Előfizetés

A magyar nők csaknem húsz százalékát megerőszakolják

Muhari Judit
Publikálás dátuma
2013.11.26. 06:09
Fotó: Thinkstock
Hetente egy nő életét követeli a családon belüli erőszak, a nők 20 százaléka szenved el élete során nemi erőszakot, és a nők 20 százalékát szexuálisan bántalmazták gyerekkorában Magyarországon - egyebek mellett erre hívta fel a figyelmet az MSZP szóvivője a nőket érő erőszak elleni küzdelem világnapján.

Kormos Kata tűrhetetlennek minősítette, hogy a törvényhozók is fizikai és szóbeli erőszakot alkalmaznak a nőkkel szemben. Emlékeztetett arra, hogy Balogh József volt fideszes képviselő élettársát verte meg brutálisan, Meggyes Tamás fideszes képviselő volt feleségét ütötte meg, Illés Zoltán, a Fidesz-kormány államtitkára női mivoltában sértette meg képviselőtársát, Varga István fideszes képviselő pedig a teljes női társadalmat alázta meg egy parlamenti felszólalásában. Mindannyian ma is ott ülhetnek az Országgyűlésben - jegyezte meg Kormos Kata.

Baloghtól egyébként tegnap a parlament folyosóján azt kérdezte az Index munkatársa, mi a véleménye a nők elleni világnapról. A volt fideszes képviselő válasz az volt: "nem tudok mit mondani".

Gurmai Zita, az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezetének elnöke Vivien Redingnek és José Manuel Barrosonak írt a témában nyílt levelet. Az alapvető jogok uniós biztosának és az Európai Bizottság elnökének figyelmét a többi között arra hívta fel, az uniónak is szerepet kell vállalni abban, hogy európai szinten biztosítsa a nők jogait. Annak érdekében, hogy ez a stratégia megvalósuljon, Gurmai Zita európai évet szeretne tartani a nők elleni erőszak felszámolásának jegyében. Úgy fogalmazott: ez nemcsak európai szinten hívná fel a figyelmet a bajra, hanem az ezzel foglalkozó nonprofit szervezeteket is megismerhetnék az emberek. Ami még ennél is lényegesebb: az áldozatok hangja végre hallhatóvá válhatna - írta a nőszervezet elnöke, majd a május végi EP-választásra utalva hozzátéve, "Reding asszonynak és Barroso úrnak hat hónapja maradt, hogy megbirkózzanak ezzel a feladattal. Itt az ideje, hogy megmutassák, valóban fontos-e számukra ez az alapvető kérdés."

Közben az Amnesty International tegnap elindította 16 napig tartó világkampányát, amelyben az erőszakot elszenvedett nők és lányok jogai mellett emeli fel a szavát. A Tizenhat Napos Aktivista kampánnyal azt üzenik, minden nőnek és fiatal lánynak joga van az erőszakmentes élethez. "Háborúk, demonstrációk esetén vagy a börtönben épp úgy, mint békeidőben." A kampány öt országban elkövetett visszaélésekre hívja fel a figyelmet, középpontban Egyiptom, Szíria, Banglades, Szudán és a Kongói Demokratikus Köztársaság van.

Sukoró-ügy: tanúskodik Joav Blum

December 2-án, jövő hétfőn hallgatja meg a bíróság tanúként Joav Blumot a sukorói telekcsere miatt folyó büntetőeljárásban. Blumot már augusztusban meghallgatták volna a Szolnoki Törvényszéken, de nem kapta meg az idézést. Megjelent viszont egy másik tanú a 142-ből: Gyurcsány Ferenc. Az Orbán-kormány elszámoltatási célpontjának számító ügyben a volt kormányfő - akit meggyanúsítottak, de a vádlottak padjára nem tudtak ültetni - kiosztotta a vádhatóságot. 

Azt mondta, ingyen is odaadta volna az állami telkeket a befektetőknek az egymilliárd dolláros, több ezer munkahelyet jelentő beruházás érdekében. Tanúskodott Veres János volt pénzügyminiszter is, aki szerint nem történt szabályszegés, és kár sem érte az államot.

Az ügy háttere, hogy Blum pilisi és albertirsai telkeit cserélte el - több százmilliós ráfizetés mellett - az állam sukorói terülteire. A per előzménye pedig - és a vádlottakkal szembeni hűtlen kezelés kísérletének indoka - a telekcserével kapcsolatos, tavaly lezárt polgári per. Előbb az első-, majd másodfokú bíróság, novemberben pedig - felülvizsgálati eljárásban - a Kúria is megállapította, hogy semmis a telekcsere, amelytől időközben amúgy el is állt Blum. A perben az ügyészség Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. volt vezérigazgatóját, Császy Zsoltot, a cég volt értékesítési igazgatóját, Markó Andrea korábbi pénzügyminisztériumi szakállamtitkárt valamint az értékbecslőt és egy ügyvédet vádol. Ám az ügyészség által becsült elvi károkozás összege nem egyértelmű, mert hat értékbecslés létezik, ezek közül négy szerint értékarányos volt a csere.

Eközben a múlt héten - tanúk és szakértők meghallgatásával - lezárult a "bizonyítási szakasz" abban a Washingtonban folyó perben, amelyben a Sukorón kaszinóberuházást tervező, de hoppon maradt befektetők választottbírósági eljárásban százmilliárd forintos nagyságrendű összeget követelnek a magyar államtól. A bírósági tanács ítélethozatalra visszavonult - a döntésig három hónap is eltelhet. Megírtuk: a magyar fél kérésére kint tanúskodó Tátrai és Császy szerint Magyarország maga ellen játszik Washingtonban. A milliárdokért fizetett ügyvédek mintha meg se próbálnák megnyerni a pert, és úgy tűnik, a választás előtt belpolitikai szempontoknak alárendelt eljárásban a pénz nem számít.

Ráadásul a beruházás ellehetetlenítésével a befektetők által Washingtonban követelt 600 millió dolláros - mintegy 120 milliárd forintos - kártérítéssel megegyező összegű kár is érte az államot. Ennyi bevételtől esett ugyanis el a költségvetés a beruházás megtorpedózásával. Megírtuk, csak az első tíz évben - a kaszinókoncessziós szerződés ráadásul húsz évre szólt - az adókból összesen 50,5 milliárd forinthoz jutott volna az állam. Ezen túl a költségvetést gazdagíthatták volna a munkavállaló után fizetendő adók- és járulékok, ami tíz év alatt elérte volna a 60 milliárd forintot. Nem is beszélve a tervezett, évi mintegy 5 millió látogató által Magyarországon elköltött pénzről. A szaldót javíthatja, hogy a felmondott koncesszióra hivatkozva 2,1 milliárdos kötbért próbál behajtani az állam a KC Bidding Kft.-n, ám egyelőre a felmondás jogszerűsége is kérdéses, azt ugyanis a kft. egy másik perben megtámadta.

Csak fél siker a tanároknak

Molnár Richárd
Publikálás dátuma
2013.11.26. 06:03
A Centenáriumi általános iskolánál tegnap az új igazgató kinevezése ellen tiltakoztak FOTÓ: BIELIK ISTVÁN
Öt hónapos késéssel írta alá a kormány és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) az ágazati kollektív szerződést, amely csak részben orvosolja az életpályamodell okozta problémákat. Kifizetik például a túlórákat, de az iskolaállamosítással elvett cafeteriát egyelőre nem kapják vissza a tanárok. A PSZ továbbra is rossz döntésnek tartja az állami fenntartásba vételt, és igazságtalannak a bérrendszert.

Aláírta az ágazati kollektív szerződést a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik). Az egyezséget több, mint tíz hónappal azután "sikerült" végre tető alá hozni, hogy az önkormányzati iskolákat idén január elsejével államosították, így az ott dolgozó mintegy 123 ezer pedagógusnak az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) alá tartozó Klik lett a munkáltatója. Ráadásul a pedagógusok sztrájkbizottsága - amelyben a legnagyobb pedagógus-érdekképviselet, a PSZ igen, de a második legnagyobb, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) már nem vett részt, hiszen kilépett belőle - és a kormány által kötött, idén januári megállapodás szerint a kollektív szerződésnek már július 1.-i határidővel meg kellett volna születnie.

Vitathatatlan azonban, hogy az egyezség megkötésével több, a pedagógus életpályamodell őszi bevezetésével kialakult problémát részben sikerült megoldani, bár a PSZ elnöke is "apró pozitív lépésnek" nevezte az eseményt. Galló Istvánné úgy fogalmazott, a szerződés 2014. január 1.-i hatályba lépése után a heti 22-ről 32 órára emelt kötött munkaidőn felüli munkáért díjazás jár majd, és a helyettesítést is kifizetik majd a munkavállalóknak. Az életpályamodell bevezetésével ugyanis teljesen megszűnt a túlórapénz és a helyettesítési díj, így az elmaradt jövedelmet részben visszkapják majd a pedagógusok.

A PSZ elnöke szerint ennek tudatában az intézményvezetőknek nem is lesz érdekük, hogy a pedagógusokat a 32 órán túl bent tartsák az iskolában, mert azt az időt túlórában ki kellene fizetni nekik. Gallóné szerint ráadásul a kötött munkaidőt a pedagógusnak nem kell feltétlenül bent tölteniük az iskola tanári szobájában, így például a dolgozatokat otthon is kijavíthatják.

Az új kollektív szerződés az érdekvédő szerint kiterjed majd a jóléti juttatásokra, és a dokumentumban a szakszervezeti vezetők munkaidejét is rendezték. Az iskolaállamosítással megszűnt cafeteria-juttatásokról szólva elmondta, tudomása szerint arról a Klik jövő évi költségvetésének elfogadása után kezdődnek meg a tárgyalások, de az "milliárdos tétel" lesz a költségvetésben.

Mégsem elégedett teljesen a PSZ: Gallóné szerint a szerződést kedvezőnek értékelik, ugyanakkor azt továbbra is fenntartják, hogy a közoktatás átalakítása, az intézmények állami fenntartásba vétele, a Klik működése komoly problémákat vet fel, és igazságtalannak tartják a bérrendszert is. Mint ismert, az életpályamodell szerint szeptembertől minden tanárt a Pedagógus I. fizetési kategóriába soroltak, végzettségtől, szakvizsgáktól és szakmai teljesítménytől függetlenül. A gondok miatt nem mond le a sztrájkfegyverről a PDSZ: Mendrey László elnök szombaton bejelentette, megfelelő támogatottság esetén jövőre munkabeszüntetést szervezhetnek.

Hoffmann embere ellen tüntettek

A Centenáriumi Általános Iskola és Szakiskola közelmúltban kinevezett igazgatójának "munkahelyi terrorja" ellen tüntettek közösen a XVI. kerületi intézmény volt és jelenlegi pedagógusai, szülők, diákok, valamint a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a helyi ellenzéki pártok - MSZP, DK, Együtt-PM - önkormányzati képviselői. Mint megírtuk, Kaszás Zoltán igazgatót - akit tavaly júniusban jogellenesen felmentett tisztségéből a kerület fideszes önkormányzata - a munkaügyi bíróság döntése nyomán idén augusztus 28.-án Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár újra kinevezte, majd szeptember 1.-i hatállyal fel is mentette tisztségéből, hiába támogatta őt a tantestület és a szülők többsége.

Hoffmann ezután azt a Horváthné Sabáli Évát nevezte ki öt évre az intézményvezetői posztra, akit tavaly - még az iskolaállamosítások előtt - a Fidesz-KDNP vezetésű önkormányzat nevezett ki az iskola élére, pedig pályázatának egy része hivatkozás nélküli átemeléseket tartalmazott, amelyekről - a lapunk birtokába került dokumentumok szerint - tételesen kimutatták, pontosan honnan, kitől származnak. A nő korábban a péceli Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola igazgatója volt.

A Centenáriumi Általános Iskola lapunknak nyilatkozó volt és jelenlegi tanárai szerint kinevezése óta Horváthné elviselhetetlen munkahelyi légkört teremtett, a diákok és a szülők előtt rendszeresen megalázóan viselkedik a pedagógusokkal. A felső tagozatosok szülői munkaközösségének egyik értekezletén például kijelentette, hogy szerinte az oktatók szakmai színvonala alacsony, bár alátámasztani nem tudta érvelését. Egy novemberi esetben pedig azért "hordott le" a gyerekek előtt egy tanárt, mert az visszautasította egy diák "túl korán" adott karácsonyi ajándékát.De gondok vannak Horváthné szakmai felkészültségével is: a nyilatkozók szerint például képtelen következetes helyettesítési rendet kialakítani már hónapok óta.

Kérdésünkre, hogy mi állhat az új igazgató viselkedésének hátterében, a válaszadók elmondták, Horváthné férje korábban a Centenáriumiban dolgozott, de mikor egy osztálykiránduláson ittasságon kapták, Kaszás Zoltán korábbi igazgató kirúgta az iskolából. Emiatt, valamint a kinevezésével kapcsolatos elutasító viselkedés miatt állhat bosszút a tanárokon - vélték forrásaink.