Előfizetés

Drága lehet a neten rendelt ajándék

Publikálás dátuma
2013.11.26. 06:14
A vámosok kifejezetten figyelnek a gyógyszerekre, műkincsekre, védett növényekre FOTÓ: BIELIK ISTVÁN
A karácsony közeledtével érdemes átgondolni a vásárlási stratégiát: muszáj-e mindent az utolsó pillanatra hagyva a bevásárlóközpontokban tülekedni, vagy inkább az otthoni kényelemben, interneten megoldani az ajándékbeszerzést? Bizonyos termékeknél az utóbbi jóval olcsóbb megoldás, de nem árt tudni, hogy 45 euró felett - akár uniós országból származik az áru, akár nem - már kemény adó- és vámkötelezettség hárul ránk, és gyakran a két-háromszorosát is megfizetjük a rendelt terméknek.

Ahogy egyre közeledik a szeretet ünnepe, szinte minden évben ugyanúgy hasít belénk a pánik: alig maradt idő a készülődésre, megint az utolsó pillanatra marad minden.

Így nem egészen egy hónappal karácsony előtt már érdemes mérlegelni, a tülekedést választjuk a bevásárlóközpontokban, vagy inkább az otthon melegéből, az interneten járunk az ajándékok végére.

Nem csak időt spórolunk ezzel, de jóval olcsóbban is hozzájuthatunk olyan ruhához, vagy műszaki cikkhez, amelyeket itthon talán nem is vennénk meg - két héten belül pedig még a tengerentúlról is célba érhet a rendelésünk.

Ettől persze még lehetnek fennakadások - például vizsgálatra magához veszi a csomagot a vám, majd megállapítja, hogy többet kell érte fizetni.

A legfontosabb: ha egy másik uniós tagállamból rendelünk csomagot, akkor 45 eurós értékhatárig minden plusz költség nélkül hozzájuthatunk - a vám szempontjából ugyanis az Európai Unió belföldi forgalomnak számít, így sem vámot, sem adót nem kell a területén belül rendelt áruért fizetni.

Ha azonban a rendelt termék 45 és 150 euró közötti, még vámmentes, de már a 27 százalékos áfa terheli. A 150 eurótól fölfelé, egészen 700 euróig pedig az áfa mellett már a 2,5 százalékos vámtarifát is állnunk kell. Igen, a gyakorlatban sajnos ez jelentheti azt, hogy hiába volt olcsó a termék, a végén a dupláját is ki kell fizetnünk.

A vámosok pedig mindent megtesznek, hogy ne csúszhassunk ki a szabályok alól. Ha egy Japánból rendelt, 20 euró értékűnek feltűntetett Iphone 4 szállítólevelében az szerepel, hogy "gift phone", azaz ajándék telefon a vámosok gyanakodni kezdenek: a mennyiségéből adódóan ajándékként még elfogadható volna, ám az értéke nem egyezik a kereskedelmi forgalomban tapasztalt értékkel.

Ezért, miután értéknyilatkozatra szólítják fel a címzettet, kiderül, hogy a telefon valójában 520 dollárt ér. Ekkor a posta már a 2,5 százalékos átalány vámtarifával, és a 27 százalékos áfával kéri a pontos fizetést: az eredetileg 6 ezer forintosként jelölt telefonért így - ha tetszik, ha nem - 146 ezer forintot kell fizetni.

A termék 112 ezer forintos ára mellé ugyanis "fizetendő közteherként" a 2800 forintos vámot, és a csaknem 31 ezres áfát is ki kell "csengetni".

Azt valójában nem tanácsos megvárni, míg a vám "rájön", hogy a terméket pusztán azért jelöltük alacsonyabb értékűnek, hogy vámmentes maradjon.

De ha úgy találják, hogy egy adott csomagot mégis "vámkezeltetni szükséges", akkor szükségük lesz az áruról szóló számlára, egy igazolásra a banki átutalásról, ha pedig valóban ajándékról van szó, amely a vámnál is így szerepel, akkor a feladónak - egy általa írt és aláírt - nyilatkozatára. Ha például gyógyszert rendelnénk, akkor orvosi igazolásra is.

Ha mindez megvan, akkor jön a képbe a Magyar Posta: ezután kezdeményezik a vámkezelést, és szükség esetén ők kérik a címzettől a további adatokat is, hogy a rendelést teljesíteni lehessen.

Ekkor húzódhat el az ügymenet; a posta önállóan ugyan nem bontja ki a csomagokat, azt az áruvizsgálat során kizárólag a NAV pénzügyőrei végzik, például "kockázatelemzés és/vagy röntgenvizsgálat, vámérték vizsgálat" alapján.

Mint a NAV is felhívja a figyelmet, megszaporodtak azok az esetek, amikor a csomagokon a valós árnál sokkal alacsonyabb értéket tüntetnek fel, illetve a csomagokban nem az az áru található, amit tartalomként feltüntettek.

Az elmúlt időszakban a NAV napi körülbelül 100 röntgenvizsgálatot végzett, amelyek közül 40-50 eredményes felderítéssel is végződött.

A vámosok kifejezetten ellenőrzik a gyógyszerek, védett növények, állati eredetű termékek, műkincsek forgalmát - egy 50 évnél régebbi műtárgy behozatala már örökségvédelmi engedélyhez kötött - , miként figyelnek a hamis termékekre, a dohánytermékekre, és persze a kábítószerre - emiatt szinte napi rutin a csomagok röntgenezése.

Bizonyítékot szelektál az ügyészség

Jogsértően jár el az ügyészség, és még mintha büszke is lenne erre - így összegezhető az, amit a Központi Nyomozó Főügyészség (KNyF) művel Galambos Lajossal a már jogerősen elítélt Földesi-Szabó Lászlóhoz és az Egymásért Alapítványhoz köthető újabb eljárásban. Ennek vádlottja a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) volt főigazgatója, aki a 2041-ig titkosított úgynevezett kémügynek is terheltje. 

A KNyF magatartása azért jogsértő, mert egy Galambost mentő körülményt tart vissza, illetve annak eltitkolásával emelt vádat. Ez pedig egy hangfelvétel, melynek leiratára a júliusi iratismertetéskor véletlenül akadt rá a nyomozati iratok mellékleteként a volt főigazgató védője, Molnár Lajos.

Ám kérésére az ügyészség nem adta ki a felvételt, sőt értésére adták, hogy azt nem kívánják bizonyítékként felhasználni a bírósági eljárásban sem. Mivel a mentő bizonyíték eltitkolása jogellenes, Molnár még a nyáron panaszt tett. Erre elutasító választ kapott - egyet a több éve megszűnt irodája címére, majd sürgetésére egy újabbat védence címére is. Az ügyvéd szerint aztán a Legfőbb Ügyészségen is tudatták vele, továbbra sem akarják a felvételt a bírósági eljárásba bevonni, mert "az ügyészség ezt a vád szempontjából nem látja fontosnak". Ez csak annyiban "érthető", hogy a bizonyíték a vádat gyengíti, hiszen Molnár szerint a hangfelvételen Földesi-Szabó, üzlettársa, Jakubinyi Róbert és egy ügyvéd beszélgetései vannak.

Úgy tudjuk, a felvételen olyan "tanács" hangzik el Földesi-Szabóék részére, hogy "kenjenek mindent Galambosra (...) úgy könnyebben eljutunk a szocikhoz". E forgatókönyv kitalálói a felvételen meg is nevezett magas rangú politikusok lehettek. Így ennek eltitkolása nem csak Galambos miatt aggályos, hanem mert a politikai befolyásolási szándék eltussolását jelenti. Molnár Lajos panaszt kíván tenni, miközben ironikusan megjegyezte: ha az ügyészség "kihúzhat" az ügyfelét mentő bizonyítékok közül valamit, ő is hadd húzzon ki valamit a vádiratból.

A magyar nők csaknem húsz százalékát megerőszakolják

Muhari Judit
Publikálás dátuma
2013.11.26. 06:09
Fotó: Thinkstock
Hetente egy nő életét követeli a családon belüli erőszak, a nők 20 százaléka szenved el élete során nemi erőszakot, és a nők 20 százalékát szexuálisan bántalmazták gyerekkorában Magyarországon - egyebek mellett erre hívta fel a figyelmet az MSZP szóvivője a nőket érő erőszak elleni küzdelem világnapján.

Kormos Kata tűrhetetlennek minősítette, hogy a törvényhozók is fizikai és szóbeli erőszakot alkalmaznak a nőkkel szemben. Emlékeztetett arra, hogy Balogh József volt fideszes képviselő élettársát verte meg brutálisan, Meggyes Tamás fideszes képviselő volt feleségét ütötte meg, Illés Zoltán, a Fidesz-kormány államtitkára női mivoltában sértette meg képviselőtársát, Varga István fideszes képviselő pedig a teljes női társadalmat alázta meg egy parlamenti felszólalásában. Mindannyian ma is ott ülhetnek az Országgyűlésben - jegyezte meg Kormos Kata.

Baloghtól egyébként tegnap a parlament folyosóján azt kérdezte az Index munkatársa, mi a véleménye a nők elleni világnapról. A volt fideszes képviselő válasz az volt: "nem tudok mit mondani".

Gurmai Zita, az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezetének elnöke Vivien Redingnek és José Manuel Barrosonak írt a témában nyílt levelet. Az alapvető jogok uniós biztosának és az Európai Bizottság elnökének figyelmét a többi között arra hívta fel, az uniónak is szerepet kell vállalni abban, hogy európai szinten biztosítsa a nők jogait. Annak érdekében, hogy ez a stratégia megvalósuljon, Gurmai Zita európai évet szeretne tartani a nők elleni erőszak felszámolásának jegyében. Úgy fogalmazott: ez nemcsak európai szinten hívná fel a figyelmet a bajra, hanem az ezzel foglalkozó nonprofit szervezeteket is megismerhetnék az emberek. Ami még ennél is lényegesebb: az áldozatok hangja végre hallhatóvá válhatna - írta a nőszervezet elnöke, majd a május végi EP-választásra utalva hozzátéve, "Reding asszonynak és Barroso úrnak hat hónapja maradt, hogy megbirkózzanak ezzel a feladattal. Itt az ideje, hogy megmutassák, valóban fontos-e számukra ez az alapvető kérdés."

Közben az Amnesty International tegnap elindította 16 napig tartó világkampányát, amelyben az erőszakot elszenvedett nők és lányok jogai mellett emeli fel a szavát. A Tizenhat Napos Aktivista kampánnyal azt üzenik, minden nőnek és fiatal lánynak joga van az erőszakmentes élethez. "Háborúk, demonstrációk esetén vagy a börtönben épp úgy, mint békeidőben." A kampány öt országban elkövetett visszaélésekre hívja fel a figyelmet, középpontban Egyiptom, Szíria, Banglades, Szudán és a Kongói Demokratikus Köztársaság van.