Előfizetés

Megtalálták a kisújszállási gyermekotthonból eltűnt fiút

Megtalálták a rendőrök péntekre virradó éjszaka azt 12 éves fiút, aki csütörtök délután a kisújszállási speciális gyermekotthonból ismeretlen helyre távozott - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Szabó Zita elmondta: a fiúra Abádszalókon, egy rokonánál találtak rá. Jogsértést nem követtek el ellene, a járőrök visszavitték őt a gyermekotthonba.
A fiú keresésében a polgárőrség, a mezőőrség munkatársai és az Életjel Mentőkutyás Kutatóegység tagjai is segítették a hatóságot.

Megcélozhatja Európa trónját Bedák Zsolt

Publikálás dátuma
2013.11.22. 06:57
Fotó: Hrotkó Bálint
Hatalmas lehetőséghez jutott a kispehelysúly hazai kiválósága, Bedák Zsolt (19-1-0, 7 KO): az EBU (Európai Ökölvívó Szövetség) ugyanis a Ferobox Event profi ökölvívóját jelölte az angol Jason Booth (37-12-0, 15 KO) elleni mérkőzésre, azaz az Európai Uniós bajnoki övért való csata mellett a győztes lehet a súlycsoport hivatalos Európa-bajnokának a kihívója.

Bedák már nem először köthetne a derekára profi EB-övet, ugyanis 2009. március 7-én, a drezdai Freiberger Aréna ringjében a WBO első ízben kiírt Európa-bajnoki övéért pontozással legyőzte Fraklin Terant, majd majd ugyanezen év augusztus 22-én a budapesti Syma csarnokban meg is védte egy fantasztikus, második menetes technikai KO-val. Most ismét megcélozhatja az öreg kontinens trónját.

"Nagyon boldog vagyok, hogy ekkora lehetőséghez jutottam, várom már a meccset, hiszen ez volt minden célom, hogy ismét komoly címmeccsen bokszolhassak. Remélem, ez egy lépcsőfok lehet a világbajnoki címmeccshez, hiszen természetesen az a végső célunk" - jelentette ki Bedák Zsolt. A WBO ranglistáján 15. helyén álló bokszoló menedzsere, Rácz Felix elárulta, egy esetleges győzelem sokkal messzebb mutathatna.

"Nagyon bízom benne, hogy egy sikerrel és Zsolt jelenleg elfoglalt ranglista helyezéseivel rövidesen akár a másik angol nagyágyúval, Steve Quigg-el is megküzdhetne, aki jelenleg a WBA kispehelysúlyú világbajnoka!" - mondta Rácz Félix.
Lapunk megtudta, hogy a 2014-es esztendő első harmadában megrendezendő címmeccsre Bedákot ismételten Erdei Zsolt készíti fel, azaz a korábban két súlycsoportban is világbajnok címet szerző Madárnak edzőként máris megadatik, hogy egy komoly bajnoki övért küldje harcba tanítványát.

"Szinte teljes légiós kiképzést kaptam"

B. Molnár László
Publikálás dátuma
2013.11.22. 06:55
Somfai Mátyás a tunéziai viadalon már első lett, jöhet a nagy kaland FOTÓ: SANDLANDER TEAM
A jövő évi Dakar sem marad magyar induló nélkül, ugyanis Somfai Mátyás is rajthoz áll a világ lregnagyobb tereprali versenyén. A Sandlander Team quadosa az év fénypontjának nevezte a dél-amerikai, három héten át tartó viadalt, amire abszolút extrém körülmények között készült fel: sivatagban edződött, ráadásul teljes versenyruházatban lefutott egy félmaratont.

- Kissé megviselt az arca, szikár az alakja, ugyanakkor csillog a szeme. Nagyon (d)akarta ezt az egészet?

- Igen, nagyon, sőt, még annál is jobban. Életem álma valósulhat meg 2014 januárjában. Ez lesz a VERSENY, csupa nagybetűvel, eddigi pályafutásom fénypontja, ahol elképesztően erős mezőnyben mérettethetem meg magam.

- Most éppen fájó szívvel integet az Atlanti-óceán partján állva imádott quadjának, amely elindult Dél-Amerika felé...

- Így van Le Havre kikötőjéből indult neki a versenygépem, amire már a navigációs eszközök is felkerültek, melyekért kaucióként 1700 eurót kellett leszurkolnunk. Őszintén remélem, hogy ezt a pénzt a Dakart követően hiánytalanul visszakapom, mert az azt jelenti, hogy valamennyit úgy adtam vissza, ahogy megkaptam. Ha valamelyik eszköz megsérül, azt természetesen levonják ebből az összegből. Egy biztos, szinte mindent kibírnak, így ha végigmegyek nagy gond nélkül, akkor ezek a műszerek épek maradnak. Most túlestünk az ideiglenes gépátvételen, a hivatalosra majd január 2-a és 4-e között kerül majd sor, de az már a rajt helyszínén.

- Ha jók az információink, nem éppen normál, civil ember számára előírt felkészülésen esett túl. Hogy érzi, tökéletesen készen áll?

- Szinte teljes légiós kiképzést kaptam, és nem tagadom, voltak olyan pillanatok, percek, amikor csak azért folytattam, mert megjelent a szemem előtt a Dakar logója. Egy igazi ironman, Budai Feri is segítette a felkészülésemet, és ő volt az, aki Pócsik László csapatfőnökömmel együtt kitalálta, hogy teljes versenyszerelésben fussak le egy félmaratont...

- Motoros csizmában és bukósisakban?

- A bukósisak rajtam volt, a kesztyű szintén, a testemet a háromrétegű ruhám fedte, míg a hátamon az egész távon cipelhettem az ivós zsákomat. Viszont annyi könnyítést kaptam, hogy a csizma helyett sportcipőt vehettem. Mindenesetre túl vagyok rajta, 1 óra 53 perc alatt teljesítettem. Voltam Marokkóban edzőtáborozni, ahol megtudtam, milyen is lehet a sivatagban versenyezni. 55-60 fokos szárazságban napi nyolc liter folyadékot ittam meg, és bármilyen furcsán hangzik is, de csak a speciális ruhámnak köszönhetően bírtam ki az edzéseket. Tunéziában már éles bevetésen is részt vettem, ahol 3 ezer kilométer versenyeztem homokban. Úgy érzem, amit nem végeztem el a minél jobb felkészülés érdekében, az nem is létezik, hiszen mentem hosszú, rövid és sprintversenyt, száguldottam hegyen, kemény terepen, homokon és dűnén.

- Azért az árulkodó lenne a formájáról, ha elárulná, miként végzett nemrég a tunéziai viadalon?

- A quadosok mezőnyében első lettem.

- Ez azt mutatja, fizikailag már közeledik a maximumhoz. De mi a helyzet a pszichikai és a lelki állapotával?

- Pócsik Lászlóval rengeteget beszéltünk, és a csapatfőnököm, aki gyakorlott Dakar-menő, igyekezett minden tekintetben felkészíteni engem a nagy megmérettetésre. Most hazamegyünk, és az utolsó egy hónapban egy sportpszichológus is csatlakozik hozzánk. Már megcsapott a Dakar szele, az ismeretlenség már igencsak izgatja a fantáziámat. Ám ez egy igazán pozitív izgalom, félelemnek nyoma sincs bennem.

- Milyen céllal vág neki élete első Dakarjának? A tunéziai eredménye akár...

- Ne is folytassa. Egyetlen célom van, teljesíteni a versenyt, és vezetői hiba nélkül végigmenve szeretnék célba érkezni. A helyezés nem a legfontosabb számomra.

- A quadján ott látható négy gomb. Ez mire kell?

- Ez a biztonságunkhoz kell. Az elsővel azt jelezzük, orvost kérünk, a második megnyomása pedig technikai problémára utal. Ha a harmadikat megnyomom, akkor a szervezők tudják, megálltam másnak segíteni, míg a negyedikkel azt tudom jelezni, hogy mindenoké, folytatom. Ezen a versenyen egyébként mindenki azonnal megáll a másiknak segíteni, egyrészt emberségből, bajtársiasságból, másrészt azért, mert a szervezők az így elvesztegetett időt jóváírják.