Előfizetés

Priskin Tamás távozott orosz klubjától

Közös megegyezéssel távozott az orosz másodosztályú FK Alanyija labdarúgócsapatától a magyar válogatott csatár, Priskin Tamás.

 Az orosz másodosztály második helyén álló, a feljutásért harcoló FK Alanyija Vlagyikavkaz honlapján bejelentették, hogy közös megegyezéssel szerződést bontottak Priskin Tamással, aki így szabadon igazolhatóvá vált.

A magyar válogatott támadó október elejéig nem léphetett pályára egy makacs sérülés miatt, azóta azonban hat mérkőzésen hét gólt szerzett.

Nem kértek Horthyból

Molnár Richárd
Publikálás dátuma
2013.11.17. 20:01
A Horthyra emlékezőket – mint két hete a Szabadság téren – ezúttal is ellentüntetők várták FOTÓ: BIELIK ISTVÁN
Csekély érdeklődés mellett emlékezett Horthy Miklós 94 évvel ezelőtti budapesti bevonulására a Jobbik, az eseményen Vona Gábor pártelnök sem jelent meg. Az alakzatban vonuló, egyenruhás gárdistákat ezúttal sem oszlatta fel a rendőrség.

Néhány száz demonstráló gyűlt össze  a Jobbik budapesti rendezvényén, amelyen Horthy Miklós 1919. november 16.-i fővárosi bevonulásáról emlékeztek meg. A résztvevők egy fehér ló felvezetésével vonultak végig az egykori Horthy Miklós - ma Bartók Béla - úton, a Kosztolányi Dezső tértől a Szent Gellért térig. Utóbbi helyszínen az Együtt-PM több tucatnyi ellentüntetője várta a felvonulókat, "A diktatúrák ideje lejárt" feliratú táblákkal. A menetben a Nemzeti Őrsereg és a Új Magyar Gárda egyenruhás, alakzatban vonuló aktivistái is jelen voltak, a rendőrség azonban - akárcsak a Jobbik október 23.-i egyenruhás felvonulása idején - most sem lépett közbe, pedig a hatályos Btk. szerint erre lehetősége lett volna.

Fehérterror: antiszemita pogromok
"A Prónay-különítmény és más alakulatok 1919 kora augusztusától szisztematikusan járták a dunántúli helységeket és több száz embert kivégeztek. Arra mindig gondosan ügyeltek, nehogy összetalálkozzanak a román egységekkel. Akkor ugyanis valódi harcra kerülhetett volna a sor, a különítményesek pedig leginkább fegyveretlen civileket szerettek ölni. Sok áldozat valóban a Tanácsköztársaság tisztviselője vagy vörös katona volt, másokat csupán zsidóságuk miatt gyilkoltak meg (...) Ságváron elfogtak egy zsidó földbirtokost, akinek semmi köze sem volt a kommunizmushoz. Orrát és füleit levágták, majd leszúrták. A gyilkosságokat általában brutális kegyetlenséggel követték el. Három zsidó kereskedőnek például kivájták a szemét, mielőtt felakasztották volna őket az orgoványi határban." (Kádár Gábor-Vági Zoltán: Törvényen kívül: fehérterror és lakossági pogromhullám 1919-1921)

Érdekesség, hogy Vona Gábor pártelnök nem szólalt fel és nem is vett részt a rendezvényen, a vezetőségből csupán a "radikális" szárnyhoz tartozó Novák Előd és Gyüre Csaba alelnökök mondtak beszédet, ami korábbi sajtóhírek szerint a törés egyik jele lehet. Vonáék mérsékeltebb stílust képviselnének, szalonképesebbé tennék a burkolt antiszemitizmussal és nyílt cigányozással operáló szélsőjobboldali pártot. Novák beszédében a "Demszky-érához képest" fejlődésnek nevezte, hogy egy ilyen eseményt meg lehet tartani Budapesten. Hozzátette: a Jobbik egy életnagyságú Horthy-lovasszobor felállítását tervezi. Szombaton egyébként megemlékezést tarottak a Magyarok Világszövetsége szervezésében Kenderesen is, Horthy szülőfalujában.

Az MSZP még kezdete előtt elítélte a Jobbik rendezvényét, és felszólította a hatóságokat, hogy minden törvényes eszközzel lépjenek fel megakadályozása érdekében, mert az "a Horthy-kultusz építésén dolgozó" párt újabb provokációja. A szocialisták szerint alig maradhatott Magyarországon olyan család, amely ne személyes tragédiaként emlékezne Horthy Miklós negyedszázados országlására, így annak első lépéseire is.

A fehérterror kegyetlen időszaka után az államilag szervezett antiszemitizmus, majd az értelmetlen világháborús szerepvállalás következett - írta a párt, amely nem lepődött meg a Jobbik "újabb gyalázatos" rendezvényén. "Meglepetést csak az okozna, ha a magát polgári, jobbközép erőként meghatározó Fidesz, az általa alkotott kormány, a jelöltjei által vezetett főváros és kerület ezúttal azzal a határozott erővel lépne fel a vasárnapi provokáció ellen, amit minden valóban polgári, mérsékelt társadalmi csoport elvár tőlük" - közölte az MSZP.

Bár a Fidesz és a Jobbik politikusai rendszeresen úgy nyilatkoznak, hogy Horthy történelmi szerepe "vitatható", annyi azonban biztos: a volt kormányzó fővárosi bevonulását megelőzően és azt követően a "fehérterror" keretében több száz embert - köztük a Népszava két újságíróját, Somogyi Bélát és Bacsó Bélát - gyilkoltak meg országszerte a Horthynak engedelmeskedő tiszti különítmények.

A köd miatt hétfőre is figyelmeztetést adtak ki az egész országra

A várható tartós, sűrű köd miatt az ország egész területére figyelmeztetést adott ki hétfőre is a meteorológiai szolgálat.

Szombatról vasárnapra virradóra országszerte többfelé jelentősen csökkent a látástávolság a sűrű ködben. A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren szombat éjjel és vasárnap hajnalban összesen tizennégy repülőgép nem tudott leszállni.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap este az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében azt írta: vasárnap estétől ismét romlanak a látási viszonyok. Hétfőn a reggeli óráktól ritkulni kezd a köd, a legtöbb helyen meg is szűnik.

Az előrejelzés szerint hétfőn néhol közepesen és erősen felhős, másutt borult, párás lesz az idő. Helyenként szitálás, gyenge eső kialakulhat. A Fertő-tó térségében olykor megerősödhet a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet általában 1 és 6 fok között alakul, északkeleten helyenként gyengén fagyhat. A legmagasabb hőmérséklet 6 és 11 fok között valószínű.