Horthyt védi Patrubány

Publikálás dátuma
2013.11.19 20:18
FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
A XX. századi Magyarország legnagyobb államférfijának tartja, ezért kötelességének érzi megvédeni Horthy Miklóst a Magyarok Világszövetsége a botrányos szoboravatón "lármásan zajongó csőcseléktől", akik a "szélsőséges politikai erők hívására" tüntettek. Patrubány Miklós elnök szerint "visszataszító" a reformátusoktól az ügyben indult fegyelmi eljárás támogatása, a "silány történelmi ismeretű" tiltakozók reakciója pedig "szánalmas".

Csőcseléket kiáltva kelt Horthy Miklós és a botrányt kavart november elejei szoboravatón az egykori kormányzót éltetők védelmére a Magyar Világszövetsége (MVSZ). A Patrubány Miklós vezette szervezet döbbenetesnek értékelte az eseményeket. Persze nem a november 3-i botrányba fulladt eredeti rendezvényt, melyen ifjabb Hegedűs Loránt református lelkész illetve a Jobbik asszisztálása mellett egy hat éve már felavatott, de most néhány méterrel arrébb cipelt Horthy-szobrot avatott fel újra mintegy kétszáz, a volt kormányzót dicsőítő résztvevő éppen az első bécsi döntés évfordulóján, hanem az ez ellen szervezett tüntetést. Emlékezetes, utóbbin mintegy ezren vettek részt - "nácik haza, elég volt" jelszavakat zúgva - és sokan közülük sárga csillagot viseltek a kabátjukon, így emlékeztetve a Horthy kormányzósága idején hozott zsidótörvényekre illetve a deportálásokra.

A tüntetőket "szélsőséges politikai erők hívására" összegyűlt "lármásan zajongó csőcseléknek" minősítette a Patrubány Miklós elnök által is aláírt MVSZ-közlemény. Az tiltakozók szélsőségesnek minősítése már csak azért is meglepő, mert a szoboravatón az antiszemita kirohanásairól ismert ifjabb Hegedűs és a Jobbiknak a parlamentben listázást sürgető képviselője, Gyöngyösi Márton szólalt fel. A Horthy-kultusz restaurálása ellen a demokratikus ellenzéki pártok mellett tiltakozott az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége is, "szégyenletesnek" nevezve a szoboravatót. A Fidesz vezetői, Orbán Viktor miniszterelnök, valamint Áder János államfő hivatalosan azóta sem emelték fel a szavukat, az MSZP viszont a minap még egy törvényjavaslatot is benyújtott, amely tiltaná Horthy-szobrok állítását az országban.

A nemzetközi botrány ellenére az MVSZ - amely korábban Szaniszló Ferencet is kárpótolta a visszakért Táncsics-díjért egy Magyar Nemzetért érdeméremmel - "visszataszítónak" nevezte, hogy a református egyház fegyelmit indított ifjabb Hegedűs ellen. Továbbá a szervezet és Patrubány "szánalmasnak" tarja a szobor ellen tiltakozók "silány történelmi ismereteit". Különösen aggasztónak pedig a Mazsihisznak a rendezvényt ugyancsak elítélő megszólalását, mert szerintük a zsidó szervezetnek is "hiányosak" az ismeretei Horthy-témában. Ugyanis - olvasható ki a közleményből - Horthynak voltak ugyan hibái, de ezekkel együtt is a XX. századi Magyarország legnagyobb államférfija volt, és semmiképp nem említhető egy lapon Kádár Jánossal.

Amúgy az MVSZ mostanában ritkán szólal meg, legutóbb két éve lehetett sokat hallani róluk, belső harcok miatt. A Fővárosi Ítélőtábla 2011 őszén jogerősen is megállapította, hogy alapszabályellenes és törvénytelen volt a 2008 nyári elnökválasztás, mert a végül vezetőnek megválasztott Patrubány és a többiek kizártak a szavazásból két ellenjelöltet. A bíróság a küldöttgyűlés megismétlését rendelte el, amit tavaly májusban tartottak, azóta ismét az újabban sok keresztnevet használó Patrubány Miklós István Ádám az MVSZ elnöke. Egy másik perben pedig az MVSZ tevékenységét minősítette a bíróság törvénysértőnek, megsemmisítve a 2009 májusi közgyűlés legjelentősebb döntéseit.

Elismerés a "hűséges krónikásnak"

A minapi, Horthyra emlékező Jobbik-rendezvényen megfenyegetett és megtámadott Csillag Ádám dokumentumfilm-rendező, "a magyar ellenzék hűséges krónikása" kapja az idén a Libik György Díjat. A ma este 17 órakor kezdődő átadón (helyszín a Filmes Ház: 1092. Budapest, Ráday u. 31/K.) levetítik Csillag filmjét a középiskolások és az egyetemisták tüntetéseiről.

A Nagy Imre Társaság a bátorságáról nevezetes olimpikon emlékére alapította a díjat, melyben "azok részesülnek, akik a szabadságért, és a demokratikus újrakezdésért kockázatot vállalnak, szembeszállnak az erőszak, a rasszizmus, a diktatúra képviselőivel" - az elismerést tavaly lapunk publicistája, Andrassew Iván kapta. Ismert, a Jobbik vasárnapi - Horthy 1919-es budapesti bevonulására emlékező - rendezvényén a filmesre egy 30 év körüli férfi támadt, rávert a kamerájára, majd azt mondta: "A zsidó fejeddel együtt foglak levágn

Szerző

Több mint tizenhét tonna élő nyulat rendelt az Állatkert

Publikálás dátuma
2019.03.25 20:37
Képünk illusztráció
Fotó: AFP
Ebből 4,5 tonna egynapos kölyök lesz, „a takarmánynyulakat” az állatkert ragadozó lakóinak szánják.
Kissé morbid felhívás jelent meg az uniós közbeszerzési értesítőben: a Fővárosi Állat- és Növénykert két éves időtartamra rendelne „takarmánynyulat” vagyis a helyi ragadozók ellátására szánt élő állatokat, legfeljebb 34,7 millió forint értékben.
A felhívás meghatározza, hogy 17,5 tonna, állatorvosilag ellenőrzött állományból származó, selejt élő nyulat vennének ebből az összegből, a tételből 4,5 tonna pedig újszülött selejt nyúlfióka lesz. Ajánlatot április 23-áig tehetnek a reménybeli nyúlbeszállítók.

Kásler meglóbálta a főigazgatók feje fölött a szívlapátot

Publikálás dátuma
2019.03.25 19:46

Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
Kásler Miklós miniszter megint nem várt izgalmat okozott a kórházvezetőknek, amikor egy háttérbeszélgetésen talányosan kijelentette: tíz kórház főigazgatói posztjára írt ki pályázatot. Az egyik kormányközeli portál tudósítása szerint a tárca vezetője arról beszélt, hogy „a kórházak adósságának mintegy kétharmadát 28 intézmény okozza. Ezért is hirdettek meg 10 kórházban is vezetői pályázatokat, hogy olyan szakemberek kerülhessenek az intézmények élére, akik képesek elérni a hatékonyabb gazdálkodást.” A tudósítás szerint beszélt arról, hogy a kiírt kórház-igazgatói pályázatok azt a célt is szolgálják, hogy az állami rendszerben is mindenkor megfelelően kezeljék a rendelkezésre álló forrásokat. A főigazgatók körében az a hír, hogy legalább tízük „lapátra került” meglehetős riadalmat okozott. Volt aki gyorsan számba vette, hogy kik lehetnek a legeladósodottabbak, de például a lista elején állók közül a Honvéd Kórház főigazgatójának leváltására vagy kinevezésére nincs is hatásköre a humán miniszternek. Az ötszázmillió feletti adósok között több fővárosi intézmény is van, köztük a Szent János, amely élére néhány hete cseréltek főigazgatót. Menesztették Kázmér Tibort és az intézmény vezetésével pályázat nélkül bízták meg Takács Pétert a tárca addigi egészségpolitikai főosztályvezetőjét. Ha a főigazgató cseréket az eladósodás nagysága vezérelné akkor veszélyben lehet a Békés megyei Központi kórház, a Jász-Nagy-Kun Szolnok Megyei kórház, a fővárosi Bajcsy, a Dél-Pesti Centrum, és a Péterfy kórház főigazgatójának a széke.  Lapunknak többen azt is megjegyezték, hogy a kórházi eladósodásnak vajmi kevés köze van a menedzseri képességeknek. A finanszírozás alapjául szolgáló pontok költségtartalmát utoljára 1997-ben igazították meg, az ellátásokért utalt díjaknak húsz éve nincs köze a gyógyítás valós költségeihez. A miniszter által említett pályázati kiírást azonban hiába kerestük például az állam kórházfenntartó, a közigazgatási állásportálon illetve az egészségügyi közlönyben – nem találtuk. Igaz az utóbbinak, noha formailag közérdekű adatokat közöl, mégis csak a tartalomjegyzéke érhető el a neten, a tartalma csak 2730 forint ellenében ismerhető meg.
Szerző