Rajtaütés - drogdílerre csaptak le a főúton - Videó!

A jármű műszerfalának hangszórója helyén autózott éjszaka hazafelé a fű.

A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság kábítószer-kereskedelem bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást a kazincbarcikai 26 éves B. Ádámmal szemben. A foglalkozás nélküli férfi, bár legális jövedelemmel nem rendelkezik, az eljárás adatai szerint az utóbbi időben kábítószer kereskedésből tartotta fenn magát.

Az ügy gyanúsítottja barátaival 2013. november 20-án 1 óra 20 perckor Sajószentpéternél, a 26-os számú főúton autójával hazafelé tartott, amikor közúti igazoltatás és ellenőrzés alá vonták a rendőrök.

A végrehajtott rajtaütés és gépjármű átvizsgálás során a kazincbarcikai nyomozók több mint 100 gramm kábítószergyanús anyagot, digitális mérleget és egy közbiztonságra különösen veszélyes eszközt, úgynevezett boxert foglaltak le.

A jármű műszerfalának hangszórója helyéről előkerült, majd lefoglalt zöldes színű növényi termékről az előzetes szakértői vizsgálat megállapította, hogy marihuána (cannabis), melynek fekete piaci értéke meghaladja a negyedmillió forintot.

A Kazincbarcikai Rendőrkapitányságra előállított férfit a nyomozók őrizetbe vették, ügyészi indítványra a Kazincbarcikai Járásbíróság 2013. november 22-én elrendelte előzetes letartóztatását.

Szerző

Balla-gyilkosság: nem nyomoznak az ügyben

Több millió forintos kártérítést követel az édesanyja megölésével vádolt, majd jogerősen felmentett Schön­stein Sándor - adta hírül a Bors. (Balla Irma debreceni fideszes önkormányzati képviselőt 2007-ben saját lakásán gyilkolták meg.) A fiatalember két részletben egy-egy esztendőt töltött börtönben. – A jövő héten benyújtjuk igényünket az elsőfokú bíróságnak. Peren kívüli egyezségre törekszünk – mondta a lapnak Magyar György ügyvéd.

Az ügyészség számos mulasztást vétett ebben az ügyben, a legsúlyosabb hiba, hogy nem vizsgálták ki a kétszer is beismerő vallomást tevő D. Lajos szerepét. Védencemet végül bizonyítottság hiányában mentette fel a bíróság, de ez nem kérdőjelezi meg a kárigény jogosságát, és nem csökkenti a kártérítés kiharcolásának esélyeit – tette hozzá a jogász.

A gyilkos kilétére azonban nem derült fény, s a rendőrség nem is indította újra a nyomozást. A hatályos törvény ugyanis nem kötelezi a rendőrséget a nyomozás újraindítására, ha a bíróság bizonyítottság hiányában menti fel a vádlottakat. Ám a hatóság az elévülési időn belül bármikor folytathatja a nyomozást, ha új adat, bizonyíték merül fel.

Szerző

Luxusban lazít Rezesová

Publikálás dátuma
2013.11.23. 06:13
A bíróság elrendelte az előzetes megszüntetését – Rezesová bilincs nélkül távozhatott FOTÓ: BIELIK ISTVÁN
Hat év fogházra ítélte a négy ember halálát okozó ittas járművezetés miatt Eva Rezesovát elsőfokon a Gödöllői Járásbíróság. A 35 éves szlovák milliomosnőnek azonban még három évet sem kell leülnie az előzetes letartóztatásban már eltöltött ideje miatt, és az intézkedést meg is szüntette a bíróság: házi őrizetben, egy Duna-parti luxuslakásban várhatja a jogerős ítéletet. Az elhunytak rokonai felháborítónak tartják az ítéletet, jogi képviselőjük is ennél súlyosabb ítéletet várt.

Szabadon távozhatott tegnap a bíróság épületéből Eva Rezesová, miután elsőfokon hat év fogházra ítélte a Gödőllői Járásbíróság a tavaly augusztusban az M3-as autópályán ittasan okozott, négy ember életét követelő balesete miatt. A bíróság az ítélethozatal után - elfogadva a védelmi indítványt - az előzetes letartóztatásból házi őrizetbe helyezte a vádlottat. Ám Rezesovának három évet sem kell majd leülnie a jogerős ítélet után: az előzetesben már eltöltött 15 hónapját beleszámítják a büntetésbe, amelynek kétharmadánál már feltételesen szabadlábra kerülhet, így legfeljebb 2 év 9 hónapot tölt majd fogházban.

Fülöp Ágnes bírónőnek sírva köszönte meg a házi őrizetről szóló végzést - addig szinte alig mutatott érzelmi reakciót -, miként az áldozatok jelen lévő hozzátartozói is könnyeikkel küszködtek az enyhének tűnő ítélet hallatán, hiszen az ügyész korábban tíz évnél súlyosabb büntetést javasolt. Ennek kiszabására azonban nem volt lehetőség, mert ugyan az ittas vezetést - minden védelmi taktika ellenére - bizonyítottnak látta a bíróság, a közúti veszélyeztetés vádját nem, így ezen vád alól felmentette Rezesovát.

A vád szerint a tavaly augusztus 21-én hajnalban BMW terepjárója "közlekedési veszélyhelyzetbe" került a karácsondi áldozatok Fiatjával, miután az megelőzte a luxusautót. A szlovák nő nagy sebességgel rákapcsolt, és - szólt a vád - hosszan rávillogott az őt elhagyó autóra. Miközben megelőzte, folyamatosan próbálta leszorítani a Fiatot a sávból. Míg a nő 165 kilométeres sebességgel, az áldozatok 110-zel hajthattak a 130-as sebességet engedő autópályán: így ütköztek, és a két házaspárt szállító Fiat kigyulladt. Hárman a helyszínen életüket vesztették, és bár az egyik asszony ki tudott szállni a roncsból, két nap múlva a kórházban belehalt súlyos sérüléseibe.

Súlyosabbat vártak
"Felháborító!" - így fogadták az elhunyt családok hozzátartozói az ítéletet, valamint azt, hogy a szlovák milliomosnő házi őrizetbe került. Mint az áldozatok sértetti képviselője, Hantos Ádám lapunknak elmondta, nem arról van szó, hogy a két családot bosszúvágy hajtaná, egyszerűen az igazságosságot hiányolják. "Jelentősen súlyosabb büntetést is el tudtunk volna képzelni, igen" - mondta. Polgári peres úton kártérítésért is folyamodnak majd. A családokat az háborította fel, hogy a házi őrizetet Rezesovás egy XIII. kerületi Duna-parti, külső-belső medencével, szaunával, edzőteremmel felszerelt luxusházban töltheti, még ha nyomkövető is lesz rajta. Naponta kétszer ellenőrzi majd a rendőrség.

Az már a helyszínelés során felmerült, hogy Rezesová ittasan ült a volán mögé, amiről egy, az autó mellett talált vodkás üveg árulkodott. A nő azzal védekezett, hogy a baleset okozta sokk miatt ijedtében ivott az üvegből, amire azt hitte, víz van benne. Ám az üvegből egy egész deci hiányzott, és elmeorvosi szakértők is úgy vélték: életszerűtlen volna, ha ilyen helyzetben valaki egyáltalán felismerné, hogy szomjas, és főleg, hogy ennyit inna belőle. Azt, hogy a BMW folyamatosan rákormányzott a Fiatra, mindössze egy tanú állította, és a bíróság szerint kiderült: ez nem is ebben a balesetben történt, és nem is Rezesová követte el. Az viszont biztos, hogy kodeint és morfint is találtak a vérében, amelyek bevételét egy asztmás betegséggel indokolta, a bíróság szerint ekkora mennyiséget viszont nem indokolt a betegség. Ezzel együtt is Rezesová alkoholos befolyásoltsága csak enyhe fokú volt a járásbíróság szerint.

Nem volt vétlen a bíróság szerint az áldozati kocsit vezető M. György sem, akit ugyan szabálykövető sofőrként jellemeztek a tanúk, vélhetően szabálytalanul próbált meg sávot váltani az ütközés előtt. Ugyanakkor a bíróság szerint, ha Rezesová "csak" a megengedett óránkénti 130 kilométeres sebességgel halad, a Fiat utasai nem szenvednek halálos sérüléseket, és ketten bizonyosan túlélhették volna a tragédiát. Ennek ellenére Rezesová a bíróság szerint amúgy normakövető életet él, és bár a büntetést börtönfokozatra is súlyosíthatták volna, betegsége miatt "alacsony börtöntűrő" képessége volna, és a fogházat elegendőnek tartották.

Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, és a közúti veszélyeztetés vádjának megerősítéséért, Rezesová pedig felmentésért fellebbezett.