Neandervölgyi vírusokat találtak a mai ember DNS-ében

Publikálás dátuma
2013.11.20. 19:57
Liverpoolban a '30-as években így képzelték a neandervölgyi ősember mindennapjait. Fotó: Fox Photos/ Getty Images.
A neandervölgyi ősöktől örökölt vírusokat találtak a mai ember DNS-ében brit kutatók.

A kutatók összehasonlították a neandervölgyi és egy másik hajdani embercsoport, a gyenyiszovai ősember, valamint mai rákbetegek DNS-ét. A modern DNS-ben olyan vírusokat találtak, amelyek arra utalnak, hogy ezek a vírusok több mint félmillió évvel ezelőtt élt közös őstől eredtek.

A neandervölgyiek a homo sapiens őseivel évezredeken át éltek együtt Európában, ám másik emberi alfajhoz tartoztak, és körülbelül 30 ezer évvel ezelőtt kihaltak - idézi a The Daily Mail a Current Biology című szaklapban megjelent tanulmányt. Az emberi DNS mintegy 8 százaléka endogén, azaz velünk született retrovírusokból (ERV) áll, amelyek a nemzedékről nemzedékre szálló vírusok által itt hagyott DNS-szekvenciák. A DNS-szekvencia tartalmazza az örökletes információt, amely a szervezet működésének programját adja. Ezek az ERV nevű vírusok nem tartalmaznak a fehérjék előállítására vonatkozó instrukciós kódokat, ezért néha "DNS-szemétnek" nevezik őket.

Gkikas Magiorkinis, a kutatás egyik vezetője, az Oxfordi Egyetem zoológiai tanszékének munkatársa azonban nem ért egyet ezzel az elnevezéssel. Elmondta: két ilyen vírus összekapcsolódhat, és betegséget okozhat, állatoknál már számos esetben kimutatták ezt. Ha például legyengült immunrendszerű egereknél baktériumokkal aktiválták az ERV-vírusokat, azok rákot okoztak. Az oxfordi kutatók most azt tervezik, hogy megkeresik a lehetséges kapcsolatokat ezek között az ősi vírusok és a rák, illetve a HIV-vírus között.

Magiorkinis elmondta: a HIV-fertőzötteknek ezekre a vírusokra adott reakciója összefügg azzal, hogy milyen gyorsan alakul ki náluk az AIDS-betegség, tehát kapcsolat lehet az ősi vírusok és a modern betegség között. A HIV-fertőzötteknél a rák kockázata is magasabb, ám ennek okait kevéssé ismeri a tudomány. Lehetséges, hogy a kockázati tényezők között genetikaiak is vannak, és ezek talán a retrovírusokkal kapcsolatosak - tette hozzá.

Robert Belshaw, a Plymouthi Egyetem kutatója, a tanulmány másik szerzője szólt arról, hogy 300 páciens DNS-ének elemzésével azt is megvizsgálják, a modern népességben mennyire elterjedtek ezek az ősi vírusok.

(http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2509455/Neanderthal-viruses-dating-500-000-years-discovered-modern-human-DNA.html)

Szerző

Tömegével küldik vissza az ukránokat az orosz határról

Publikálás dátuma
2013.11.20. 19:12
Az orosz külügyminiszter szigorítani akar. Fotó: Roman Yandolin/ Host Photo Agency via Getty Images.
Az ukrán média napok óta foglalkozik azzal, hogy egyre több ukrán állampolgárt küldenek vissza az orosz határról. Moszkva ezt az orosz bevándorlási és a tartózkodási rendszer idén bevezetett szigorításával magyarázza.

Konsztantyin Romodanovszkij, az orosz bevándorlási hivatal vezetője ukrán hírportálok közlése szerint megerősítette, hogy idén mintegy 20 ezer ukrán állampolgárnak tiltották meg legalább három évre a beutazást Oroszországba, összesen pedig 365 ezer külföldinek. Magyarázatul elmondta, hogy külföldiek egyhuzamban legfeljebb 120 napot tartózkodhatnak Oroszországban vízum nélkül. Ennek a szabálynak a megsértését három évre szóló beutazási tilalommal sújtják.

Az ukrán hírportálok az utóbbi napokban sorra közlik az orosz határról visszaküldött utazóknak a Facebook közösségi oldalon leírt történeteit. Ezek közül a legtöbb portál Irina Belokolosz donyecki lakos esetét tette közzé, akit éjjel szállítottak le a vonatról a határon további 12 ukrán állampolgárral. Azért küldték vissza, mert az iratába beírt családnevének két betűje kissé elmosódott. Megjegyezte, hogy ezzel a dokumentummal él már 12 éve, és legalább tízszer utazott Oroszországba repülővel, vonattal, de eddig semmi probléma nem volt vele. Visszatérve az ukrán határőrök elmondták neki, hogy "ez a bolondokháza" a határon már vagy három hete tart, naponta 50-60 embert küldenek vissza az orosz oldalról.

Jelenleg az orosz és az ukrán állampolgárok személyigazolvánnyal is átléphetik a két ország határát. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter viszont a múlt hónapban felvetette, hogy az ukrán állampolgárok a jövőben csak útlevéllel utazhassanak Oroszországba. Ukrajnában elemzők ezt úgy értékelték, mint újabb nyomásgyakorlást a Kreml részéről Kijevre annak érdekében, hogy Ukrajna ne írja alá a társulási megállapodást az Európai Unióval.

Szerző

Tőkés László többé már nem Románia Csillaga

Méltatlannak minősítette Tőkés Lászlót a Románia Csillaga érdemrend becsületbírósága a román állami kitüntetésre, és úgy döntött, az EP-képviselő kitüntetésének visszavonását kéri a román elnöki hivataltól - jelentette be a testület szerdai ülése után Ionel Haiduc, az érdemrend etikai testületeként működő becsületbíróság elnöke.

 Az érdemrend becsületbírósága öt igen szavazattal egy tartózkodás mellett hozta meg döntését. Tőkés László ügyvédjével, Kincses Előddel korábban távozott a testület szerdai üléséről, tiltakozásul amiatt, hogy a testület - elmondása szerint - megtagadta tőle az ügyvédi védelemhez való jogot.

Tőkés László a rendszerváltás elindításában játszott történelmi szerepéért kapta meg 2009-ben a Románia Csillaga érdemrend lovagi fokozatát. Visszavonását Victor Ponta kormányfő kezdeményezte, miután Tőkés László felvetette, hogy Magyarország vállaljon "védhatalmi" szerepet Erdély érdekében.

Szerző