Előfizetés

Buzánszky: tessék énekelni a Himnuszt!

Publikálás dátuma
2013.11.20. 19:21
A 2011-es képen: Tóth II Mihály, Grosics Gyula, Várhidi Pál és Buzánszky Jenő. Fotó: K2 Press, Népszava.
Egy válogatott játékosnak a nemzeti csapatban játszott meccshez nemcsak fizikai, hanem lelki erő is kell, és ehhez a Himnusz éneklése elengedhetetlen - vélekedett Buzánszky Jenő, az Aranycsapat tagja a Debreceni Egyetemen.

Az évszázad mérkőzésének tartott angol-magyaron született 6-3-as vendégsiker közelgő, 60. évfordulója alkalmából rendezett emlékülésén előadásában arról is beszélt a legendás labdarúgó, szomorúsággal tölti el, amikor azt látja, hogy ma a válogatott játékosok közül csak néhány énekli a Himnuszt. "Aki egy nemzetet képvisel, annak a pályán mindent meg kell tennie a sikerért és ebbe ez is beletartozik" - fogalmazott a 88 éves Buzánszky Jenő.

Az egykori válogatott labdarúgót az is aggasztja, hogy egyre kevesebben járnak Magyarországon futballmeccsre, pedig a legendás 6-3 visszavágóján Budapesten százezernél is többen zsúfolódtak be a Népstadionba. "Közönség nélkül nem ér semmit az egész" - jegyezte meg. "Ugyan a válogatott most statisztikailag előre lépett, az élet azonban nem statisztika, a nézőknek foci kell" - utalt Egervári Sándor korábbi nyilatkozatára.

Buzászky Jenő előadásában felidézte az angliai meccset egészen attól kezdve, hogy a helsinki olimpián az angolok meghívták őket. Beszélt arról, hogy ők korábban semmit sem tudtak az angolokról, az általuk használt, súlyosabb labdából is nehezen sikerült szerezniük, és az sem volt biztos, a pártbizottság hozzájárul ahhoz, hogy "kapitalistákkal focizzanak." Amikor aztán biztossá vált a mérkőzés, mások mellett Párizsban a Renault-gyár csapatával játszottak felkészülési mérkőzést és a 18-0-ra megnyert találkozón "a legnehezebb feladat a gólok számolása volt."

Buzánszky Jenő szerint azon a meccsen toronymagasan az angolok fölé nőttek. "Hidegkuti gyors gólja után azt sem tudták hol lakik a +jóisten+ (...) csak szegény Grosicsnak fájdult meg a háta, amiért háromszor is a hálóba kellett visszanyúlnia a labdáért" - jegyezte meg tréfásan, mondván, ezen ő és a csapat is gyorsan túltette magát. Az angolok persze fogadkoztak - folytatta -, hogy ez egy kisiklás volt és visszavágót kérnek. "1954-ben el is jöttek, de ők egy hétre tervezték az utat, ehelyett 7-1-gyel kellett menniük" - okozott derültséget Buzánszky Jenő az egyetem történész oktatóiból és diákjaiból álló mintegy százfős hallgatóság soraiban. Buzánszky Jenő előadását vastaps követte, amikor zárszóként azt mondta: "remélem, még egy ideig nem szólít Gábriel arkangyal és gratulálhatok a jövő nemzedék magyar futballsikereihez."

A Debreceni Egyetem történetében is egyedülálló emlékkonferencián az intézmény történészei tartottak előadást az 1953-as évről. Az érdeklődők olyan ritkaságokat is megtekinthettek, mint az 1954-es világbajnoki ezüstérmek, az 1953. november 15-én játszott Magyarország-Svédország találkozó (2-2) meccslabdája, az 1952-es olimpiai öltöny címere, az 1954. május 24-i magyar-angol meccs belépőjegye, valamint korabeli futballcipő, emlékbélyeg és más ritkaságok.

Vb-pótselejtezők - Össztűz a román szövetségi kapitányra

Össztűz zúdult Victor Piturcára, a román labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányára azt követően, hogy csapata elbukta a görögökkel vívott pótselejtezőt, és nem jutott ki a 2014-es brazíliai világbajnokságra.

A szerdai romániai sportlapok megemlítik, a kedd esti bukaresti mérkőzésen már az első félidő végén, 1-0-s görög vezetésnél hangos skandálással követelte a közönség a kapitány lemondását.
A román sportsajtó nagy teret szentelt Adrian Mutu román sztárfocista bírálatainak. A francia Ajaccio csatára - akit a kapitány nem hívott be a válogatottba - a Digi sport csatornán azt mondta, hogy Piturca módszerei elavultak, a szövetségi kapitány "az 50-es évek szintjén rekedt" a felkészítésben.

Mutu szerint Piturcával a felkészülés az ellenfél egyik korábbi találkozójának a megtekintéséből áll. Mint hozzátette, ezeket a mérkőzéseket anélkül nézik meg, hogy kommentálnák, kielemeznék a helyzeteket. Példaként a magyar válogatott elleni budapesti meccsre és a török válogatott elleni isztambuli összecsapásra való felkészülést említette, amikor még őt is behívták a keretbe. "A magyarországi mérkőzés előtt megnéztük a Magyarország-Törökország meccset, majd a törökországi mérkőzés előtt megnéztük ugyanazt még egyszer" - idézte a csatár kifakadását a ProSport napilap.

Victor Piturca az 1-1-es döntetlennel végződött keddi bukaresti mérkőzés után úgy vélte, a román válogatott a 3-1-re elvesztett pénteki görögországi mérkőzésen szalasztotta el a továbbjutás lehetőségét. "Most túlságosan haragos és elkeseredett vagyok ahhoz, hogy a lemondásra gondolhassak. Megyünk tovább előre" - idézte a szövetségi kapitányt a Gazeta Sporturilor napilap.
A román válogatott a magyar és a török válogatottat megelőzve szerezte meg vb-selejtezős csoportjában a pótselejtezőt érő második helyet. A Görögországgal vívott pótselejtező első mérkőzését 3-1-re elvesztette, a második mérkőzésen, kedden 1-1-es döntetlent ért el, így kiesett.

Kovacevic járni tanul

A nap folyamán Belgrádban adják át a szurkolók által a pályára bedobált plüssállatokat a szeptemberi buszbaleset következtében egyik lábát térd alatt elvesztő Natasa Kovacevicnek a HAT-AGRO UNI Győr kosárlabdázói.

A klub honlapjának tájékoztatása szerint a csapattársak most juttatják el a szerb játékosnak azokat a plüssállatokat, melyekkel két hete, a Jekatyerinburg elleni Euroliga-nyitány előtt a győri hívek kifejezték együttérzésüket a szerencsétlenül járt sportolóval az Egyetemi Csarnokban. Szentendrei Áron együttese 18.30-tól a Crvena zvezda ellen barátságos mérkőzést is játszik Belgrádban.
A 19 éves Kovacevic a Facebook-oldalán közzé tett fotók szerint már egy lábról is dobált kosárra, jelenleg protézissel tanul járni, és feltett szándéka, hogy visszatérjen a parkettre.

A győri kosárcsapatot egy soproni mérkőzésre szállító autóbusz Kapuvárnál ütközött össze szeptember 7-én egy személyautóval. A balesetben Tapodi Péter klubigazgató a helyszínen meghalt, Fűzy Ákos vezetőedző a győri kórházban vesztette életét, és több játékos súlyosan megsérült.