Előfizetés

Másodfokon a félezer milliárdos szocpolcsalás

Elsősorban mélyszegénységben élő, roma családok lakásügyi támogatását szerezték pénzért annak az ügynek a vádlottjai, akik most másodfokon újra bíróság elé álltak. A taktaközi "szocpolcsalásként" elhíresült per összesen 198 vádlottja tegnap a Debreceni Ítélőtáblán hallgatta meg az ügyész perbeszédét.

A Miskolci Törvényszék tavaly áprilisban elsőfokon a vádlottak többségére letöltendő szabadságvesztést osztott ki, a vádlottakat hivatalos személy által elkövetett vesztegetésben bűnösnek találva. Például az elsőrendű vádlott a szerencsi építési hatóság volt vezetőjeként tíz év börtönt kapott.

A pénzintézeti dolgozók, ügyvédek, házakat tervező építészmérnökök, építtetők és építési vállalkozók a vád szerint 2005 és 2008 között összesen 497 millió forint lakásépítési kedvezményt vettek fel jogtalanul; ennek ugyanis - áll a vádiratban - a kizárólagos célja a családonként maximálisan kapható összeg megszerzése volt, nem pedig az állam által támogatni kívánt lakhatási körülmények javítása.

A kedvezményből finanszírozták a telkek vételárát, az ügyvédi munkadíjakat, a hatósági eljárásokat, a valótlan tartalmú költségszámlákat, az ügyintézőknek juttatott összegeket, az építtetőknek a beköltözésről való lemondásért átadott összegeket.

Az ügy szereplői a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Taktakenézen, Monokon, Prügyön, Mezőzomboron, Tiszalúcon és Megyaszón összesen 43 társasházat építettek fel 107 lakással, amelyek később ugyan lakhatatlannak bizonyultak, de az építési hatóság mégis kiadta rájuk a használatbavételi engedélyt - fillérekért.

Az elsőrendű vádlott Cs. Béla például 50 ezer és 200 ezer forint közötti összegeket kapott az építési és használatbavételi engedélyek soron kívüli - és persze törvénytelen - kiadásáért.

Jelentős szerepet töltött be a harmadrendű vádlott Sz. János, aki kisebbségi önkormányzati képviselőként felvette a kapcsolatot más, az ügymenetet segítő személyekkel, akik "a bűncselekmények elkövetéséhez segítséget nyújtottak".

Ő is felkutatta a megyében mélyszegénységben élő, sokgyermekes roma családokat, akikkel szóban megállapodtak az új lakás felépítéséről, és 100 ezer forintért "eladták" Sz. Jánosnak a kedvezményt.

Az ítélőtábla közlése szerint egész héten ezt az egy ügyet tárgyalják, ám a vádlottak létszáma miatt is még januárban is tartani fog az eljárás.

Az ügyész mindenesetre a perbeszédében az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését és új eljárás lefolytatását kérte, mivel több vádlottat a korábbi eljárásban is bizonyítottság miatt fel kellett menteni.

Felborult egy mentőautó a Pest megyei Dányban

Árokba borult egy mentőautó Dány belterületén, a kocsiban két mentős utazott, egyikük sem sérült meg – közölte a rendőrség és a katasztrófavédelem hétfő este az MTI-vel.

Beluzsárné Belicza Andrea, a Pest Megyei Rendőr–főkapitányság szóvivője elmondta, hogy a megkülönböztető jelzést használó mentőautó egy kanyarban, eddig ismeretlen okból megcsúszott és az árokba borult.

A mentő nem szállított beteget, a kéttagú személyzet egyik tagja sem sérült meg, csupán anyagi kár keletkezett - erősítette meg a mentőszolgálat.

    Spitz Alexandra, a megyei katasztrófavédelem szóvivője közölte, hogy a dányi Széchenyi utcában felborult kocsit a helyszínelés befejezését követően a gödöllői tűzoltók emelik ki az árokból.

Pedofilt fogtak Dunaújvárosban

Egy magánszemély segítségével fogták el a rendőrök azt a férfit, aki erőszakkal próbált fajtalankodni egy 12 éves fiúval Dunaújvárosban - jelenti a HavariaPress.

A Fejér megyei városban szolgálatot teljesítő készenléti rendőrökhöz vasárnap este lépett oda egy autós azzal, hogy pár perccel korábban egy kisfiú kért tőle segítséget, mert egy férfi a nemi vágyainak kielégítésére akarta kényszeríteni. A gyerek a Hunyadi úton futott oda az autójához, amivel ő éppen a Béke tér felé haladt.

Mint a kisfiú elmondta, hazafelé tartott, amikor egy férfi megragadta a karját, befogta a száját, és az erdő felé vonszolta, majd ott felszólította, hogy nemi vágyát elégítse ki. A fiúnak azonban sikerült kiszabadítania magát a szorításból, majd elmenekülnie; futás közben vette észre az autóst, tőle kért segítséget.

Az elkövetőről adott pontos személyleírás alapján a készenléti rendőrök a helyszín közelében elfogták a 29 éves dunaújvárosi helyi lakost, akiben a kisfiú egyértelműen felismerte támadóját. A férfit szexuális erőszak megalapozott gyanúja miatt őrizetbe vették, és kezdeményezték előzetes letartóztatását.