.

A szociális válság megoldása nem pusztán morális kérdés, hanem mindannyiunk közös érdeke. Leszakadó, reménytelen szegénységbe süllyedő, a fejlődésből kirekesztett milliókkal nem lehet modern, demokratikus és élhető országot építeni.

Ezért az egyik legfontosabb célunk a szociális válság felszámolása.

Mindenekelőtt a gyerekek helyzetén fogunk javítani! Az Együtt-PM-mel egyetértésben aláírásgyűjtést kezdeményeztünk azért, hogy a kormány a felesleges és pazarló stadionépítések helyett az egészségügyre fordítsa a pénzt. Azon belül is a várólisták csökkentésére és a 6 éven aluli gyerekek ingyenes gyógyszerellátására! E célok önmagukban is fontosak, de szimbolikus jelentőségük is van. Mit választ a kormány? A Fidesz-vezetők közpénzből finanszírozott hobbiját vagy a legkisebbek egészségét? Az aláírásgyűjtéshez bárki, bármely demokratikus erő csatlakozhat. Hiszem, hogy ilyen célok érdekében van szükség az együttműködésre!

Az MSZP kormányzása első évének végére felszámolja a gyerekéhezést. Nem csak kezeli, nem csak csökkenti, hanem megszünteti. A költségvetés méretéhez képest meglepően csekély összegből elérhető ez a cél. Számítunk ebben az önkormányzatok és a civil szervezetek támogatására is!

A szegényedéstől elválaszthatatlan a foglalkoztatás tragikus helyzete. A kormány hazug győzelmi jelentéseivel szemben 2010 óta nem jöttek létre valódi munkahelyek, nehezebbé vált a megélhetés, egyre többen hagyják el a hazájukat.

Ezért több fizetéshez, kiszámítható jövedelemhez és biztos megélhetéshez kell juttatnunk az embereket. A szegénység csökkentésének kulcskérdése, hogy végre növelni tudjuk a valódi, rendes fizetéssel járó foglalkoztatást. Igen, hogy Magyarországon újra minél többek számára legyen elég munka és kenyér.

Az éhbérért végzett kényszer-közmunka erőltetése helyett olyan gazdaságpolitikát kell folytatni, amely a foglalkoztatás növekedéséhez vezet. Sokaknak van szükségük a közvetlen állami segítségére, amit meg is kell kapniuk. Ám a kormányzat dolga elsősorban mégiscsak az, hogy olyan helyzetet teremtsen, amelyben a lehető legtöbben képesek önmagukról gondoskodni. Míg a Fidesz gúzsba köti az embereket, mi hagyjuk őket élni. Közben viszont megerősítjük a szociális védőhálót, a jelzőrendszert és a valódi társadalmi felelősségvállalást.

De odafigyelünk azokra is, akik naponta, élethivatásként foglalkoznak a szegényekkel és a szegénység csökkentésével. Elfogadhatatlan, hogy a szociális szakemberek maguk is szegények.

Nincs hova hátrálni. A foglalkoztatási és szociális válság felemészti az ország maradék erőforrásait. Mi a költséges presztízsberuházások helyett a hétköznapi élet nyomasztó gondjait fogjuk megoldani kormányra jutva, mert a szegénység nem kizárólag a szegények gondja, hanem az egész országé. A Fidesz megfosztja az embereket az élet legkülönfélébb esélyeitól. Márpedig mindenkinek jár az esély. Mi erről gondoskodni fogunk! 

Sűrű köd miatt nem tudtak leszállni a repülők Budapesten

Publikálás dátuma
2013.11.17. 07:55
A sűrű köd miatt lezárt Liszt Ferenc-repülőtér 2A terminálja 2013. november 17-re virradó éjjel. A sűrű köd miatt tizennégy repü
A sűrű köd miatt összesen tizennégy repülőgép nem tudott leszállni a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren szombat éjjel és vasárnap hajnalban - közölte Hardy Mihály, a Budapest Airport vállalati és közkapcsolati igazgatója vasárnap reggel az MTI-vel.

A repülőgépek kitérő állomásokon szálltak le, javarészt Bécsben, Pozsonyban és Linzben. Az Aeroflot járata Belgrádban landolt - mondta el Hardy Mihály. Közölte, az utasok többségét buszokkal szállítják Budapestre.

Hardy Mihály hozzátette, várhatóan a délelőtt folyamán javul majd a helyzet, és felszáll a köd. A repülőtér két futópályája közül az egyiken már 500 méter körüli a látótávolság. A másikon azonban még mindig nagyon sűrű a köd. 

Szombat késő éjjel a látótávolság 100-175 méter körül volt. A vasárnap reggel érkező járatok közül - a Budapest Airport járatinformációja szerint - az első már leszállt.

Szerző

Hat fővárosi sportklub adósságát vállalja át a kormány

Stratégiai megállapodást kötött a kormány az MTK-val, a 2013 és 2020 között évi 300 millió forintos támogatást biztosító megegyezést Orbán Viktor miniszterelnök és Deutsch Tamás írta alá a klub megalakulásának 125. évfordulója alkalmából tartott jubileumi gálaesten szombaton. Az MTK elnöke azt is bejelentette: a kormány átvállalja hat fővárosi klub adósságát, az MTK pedig 5 milliárd forintot kap fejlesztésre.

 Deutsch Tamás, az MTK elnöke ismertette, az MTK, a Bp. Honvéd, a BVSC, a Ferencváros, a Vasas, és az Újpest 2014-től már adósság nélkül működhet tovább. A Fidesz európai parlamenti képviselője bejelentette azt is, további öt nagy fővárosi klubbal is stratégiai megállapodást köt majd a kormány.

A klubelnök ismertetése szerint az MTK összesen 5 milliárd forintot kap a kormánytól a meglévő sportlétesítményeinek fejlesztésére, valamint a Brüll Alfréd Akadémia létrehozására, majd azzal folytatta, hogy a 2014/2015-ös idényben megújul az MTK Hungária körúti labdarúgó-stadionja. A klubelnök a szombati napot az egyesület "újjáalapításának" nevezte.

Orbán Viktor beszédében hangsúlyozta, hogy az MTK Magyarország egyik legeredményesebb egyesülete, és emlékezetett arra, hogy a klub sportolói 33 olimpiai bajnoki címet szereztek, ezzel a teljesítménnyel az országok rangsorában a 33. lenne, megelőzve például Brazíliát. 

A kormányfő azt kívánta, hogy az elvi és támogatói megállapodásnak köszönhetően a kék-fehér egyesület következő 125 éve is legalább ilyen sikeres legyen. A miniszterelnök szerint a magyar sport ellentmondásos, mert miközben a versenysport nemzetközileg sikeres, addig a magyar gyerekek vészesen keveset mozognak. Hozzátette: Mivel a sport a lelki egészséghez is szükséges, ezért döntött a kormány a hazai sportlétesítmények felújítása mellett. "Magyarország jövője a gyerekeinkben van, ezért semmi sem drága" - jelentette ki, majd hozzátette, bízik benne, hogy a megállapodásnak köszönhetően egyre több gyerek kezd el sportolni, és új bajnokok nőnek majd fel.

Ezt követően a 125 éves évforduló alkalmából Orbán Viktor és Deutsch Tamás elismeréseket nyújtott át az MTK legsikeresebb korábbi és jelenlegi sportolóinak. Többek között olyan olimpiai- vagy világbajnokok léphettek a színpadra, mint Schmitt Pál, Sákovicsné Dömölky Lídia, Horváth Zoltán, Bárány Árpád, Tordasi Ildikó, S. Kovács Ádám, Wichmann Tamás, Kovács Edit és Storcz Botond. Több kiemelkedő MTK-sportoló külföldi tartózkodása miatt nem lehetett jelen az ünnepségen.

Kamuti Jenő, a magyar és a nemzetközi fair-play bizottság elnöke a rendezvény elején bejelentette, hogy fair-play díjban részesítik az MTK-t. A döntést azzal indokolta, hogy a klub sportolói mindig a tisztesség és a becsület jellemezte, s a klub hazai és nemzetközi szinten is öregbítette a magyar sport hírnevét. A díjat Deutsch Tamás vette át.

Szerző
Témák
kormány MTK
Frissítve: 2013.11.16. 23:14