Előfizetés

A médiahatóság munkáját értékeli ma a parlament

Az Országgyűlés mai ülésén több, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) működéséről szóló jelentést is megtárgyal.

A Ház ülése reggel 9 órakor kezdődik, az első napirendi pontok között az NMHH elektronikus hírközléssel összefüggő tavalyi beszámolója kerül terítékre, majd a hatóság médiatanácsának 2012-es tevékenységéről nyílik vita.   

Ezt követően Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter gyermekvállalást ösztönző törvényjavaslatát vitatják meg. A változtatások közé tartozik a gyermek gondozására, nevelésére tekintettel járó ellátások melletti munkavállalás feltételeinek kedvezőbbé tétele, valamint a több gyermek vállalása esetén az egyes gyermekek után járó ellátások párhuzamos folyósítási lehetőségének megteremtése.

Napirendre kerül a hitelbiztosítéki törvény módosítása is, amivel közjegyzői közreműködés nélkül bejegyezhető lehet a zálogjog. Általános vitát tartanak a kormány azon indítványáról, amely a mindennapi ügyintézést egyszerűsítené a kormányhivataloknál, továbbá a kabinet megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását segítő törvénymódosításáról is.

Feladta magát a szoborrongáló

H.P.
Publikálás dátuma
2013.11.20. 06:15
Raktárba került a törött szobor FOTÓ: MTI/KRIZSÁN CSABA
A köd miatt ütközött a Radnóti-szobornak az a 24 éves férfi, aki tegnap feladta magát a rendőrségen. A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége gyűjtést hirdetett a az alkotás helyreállítása érdekében.

Feladta magát kedden a Győr határában álló Radnóti-szobor rongálója, a 24 éves pápai férfi beismerő vallomást tett - közölte a távirati iroda.

A férfi elmondta, ismerőse autójával vasárnap hajnalban egy győri szórakozóhelyre tartott, de mivel nem ismerte a környéket, az erős ködben csak későn vette észre az út mellett álló gránitszobrot.

Az ütközés után ijedtségében továbbhajtott, de a kocsiból két faluval odébb, Öttevényen kifogyott a benzin. Ekkor utasával együtt bestoppoltak Győrbe, majd busszal hazamentek Pápára.

Melocco Miklós Kossuth-díjas szobrászművésznek egyik legkedvesebb alkotása a győri Radnóti-szobr. A helyi lapnak a művész úgy nyilatkozott a helyreállításról, hogy ha valóban két részre tört Radnóti alakja, akkor esetleg meg lehet ragasztani, s a fuga eltüntetésével helyrehozható az eredeti állapot.

"Ha azonban szükséges, akkor vállalom, hogy a szobrot újra kifaragom, most már segítséggel. A rodéziai gránit harminc évig bírta a természet kihívásait, most újabb harmincig biztosan bírná. Ha nem hajtanak neki..." - mondta a művész.

Radnóti szobrának megrongálása nagy visszhangot váltott ki. A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) megdöbbenve fogadta a hírt.

A MEASZ és az általa Radnóti-díjjal kitűntetettek több más, hazai antifasiszta és demokrata szervezettel közösen országos gyűjtést kezdeményez a Radnóti-szobor helyreállításáért.

Kérik, hogy a magyar kormány a vállalkozó segítőkkel Radnóti Miklós-szobrát haladéktalanul állítsa helyre, valamint a nyilvánosság előtt határozottan határolódjon el a náci időket idéző könyvégetéstől, folytasson eljárást a Magyar Nemzeti Arcvonal nevű szélsőjobboldali szervezet miskolci csoportjának tagjaival szemben!

A Radnóti-díjasok sorából elsők között ajánlotta fel segítségét Németh Péter lapunk főszerkesztője, Ferencz Győző professzor, Debreczenyi János Veszprém város volt fideszes-kereszténydemokrata polgármestere, Szekeres István dandártábornok, Lebovits Imre Holokauszt-túlélő, Baráth Tamás újságíró, oktató.

A Magyar Színházi Társaság és a Magyar Teátrumi Társaság hétfőn közleményt adott ki, e szerint "kötelességüknek érzik felemelni hangjukat a napjainkban érezhető fasiszta megnyilvánulások ellen. Határozott fellépést követelnek a könyvégetés és Radnóti Miklós szobrának szándékos megrongálásával szemben.

Úgy vélik: mindenkinek össze kell fogni a rossz emlékeket idéző, kirekesztő, kultúra ellenes és antihumánus cselekedetek megakadályozására."

A rongálás hírére Kara Ákos, a térség fideszes országgyűlési képviselője magánemberként százezer forintot adott a helyreállításra.

A Magyar Szociáldemokraták Pártja is anyagi segítséget ajánlott fel. Az MSZP győri szervezete azt ígérte, mindent megtesz azért, hogy a szobor mielőbb a régi helyen álljon mementóként.

Egyre biztosabb, április 6-án lesz a parlamenti voksolás

Újabb fideszes politikus fecsegte ki, hogy április 6-án lesz az országgyűlési választás. Németh Szilárd a TV2 Mokka című műsorában a kérdésre, hogy képviselőként vagy polgármesterként politizálna-e 2014 után, azt válaszolta, "úgy néz ki, hogy az április 6-i országgyűlési választásokon fogok indulni". 

A fideszes politikus elszólására az Origo lett figyelmes, ám azt lapunk írta meg elsőként, hogy a Fidesz vezetése külön rendezné a 2014-es két tavaszi voksolást, az országgyűlésit és az európai parlamentit (EP), holott mivel utóbbi május 25-én lesz, akár megtarthatnák egy napon is.

Akkori információinkat azóta sem cáfolták, sőt, később egy névtelenül nyilatkozó kormánytag április 6-át nevezte meg lehetséges időpontként az atv.hu-nak. Ezt a dátumot kotyogta ki Seszták Miklós is a parlamentben, noha a KDNP-s képviselő utólag visszakozott. Ám Orbán Viktor kormányfő azt már a szeptember végi Fidesz kongresszuson kijelentette: "most, hét hónappal a választások előtt...", ami egyértelműsítette: a Fidesz úgy számol, hogy áprilisban lesz a választás.

Persze hivatalosan Áder János államfő jelölheti ki, melyik áprilisi vagy májusi vasárnapon tartják a választásokat. A voksolás hagyományosan vasárnap zajlik, az időpont nem eshet nemzeti ünnepre vagy munkaszüneti napra, illetve az azok előtti vagy utáni napra. Jövőre április 20-án lesz húsvét vasárnap, így Áder április 6., 13., valamint 27. között válogathat, amennyiben eleget tesz a kormánypárti iránymutatásnak. Ha viszont mégis májusi dátumot választana, akkor 4., 11., 18., vagy éppen 25-e jöhet szóba, utóbbi időpontban az országgyűlési és az EP-választás egybeesne.

Az ellenzéki pártok szerint a kampányt is őszintébbé tenné és jelentős adóforint-megtakarítást is jelentene, ha a két tavaszi voksolást egy napon rendeznék. A külön választás kizárólag a Fidesz számára kedvező, hiszen - mint azt Tóth Zoltán választási szakértő korábban lapunknak elmondta - a kormánypártnak vélhetően sem a fokozott nemzetközi figyelem, azaz az uniós választási megfigyelők jelenléte, sem pedig a magas részvételi arány nem lenne ínyére.