Megtörte a hallgatást Janukovics, Timosenko éhségsztrájkba kezdett

Viktor Janukovics elnök megtörve a hallgatást, hétfőn nyilatkozatban kérte az ukrán állampolgárok megértését Ukrajna EU-társulási folyamatának leállításáért.

"Időnként nehéz döntéseket kell meghoznom. Ez néha azzal a kockázattal jár, hogy nem értenek meg engem. És éppen ezért azt kérem ma a népünktől, hogy hallgasson meg engem személyesen" - közvetítette az ukrán államfő üzenetét sajtószolgálata. 

Leszögezte, hogy az európai standardok szerinti társadalom létrehozásának nincs alternatívája Ukrajnában. "Az általam képviselt politika ebben mindig következetes volt, és az is marad" - jelentette ki az elnök. Hangsúlyozta: a reformok, amelyeket a vezetés véghezvitt, bizonyítják, hogy az ország az európai úton halad. Olyan államot építünk, amelyben az emberi jogok, a törvény előtti egyenlőség, a választás joga és a szociális biztonság a legfontosabb értékek mindenki számára, függetlenül attól, mely régióban él, és melyik térre megy ki a véleményét kinyilvánítani - hangoztatta az elnök. Mint fogalmazott, "senki nem lopja el az európai Ukrajnáról szóló álmot". 

Hozzátette ugyanakkor, hogy "tisztességtelen és igazságtalan lenne", ha nem gondoskodna a "leghátrányosabb, legvédtelenebb helyzetben lévőkről", akik a leginkább megsínylenék az átmenet időszakát. 

"Nem lenne igazam, ha nem tennék meg mindent, amit meg kell tennem azért, hogy az emberek ne veszítsék el a munkahelyüket, megkapják fizetésüket, nyugdíjukat, ösztöndíjukat" - jelentette ki. Hozzátette, hogy nem hagyhatja magukra az embereket, ha bekövetkezik "az érzékelt nyomás hatására a termelés leállása, és milliók kerülnek emiatt utcára". 

"Szeretném, ha a mi nagy ukrán családunkban béke és nyugalom lenne. Mint apa, nem hagyhatom kenyér nélkül a családot" - fogalmazott Janukovics. 

Az államfő ígéretet tett arra, hogy hamarosan televíziós interjúban fejti ki bővebben álláspontját.

Eközben Julija Timosenko bebörtönzött volt kormányfő bejelentette, hogy éhségsztrájkot kezd az európai integrációért tüntetők iránti szolidaritása jeléül. Üzentében kijelentette, boldog, hogy "ukránok százezrei" vonultak utcára országszerte és külföldön. Arra buzdította a tüntetőket, hogy "soha nem látott méretű lavinát indítsanak el", s ne engedjék, hogy "Janukovics tekintélyelvű maffiája" tönkretegye az életüket. Követelte az államfőtől, hogy írja alá Ukrajna és az Európai Unió társulási megállapodását. 

Legutóbb a meggyengült egészségi állapotú volt kormányfő a tavaly őszi parlamenti választások után kezdett éhségsztrájkot a harkivi vasutas kórházban, ahol rabként kezelik. Így tiltakozott akkor az ellenzék szerinti választási csalások miatt.

Szerző

Pokolgép robbant Belfastban

Belfast központjában felrobbant egy autóba rejtett, hatvan kilogramm súlyú pokolgép gyújtószerkezete, a vasárnap esti terrortámadási kísérlet a feszültségek növekedését jelzi Észak-Írországban - közölték hétfőn a helyi hatóságok.

A rendőrség közölte, hogy az incidens során senki nem sérült meg, hozzátették azonban, hogy a pokolgép teljes detonációja esetén több áldozatot szedhetett és jelentős károkat okozhatott volna.

A beszámolók szerint egy álarcosokból álló banda arra kényszerített egy férfit, hogy az észak-írországi városban egy bevásárlóközponthoz vezessen egy autót, amelyben előzőleg pokolgépet helyeztek el. Miután a sofőr leállította a járművet, azonnal értesítette a rendőrséget.

Amikor a brit hadsereg szakértői elkezdték az eszköz hatástalanítását, kioldódott a pokolgép gyújtószerkezete, de szerencsére ez nem hozta működésbe a házilag készített pokolgépet, így a nagyobb erejű detonációt sikerült elkerülni.

A rendőrség kiürítette a környéken található lakásokat, éttermeket és egy mozi épületét, így több százan kényszerültek tartózkodási helyük elhagyására. A riasztás még hétfőn is közlekedési fennakadásokat okozott Belfast belvárosában.

"Évek óta nem volt ilyen méretű közvetlen támadás. Arra kérjük a lakosságot, hogy legyenek óvatosak. Megerősítjük a rendőri jelenlétet" - mondta Drew Harris, Belfast helyettes rendőrfőnöke.

Matt Bagott, az észak-írországi rendőrség vezetője hozzátette, hogy az utóbbi időben a brit fennhatóság ellen küzdő szakadár köztársasági csoportok - különösen a katolikus Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) - élénkebb tevékenységet mutatnak.

Előző héten egy buszsofőrt kényszerítettek arra, hogy járművét - pokolgéppel az utastérben - egy rendőrkapitányság épülete elé vezesse Londonderryben, Észak-Írország második legnagyobb városában. Ugyancsak Londonderryben fegyveres csoportok összecsapásai során lábon lőttek egy fiatal fiút egy protestáns negyedben.

Az elmúlt hetekben pokolgépre hatástalanítottak egy nyugalmazott rendőr autójában, továbbá Molotov-koktélt dobtak a felekezetektől független Szövetségi Párt belfasti épületére.

Észak-Írország mintegy harminc éve a protestáns és katolikus felekezetekhez tartozók közötti összetűzések helyszíne, a szembenállás mintegy 3500 halálos áldozattal járt. Az 1998-ban aláírt békeszerződés megosztotta a hatalmat a protestáns lojalisták és a katolikus köztársaságpártiak között.

Szerző
Témák
pokolgép Belfast

Orbán: a kormány az erdélyi magyarság mögött áll

A Közép-Kelet-Európa (KKE)-Kína csúcstalálkozón Bukarestben tartózkodó Orbán Viktor kormányfő hétfő délután a magyar nagykövetség épületében megbeszélést folytatott Kelemen Hunorral - közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI-vel.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke tájékoztatta a kormányfőt a román kormányzat decentralizációs döntéséről és annak következményeiről. Emellett egyeztettek a jövő évi európai parlamenti választásokra való felkészülésről, amellyel kapcsolatban Kelemen Hunor fontosnak nevezte, hogy a magyarság és ezen belül a romániai magyarság erős képviselete megmaradjon Strasbourgban.

Orbán Viktor leszögezte: az erdélyi magyarság és politikai képviseletei ezután is minden ügyben számíthatnak a magyar kormány támogatására és együttműködésére - tájékoztatott Havasi Bertalan.

Szerző