Előfizetés

Több embert küldenek kórházba a drogok

Várhatóan emelkedik idén a kábítószer miatt kórházba kerülők száma az előző évekhez viszonyítva - mondta Zacher Gábor toxikológus egy, a rendőrséggel közösen tartott hétfői sajtótájékoztatón. Hozzátette: az idén 2200-ra tehető a kábítószer miatt kórházba kerülők száma, ami növekedés a tavalyi mintegy 2000-hez és a tavalyelőtti 1800-hoz képest.

A Péterfy Sándor utcai Kórház klinikai toxikológiai osztályának vezetője példaként említette, hogy az alkoholfogyasztás miatt kórházba kerültek nélkül az elmúlt hétvégén osztályukon 14 embert kezeltek valamilyen tudatmódosító szer miatt.

A legnagyobb veszélynek azt nevezte, hogy nem tudható a szerek összetétele, az eddigi vizsgálatok pedig azt igazolják, hogy hiába mondja azt a fogyasztó, hogy csak egyféle tablettát fogyasztott, valójában 3-4, vagy akár 5-6-féle anyag mutatható ki a laborvizsgálatban.

Hangsúlyozta azt is, hogy az elmúlt hetekben olyan vadonatúj szerek jelentek meg, amelyeket még csak Japánban sikerült kimutatni.

A főorvos úgy vélte, a kilencvenes években még sokkal nagyobb volt a szerhasználati biztonság, ma már a szakemberek is az internetről, különböző, a fogyasztók által használt fórumokról és portálokról tájékozódnak arról, hogy milyen hatást váltanak ki az új anyagok. Bizonyítást nyert az is, hogy az összetételben egy pici módosítás is teljesen más hatást eredményez.

Csákó Ibolya az  Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) bűnügyi főosztályának munkatársa is a dizájnerdrogok veszélyér hívta fel a figyelmet arra, hogy a jellemzően Kínából érkező szintetikus szerekről maguk az eladók sem tudják pontosan, mit tartalmaznak.

Míg korábban a Kínából érkezett anyagokból jellemzően Belgiumban és Hollandiában készítettek tablettát és csomagolták, az utóbbi időszakban már Magyarországon is találtak több illegális labort.

Az ismeretlen összetételről szólva azt hangsúlyozta, hogy egyre többen kerülnek sürgősségi osztályra fogyasztás miatt és több a halálos áldozat is, mint korábban.

Arra figyelmeztetett, hogy a fogyasztók nem gondolnak arra, hogy az adott dózis hatása csak később érezteti a hatását, ezért még egy tablettát bevesznek, így a vélt hatásos dózis egyben halálos is lehet.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy senki ne hagyja őrizetlenül a poharát a szórakozóhelyeken, mert az utóbbi hetekben több ember italába is szintetikus kábítószert kevertek.

Bizonyítékot szelektál az ügyészség

Jogsértően jár el az ügyészség, és még mintha büszke is lenne erre - így összegezhető az, amit a Központi Nyomozó Főügyészség (KNyF) művel Galambos Lajossal a már jogerősen elítélt Földesi-Szabó Lászlóhoz és az Egymásért Alapítványhoz köthető újabb eljárásban. Ennek vádlottja a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) volt főigazgatója, aki a 2041-ig titkosított úgynevezett kémügynek is terheltje. 

A KNyF magatartása azért jogsértő, mert egy Galambost mentő körülményt tart vissza, illetve annak eltitkolásával emelt vádat. Ez pedig egy hangfelvétel, melynek leiratára a júliusi iratismertetéskor véletlenül akadt rá a nyomozati iratok mellékleteként a volt főigazgató védője, Molnár Lajos.

Ám kérésére az ügyészség nem adta ki a felvételt, sőt értésére adták, hogy azt nem kívánják bizonyítékként felhasználni a bírósági eljárásban sem. Mivel a mentő bizonyíték eltitkolása jogellenes, Molnár még a nyáron panaszt tett. Erre elutasító választ kapott - egyet a több éve megszűnt irodája címére, majd sürgetésére egy újabbat védence címére is. Az ügyvéd szerint aztán a Legfőbb Ügyészségen is tudatták vele, továbbra sem akarják a felvételt a bírósági eljárásba bevonni, mert "az ügyészség ezt a vád szempontjából nem látja fontosnak". Ez csak annyiban "érthető", hogy a bizonyíték a vádat gyengíti, hiszen Molnár szerint a hangfelvételen Földesi-Szabó, üzlettársa, Jakubinyi Róbert és egy ügyvéd beszélgetései vannak.

Úgy tudjuk, a felvételen olyan "tanács" hangzik el Földesi-Szabóék részére, hogy "kenjenek mindent Galambosra (...) úgy könnyebben eljutunk a szocikhoz". E forgatókönyv kitalálói a felvételen meg is nevezett magas rangú politikusok lehettek. Így ennek eltitkolása nem csak Galambos miatt aggályos, hanem mert a politikai befolyásolási szándék eltussolását jelenti. Molnár Lajos panaszt kíván tenni, miközben ironikusan megjegyezte: ha az ügyészség "kihúzhat" az ügyfelét mentő bizonyítékok közül valamit, ő is hadd húzzon ki valamit a vádiratból.

A magyar nők csaknem húsz százalékát megerőszakolják

Muhari Judit
Publikálás dátuma
2013.11.26. 06:09
Fotó: Thinkstock
Hetente egy nő életét követeli a családon belüli erőszak, a nők 20 százaléka szenved el élete során nemi erőszakot, és a nők 20 százalékát szexuálisan bántalmazták gyerekkorában Magyarországon - egyebek mellett erre hívta fel a figyelmet az MSZP szóvivője a nőket érő erőszak elleni küzdelem világnapján.

Kormos Kata tűrhetetlennek minősítette, hogy a törvényhozók is fizikai és szóbeli erőszakot alkalmaznak a nőkkel szemben. Emlékeztetett arra, hogy Balogh József volt fideszes képviselő élettársát verte meg brutálisan, Meggyes Tamás fideszes képviselő volt feleségét ütötte meg, Illés Zoltán, a Fidesz-kormány államtitkára női mivoltában sértette meg képviselőtársát, Varga István fideszes képviselő pedig a teljes női társadalmat alázta meg egy parlamenti felszólalásában. Mindannyian ma is ott ülhetnek az Országgyűlésben - jegyezte meg Kormos Kata.

Baloghtól egyébként tegnap a parlament folyosóján azt kérdezte az Index munkatársa, mi a véleménye a nők elleni világnapról. A volt fideszes képviselő válasz az volt: "nem tudok mit mondani".

Gurmai Zita, az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezetének elnöke Vivien Redingnek és José Manuel Barrosonak írt a témában nyílt levelet. Az alapvető jogok uniós biztosának és az Európai Bizottság elnökének figyelmét a többi között arra hívta fel, az uniónak is szerepet kell vállalni abban, hogy európai szinten biztosítsa a nők jogait. Annak érdekében, hogy ez a stratégia megvalósuljon, Gurmai Zita európai évet szeretne tartani a nők elleni erőszak felszámolásának jegyében. Úgy fogalmazott: ez nemcsak európai szinten hívná fel a figyelmet a bajra, hanem az ezzel foglalkozó nonprofit szervezeteket is megismerhetnék az emberek. Ami még ennél is lényegesebb: az áldozatok hangja végre hallhatóvá válhatna - írta a nőszervezet elnöke, majd a május végi EP-választásra utalva hozzátéve, "Reding asszonynak és Barroso úrnak hat hónapja maradt, hogy megbirkózzanak ezzel a feladattal. Itt az ideje, hogy megmutassák, valóban fontos-e számukra ez az alapvető kérdés."

Közben az Amnesty International tegnap elindította 16 napig tartó világkampányát, amelyben az erőszakot elszenvedett nők és lányok jogai mellett emeli fel a szavát. A Tizenhat Napos Aktivista kampánnyal azt üzenik, minden nőnek és fiatal lánynak joga van az erőszakmentes élethez. "Háborúk, demonstrációk esetén vagy a börtönben épp úgy, mint békeidőben." A kampány öt országban elkövetett visszaélésekre hívja fel a figyelmet, középpontban Egyiptom, Szíria, Banglades, Szudán és a Kongói Demokratikus Köztársaság van.